Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 16 functies overzicht.

iOS firmware-overzicht: alle iOS-versies bij elkaar

Lees alles over iOS, het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch. Kijk welke iOS-versies er zijn verschenen en welke functies Apple in de loop der jaren heeft geïntroduceerd.

iOS is de software waarop de iPhone, iPad (tot iOS 12) en iPod touch draait. Het wordt ontwikkeld door Apple en is het op één na meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones. In dit overzicht lees je alles over de verschillende iOS-versies die in de loop van de tijd zijn verschenen.

iOS in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iOS:

  • Besturingssysteem van de iPhone en iPad (tot iOS 12, daarna overgestapt naar iPadOS).
  • Voor het eerst verschenen op 28 juni 2007, naamswijziging naar iOS in juni 2010.
  • Meest recente iOS versie is iOS 16 (specifiek: iOS 17.0)
  • Eerstvolgende grote nieuwe update is iOS 17, verwacht in september 2023


iOS is oorspronkelijk ontwikkeld voor de iPhone, maar breidde later uit naar andere apparaten. Ook op de HomePod draait een aangepaste variant. Vanaf het najaar van 2019 is iOS het besturingssysteem voor de iPhone, iPod touch en HomePod.

iOS 16 functies overzicht.

Wat is iOS?

iOS is het besturingssysteem dat op de iPhone, iPad en andere apparaten draait. De i staat voor de verschillende i-apparaten, al heeft het gaandeweg minder betekenis gekregen. Nieuwe Apple-producten zoals de Apple Watch, Apple TV en HomePod hebben geen naam meer die met een i begint en draaien meestal op hun eigen besturingssysteem.

De letters OS in iOS staan voor operating system, oftewel besturingssysteem. Dit zorgt ervoor dat alle basisfuncties werken, net zoals Windows op een computer. Het besturingssysteem regelt bijna alles op je iPhone, dus bijvoorbeeld dat je tekst kunt intypen op het scherm en dat je apps kunt installeren. Bovendien bevat het diverse standaardapps zoals Safari, Berichten en Mail, zodat je meteen aan de slag kunt zonder eerst apps te hoeven installeren. Om te zorgen dat het besturingsysteem goed beveiligd blijft brengt Apple regelmatig updates uit. Apparaten zoals de iPhone, iPad en iPod touch worden ook wel ‘iDevices’ genoemd. Op apparaten zoals de Apple TV draait een aangepaste variant van iOS met de naam tvOS. Apple brengt hiervoor aparte updates uit die je los moet installeren. De software voor de Apple Watch heet watchOS.

Sinds 2019 draaien geschikte iPads op het besturingssysteem iPadOS. iPadOS is gebaseerd op iOS en heeft grotendeels dezelfde functies als iOS, met daarnaast nog nieuwe functies die specifiek voor de iPad bedoeld zijn. Om meer onderscheid te maken tussen de mogelijkheden op de iPhone en iPad, heeft Apple dus besloten om voor de iPad een compleet eigen versie uit te brengen. De meest recente versie van iPadOS is iPadOS 17.0, zodat het versienummer gelijk loopt met iOS.

Bekijk ook

iPadOS: alles over het besturingssysteem voor de iPad

iPadOS is het platform waarop de iPad draait. Het is afgeleid van iOS en bevat allerlei aanpassingen, speciaal voor de iPad. De eerste versie iPadOS 13 verscheen in 2019 en daarna zijn elk jaar weer nieuwe versies verschenen.

Welke iOS-versies zijn er verschenen?

Apple’s mobiele besturingssysteem verscheen in juni 2007 voor het eerst, toen nog onder de naam iPhone OS. Sindsdien zijn er talloze nieuwe versies verschenen, waarbij in juni 2010 de naam werd gewijzigd naar iOS, om aan te geven dat het voor veel meer iDevices bedoeld is. In de loop van de jaren zijn er flinke veranderingen doorgevoerd, waarbij vooral iOS-versie 7 met een radicaal nieuw uiterlijk opvalt.

