iPad line-up najaar 2020.

iPad: het complete overzicht

Lees alles over de iPad, de meest populaire tablet. Ontdek wat je met een Apple iPad kunt doen en welke uitvoeringen er zijn, van de iPad Pro tot de iPad mini.

Prijs vanaf €389,-

De iPad is een draagbare tablet van Apple met een groot scherm. Deze tablet is sinds 2010 verkrijgbaar in meerdere formaten en kleuren. In dit overzicht lees je alles over de verschillende iPad-generaties en de belangrijkste functies, zodat je weet of deze tablet iets voor jou is.

Index

iPad generaties

Er zijn inmiddels meerdere generaties van deze tablet verschenen. Naast de standaard iPad van rond de 10-inch kun je ook kiezen voor de kleinere iPad mini, de lichtere iPad Air en de krachtige iPad Pro, zodat er voor iedereen wel iets te vinden is. Of je nu gewone gebruiker bent, professional, oudere of kind: er is een geschikte iPad voor jou. Weet je al wat je wil hebben? Bekijk dan ons overzicht iPad kopen.

Twijfel je of een iPad iets voor jou is? Bekijk onze iPad vergelijking en ontdek welke iPad modellen er zoal verkrijgbaar zijn. Wil je een iPad kopen, dan hebben we daarvoor ook alle info op een rijtje gezet.

iPad als laptopvervanger

De meeste mensen gebruiken hun laptop voor vrij eenvoudige taken zoals een e-mail beantwoorden of iets opzoeken op internet. Dat kan prima op een tablet en Apple benadrukt dan ook regelmatig het gemak als je je laptop thuis kan laten. Met extra toetsenbordjes kun je net zo efficiënt teksten intikken en met apps zoals Word, Pages en Safari kun je de meeste taken gewoon uitvoeren. Afhankelijk van je persoonlijke behoeften zou een tablet zelfs de Mac of Windows-pc helemaal kunnen vervangen. Zoek je een laptopvervanger, dan is de iPad Pro het meest geschikte model.

iPad voor films kijken

Voor het kijken van tv-programma’s, films en tv-series heb je helemaal geen televisiescherm nodig. Met een tablet op schoot heb je een persoonlijk scherm, ideaal voor in bed of op de bank. Bekende aanbieders zoals Netflix en YouTube zijn gewoon in de App Store te vinden. Je kunt ook je eigen filmcollectie bekijken met apps zoals Infuse. Voor deze toepassing is de iPad Air 2020 het meest geschikt. Vind je die te duur, dan is de iPad 2020 ook een goede keuze.

iPad voor kinderen

Een kinderoppas die altijd voor je klaarstaat, zo zou je tablets kunnen beschouwen. Kinderen zijn er gek op, omdat ze zelf kunnen kiezen welke filmpjes ze kijken en welke games ze spelen. Naast vermaak en het zoet houden van de kids kun je het apparaat ook gebruiken voor eductatieve apps. Kinderen hebben vaak niet het nieuwste model nodig: een iPad Air 2 of de goedkope iPad 2019 of iPad 2020 werken vaak prima.

iPad voor senioren

Je bent zou oud als je je voelt maar vaak gebruiken ouderen toch iets andere apps dan jongeren gewend zijn. Oftewel: minder Snapchat en meer FaceTime. Een van de populairste toepassingen van de iPad is dan ook videobellen. FaceTime kan handig zijn om contact te houden met opa en oma, of om gesprekken te voeren als je voor langere tijd op reis bent. Als je er even niet op zit te werken kun je de tablet natuurlijk ook gebruiken als digitaal fotolijstje. Spelletjes als Wordfeud worden er ook veelvuldig op gespeeld. We hebben een apart artikel over het kiezen van een iPad voor ouderen, senioren of hoe je jezelf ook wilt noemen.

iPad om boeken te lezen

Lees je graag een boek en heb je nog geen e-reader? Dan is een tablet een goed alternatief om langere teksten te lezen en bovendien de mogelijkheid te hebben om allerlei andere apps te installeren. Daardoor is een tablet veelzijdiger van een e-reader. Apple levert de iBooks-app mee, maar je kunt ook gebruik maken van de Kindle-app of apps van Nederlandse aanbieders zoals Bol.com. Alles over ebooks lezen op de iPad lees je in een apart artikel. De iPad mini 2019 heeft afmetingen die vergelijkbaar zijn met de meeste ereaders.

Standaard iPad

De eerste generatie iPad en iPad 2 vormden voor veel mensen de eerste kennismaking met Apple’s tablet. Je kunt ermee films kijken, muziek luisteren, boeken lezen, gamen en internetten. Via de App Store kon je vanaf het begin al duizenden apps installeren, waarvan een groot deel is geoptimaliseerd voor het grotere scherm.

Op iPad meerdere vensters gebruiken.

