MacBook Air 2019

MacBook Air: het complete overzicht

Lees alles over de MacBook Air, de goedkoopste laptop van Apple. Bekijk de MacBook Air specs en modellen en vergelijk prijzen en aanbiedingen.

Prijs vanaf €1.099,-

Alles over de MacBook Air

De MacBook Air is hét instapmodel voor mensen die een lichte en compacte notebook zoeken. Wil je een MacBook Air kopen? Dan kun je kiezen uit drie kleuren in een schermformaat van 13-inch. De meest recente versie is de MacBook Air 2019 die in de zomer van 2019 verscheen. Deze is voorzien van een Retina-scherm met True Tone en USB-C-poorten. Lees alles over de nieuwste versie op onze pagina over MacBook Air Retina.

MacBook Air 2018, die vanaf €1349 verkrijgbaar is bij de Apple Store in Nederland en België en diverse winkels zoals Coolblue, Bol.com en MediaMarkt. Dit model heeft een nieuw design met Retina-display en een verbeterde processor.

In dit overzicht lees je alles over de MacBook Air: functies, releasedatum, prijzen en alle andere informatie om te bepalen of de Air iets voor jou is.

MacBook Air in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Momenteel alleen verkrijgbaar met 13-inch scherm (eerdere modellen ook in 11-inch).
  • Verkrijgbaar in zilver, spacegrijs en goud (eerdere modellen alleen in zilver).
  • Verbeterde beveiliging met Touch ID
  • Prijs vanaf €1.249 voor het instapmodel uit 2019
  • Voor mensen die een goedkope MacBook zoeken voor lichte kantoortoepassingen.

MacBook Air kopen: de poorten

MacBook Air prijzen

De MacBook Air is sinds 2008 verkrijgbaar en is in 2019 nog vernieuwd. Alle modellen zijn tegenwoordig voorzien van USB-C-poort, Touch ID en een Retina-scherm met True Tone:

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor de MacBook Air:

Wil je een MacBook Air? Bekijk dan ons overzicht MacBook kopen!

MacBook Air: Apple’s goedkoopste laptop

De MacBook Air is bedoeld voor mensen die een lichtgewicht, compacte laptop zoeken die niet zo heel krachtig hoeft te zijn. De MacBook Air is ideaal voor mensen die veel onderweg zijn en toch productief willen blijven. Hij is vooral geschikt voor mensen die willen e-mailen en internetten. Voor videobewerking en andere zware toepassingen kun je beter een MacBook Pro nemen. In 2018 kreeg de MacBook Air een nieuw design met Retina-scherm, een snellere processor en ondersteuning voor de Touch ID vingerafdrukscanner. In 2019 volgde opnieuw een update, waarbij de prijs van het instapmodel werd verlaagd naar €1.249

MacBook Air in goud

MacBook Air kopen of niet?

De MacBook Air was ooit Apple’s dunste en lichtste MacBook, totdat de 12-inch MacBook op de markt kwam. Inmiddels is de 12-inch echter uit het assortiment gehaald waardoor de Air weer de beste keuze is voor mensen die een lichte en betaalbare MacBook zoeken.

Apple lijkt nog niet van plan om de Air uit het assortiment te halen. Er komen nog regelmatig nieuwe modellen uit. De Air blijft dan ook onverminderd populair, vooral vanwege de lage prijs. Waarschijnlijk zal Apple de komende jaren gewoon updates blijven uitbrengen, al verwachten we na de overstap naar Retina en toevoeging van Touch ID geen grote veranderingen.

Zoek je een iets krachtiger laptop, dan zou je ook nog naar de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar kunnen kijken. Deze heeft een dunnere behuizing en is intern krachtiger. Alles over de verschillen tussen MacBook Air en 13-inch MacBook Pro lees je hieronder.

MacBook Air design en functies

De behuizing van de MacBook Air is gemaakt van aluminium. Bij de modellen tot 2017 was deze laptop alleen in zilverkleur verkrijgbaar. Sindsdien kun je ook kiezen voor goud of spacegrijs.

MacBook Air kleuren

De behuizing loopt taps toe, waardoor hij dunner is bij de trackpad dan bij het scharnier. In de loop der jaren is het design niet zoveel gewijzigd.

MacBook Air kopen

De Air was lange tijd de enige Apple-laptop zonder Retina-display, maar daar kwam in 2018 verandering in met de introductie van een 2560 x 1600 beeldscherm in een beeldverhouding 16:10. Tegenwoordig zijn alle modellen voorzien van Retina-scherm met True Tone. Een ander pluspunt van de Air is de lange batterijduur: je kunt er 12 uur op internetten, terwijl dat bij de meeste andere modellen op 10 uur ligt. Op de nieuwere modellen vind je twee Thunderbolt 3-poorten, zodat je zowel een extern beeldscherm als allerlei andere externe apparatuur kunt aansluiten.

MacBook Air kopen

MacBook Air specs en processor

De huidige Air is gebaseerd op het model uit 2015. Sindsdien heeft Apple alleen kleine verbeteringen doorgevoerd, met iets verbeterde specs. Het basismodel heeft nu een 1,6GHz dual-core Intel Core i5 met Turbo Boost tot 3,6GHz. Naar wens kun je een maatwerk-uitvoering met betere specs bestellen, maar de processor is niet te upgraden. Wel kun je meer werkgeheugen en een SSD met meer opslag laten plaatsen.

MacBook Air aankondiging

Steve Jobs kondigde in 2008 de eerste Air aan tijdens een evenement met de slogan ‘There’s Something in the Air’. Bijzonder was dat hij het apparaat onder luid gejuich uit een gele postenvelop haalde. Het was destijds nog een premium model, terwijl het tegenwoordig de goedkoopste MacBook is geworden.

Hieronder kun je de onthulling door Steve Jobs nog eens meebeleven:

Tijdens latere keynotes werden wel nieuwe Airs uitgebracht, maar het apparaat kreeg niet meer zoveel aandacht op het podium.

MacBook Air voordelen

  • Goed compromis tussen prijs, gewicht en formaat.
  • Lange batterijduur.
  • Extra plat design, tot aan de randen.

MacBook Air nadelen

  • Minder krachtig dan de MacBook Pro (maar die heeft ook een hogere prijs).
  • Alleen verkrijgbaar met 13-inch scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!