Tip: Welke iOS-versie kan ik op mijn iPhone of iPad installeren?

iOS 14: Siri spraakopdracht met nieuw design.

iOS 17 – september 2023 (verwacht)
iOS 17 is de aankomende update voor de iPhone, die in september 2023 verwacht wordt. De belangrijkste verbeteringen vinden we in de Telefoon-app, AirDrop, FaceTime en de interactieve widgets. Ook komt er een nieuwe Stand-by-modus, waarmee je iPhone een soort smart display wordt tijdens het opladen. Ook heeft Apple veel standaardapps voorzien van nieuwe functies en een verbeterd design. iMessage krijgt een nieuwe indeling en ook Safari krijgt veel nieuwe mogelijkheden. Meer over de belangrijkste iOS 17-functies lees je in ons aparte artikel.

In het hoofdartikel van iOS 17 lees je alles wat je over deze update moet weten.

Bekijk ook

iOS 17 nu voor iedereen beschikbaar: alles over de nieuwe update (en zo zet je hem op je iPhone)

iOS 17 is de grote update voor je iPhone in 2023 en is nu voor iedereen beschikbaar. Wat zijn de nieuwe functies en verbeteringen? Dat lees je in deze round-up! Ook laten we je zien hoe je de update op jouw iPhone zet.

iOS 16 – september 2022
iOS 16 vernieuwt het toegangsscherm op de iPhone en introduceert talloze verbeteringen in Apple’s eigen apps. Het toegangsscherm kun je nu meer naar eigen smaak aanpassen, zoals de weergave van de tijd, en er zijn nieuwe widgets voor op het toegangsscherm. Verder levert Apple diverse standaard achtergronden mee, waaronder ook interactieve achtergronden zoals Weer en Astronomie. Wat betreft de standaardapps is de Woning-app helemaal vernieuwd, zijn er diverse handige verbeteringen in Berichten en Mail en kan iedereen (ook zonder Apple Watch) zijn bewegingsring volmaken dankzij de Conditie-app. Meer over de belangrijkste iOS 16-functies lees je in ons aparte artikel.

In het hoofdartikel van iOS 16 lees je alles wat je over deze update moet weten.

Bekijk ook

iOS 16: alles over de 2022-update voor je iPhone

iOS 16 is de grote nieuwe update voor de iPhone. Wat biedt iOS 16? Welke nieuwe functies heeft iOS 16? En voor welke iPhones is de update geschikt en hoe kun je iOS 16 downloaden? Je leest het in ons complete iOS 16 overzicht!

iOS 15 – september 2021
iOS 15 vernieuwt de notificaties op de iPhone en iPad en introduceert de nieuwe Focus-functie. Dat is een soort uitgebreide versie van niet storen, die je ook kunt gebruiken voor andere activiteiten zoals sporten, werken of tv-kijken. Ook nieuw zijn functies als Livetekst, iCloud+ en er zijn nieuwe privacyfuncties. Tot slot zijn veel standaardapps vernieuwd, zoals de Weer-app en Safari. Meer over de belangrijkste iOS 15-functies lees je in ons aparte artikel.

In het hoofdartikel van iOS 15 lees je alles wat je over deze update moet weten.

Bekijk ook

iOS 15 voor iPhone: alles over deze update van 2021

iOS 15 is de grote iPhone-update van 2021. Wil je iOS 15 downloaden, dan lees je hier precies hoe je dat moet doen. Ook vind je in dit iOS 15-overzicht alle belangrijke nieuwe functies en nog veel meer.

iOS 14 – september 2020
iOS 14 brengt en aantal nieuwe manieren om apps te ordenen en te openen. De belangrijkste toevoeging zijn de nieuwe iPhone-widgets. Deze widgets kan je op je beginscherm zetten, tussen je apps. Ze zijn er in drie maten, zodat je meer vrijheid hebt om je beginscherm naar eigen smaak in te richten. Ook nieuw is de Appbibliotheek, waarin je apps automatisch ingedeeld zijn in mapjes. Je vindt hier ook een alfabetische lijst met alle geïnstalleerde apps. Bovendien hoeven apps niet meer verplicht op het beginscherm te staan: apps die je zelden gebruikt kun je ook alleen in de Appbibliotheek kwijt. Meer over de belangrijkste iOS 14-functies lees je in ons aparte artikel.

