Apple TV 4K met Siri Remote 2021

Apple TV: het complete overzicht

De Apple TV is een multimedia-apparaat om films, video's en foto's te bekijken op een HD of 4K-televisie. Lees hier alles over Apple TV, verschillende generaties, functies en mogelijkheden.

Apple TV review Prijs (vanaf €169,-)

In dit overzicht lees je alles wat je moet weten over de Apple TV. Ontdek de verschillende Apple TV generaties en hun mogelijkheden, functies en handige opties. Ook lees je over nieuws, ontwikkelingen en verwachte toekomstige modellen. Je kunt de Apple TV kopen via de Nederlandse Apple Store voor een prijs vanaf €169,-.

Wat kun je met een Apple TV?

Een Apple TV is een digitale mediaspeler die je aansluit op de televisie. De Apple TV maakt via het draadloze netwerk verbinding met internet. Vervolgens kun je films, tv-series, video’s, foto’s en muziek streamen via de televisie. Het eerste model verscheen in 2007 en sindsdien zijn er meerdere generaties verschenen, waarbij het streamen van materiaal naar je televisie nog steeds centraal staat. Wel zijn er steeds meer functies aan toegevoegd, zoals het installeren van apps en het gebruik als woninghub voor HomeKit.

De meest recente versie is de Apple TV 4K, die in 2022 is vernieuwd. Deze draait op tvOS en beschikt over een App Store waarmee je apps en games kunt downloaden. Ook kun je via de afstandsbediening spraakopdrachten geven. Het model uit 2022 heeft verbeterde specs en een Siri Remote met usb-c, maar is minder geschikt voor games.

Apple noemde het apparaat jarenlang een hobby, maar gaandeweg is het een serieus product in de line-up geworden, zeker sinds de komst van extra diensten zoals Apple TV+ en de gamedienst Apple Arcade. Wil je meer weten over het gebruik van dit apparaat, dan hebben we een Apple TV handleiding voor beginners en een uitgebreid Apple TV 4K review, waarin we een oordeel geven over het gebruiksgemak.

Bekijk ook

Apple TV 4K review

Lees in deze review van de Apple TV 4K alles over onze ervaringen met de Apple TV uit 2017. Is een upgrade de moeite waard en hoe zit het met het aanbod van 4K- en HDR-content? Lees hier of deze Apple TV 4K iets voor jou is.

Apple TV kopen: dit zijn de prijzen

De Apple TV is verkrijgbaar via de Apple Store en andere online winkels. Je kunt kiezen uit het 4K-model uit 2017, 2021 of 2022. Daarnaast is er de Apple TV HD (1080p), die niet meer bij Apple verkrijgbaar is maar nog in sommige winkels te vinden is.

Adviesprijzen van voorgaande modellen:

Bij andere winkels kun je vaak betere prijzen vinden, behalve voor het allernieuwste model:

Heb je er al eentje gekocht? In onze handleiding voor beginners lees je alles wat je moet weten over aansluiten, video en foto’s bekijken, muziek luisteren en het bedienen van de Apple TV.

Apple TV’s vergelijken

Zoals je hierboven ziet zijn er meerdere modellen van het apparaat. Alles over de verschillen tussen Apple TV 4K en Apple TV HD lees je in onze vergelijking:

Bekijk ook

Apple TV vergelijken: verschillen tussen Apple TV 4K (2022 vs 2021 en meer)

Bekijk de verschillen tussen de Apple TV 4K 2022 met zijn voorganger uit 2021. Twijfel je hoeveel opslag je moet nemen? Ook dan helpen we je op weg in deze Apple TV-vergelijking van alle modellen.

Apple TV generaties en verschillen

Dit zijn de verschillende Apple TV generaties die Apple heeft uitgebracht:

Apple geeft de voorkeur voor een aankondiging in september en een release in het najaar, maar het komt ook wel eens voor dat er in het voorjaar een nieuw model verschijnt.

Apple TV 4K (2022)

Het allernieuwste model is de derde generatie Apple TV 4K uit najaar 2022. Deze draait op een nieuwere A15-chip en kan HDR10+ content afspelen. Hij wordt geleverd met een vernieuwde Siri Remote met usb-c-aansluiting. Dit model is in prijs verlaagd ten opzichte van zijn voorgangers en heeft meer opslag, namelijk 64GB en 128GB.

Siri Remote 2022 met usb-c en Apple TV 4K 2022

We raden aan om voor het model met 128GB te kiezen, omdat deze behalve meer opslag ook nog twee andere eigenschappen heeft: ondersteuning voor Thread en een Ethernet-aansluiting. Heb je dit niet nodig, dan volstaat 64GB voor de meeste mensen.

