iPad line-up van 2021 vanaf de voorkant.

iPad: het complete overzicht

Lees alles over de iPad, de meest populaire tablet. Ontdek wat je met een Apple iPad kunt doen en welke uitvoeringen er zijn, van de iPad Pro tot de iPad mini.

Prijs vanaf €388,50

De iPad is een draagbare tablet van Apple met een groot scherm. Deze tablet is sinds 2010 verkrijgbaar in meerdere formaten en kleuren. Vrijwel elk jaar verschijnen er nieuwe uitvoeringen en modellen. In dit overzicht lees je alles over de verschillende iPad-generaties en de belangrijkste functies, zodat je weet of deze tablet iets voor jou is.

Inhoudsopgave

iPad generaties

Er zijn inmiddels meerdere generaties van de iPad verschenen. Naast de standaard iPad kun je ook kiezen voor de kleinere iPad mini, de lichtere iPad Air en de krachtige iPad Pro, zodat er voor iedereen wel iets te vinden is. Of je nu gewone gebruiker bent, professional, oudere of kind: er is een geschikte iPad voor jou. Weet je al wat je wil hebben? Bekijk dan ons overzicht iPad kopen.

Het iPad-assortiment ziet er in 2021 zo uit:

iPad line-up najaar 2021

Heb je al een iPad, maar weet je niet wat voor model? Kijk dan in ons overzicht iPad-modellen voor de verschillende kenmerken.

Niet meer beschikbaar bij Apple, maar mogelijk wel in andere winkels:

Eerdere modellen zijn niet meer verkrijgbaar, maar je kunt ze nog wel als tweedehands iPad of als refurbished iPad tegenkomen.

Twijfel je of een iPad iets voor jou is? Bekijk onze iPad vergelijking en ontdek welke iPad modellen er zoal verkrijgbaar zijn. Wil je een iPad kopen, dan hebben we daarvoor ook alle info op een rijtje gezet.


Standaard iPad

De eerste generaties van de 9,7-inch iPad vormden voor veel mensen de eerste kennismaking met een tablet. Je kunt ermee films kijken, muziek luisteren, boeken lezen, gamen en internetten. Via de App Store kon je vanaf het begin al duizenden apps installeren, waarvan een groot deel is geoptimaliseerd voor het grotere scherm. Inmiddels is het scherm van de standaard iPad iets groter geworden en is de prijs iets omlaag gegaan. Ideaal dus voor mensen die nu pas willen instappen.

Sinds 2019 is Apple overgestapt naar het nieuwe 10,2-inch formaat. Bovendien zijn deze modellen voorzien van Smart Connector waarop je het Smart Keyboard aan kan sluiten. Het nieuwste model op dit moment is de iPad 2021.

Hieronder vind je de prijzen bij diverse winkels:


iPad mini
Met de komst van de iPad mini is er al sinds 2012 een kleinere variant van Apple’s populaire tablet. Deze heeft jarenlang een schermformaat van 7,9-inch gehad, maar in 2021 stapte Apple over naar een iets groter 8,3-inch scherm. Hij is echter nog steeds compact genoeg om in je tas mee te nemen. De mini heeft de hoogste pixeldichtheid van alle iPads en is daarom ideaal om documenten en boeken te lezen.

iPad mini 6 in de Apple Store

Er zijn zes generaties van de mini verschenen. We raden aan om minimaal een iPad mini 5 uit 2019 te kiezen, omdat deze een recente chip heeft, waardoor je langer kunt profiteren van updates. De nieuwste iPad mini 2021 (6e generatie) is de beste keuze als je kleine iPad zoekt waar je lang plezier van wilt hebben.

Dit zijn de adviesprijzen van de iPad mini 2021:

Bij de bekende (web)winkels ben je vaak goedkoper uit. Ook loont het de moeite om naar de verschillende kleuren te kijken. Soms heeft een winkel veel exemplaren van dezelfde kleur ingekocht en is er een leuke deal te krijgen.


iPad Air
De eerste Air verscheen in 2013 als een lichtgewicht alternatief voor de oorspronkelijke 9,7-inch modellen. Er zijn meerdere generaties verschenen, waarbij de iPad Air 4e generatie uit 2020 de allernieuwste is. De naam van deze tablet benadrukt naar het lage gewicht.

iPad Air 4 met kleuren

Het nieuwste model heeft een design met platte zijkanten en is in vrolijke kleuren verkrijgbaar, waaronder lichtblauw. Meer informatie over de nieuwste iPad Air 2020 lees je in ons uitgebreide overzicht.

iPad Air bij andere winkels:

Prijzen iPad Air 2020


iPad Pro
De eerste iPad Pro werd in september 2015 onthuld, aanvankelijk alleen in het formaat 12,9-inch. Het gigantische scherm maakte de tablet aantrekkelijk voor creatieve toepassingen zoals tekenen en productdesign. Begin 2016 verscheen ook een kleinere versie van de iPad Pro. Sindsdien zijn er meerdere generaties van de iPad Pro verschenen, waarbij Apple tegenwoordig kiest voor de formaten 12.9-inch en 11-inch.

In 2021 heeft Apple een radicale stap genomen: de iPad Pro is vanaf nu voorzien van een M1-chip, die voorheen alleen in de Mac werd gebruikt. Dit geeft de iPad Pro zoveel performance, dat je de zwaarste toepassingen erop kunt gebruiken. Er zit sinds 2020 ook een LiDAR scanner in, voor betere dieptebepaling.

