iPhone 5s

Tweederde van alle Apple-producten nog steeds in gebruik

Volgens analist Horace Dediu van Asymco is tweederde van alle Apple-producten die ooit verkocht zijn, nog steeds in gebruik. Hoe kan dat?

Tweederde nog steeds in gebruik

Als het om duurzaamheid gaat, dan heeft Apple een reputatie hoog te houden. iPads en Macs gaan lang mee en ook voor iPhones geldt vaak dat ze meermaals van eigenaar wisselen, vaak binnen hetzelfde gezin. En zo niet, dan kun je er op Marktplaats altijd nog wel iets voor krijgen. Daardoor belanden er minder apparaten op de afvalberg en dat is goed voor iedereen (en voor de natuur). Analist Horace Dediu heeft nu berekend dat tweederde van alle Apple-producten die ooit verkocht zijn, nog steeds in gebruik zijn.


De Macintosh bestaat sinds 1984 en de jaren daarvoor maakte Apple ook al computers. Hoe kan het dan dat er nog zoveel in gebruik zijn? Die oude producten sluiten toch helemaal niet meer aan bij de hedendaagse eisen? Het geheim zit ‘m in het feit dat er van die oudere producten relatief maar weinig zijn verkocht. Die oude apparaten brengen hun oude dag door in een museum of in de collectie van een verzamelaar, maar ze worden niet meer actief gebruikt.

Verkochte vs actieve apparaten

Explosieve groei
Vooral sinds de iPhone 3GS is de hoeveelheid Apple-producten explosief gegroeid en ook bij de iPhone 6 maakte Apple weer een nieuwe groeispurt door. Het gaat om miljoenen toestellen, veel meer dan Apple in de begindagen verkocht. Analist Horace Dediu van Asymco maakt regelmatig interessante grafieken waarmee je kunt aflezen hoe goed (of hoe slecht) het met Apple gaat. Hij baseert zich daarbij op de schaarse cijfers die Apple zelf beschikbaar stelt. Tijdens de meest recente kwartaalcijfers noemde CEO Tim Cook dat er nu 1,3 miljard actieve Apple-apparaten zijn. Deidu heeft berekend dat Apple meer dan 2 miljard apparaten heeft verkocht, dus nog ongeveer tweederde is actief. Het gaat hierbij om de Mac, iPhone, iPad, and Apple Watch. Niet meegenomen zijn de Apple TV en accessoires zoals AirPods.

Apple-apparaten percentage actief

Als een product bevalt zal het langer worden gebruikt en minder snel worden afgedankt. Deze cijfers maken duidelijk dat het bij Apple op dat punt wel goed zit. Zeker nu Apple goedkope batterijvervanging voor €29 aanbiedt zullen toestellen zoals de eerder genoemde iPhone 6 veel langer in gebruik blijven.

In januari 2016 noemde Apple nog de mijlpaal van 1 miljard actieve apparaten. In bijna twee jaar tijd nam het aantal actieve toestellen dus met 0,3 miljard toe. Deidu heeft zijn berekeningen doorgetrokken naar de toekomst en denkt dat er rond 2022 rond de 1,8 miljard actieve Apple-apparaten zullen zijn. Het geeft goed aan hoe tevreden mensen met hun Apple-spullen zijn. Dediu merkt op dat er altijd veel aandacht is voor de verkoopcijfers, dus nieuw verkochte toestellen, maar dat het minstens zo interessant is om te kijken hoeveel apparaten nu eigenlijk langdurig in gebruik blijven. Bij Android zal dat cijfer veel lager liggen.

Dediu denkt dat het percentage actieve apparaten de komende tijd constant zal blijven rond de 64%.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 februari 2018, 9:53
Bron Bron Asymco
Categorie Achtergrond
Onderwerp duurzaam
Devices Apple Watch, iPad, iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.