In het hoofdartikel van iOS 14 lees je alles wat je over deze update moet weten.

Bekijk ook

iOS 14: dé update voor de iPhone in 2020

iOS 14 is dé grote update voor de iPhone in najaar 2020. De update is voor iedereen met een geschikte iPhone beschikbaar. Hieronder lees je alles over iOS 14, de vele verbeteringen en meer.

iOS 13 – september 2019
iOS 13 verscheen in september 2019 voor de iPhone en iPod touch. Apple heeft opnieuw op de prestaties gelet. Zo werkt Face ID zo’n 30 procent sneller en zijn app-installaties 50% sneller en zijn appupdates 60% kleiner. Apps starten daarom sneller op, waardoor alles vlotter aanvoelt. Ook nieuw is de donkere modus, waardoor alle schermen en standaardapps omgezet worden naar een donkere uitstraling. Er is ook een nieuwe Zoek mijn-app die Zoek mijn iPhone en Zoek vrienden combineert, is de Herinneringen-app vernieuwd en zijn er allerlei verbeteringen voor HomeKit. CarPlay, het systeem voor in de auto, krijgt met ingang van iOS 13 ook allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals het CarPlay Dashboard en de nieuwe Agenda-app in CarPlay.

Alles wat je wil weten over de functies, versies en meer lees je in ons iOS 13 overzicht.

Bekijk ook

iOS 13: alles over de grote iPhone-softwareupdate van 2019

iOS 13 is de grote iPhone-update van 2019. In dit artikel lopen we de belangrijkste nieuwe functies in iOS 13 met je langs, van de donkere modus tot het veegtoetsenbord en verbeteringen in de Foto's- en Herinneringen-app.

iOS 12 – september 2018
iOS 12 biedt een aantal nieuwe functies en draait vooral om het verbeteren van de prestaties en de stabiliteit, ook op oudere toestellen. iOS 12 is sinds 17 september 2018 beschikbaar voor de iPhone, iPad en iPod touch. iOS 12 introduceerde ook Schermtijd, waarmee je bij kan houden hoeveel tijd je op je toestel besteedt. Ook bevat deze versie verbeteringen voor notificaties en Niet Storen, kun je je eigen Memoji maken en kun je groepsgesprekken voor FaceTime voeren, zodat je met meerdere mensen tegelijk kan videobellen. Ook nieuw zijn de Siri Shortcuts en de Opdrachten-app, waarmee je zelf automatiseringen kan maken.

Alles wat je wil weten over de nieuwe functies, versies en meer lees je in ons iOS 12 overzicht.

Bekijk ook

iOS 12 voor iPhone en iPad: alle functies, verbeteringen en meer

Wat zijn de iOS 12 functies en welke verbeteringen zijn in deze update doorgevoerd? In dit overzicht (met video!) ontdek je alle iOS 12-functies die jij op je iPhone en iPad kunt gebruiken. We vertellen je alles over vernieuwingen en wat je verder nog moet weten over iOS 12.

iOS 11 – september 2017
iOS 11 is de grote update voor het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch. iOS 11 is voor iedereen beschikbaar sinds 19 september 2017. Deze grote update bevat een compleet nieuw Bedieningspaneel, slimmere Siri-functies en veel nieuwe functies voor de iPad. Zo is er een interactieve Dock en kun je met drag & drop makkelijker items slepen. De App Store krijgt bovendien een nieuw uiterlijk en je kunt iMessage voortaan synchroniseren met iCloud. Om te zorgen dat je makkelijker bestanden kunt beheren introduceert Apple de nieuwe Bestanden-app. Er zal ook sterke nadruk liggen op augmented reality, dankzij ARKit.

