iOS 11 beta

iOS firmware-overzicht: alle iOS-versies bij elkaar

Lees alles over iOS, het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch. Kijk welke iOS-versies er zijn verschenen en welke functies Apple in de loop der jaren heeft geïntroduceerd.

iOS is de software waarop de iPhone, iPad en iPod touch draait. Het wordt ontwikkeld door Apple en is het op één na meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones. In dit overzicht lees je alles over de verschillende iOS-versies die in de loop van de tijd zijn verschenen.

iOS in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iOS:

  • Besturingssysteem van de iPhone en iPad.
  • Voor het eerst verschenen op 28 juni 2007, naamswijziging naar iOS in juni 2010.
  • Meest recente iOS versie is iOS 11 (specifiek: iOS 12.3.1)
  • Eerstvolgende versie iOS 12 staat gepland voor najaar 2018.


iOS is oorspronkelijk ontwikkeld voor de iPhone, maar breidde later uit naar andere apparaten. Ook op de HomePod draait een aangepaste variant.

iOS compleet overzicht

Wat is iOS?

iOS is het besturingssysteem dat op de iPhone, iPad en andere apparaten draait. De i staat voor de verschillende i-apparaten, al heeft het gaandeweg minder betekenis gekregen. Nieuwe Apple-producten zoals de Apple Watch, Apple TV en HomePod hebben geen naam meer die met een i begint.

De letters OS in iOS staan voor operating system, oftewel besturingssysteem. Dit zorgt ervoor dat alle basisfuncties werken, net zoals Windows op een computer. Het besturingssysteem regelt bijna alles op je iPhone of iPad, dus bijvoorbeeld dat je tekst kunt intypen op het scherm en dat je apps kunt installeren. Bovendien bevat het diverse standaardapps zoals Safari, Berichten en Mail, zodat je meteen aan de slag kunt zonder eerst apps te hoeven installeren. Om te zorgen dat het besturingsysteem goed beveiligd blijft brengt Apple regelmatig updates uit. Apparaten zoals de iPhone, iPad en iPod touch worden ook wel ‘iDevices’ genoemd. Op apparaten zoals de Apple TV draait een aangepaste variant van iOS met de naam tvOS. Apple brengt hiervoor aparte updates uit die je los moet installeren. De software voor de Apple Watch heet watchOS.

Welke iOS-versies zijn er verschenen?

Apple’s mobiele besturingssysteem verscheen in juni 2007 voor het eerst, toen nog onder de naam iPhone OS. Sindsdien zijn er talloze nieuwe versies verschenen, waarbij in juni 2010 de naam werd gewijzigd naar iOS, om aan te geven dat het voor veel meer iDevices bedoeld is. In de loop van de jaren zijn er flinke veranderingen doorgevoerd, waarbij vooral iOS-versie 7 met een radicaal nieuw uiterlijk opvalt.

Tip: Welke iOS-versie kan ik op mijn iPhone of iPad installeren?

iOS versie overzicht

iOS 11 – september 2017

iOS 11 is de grote update voor het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch. iOS 11 is voor iedereen beschikbaar sinds 19 september 2017. Deze grote update bevat een compleet nieuw Bedieningspaneel, slimmere Siri-functies en veel nieuwe functies voor de iPad. Zo is er een interactieve Dock en kun je met drag & drop makkelijker items slepen. De App Store krijgt bovendien een nieuw uiterlijk en je kunt iMessage voortaan synchroniseren met iCloud. Om te zorgen dat je makkelijker bestanden kunt beheren introduceert Apple de nieuwe Bestanden-app. Er zal ook sterke nadruk liggen op augmented reality, dankzij ARKit. Alles wat je moet weten over de nieuwe functies, de bèta’s en de verwachte releasedatum lees je op onderstaande pagina.

Lees onze iOS 11 informatiepagina voor meer info.

iOS 10 – 13 september 2016

iOS 10 werd tijdens WWDC 2016 aangekondigd en verscheen op 13 september 2016. Voorafgaand aan de officiële release verschenen er meerdere betaversies, zodat ontwikkelaars en publieke betatesters alvast de nieuwe functies konden proberen. Die nieuwe functies waren onder andere de grondig vernieuwde Berichten-app voor iMessage met een eigen App Store en stickers. Ook het design van Apple Music werd sterk vernieuwd, samen met verbeteringen voor Apple Music en Apple Kaarten. Verder introduceerde Apple een nieuwe Woning-app voor HomeKit. En met Raise to Wake kun je makkelijk de notificaties op je iPhone-scherm zien door het toestel op te tillen. Voor het eerst stelde Apple Siri open voor apps van derden.

Lees onze iOS 10 informatiepagina voor meer info.

iOS 9 – 16 september 2015

iOS 9 werd op 8 juni 2015 tijdens de WWDC aangekondigd en verscheen op 16 september 2015. Deze versie is te installeren op de iPhone 4s en nieuwer. De nadruk lag bij deze update vooral op stabiliteit en snelheid, maar ook aan het uiterlijk was geknutseld. Zo voerde Apple het nieuwe lettertype San Francisco in voor alle eigen apps. Siri werd proactiever en speelt sindsdien in op activiteiten die je in andere apps hebt gedaan. Dit was ook het jaar waarin Apple Pay werd toegevoegd, al kunnen we dat in Nederland nog steeds niet gebruiken. Apps zoals Wallet (voorheen Passbook) en Kaarten werden vernieuwd en je kon voortaan multitasken op de iPad.

