Stickers bij WhatsApp.

Opinie: Waarom het terecht is dat Apple alle WhatsApp-stickerapps uit de App Store verwijdert

Stickers vervuilen de App Store

De afgelopen dagen heeft Apple de bezem gehaald door het groeiende aanbod van WhatsApp-stickerapps. Alle apps zijn namelijk verwijderd, omdat ze drie regels overtreden.

Sinds een paar weken kun je in WhatsApp stickers gebruiken. Stickers zijn grappige plaatjes die je in chats kan versturen, vergelijkbaar met de stickers in andere chatapps zoals Telegram en iMessage. Externe ontwikkelaars kunnen ook stickers maken, die je moest downloaden via aparte apps uit de App Store. Dat is nu helaas niet meer mogelijk, want Apple heeft alle WhatsApp stickerapps uit de App Store verwijderd. En dat is terecht, want het toevoegen van nieuwe stickers via allemaal losse apps was sowieso een slecht idee.

WhatsApp stickerapps verwijderd

Halverwege vorige week prijkten er meerdere apps met WhatsApp stickers bovenaan de hitlijsten van de App Store. Om externe stickers toe te voegen, moet je namelijk een volledige app downloaden. Daarna importeer je de stickers vanuit die app naar WhatsApp. De app zelf heb je daarna niet meer nodig en kun je zelfs van je toestel verwijderen. Vanaf nu zul je dergelijke apps niet meer tegenkomen, want Apple heeft het merendeel van de stickerapps uit de App Store verwijderd en staat ook geen nieuwe meer toe. Hierdoor kunnen iPhone-gebruikers alleen nog maar de standaard WhatsApp-stickers gebruiken.

Apple baseert zich op drie regels uit de richtlijnen van de App Store. Ten eerste is WhatsApp vereist om de functies van de stickerapps te kunnen gebruiken. Apps moeten geheel op zichzelf staan en volledig te gebruiken zijn, zonder dat je er een andere app voor nodig hebt. Dat is bij deze stickers dus niet het geval. Ten tweede is het ontwerp van alle stickerapps hetzelfde, wat ook in strijd is met de regels van de App Store. Ten derde is alle inhoud van de apps nagenoeg hetzelfde, namelijk stickers. De variatie is dus veel te beperkt.

Verwijderen van apps logische keuze
Het is niet meer dan terecht dat Apple de apps verwijdert. Deze manier om stickers te downloaden is een vervuiling van de App Store en het is vreemd dat WhatsApp het op deze manier aangepakt heeft. In de Google Play Store gelden er niet zulke strenge regels, dus daar is het aanbieden van een stortvloed van dezelfde apps geen probleem. Dit soort stickerapps is nagenoeg hetzelfde type apps als de vele ‘grappige’ apps uit de begindagen van de App Store, die Apple tijdens de grote App Store-schoonmaak verwijderd heeft.

Meme Stickers voor WhatsApp.
Eén van de populaire stickerapps voor WhatsApp

Dergelijke stickerapps worden eenmalig in de App Store gezet, waarna er nooit meer updates verschijnen omdat de ontwikkelaar er niet meer naar omkijkt. WhatsApp was waarschijnlijk in de veronderstelling dat er geen probleem was met dergelijke apps, omdat in de iMessage App Store hetzelfde gebeurt. Ook die staat vol met stickerapps, alleen het grote verschil is dat die nauwelijks andere zinvolle apps in de weg staan.

De oplossing: een eigen stickerstore
De enige oplossing is het aanbieden van een eigen stickerstore in WhatsApp zelf. Gek genoeg werkt Messenger, dan net als WhatsApp in handen is van Facebook, wél met een eigen stickerstore om je collectie aan te vullen. Of WhatsApp dit ook gaat doen, is op dit moment nog onduidelijk. In Telegram voeg je ook direct in de chatapp nieuwe stickers toe, dus onmogelijk is het zeker niet. Tot die tijd kunnen iPhone-gebruikers alleen nog maar de standaard stickers versturen of de ontvangen stickers van vrienden importeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 november 2018, 9:07
Categorie Apps
Onderwerpen opinie, whatsapp
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.