Lees onze iOS 11 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iOS 11 voor iPhone en iPad: alles over functies, versies en meer

iOS 11 verscheen in 2017 voor iPhone en iPad. Wat zijn de nieuwe functies, hoe moet je iOS 11 installeren en op welke toestellen werkt? In dit overzicht lees je alles over deze versie.

iOS 10 – 13 september 2016
iOS 10 werd tijdens WWDC 2016 aangekondigd en verscheen op 13 september 2016. Voorafgaand aan de officiële release verschenen er meerdere betaversies, zodat ontwikkelaars en publieke betatesters alvast de nieuwe functies konden proberen. Die nieuwe functies waren onder andere de grondig vernieuwde Berichten-app voor iMessage met een eigen App Store en stickers. Ook het design van Apple Music werd sterk vernieuwd, samen met verbeteringen voor Apple Music en Apple Kaarten. Verder introduceerde Apple een nieuwe Woning-app voor HomeKit. En met Raise to Wake kun je makkelijk de notificaties op je iPhone-scherm zien door het toestel op te tillen. Voor het eerst stelde Apple Siri open voor apps van derden.

Lees onze iOS 10 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iOS 10: het complete overzicht

Alles over iOS 10 en de nieuwe functies, zoals iMessage-stickers, Woning-app en universeel klembord. Lees over de iOS 10 aankondiging, release en meer.

iOS 9 – 16 september 2015
iOS 9 werd op 8 juni 2015 tijdens de WWDC aangekondigd en verscheen op 16 september 2015. Deze versie is te installeren op de iPhone 4s en nieuwer. De nadruk lag bij deze update vooral op stabiliteit en snelheid, maar ook aan het uiterlijk was geknutseld. Zo voerde Apple het nieuwe lettertype San Francisco in voor alle eigen apps. Siri werd proactiever en speelt sindsdien in op activiteiten die je in andere apps hebt gedaan. Dit was ook het jaar waarin Apple Pay werd toegevoegd, al kunnen we dat in Nederland nog steeds niet gebruiken. Apps zoals Wallet (voorheen Passbook) en Kaarten werden vernieuwd en je kon voortaan multitasken op de iPad.

Lees onze iOS 9 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iOS 9: het complete overzicht

Alles over iOS 9 en de bijbehorende functies, zoals nieuw lettertype San Francisco, proactieve Siri, Night Shift en multitasken op de iPad. Lees over de iOS 9 aankondiging, release en meer.

iOS 8 – 17 september 2014
iOS 8 kwam op 17 september 2014 beschikbaar als opvolger van iOS 7. Het bevatte relatief weinig zichtbare functies, maar bevatte vooral optimalisaties voor professionele gebruikers. Toch zaten er ook wel wat vernieuwingen in, zoals de Gezondheid-app in combinatie met HealthKit, een opknapbeurt voor iMessage en snellere zoekfuncties. Deze versie bevat ook nieuwe notificaties en widgets, zodat je beter geïnformeerd bent zonder apps te hoeven openen. Bestanden in iCloud opslaan en de nieuwe fotobewerkingsfuncties zorgen ervoor dat deze op het eerste gezicht wat matige update, toch uiteindelijk erg interessant uitpakte.

Lees onze iOS 8 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iOS 8: het complete overzicht

Alles over iOS 8 en de nieuwe functies, zoals interactieve notificaties, gezondheid, domotica en productiviteitsverbeteringen. Lees over de iOS 8 aankondiging, release en meer.

iOS 7 – 18 september 2013
iOS 7 (verschenen op 18 september 2013) betekende een radicale verandering, omdat Apple het uiterlijk van het besturingssysteem volledig had aangepast. Oubollige icoontjes met leren stiksels en kompassen moesten plaats maken voor strak design. Daarnaast introduceerde Apple het Bedieningspaneel en automatische app-updates. De Camera- en Foto-app werden verbeterd en je kreeg de mogelijkheid om met AirDrop bestanden uit te wisselen. Ook werd het Berichtencentrum uitgebreid en voerde Apple de mogelijkheid in om FaceTime Audio te gebruiken.