Dit zijn de prijzen:

Bekijk ook

Apple TV 4K 2022: vernieuwd model met snellere chip

Apple heeft een vernieuwde versie van de Apple TV. De Apple TV 4K 2022 heeft een snellere chip en dat levert een betere beeldkwaliteit op, dankzij de ondersteuning van HDR10+. Lees hier alles over de Apple TV 4K 2022.

Apple TV 4K (2021)

Deze vernieuwde uitvoering van de Apple TV 4K verscheen in voorjaar 2021. Deze heeft een nieuwere chip (A12 Bionic), verbeterde Dolby Vision-weergave en een HDMI 2.1-aansluiting met een hogere datasnelheid waardoor weergave tot wel 10K mogelijk is. Apple ondersteunt dit nog niet, maar technisch gezien ben je wel voorbereid op de toekomst. De Apple TV 4K 2021 behoudt dezelfde prijs.

Apple TV 4K in 2021

Apple TV 4K (2017)

De Apple TV 4K verscheen in het najaar van 2017. Deze Apple TV had als belangrijkste vernieuwing de ondersteuning voor 4K-resoluties (zoals de naam al aangeeft) en heeft een bredere kleurweergave dankzij HDR10 en Dolby Vision. Ook zit er een snellere processor en meer werkgeheugen in. Aan de achterkant zit een aansluiting voor Gigabit Ethernet.

Lees verder over Apple TV 4K

apple-tv-4-diagonaal

Apple TV HD (2015)

Apple nam grote stappen met de vierde generatie Apple TV, door bijvoorbeeld apps en games mogelijk te maken. Het apparaat heette aanvankelijk Apple TV 4 maar om verwarring te voorkomen is de naam later gewijzigd in Apple TV HD. Hij draait op het destijds gloednieuwe besturingssysteem tvOS, dat is afgeleid van iOS. Met apps van externe ontwikkelaars kun je de mediaspeler voor allerlei nieuwe toepassingen gebruiken en dankzij sensoren in de afstandsbediening kun je games op een nieuwe manier bedienen. Ook voegde Apple meer opslag toe, zodat je ruimte hebt voor het opslaan van apps en games.

Aansluitingen Apple TV HD

In 2021 verscheen er een ‘vernieuwde’ versie, die technisch hetzelfde is maar met een andere Siri Remote wordt geleverd. De Apple TV HD is sinds oktober 2022 uit de Apple Store gehaald.

Het belangrijkste verschil tussen de Apple TV HD en zijn opvolger Apple TV 4K is de ondersteuning voor een betere beeldresolutie. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van de HD-versie:

  • De Apple TV 4K heeft een nieuwere, snellere A10X Fusion of A12 Bionic processor.
  • Ondersteuning voor 4K-resolutie: tot vier keer scherpere beelden bij 4K-content.
  • Dolby Vision- en HDR10-ondersteuning: helderdere kleuren en realistischer beeld.
  • Vernieuwde Siri Remote.
  • Gigabit Ethernet voor snellere bedrade verbinding, geen USB-C meer.

Bekijk ook

Apple TV HD: alles over specs, functies, aanbiedingen en meer

Lees alles over de Apple TV HD, de vierde generatie mediabox van Apple. Deze heeft een App Store en is geschikt om 1080p content af te spelen. Is het nog de moeite om een Apple TV HD aan te schaffen? Je leest het hier!

Apple TV 3 (2012)

apple tv 2012 televisieApple kondigde op 7 maart 2012 de derde generatie Apple TV aan, tijdens een evenement dat vooral over de iPad 3 ging. De derde generatie Apple TV is vrijwel gelijk aan de tweede generatie, maar bevat een iets nieuwere processor (A5 in plaats van A4) en kan 1080p video afspelen terwijl eerdere modellen alleen geschikt waren voor 720p. Dit apparaat draaide op een eerdere versie van de Apple TV-software en heeft vrij veel beperkingen. Zo kun je geen apps installeren en is de 8GB opslag niet toegankelijk voor gebruikers. Het wordt alleen gebruikt om te bufferen.

Apple TV 3e generatie

In januari 2013 bracht Apple een vernieuwde versie met de naam ‘Apple TV 3 Rev A’ uit, met vrijwel dezelfde specs: een A5-chip, 512MB RAM en 8GB niet-toegankelijke opslag. Apple had een redesign van de A5-chip uitgevoerd, maar dit had geen merkbare gevolgen voor het gebruik. Deze nieuwe uitvoering werd standaard geleverd met software-versie 5.2 (voorheen 4.2). Op beide modellen is Apple TV software 7.2.2 de laatst verschenen update. Deze Apple TV kostte in Nederland en België rond de 79 euro en was dus heel wat goedkoper dan de later verschenen modellen.

