Apple Watch Series 3 Apple Store Palo Alto

Apple maakt kwartaalcijfers FQ3 2018 bekend: beste junikwartaal ooit

41,3 miljoen iPhones verkocht

Hoe goed ging het afgelopen kwartaal met Apple? Dat is af te lezen uit de kwartaalcijfers FQ3 2018, die Apple zojuist bekend heeft gemaakt. Bekijk hoeveel iPhones, iPads en andere producten er zijn verkocht!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft vanavond de nieuwste kwartaalcijfers bekendgemaakt: die van het derde fiscale kwartaal 2018, wat altijd een kwartaal voorloopt op de kalenderkwartalen. Omdat de hele techsector in mineur is en Samsung gisteravond slechte cijfers naar buiten bracht, werd er reikhalzend uitgekeken naar de cijfers van Apple. Kon Cupertino opnieuw alle records breken, of is er ook bij Apple sprake van terugval? Het bleek vooral financieel erg goed te zijn gegaan en de aandelenkoers schoot dan ook omhoog.


Dit zijn de belangrijkste cijfers:

  • Kwartaalomzet: $53,3 miljard (2017: $45,4 miljard)
  • Kwartaalwinst: $11,5 miljard (FQ3 2017: $9 miljard)
  • Aantal iPhones verkocht: 41,3 miljoen (FQ3 2017: 41,0 miljoen)
  • Aantal iPads verkocht: 11,6 miljoen (FQ3 2017: 11,4 miljoen)
  • Aantal Macs verkocht: 3,7 miljoen (FQ3 2017: 4,3 miljoen)

Apple rapporteerde vandaag $53.3 miljard in omzet en $11.5 miljard winst. Er werden 41,3 miljoen iPhones, 11,55 miljoen iPads en 3,7 miljoen Macs verkocht. Apple had vooraf aangegeven dat er tussen de $51,5 miljard en $53,5 miljard omzet zou worden geboekt. Bijzonder is dat de iPhone na meer dan tien jaar nog steeds Apple’s belangrijkste product is. De smartphone is goed voor meer dan 60 procent van de omzet.

Een jaar geleden werd nog $45,4 miljard omzet en $8,72 miljard winst geboekt, dus financieel gezien gaat het Apple behoorlijk voor de wind. Qua aantallen producten is er sprake van een lichte stijging: een jaar geleden werden nog 41 miljoen iPhones, 11,4 miljoen iPads en 4,29 miljoen Macs verkocht.

Opvallend is de enorme groei in ‘Other products’ (+37%!), wat erop zou kunnen wijzen dat de Apple Watch, HomePod en AirPods het erg goed gedaan hebben. In de Mac zit nauwelijks meer groei.

Tim Cook sprak in een reactie over “Apple’s beste juni-kwartaal ooit” en het vierde kwartaal waarin dubbele groeicijfers werden geschreven. Hij zegt dat die goede cijfers te danken zijn aan de verkoop van de iPhone, diensten en wearables, maar hij is (uiteraard) ook erg enthousiast over de producten en diensten die nog in de pijplijn zitten.

Apple Store Berlijn

Apple verwacht dat er in het volgende kwartaal tussen de $60 en $62 miljard omzet wordt geboekt, dus een stuk meer dan in de afgelopen drie kwartalen.

Kwartaalcijfers FQ3 2018 in grafieken

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. We werken deze zo snel mogelijk bij met de nieuwste cijfers.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

  • Tim Cook heeft in de nabespreking aangekondigd dat Apple Pay ook naar Duitsland zal worden uitgerold. Over Apple Pay in Nederland is helaas weer geen mededeling gedaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2018, 12:59
Categorie Apple
Onderwerp kwartaalcijfers
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.