MacBook Air M1 toetsenbord

Alles over de MacBook Air: nu voorzien van M1-chip

Specs, functies en de beste deals

De MacBook Air is Apple's lichtste en goedkoopste laptop. Je kunt kiezen uit meerdere uitvoeringen. De allernieuwste MacBook Air M1 draait op Apple Silicon, terwijl je ook nog modellen hebt met Intel-processor. In dit overzicht lees je er alles over.

- Prijs vanaf €1.129,10

MacBook Air M1

De MacBook Air is hét instapmodel voor mensen die een lichte en compacte notebook zoeken. Apple heeft al meerdere generaties uitgebracht. De nieuwste is voorzien van de M1-chip, oftewel Apple Silicon. Daarmee neemt Apple officieel afscheid van de Intel-processoren waarop de MacBooks jarenlang hebben gedraaid.

MacBook Air M1 2020 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de actuele MacBook Air M1:

 • Aangekondigd op 10 november 2020
 • Eerste MacBook met Apple Silicon, de door Apple zelf ontworpen M1-chip
 • Tot 3,5x snellere CPU, tot 5x snellere graphics
 • 13,3-inch Retina-scherm met True Tone en P3 Wide Color
 • Verbeterde prestaties en accuduur
 • Voor het eerst fanless, waardoor het stiller werkt
 • Magic Keyboard (schaartoetsenbord), dat minder gevoelig is voor defecten
 • 8-core CPU, 16-core Neural Engine en 7 of 8 GPU-cores
 • Standaard 8GB RAM, te upgraden naar 16GB
 • Standaard 256GB SSD, te upgraden naar 512GB, 1TB of 2TB (tot 2x sneller)
 • Voorzien van Touch ID
 • Groot trackpad met Force Touch
 • Twee Thunderbolt/usb-c 4-poorten en 3,5mm koptelefoonaansluiting
 • Verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud
 • Batterijduur tot 18 uur
 • Voor mensen die een betaalbare MacBook zoeken voor dagelijks gebruik
 • Verkrijgbaar vanaf €1129,10

MacBook Air 2020 kleuren.

MacBook Air M1

De MacBook Air is Apple’s populairste laptop, bedoeld voor dagelijks gebruik. Hij is compact en licht van gewicht en is ideaal voor kantoorwerk en studie. In 2020 heeft Apple voor het eerst een variant gemaakt met een eigen processor, de Apple M1. Deze vervangt de Intel-processoren die jarenlang werden gebruikt.

De M1-chip is behoorlijk snel en energiezuinig. Hij is gebaseerd op de A-serie chips die al langer in de iPhone en iPad werden gebruikt. Door hard- en software en de interne componenten helemaal zelf te ontwerpen kan Apple nog meer zaken optimaliseren. Dit brengt niet alleen betere prestaties met zich mee, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden zoals het draaien van iPhone- en iPad-apps op je Mac. Net als de A14 Bionic-chip in de nieuwste iPhones is de chip gebaseerd op een 5nm proces. Deze nieuwe processor is veel energiezuiniger en heeft een CPU met acht kernen. Volgens Apple levert deze een betere performance per Watt dan andere CPU’s. Er zitten vier energiezuinige kernen in en vier high-performance kernen.

Ook zit er een GPU met acht kernen in, die de snelste geïntegreerde graphics moet bieden. Verder is er een Neural Engine met 16 kernen aanwezig, net als in de iPhones. Deze zorgt voor geavanceerde functies.

Je kunt bij de MacBook Air kiezen uit twee uitvoeringen. Het instapmodel onderscheidt zich met een 7-core GPU en 256GB SSD-opslag, terwijl de duurdere uitvoering is voorzien van een 8-core GPU en 512GB SSD. De overige eigenschappen zijn precies hetzelfde.

MacBook Air: de belangrijkste specs

MacBook Air M1 kopen

Je kunt kiezen uit onderstaande twee uitvoeringen.