De Apple TV 3 is vooral geschikt voor het streamen van films, muziek, foto’s en dergelijke op je televisiescherm. Dat kan in 1080p kwaliteit via de standaard aanwezige apps van YouTube, Netflix en Vimeo. Ook kun je materiaal van je iPhone of iPad streamen naar je tv-scherm, dankzij de ondersteuning voor AirPlay. Hoewel deze Apple TV niet meer wordt verkocht is het apparaatje nog steeds prima geschikt om content te streamen. Een goedkoper en iets recenter alternatief is de Google Chromecast 2, die je ook met diverse iOS-apps kunt gebruiken.

Apple TV 2 (2010)

De tweede generatie Apple TV werd op 1 september 2010 onthuld en draaide voor het eerst op een variant van iOS, al was er op dat moment nog geen sprake van tvOS. Eerdere versies van de Apple TV-software waren afgeleid van Mac OS X. Vernieuwingen bij de Apple TV 2 waren de zwarte behuizing, die veel compacter was dan zijn voorganger. In plaats van een interne harddisk koos Apple voor 8GB flashgeheugen voor het bufferen van content. Je kon de opslag niet gebruiken voor lokaal opslaan van materiaal. Een andere vernieuwing was dat de content voortaan werd gestreamd in plaats van gesynchroniseerd. Daardoor had dit model minder lokale opslag nodig. Met de Apple TV kon je ook huurfilms van iTunes afspelen. Intern was een Apple A4-processor aanwezig. Dit model was lange tijd populair in het tweedehands circuit, omdat je het apparaat gemakkelijk kon jailbreaken.

Apple TV 1 (2007)

Apple onthulde op 12 september 2006 dat ze bezig waren met een nieuw apparaat, dat de naam iTV kreeg. Het ging om een mediaspeler met een aangepaste Front Row-interface, die te bedienen was met de Apple Remote. Deze afstandsbediening werd destijds al meegeleverd bij de iMac om Front Row te bedienen. Het plan was om de naam iTV te blijven hanteren, zodat het in lijn was met de rest van de producten (iMac, iPod) maar dat lukte niet omdat het Britse tv-netwerk ITV de naam al gebruikte. ITV dreigde met juridische acties tegen Apple.

Apple koos daarom voor de naam Apple TV. Op 9 januari 2007, de dag waarop ook de eerste iPhone werd aangekondigd, startte de pre-order voor de Apple TV. Op 21 maart 2007 werden de eerste modellen uitgeleverd. Deze waren voorzien van een 40GB harddisk. Enkele weken later verscheen er ook een variant met 160GB opslag. Bij deze modellen was nog een computer met iTunes vereist om content te kunnen synchroniseren. De Apple TV-software op het apparaat was gebaseerd op Mac OS X; bij latere generaties zou Apple kiezen voor een variant van iOS.

In januari 2008 verscheen een belangrijke software-update voor de eerste generatie Apple TV, waardoor de mediaspeler voortaan zelfstandig kon werken. Je kon direct films vanuit de iTunes Store aanschaffen of huren. Ook kon je podcasts downloaden en foto’s streamen via Flickr of MobileMe (de voorloper van iCloud).

In september 2015 stopte Apple officieel met de ondersteuning van de eerste generatie Apple TV. Je kunt daardoor geen reparaties meer laten uitvoeren.

Apple TV bedienen

Je kunt de Apple TV op verschillende manieren bedienen. Bij oudere modellen gebruik je hiervoor de Apple TV Remote en bij nieuwere modellen is er de Siri Remote.

Bekijk ook

Siri Remote 2022: dit is de nieuwste derde generatie afstandsbediening

De Siri Remote is Apple's geavanceerde afstandsbediening voor de Apple TV. Daarnaast bedient het apparaat ook je televisie. Lees hier alles wat je moet weten over de Siri Remote, inclusief de nieuwe 2022-versie met usb-c.

In juli 2008 bracht Apple de Remote-app voor iOS uit, die ervoor zorgde dat je voortaan de Apple TV ook via de iPhone en iPod touch kon bedienen. Deze app is in 2021 met pensioen gestuurd. In plaats daarvan kun je nog wel de Apple TV Remote in het Bedieningspaneel van beide apparaten gebruiken.

Bekijk ook

Snel je Apple TV bedienen met je iPhone vanuit het Bedieningspaneel: zo doe je dat

Je kunt een Apple TV ook bedienen met je iPhone en iPad en vanuit het Bedieningspaneel is dit nog eenvoudiger. Door je Apple TV te bedienen vanuit het Bedieningspaneel heb je geen app meer nodig. In deze tip lees je hoe dat werkt.