De apparaten werd ook populair onder kinderen, voor spelletjes en educatieve apps. Apple bracht in totaal vier generaties van deze vroege 9,7-inch tablet uit, met de iPad 4 als laatste model. Deze verscheen al een halfjaar na z’n voorganger op de markt en is als enige voorzien van een Lightning-aansluiting. In 2014 stopte Apple met de nummering 1 t/m 4 en bracht de Air uit, ook met 9,7-inch scherm. Apple heeft heel lang tablets met 9,7-inch scherm uitgebracht. Het meest recente model met dit schermformaat is de iPad 2018. Dit worden ook wel zesde generatie genoemd en dat klopt ook, als je het uitstapje naar de naam ‘Air’ even over het hoofd ziet.

Sinds 2019 is Apple overgestapt naar het nieuwe 10,2-inch formaat in de iPad 2019. Deze is een fractie groter en heeft een Smart Connector waarop je het Smart Keyboard aan kan sluiten. Verder is deze technisch gezien identiek aan de iPad 2018. Dit model wordt de zevende generatie iPad genoemd. In 2020 bracht Apple de achtste generatie iPad uit in de vorm van de iPad 2020.

iPad mini
Met de iPad mini verscheen voor het eerst een kleinere variant van Apple’s populaire tablet. Met een scherm van 7,9-inch is dit model met één hand vast te houden. Dankzij het kleinere formaat past de mini gemakkelijk in een tas en soms zelfs in je broekzak. De mini heeft smallere randen en heeft daardoor in verhouding meer schermoppervlak.

iPad mini

Er zijn vijf modellen van de mini, de eerste vier genummerd 1 tot en met 4. De huidige is de iPad mini 2019. Alle modellen zijn voorzien van Lightning-aansluiting, een koptelefoonaansluiting en speakers. Vanaf de mini 3 is er een Touch ID-vingerafdruksensor aanwezig, waarmee je veilig kunt inloggen zonder je pincode te hoeven intoetsen. We raden aan om minimaal een 4 te kiezen, omdat deze voorzien is een Touch ID vingerafdrukscanner en nog een recente chip heeft. De nieuwste iPad mini 2019 blijft de beste keuze voor een kleine iPad.

iPad Air
De eerste Air verscheen in 2013 als een lichtgewicht alternatief voor de oorspronkelijke 9,7-inch modellen. Er zijn vier generaties verschenen, de Air, Air 2, Air 2019 en Air 2020. De naam van deze tablet verwijst naar het lage gewicht. De eerste twee modellen hebben een retinascherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels met vetafstotende coating. De Air 2019 heeft een resolutie van 2224 x 1668 pixels en de Air 2020 2360 x 1640 pixels. Er zijn nog meer verschillen: zo bevatten alleen de Air 2 en nieuwer een Touch ID-sensor voor het scannen van je vingerafdruk. Bovendien hebben deze modellen een betere megapixelcamera waarmee je ook in burstmode kan schieten. Meer informatie over de nieuwste iPad Air 2020 lees je in ons uitgebreide overzicht.

iPad Pro
De eerste Pro werd in september 2015 onthuld, aanvankelijk alleen in het formaat 12,9-inch. Het gigantische scherm kreeg een resolutie van 2732 bij 2048 pixels. Daardoor is de tablet aantrekkelijk voor creatieve toepassingen, zoals tekenen en productdesign. Begin 2016 verscheen ook een kleinere 9,7-inch Pro. In 2017 verscheen er naast de 12,9-inch ook een 10,5-inch versie.

In 2018 heeft Apple de Pro-lijn compleet vernieuwd. Er zijn sindsdien twee versie met 11-inch en 12,9-inch scherm die alleen verschillen in formaat. De interne hardware en de functies die erop zitten zijn hetzelfde. In 2020 is er een nieuw Pro-model aangekondigd. De iPad Pro 2020 heeft een LiDAR Scanner en iets verbeterde chip. Meer informatie over de iPad Pro lees je in ons uitgebreide overzicht.

iPad accessoires

Apple heeft een aantal accessoires uitgebracht, waaronder de Apple Pencil en Smart Keyboard, die inmiddels geschikt zijn voor bijna alle recente modellen. Daarnaast heeft Apple diverse hoesjes van leer, siliconenrubber en kunststof gemaakt om je tablet te beschermen. Behalve van Apple zelf zijn er ook accessoires van fabrikanten zoals Logitech, Incase en Tech21. Accessoires die moeten worden aangesloten op de Smart Connector zijn alleen geschikt voor de modellen met deze aansluiting. Dit geldt bijvoorbeeld voor Apple’s Smart Keyboard.

iPad Air smart keyboard en apple pencil

Voor de nieuwste Pro-modellen (en de iPad Air 2020) heeft Apple in 2020 het Magic Keyboard voor iPad uitgebracht. Dit is een volledig toetsenbord met schaarmechanisme, toetsenverlichting en een ingebouwde trackpad. Bovendien zit er nog een usb-c aansluiting op waarmee je externe apparaten kan aansluiten. Deze toetsenbordhoes werkt net als het Smart Keyboard met de Smart Connector, dus je hoeft hem niet aparte op te laden. Meer over dit toetsenbord lees je in onze overzichtspagina.

Heb je na het lezen van dit overzicht nog meer vragen? Bekijk onze iPad vergelijking en ontdek welke iPad modellen er zoal verkrijgbaar zijn. Wil je een iPad kopen, dan hebben we daarvoor ook alle info op een rijtje gezet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!