Dit zijn de iPad Pro prijzen:

De iPad Pro-modellen van 2021 zijn ook te vinden bij deze winkels:

Het onderstaande overzicht helpt je om de voordeligste prijs te vinden voor eerdere iPad Pro-modellen, die vaak ook nog prima voldoen.


iPad als laptopvervanger

De meeste mensen gebruiken hun laptop voor vrij eenvoudige taken zoals een e-mail beantwoorden of iets opzoeken op internet. Dat kan prima op een tablet en Apple benadrukt dan ook regelmatig het gemak als je je laptop thuis kan laten. Met extra toetsenbordjes kun je net zo efficiënt teksten intikken en met apps zoals Word, Pages en Safari kun je de meeste taken gewoon uitvoeren. Afhankelijk van je persoonlijke behoeften zou een tablet zelfs de Mac of Windows-pc helemaal kunnen vervangen. Zoek je een laptopvervanger, dan is de iPad Pro het meest geschikte model, hoewel de iPad Air ook steeds beter en complete wordt en veel Pro-functies overneemt.

iPad voor films kijken

Voor het kijken van tv-programma’s, films en tv-series heb je helemaal geen televisiescherm nodig. Met een tablet op schoot heb je een persoonlijk scherm, ideaal voor in bed of op de bank. Bekende aanbieders zoals Netflix en YouTube zijn gewoon in de App Store te vinden. Je kunt ook je eigen filmcollectie bekijken met apps zoals Plex en Infuse. Voor deze toepassing is de iPad Air het meest geschikt. Vind je die te duur, dan is de standaard iPad ook een goede keuze.

iPad voor kinderen

Een kinderoppas die altijd voor je klaarstaat, zo zou je tablets kunnen beschouwen. Kinderen zijn er gek op, omdat ze zelf kunnen kiezen welke filmpjes ze kijken en welke games ze spelen. Naast vermaak en het zoet houden van de kids kun je het apparaat ook gebruiken voor eductatieve apps. Kinderen hebben vaak niet het nieuwste model nodig: een iPad 2019 of nieuwer voldoet prima. Je zou ook nog iets oudere iPads kunnen gebruiken, maar loop dan de kans dat de nieuwste games niet werken.

iPad voor senioren

Je bent zou oud als je je voelt: ook senioren zijn goed af met de allernieuwste iPad. Maar vaak gebruiken ouderen hun tablet toch net iets anders dan jongeren. Oftewel: minder Snapchat, minder hardcore gaming en meer FaceTime. Maak je hier vaak gebruik van, dan is een tablet met Center Stage-ondersteuning erg handig, zodat je altijd goed in beeld bent. De iPad 2021 en de iPad mini 2021 hebben dit.

Een van de populairste toepassingen van de iPad is dan ook videobellen. FaceTime kan handig zijn om contact te houden met opa en oma, of om gesprekken te voeren als je voor langere tijd op reis bent. Je kunt de tablet de rest van de dag natuurlijk ook gebruiken als digitaal fotolijstje. Spelletjes als Wordfeud worden er ook veelvuldig op gespeeld. We hebben een apart artikel over het kiezen van een iPad voor ouderen en senioren.

iPad om boeken te lezen

Lees je graag een boek en heb je nog geen e-reader? Dan is een tablet een goed alternatief om langere teksten te lezen en bovendien de mogelijkheid te hebben om allerlei andere apps te installeren. Daardoor is een tablet veelzijdiger van een e-reader. Apple levert de iBooks-app mee, maar je kunt ook gebruik maken van de Kindle-app of apps van Nederlandse aanbieders zoals Bol.com. Alles over ebooks lezen op de iPad lees je in een apart artikel. De iPad mini 2021 heeft afmetingen die vergelijkbaar zijn met de meeste ereaders en een hoge pixeldichtheid, waardoor teksten mooi scherp zijn.

iPad accessoires

Apple heeft een aantal accessoires uitgebracht, waaronder de Apple Pencil en Smart Keyboard, die inmiddels geschikt zijn voor bijna alle recente modellen. Daarnaast heeft Apple diverse hoesjes van leer, siliconenrubber en kunststof gemaakt om je tablet te beschermen. Behalve van Apple zelf zijn er ook accessoires van fabrikanten zoals Logitech, Incase en Tech21. Accessoires die moeten worden aangesloten op de Smart Connector zijn alleen geschikt voor de modellen met deze aansluiting. Dit geldt bijvoorbeeld voor Apple’s Smart Keyboard.

iPad Air smart keyboard en apple pencil

Voor de nieuwste Pro-modellen (en de iPad Air 2020) heeft Apple in 2020 het Magic Keyboard voor iPad uitgebracht. Dit is een volledig toetsenbord met schaarmechanisme, toetsenverlichting en een ingebouwde trackpad. Bovendien zit er nog een usb-c aansluiting op waarmee je externe apparaten kan aansluiten. Deze toetsenbordhoes werkt net als het Smart Keyboard met de Smart Connector, dus je hoeft hem niet aparte op te laden. Meer over dit toetsenbord lees je in onze overzichtspagina.

Heb je na het lezen van dit overzicht nog meer vragen? Bekijk onze iPad vergelijking en ontdek welke iPad modellen er zoal verkrijgbaar zijn. Wil je een iPad kopen, dan hebben we daarvoor ook alle info op een rijtje gezet.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2021
Device
iPad