Apple TV jailbreaken

Bij de Apple TV 1, 2, 3 en 4 (HD) was het mogelijk om een jailbreak uit te voeren. Dit geeft je meer mogelijkheden om apps en toepassingen te installeren die niet officieel door Apple zijn goedgekeurd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om apps zoals de mediaspeler Kodi (voorheen XBMC). Ook kun je na een Apple TV jailbreak het standaardmenu aanpassen en content streamen van andere aanbieders dan de partners waarmee Apple samenwerkt. Dit geldt vooral voor de Apple TV 3 en eerder, waarop je niet de vrijheid had om zelf apps te installeren. De animo is bij de vierde generatie Apple TV en later is een stuk minder. Omdat er nauwelijks nog belangstelling is voor het jailbreaken van de Apple TV verwijzen we je naar gespecialiseerde sites.

Apple TV alternatieven

Apple heeft vooral op de Amerikaanse markt veel concurrentie van mediaspelers zoals Roku en Amazon Fire. In Nederland en België komt de concurrentie vooral van Google en smart-tv’s.

Android TV
Met Android TV op toestellen van onder andere Philips, Sony en Sharp heb je ook allerlei streaming-diensten tot je beschikbaar en kun je bijvoorbeeld naar Netflix kijken.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: Android TV versus Apple TV

Android TV werd in 2014 aangekondigd en bestaat dus iets korter dan de Apple TV, die sinds 2007 bestaat. Wat zijn de verschillen tussen beide televisieplatforms en welke past het beste bij jou? In deze vergelijking lees je alles over Android TV vs Apple TV.

Chromecast
Ook heeft Google sinds kort een Chromecast met Google TV, een eigen besturingssysteem. Hiermee kun je geen apps installeren, maar je kunt wel een kijklijst maken en hebt nog enkele andere opties. Daarnaast zou je de Chromecast 2 en Chromecast Ultra kunnen gebruiken, als het uitsluitend gaat om het streamen van films, muziek en andere content.

Bekijk ook

Chromecast gebruiken met iPhone en iPad: wat kun je ermee?

Google's Chromecast is ook geschikt voor iPhone- en iPad-gebruikers. In dit overzicht lees je wat je zoal met de Chromecast kunt doen, welke apps geschikt zijn en wat de verschillen zijn met de Apple TV. Is de Chromecast een aanrader als je video's naar je tv wilt streamen en hoe werkt het dan? We leggen het allemaal uit!

Nvidia Shield
Zoek je iets wat meer op de Apple TV lijkt, dan kun je ook eens kijken naar de Nvidia Shield TV-modellen. Naast het normale cilindervormige model van ca. 160 euro is er ook een Pro-uitvoering die eruit ziet als een settopbox en 219 euro kost. De apparaten bevatten een snelle Tegra X1+ processor. Met Nvidia Shield TV kun je films en games streamen op een gebruiksvriendelijke manier.

De Shield TV is een veelzijdig streamingapparaat voor films en series van bijvoorbeeld Netflix, Disney+ en andere populaire streamingdiensten. Bladeren door menu’s en het starten van apps gaat erg snel en met apps als Plex of Kodi kun je je eigen collectie video’s en muziek afspelen. Ze draaien op Android TV 9.0 en hebben een ingebouwde Chromecast. Ze werken met Amazon Alexa en Google Assistent. Ook is er al lang GeForce Now, Nvidia’s gamestreamingdienst. Gebruikers met een Nvidia-gpu kunnen bovendien gebruik maken van GameStream, om pc-games naar de Shield-apparaten te streamen.

Smart tv’s
Sinds een aantal jaren is er nog een andere mogelijkheid: een smart tv. Smart tv’s zijn vaak al voorzien van allerlei apps die het mogelijk maken om bijvoorbeeld Netflix, Amazon Prime Video en Videoland te bekijken. Kies je voor een smart-tv met HomeKit, dan heb je nog wat meer mogelijkheden, die goed aansluiten op de behoeften van Apple-gebruikers. Hou er wel rekening mee dat een dergelijke smart-tv geen complete vervanging biedt van de Apple TV-functies. Zo kun je vaak wel de Apple TV-app gebruiken, maar geen andere apps installeren. Twijfel je tussen een Apple TV of een televisie met AirPlay 2, dan hebben we daar een apart artikel over.

Bekijk ook

HomeKit op smart-tv's: wat kun je ermee en hoe stel je het in?

Diverse tv-fabrikanten bieden HomeKit-ondersteuning aan op televisietoestellen, zoals LG en Sony. Wat heb je aan HomeKit op je smart-tv en welke functies heb je tot je beschikking?
Bekijk ook

Apple TV of een televisie met AirPlay 2: wat moet je kiezen?

Veel televisies hebben tegenwoordig standaard AirPlay 2 aan boord en worden zelfs geleverd met een aantal apps van Apple. Heeft het dan nog zin om een Apple TV te gebruiken of een nieuw model te kopen? Wat moet je kiezen?