Lees onze iOS 9 informatiepagina voor meer info.

iOS 8 – 17 september 2014

iOS 8 kwam op 17 september 2014 beschikbaar als opvolger van iOS 7. Het bevatte relatief weinig zichtbare functies, maar bevatte vooral optimalisaties voor professionele gebruikers. Toch zaten er ook wel wat vernieuwingen in, zoals de Gezondheid-app in combinatie met HealthKit, een opknapbeurt voor iMessage en snellere zoekfuncties. Deze versie bevat ook nieuwe notificaties en widgets, zodat je beter geïnformeerd bent zonder apps te hoeven openen. Bestanden in iCloud opslaan en de nieuwe fotobewerkingsfuncties zorgen ervoor dat deze op het eerste gezicht wat matige update, toch uiteindelijk erg interessant uitpakte.

Lees onze iOS 8 informatiepagina voor meer info.

iOS 7 – 18 september 2013

iOS 7 (verschenen op 18 september 2013) betekende een radicale verandering, omdat Apple het uiterlijk van het besturingssysteem volledig had aangepast. Oubollige icoontjes met leren stiksels en kompassen moesten plaats maken voor strak design. Daarnaast introduceerde Apple het Bedieningspaneel en automatische app-updates. De Camera- en Foto-app werden verbeterd en je kreeg de mogelijkheid om met AirDrop bestanden uit te wisselen. Ook werd het Berichtencentrum uitgebreid en voerde Apple de mogelijkheid in om FaceTime Audio te gebruiken.

Lees onze iOS 7 informatiepagina voor meer info.

iOS 6 – 19 september 2012

iOS 6 (verschenen op 19 september 2012) was de laatste grote update met het originele uiterlijk. Er werden honderden grote en kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo verdween Google Maps als standaard-app op de iPhone omdat Apple inmiddels een eigen kaartendienst met de naam Apple Maps had ontwikkeld. Ook introduceerde Apple de mogelijkheid om klantenkaarten en tickets op je iPhone mee te nemen in Passbook (later: Wallet). Siri werd uitgebreider en je kon voortaan FaceTime gebruiken via 3G. De camera-app kreeg de mogelijkheid om panorama’s te maken en je kon gedeelde Fotostreams maken met anderen.

Lees onze iOS 6 informatiepagina voor meer info.

iOS 5 – 12 oktober 2011

In iOS 5 (verschenen op 12 oktober 2011) voerde Apple relatief weinig verbeteringen door, maar werd vooral nadruk gelegd op het verbeteren van de stabiliteit en betrouwbaarheid. Een van de nieuwe functies in iOS 5 was iCloud, de online opslagdienst van Apple. Ook kwam er een Berichtencentrum om snel meldingen te kunnen zien. Je hoefde niet langer je toestel te ontgrendelen om de camera te activeren en het draadloos synchroniseren met iTunes werd ingevoerd. Dit hield in dat je je iPhone niet langer met een kabeltje hoefde te verbinden om het toestel bij te werken.

Lees onze iOS 5 informatiepagina voor meer info.

iOS 4 – 21 juni 2010

iOS 4 was de eerste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem waarbij de huidige naam werd gebruikt. De grootste verbetering was de mogelijkheid om folders (mappen) te maken, zodat je je apps wat beter kon ordenen. Daarnaast werd voor het eerst multitasking ingevoerd en kregen we de beschikking over Game Center. Apple wilde daarmee een centraal platform bieden om ranglijsten en scores van games terug te kunnen vinden. Dat is gelukt, al zijn er de laatste jaren geen nieuwe ontwikkelingen meer geweest. Het oog wil ook wat en ook daarin kwam Apple tegemoet: ze voerden voor het eerst wallpapers in.

Lees onze iOS 4 informatiepagina voor meer info.

iPhone OS 1, 2 en 3 – sinds 29 juni 2007

De eerste iPhone verscheen in 2007 en was voorzien van iPhone OS 1. Later verschenen de opvolgers 2 en 3. Met de komst van de iPod touch en iPad besloot Apple om een naamswijziging door te voeren, om duidelijk te maken dat het besturingssysteem voor veel meer apparaten is bedoeld. In versie 1 was het nog niet mogelijk om apps te installeren, omdat Apple vond dat webapps goed genoeg waren. Met de komst van de iPhone 3G verscheen iPhone OS 2, dat als belangrijkste vernieuwing de App Store bevatte. Daarmee werd het mogelijk om apps van derden te downloaden en dat was meteen een succes. Een jaar later bracht iPhone OS 3 voor het eerst de mogelijkheid van knippen en plakken. Ook introduceerde Apple de Spotlight-functie om snel apps te kunnen terugvinden. Een latere update die nog de moeite waard is om te noemen is iPhone OS 3.2, dat speciaal werd uitgebracht voor de pas verschenen iPad.

Lees onze iPhone OS 1, 2 en 3 informatiepagina voor meer info.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!