Lees onze iOS 7 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iOS 7: het complete overzicht

Alles over iOS 7 en de nieuwe functies, zoals flat design, AirDrop, Bedieningspaneel en automatische app-updates. Lees over de iOS 7 aankondiging, release en meer.

iOS 6 – 19 september 2012
iOS 6 (verschenen op 19 september 2012) was de laatste grote update met het originele uiterlijk. Er werden honderden grote en kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo verdween Google Maps als standaard-app op de iPhone omdat Apple inmiddels een eigen kaartendienst met de naam Apple Maps had ontwikkeld. Ook introduceerde Apple de mogelijkheid om klantenkaarten en tickets op je iPhone mee te nemen in Passbook (later: Wallet). Siri werd uitgebreider en je kon voortaan FaceTime gebruiken via 3G. De camera-app kreeg de mogelijkheid om panorama’s te maken en je kon gedeelde Fotostreams maken met anderen.

Lees onze iOS 6 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iOS 6: het complete overzicht

Alles over iOS 6, zoals de nieuwe functies Apple Kaarten, Passbook en panoramafoto's. Lees over de aankondiging, release, vernieuwingen en meer.

iOS 5 – 12 oktober 2011
In iOS 5 (verschenen op 12 oktober 2011) voerde Apple relatief weinig verbeteringen door, maar werd vooral nadruk gelegd op het verbeteren van de stabiliteit en betrouwbaarheid. Een van de nieuwe functies in iOS 5 was iCloud, de online opslagdienst van Apple. Ook kwam er een Berichtencentrum om snel meldingen te kunnen zien. Je hoefde niet langer je toestel te ontgrendelen om de camera te activeren en het draadloos synchroniseren met iTunes werd ingevoerd. Dit hield in dat je je iPhone niet langer met een kabeltje hoefde te verbinden om het toestel bij te werken.

Lees onze iOS 5 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iOS 5: het complete overzicht

Alles over IOS 5, zoals de nieuwe functies Kiosk, iCloud en draadloos synchroniseren met iTunes. Lees over de aankondiging, release en meer.

iOS 4 – 21 juni 2010
iOS 4 was de eerste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem waarbij de huidige naam werd gebruikt. De grootste verbetering was de mogelijkheid om folders (mappen) te maken, zodat je je apps wat beter kon ordenen. Daarnaast werd voor het eerst multitasking ingevoerd en kregen we de beschikking over Game Center. Apple wilde daarmee een centraal platform bieden om ranglijsten en scores van games terug te kunnen vinden. Dat is gelukt, al zijn er de laatste jaren geen nieuwe ontwikkelingen meer geweest. Het oog wil ook wat en ook daarin kwam Apple tegemoet: ze voerden voor het eerst wallpapers in.

Lees onze iOS 4 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iOS 4: het complete overzicht

Wat was er nieuw in iOS 4? Alles over de nieuwe functies, release, vernieuwingen die Apple in 2010 introduceerde. Met video van de iOS 4 aankondiging.

iPhone OS 1, 2 en 3 – sinds 29 juni 2007
De eerste iPhone verscheen in 2007 en was voorzien van iPhone OS 1. Later verschenen de opvolgers 2 en 3. Met de komst van de iPod touch en iPad besloot Apple om een naamswijziging door te voeren, om duidelijk te maken dat het besturingssysteem voor veel meer apparaten is bedoeld. In versie 1 was het nog niet mogelijk om apps te installeren, omdat Apple vond dat webapps goed genoeg waren. Met de komst van de iPhone 3G verscheen iPhone OS 2, dat als belangrijkste vernieuwing de App Store bevatte. Daarmee werd het mogelijk om apps van derden te downloaden en dat was meteen een succes. Een jaar later bracht iPhone OS 3 voor het eerst de mogelijkheid van knippen en plakken. Ook introduceerde Apple de Spotlight-functie om snel apps te kunnen terugvinden. Een latere update die nog de moeite waard is om te noemen is iPhone OS 3.2, dat speciaal werd uitgebracht voor de pas verschenen iPad.

Lees onze iPhone OS 1, 2 en 3 informatiepagina voor meer info.

Bekijk ook

iPhone OS 1, 2 en 3: het complete overzicht

Lees alles over iPhone OS 1, 2 en 3, de voorlopers van iOS. Apple bracht drie versies van iPhone OS uit met o.a. Spotlight, knippen en plakken en functies voor de nieuw verschenen iPod touch en iPad.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2023
Software
iOS