Instapmodel:

 • Apple M1‑chip met 8‑core CPU en 7‑core GPU
 • 256 GB opslag
 • Apple M1‑chip met 8‑core CPU, 7‑core GPU en 16‑core Neural Engine
 • 8 GB centraal geheugen
 • 256 GB SSD‑opslag
 • Retina‑display met True Tone
 • Magic Keyboard
 • Touch ID
 • Force Touch-trackpad
 • Twee Thunderbolt-/USB 4-poorten
 • Prijs: €1.129,10

Upgrademodel:

 • Apple M1‑chip met 8‑core CPU en 8‑core GPU
 • 512 GB opslag
 • Apple M1‑chip met 8‑core CPU, 8‑core GPU en 16‑core Neural Engine
 • 8 GB centraal geheugen
 • 512 GB SSD‑opslag
 • Retina‑display met True Tone
 • Magic Keyboard
 • Touch ID
 • Force Touch‑trackpad
 • Twee Thunderbolt‑/USB 4‑poorten
 • Prijs: €1.399,10
 • MacBook Air: snel en stil

  De MacBook Air M1 is fanless en daardoor volkomen stil. Er is geen ventilator aanwezig, die kan aanslaan als de laptop te warm dreigt te worden. Apple houdt de thermische belasting nauwkeurig in de gaten en schroeft dit terug als een bepaalde temperatuur wordt overtreden.

  In de MacBook Pro M1 zit precies dezelfde M1-chip, maar deze is wel voorzien van actieve koeling. Dit model is daarom beter geschikt voor langdurige zware belasting. Voor dagelijkse taken is de Air echter krachtig genoeg. De hitte wordt afgevoerd door een aluminium koelelement.

  Prestaties MacBook Air

  De MacBook Air M1 is razendsnel. Uit de benchmarktest blijkt al dat dit model sneller is dan alle Intel MacBooks. Volgens Apple is de CPU 3,5 keer zo snel en de GPU 5 keer zo snel als bij de vorige generatie. Door de extra kracht kan de nieuwe Air ook zwaardere taken aan, zoals geavanceerdere foto- en videobewerking en grafische games.

  Performance van de M1-processor.

  De MacBook Air is voornamelijk interessant voor studenten en werkzaamheden op het gebied van tekstverwerking en gemiddelde grafische toepassingen. Voor het grootste deel van de gebruikers is de Air meer dan voldoende en is de overstap naar een MacBook Pro eigenlijk onnodig. Wil je toch zwaardere toepassingen gaan gebruiken, dan ben je beter af met een MacBook Pro.

  Lees ook onze grote MacBook vergelijking, waarin we de specificaties en meer van alle modellen op een rij gezet hebben.

  MacBook Air: licht en compact

  Een eigenschap van alle MacBook Air-modellen is dat hij gemakkelijk mee te nemen is. Vandaar ook de naam ‘Air’. Deze laptop is licht van gewicht en weegt maar 1,29 kilo. Ook het formaat is zo compact mogelijk gehouden. De MacBook Pro M1 is iets dikker en zwaarder, omdat er een grotere accu in zit.

  De nieuwe Air M1 heeft hetzelfde design als zijn voorgangers, met een behuizing van gerecycled aluminium in de kleuren spacegrijs, zilver en goud. Het enige direct zichtbare verschil met de Intel-MacBooks is dat enkele knoppen op het toetsenbord zijn aangepast. Je vindt nu speciale knoppen voor Spotlight, Niet Storen en Dictafoon op het toetsenbord.

  Wat ook prettig is: de nieuwe Air heeft dankzij de M1-chip een veel langere batterijduur gekregen. Je kan tot 18 uur video kijken of 15 uur internetten in Safari.

  MacBook Air met M1-chip en toetsenbord

  Toetsenbord van de MacBook Air

  Een MacBook Air is vooral bedoeld om teksten te typen en kantoor- en studiewerkzaamheden te doen. Vandaar dat er een goed toetsenbord in moet zitten. Je moet daarbij goed opletten welk model je koopt. De MacBook Air van vóór 2020 heeft een toetsenbord met vlindermechanisme. Hiermee kunnen wel eens problemen optreden, waarbij toetsen niet meer reageren of lijken te ‘plakken’. Vandaar dat Apple voor al deze modellen een reparatieprogramma heeft lopen. Mocht je problemen hebben met het toetsenbord, dan zal deze kosteloos worden vervangen.

