MacBook Air 13 inch

MacBook Air: het complete overzicht

Lees alles over de MacBook Air, de goedkoopste laptop van Apple. Bekijk de MacBook Air specs en modellen en vergelijk prijzen en aanbiedingen.

Prijs vanaf €1.099,-

De MacBook Air is hét instapmodel voor mensen die een lichte en compacte notebook zoeken. Wil je een MacBook Air kopen? Dan is er alleen het formaat met 13-inch scherm, dat sinds 2015 nog kleine verbeteringen heeft gekregen. In dit overzicht lees je alles over de MacBook Air: functies, releasedatum, prijzen en alle andere informatie om te bepalen of de Air iets voor jou is.

MacBook Air: Apple’s goedkoopste laptop

De MacBook Air is bedoeld voor mensen die een lichtgewicht, compacte laptop zoeken die niet zo heel krachtig hoeft te zijn. De MacBook Air is ideaal voor mensen die veel onderweg zijn en toch productief willen blijven. Hij is vooral geschikt voor mensen die willen e-mailen en internetten. Voor videobewerking en andere zware toepassingen kun je beter een MacBook Pro nemen. In 2017 kreeg de MacBook Air een iets snellere processor en ging de kloksnelheid omhoog van 1,6 GHz naar 1,8 GHz.

MacBook Air in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Alleen verkrijgbaar met 13-inch scherm.
  • Alleen verkrijgbaar in zilvergrijs.
  • Prijs vanaf €1.099 voor het instapmodel.
  • Voor mensen die een goedkope MacBook zoeken voor lichte kantoortoepassingen.

MacBook Air prijzen

De MacBook Air is sinds 2008 verkrijgbaar en is in het voorjaar van 2015 voor het laatst vernieuwd. Dit model heeft een prijs vanaf €1099.

Wil je een MacBook Air kopen? Bekijk dan ons overzicht MacBook kopen!

MacBook Air kopen

MacBook Air kopen of niet?

De MacBook Air was ooit Apple’s dunste en lichtste MacBook… totdat de 12-inch MacBook op de markt kwam. Sindsdien noemt Apple het de ‘meest betaalbare’ MacBook met een prijs van €1099 voor het instapmodel.

Hoewel Apple van plan lijkt om de Air op een gegeven moment te vervangen, blijven er nog wel nieuwe modellen uitkomen. De Air blijft onverminderd populair, vooral vanwege de lage prijs. In 2017 verscheen het nieuwste model waarbij de kloksnelheid van de processor werd opgevoerd van 1,6GHz naar 1,8GHz. Waarschijnlijk zal Apple updates blijven uitbrengen totdat er een betaalbaar alternatief van 12-inch mogelijk wordt. Tot die tijd verwachten we geen grote veranderingen. Zoek je een iets krachtiger laptop, dan zou je ook nog naar de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar kunnen kijken. Deze heeft een dunnere behuizing en is intern krachtiger.

De 12-inch MacBook is verkrijgbaar vanaf €1099.

MacBook Air design en functies

De MacBook Air is gemaakt van zilverkleurig aluminium. De behuizing loopt taps toe, waardoor hij dunner is bij de trackpad dan bij het scharnier. In de loop der jaren is het design niet zoveel gewijzigd. Voorheen was er ook een 11-inch exemplaar, maar tegenwoordig kun je alleen nog kiezen voor 13-inch. Dit is de enige Apple-laptop zonder retinascherm. Met een resolutie van 1440 bij 990 pixels is het scherm nog steeds prima af te lezen, maar je krijgt niet het wow-effect zoals bij de retinaschermen.

MacBook Air kopen

Dankzij de lagere schermresolutie heb je wel de best mogelijke batterijduur: je kunt op een Air 12 uur internetten, terwijl dat op de meeste andere modellen 10 uur is. Er zit één Thunderbolt 2-poort op, je krijgt twee USB-poorten en een MagSafe-aansluiting. Ook een SD-geheugenkaartslot en een 3,5mm koptelefoonaansluiting zijn van de partij. Verdere specs zijn: twee microfoons, stereospeakers, een verlicht toetsenbord en 802.11ac Wi-Fi.

MacBook Air specs en processor

De huidige Air is gebaseerd op het model uit 2015, voorzien van een Broadwell-processor. Sindsdien heeft Apple alleen kleine verbeteringen doorgevoerd, met iets verbeterde specs. Het basismodel heeft nu een 1,8GHz dual core Intel Core i5 met Turbo Boost tot 2,9GHz. Het iets duurdere model heeft een 2,2GHz dual core Intel Core i7 met Turbo Boost tot 3,2GHz. Naar wens kun je een maatwerk-uitvoering met betere specs bestellen.

Met 8GB RAM en een Intel HD Graphics 6000 loopt dit model niet meer voorop. Het goedkoopste model heeft 128GB SSD, maar je kunt dit ook verhogen tot 512GB. Dit flashgeheugen is twee maal zo snel als het voorgaande model.

MacBook Air aankondiging

Steve Jobs kondigde in 2008 de eerste Air aan tijdens een evenement met de slogan ‘There’s Something in the Air’. Hieronder kun je dat moment nog eens meebeleven:

Tijdens latere keynotes werden wel nieuwe Airs uitgebracht, maar het apparaat kreeg niet meer zoveel aandacht op het podium.

MacBook Air voordelen

  • Goed compromis tussen prijs, gewicht en formaat.
  • Beschikt nog over MagSafe en meerdere poorten.

MacBook Air nadelen

  • Krijgt niet meer zo vaak een grote update, daardoor niet meer de nieuwste technologie.
  • Alleen verkrijgbaar in zilvergrijs en met 13-inch scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!