  Bij de MacBooks van voorjaar 2020 en later is sprake van een Magic Keyboard. Dit is een nieuwer type met schaarmechanisme, waarmee eigenlijk geen problemen meer kunnen optreden. Dit toetsenbord heeft achtergrondverlichting en een key travel van 1 mm. Bij de MacBook Air M1 van najaar 2020 vind je in het rijtje met functietoetsen voortaan aparte knoppen voor Niet storen, Dictafoon en Spotlight. Er is zelfs een aparte emoji-toets toegevoegd.

  iFixit MacBook Air M1 teardown ventilator

  MacBook Air M1 review

  Wil je weten of de MacBook Air M1 een aanrader is? Bekijk dan onze review. Dit is onze conclusie:

  Misschien was je bezorgd dat de eerste MacBooks met M1-chip nog compatibiliteitsproblemen en kinderziektes zouden hebben. Die angst is ongegrond. Apple heeft ervoor gezorgd dat je precies dezelfde ervaring hebt als op een Intel-Mac, alleen dan net iets vlotter en met een langere accuduur. Dat belooft veel voor de tweede generatie M-processor.

  Wij zijn tijdens het testen eigenlijk nauwelijks tegen problemen aangelopen en dat is knap voor een eerste generatie product. Het is te merken dat Apple lange tijd aan de overstap van Intel naar ARM heeft gewerkt. We zijn vooral enthousiast over het feit dat die uitstekende performance samengaat met een fanless design, terwijl de batterijduur bijna is verdubbeld. Het laat zien hoe Intel heeft stilgestaan. Het instapmodel vinden we op zich al een aanrader. Wil je toch zekerheid, dan kun je voor €250 de upgrade aanschaffen, zeker als je bedenkt dat je het geheugen en andere componenten niet meer kunt upgraden.

  Verder lezen: MacBook Air M1 review

  Intel vs M1 MacBook Air

  Apple heeft de Air in 2020 twee keer vernieuwd. Begin 2020 bracht Apple ook al een update uit van de MacBook Air, met een verbeterd toetsenbord en de nieuwste Intel-processor. Wie zich wil wagen aan Apple Silicon kan kiezen voor deze vernieuwde 13-inch Air, die er nog steeds vertrouwd uit ziet, maar aan de binnenkant compleet is vernieuwd.

  Beide modellen, zowel de Intel MacBook Air 2020 als de M1 MacBook Air 2020, zijn uitstekende laptops om alledaagse werkzaamheden op te doen. Het verschil tussen de M1 en Intel MacBook Air zit hem vooral in de prestaties en de accuduur. De nieuwe M1-versie is een stuk sneller en de batterij gaat vier tot zes uur langer mee, afhankelijk van de taak. Ook heeft het nieuwste model wifi 6 en usb-4-poorten. De resolutie van de webcam is gelijk, maar dankzij de M1-chip zijn de beelden wel helderder.

  Bovendien kun je op de M1 MacBook Air ook iPhone en iPad-apps installeren. Een groot aantal apps die je kent van de iPhone en iPad kun je dan gewoon op je Mac gebruiken. Hou daarbij wel rekening dat niet alles even goed werkt.

  In onze vergelijking tussen de M1 MacBook Air en Intel-versie lees je meer over de verschillen en overeenkomsten.

  Prijs en verkrijgbaarheid MacBook Air

  De MacBook Air heeft een adviesprijs van €1.129,10 bij Apple, maar bij andere winkels vind je vaak betere deals. Het model is sinds november 2020 beschikbaar en heeft een levertijd van een paar weken. Bij Apple zijn nog wel extra configuraties mogelijk met bijvoorbeeld meer opslag.

  Wil je goedkoper, dan kan je ook nog kiezen voor de vorige 2020 MacBook Air met Intel-chip. Deze is alleen nog bij externe verkopers beschikbaar, want Apple heeft dit model niet meer in het assortiment. Qua ondersteuning en software-updates gaan beide modellen ongeveer even lang mee.