apple-tv-4-diagonaal

Apple TV: het complete overzicht

De Apple TV is een multimedia-apparaat om films, video's en foto's te bekijken op een HD of 4K-televisie. Lees hier alles over Apple TV, verschillende generaties, functies en mogelijkheden.

- Prijs vanaf €159,-

In dit overzicht lees je alles wat je moet weten over de Apple TV. Ontdek de verschillende Apple TV generaties en hun mogelijkheden, functies en handige opties. Ook lees je over nieuws, ontwikkelingen en verwachte toekomstige modellen. Je kunt de Apple TV kopen via de Nederlandse Apple Store voor een prijs vanaf €159.

Wat kun je met een Apple TV?

Een Apple TV is een digitale mediaspeler die je aansluit op de televisie. De Apple TV maakt via het draadloze netwerk verbinding met internet. Vervolgens kun je films, tv-series, video’s, foto’s en muziek streamen via de televisie. Het eerste model verscheen in 2007 en sindsdien zijn er vier generaties verschenen, waarbij het streamen van materiaal naar je televisie nog steeds centraal staat. Wel zijn er steeds meer functies aan toegevoegd.

De meest recente versie is de Apple TV 4K, die sinds 2017 verkrijgbaar is. Deze draait op tvOS en beschikt over een App Store waarmee je apps en games kunt downloaden. Ook kun je via de afstandsbediening spraakopdrachten geven.

Apple noemde het apparaat jarenlang een ‘hobby’, maar gaandeweg is het een serieus product geworden. Wil je meer weten over het gebruik van dit apparaat, dan hebben we een Apple TV handleiding voor beginners en een uitgebreid Apple TV 4 review, waarin we ons oordeel geven over het gebruiksgemak.

Apple TV kopen: dit zijn de prijzen

De Apple TV is verkrijgbaar via de Apple Store en andere online winkels. Je kunt kiezen uit het nieuwste 4K-model of de eerder verschenen Apple TV HD (1080p).

Heb je er al eentje gekocht? In onze handleiding voor beginners lees je alles wat je moet weten over aansluiten, video en foto’s bekijken, muziek luisteren en het bedienen van de Apple TV.

Apple TV generaties en verschillen

Dit zijn de verschillende Apple TV generaties die Apple heeft uitgebracht:

 • 6e generatie: de Apple TV 5 (of 6) wordt waarschijnlijk in 2020 aangekondigd
 • 5e generatie: Apple TV 4K, aankondiging 12 september 2017, verkrijgbaar sinds 22 september 2017
 • 4e generatie: Apple TV HD, aankondiging 9 september 2015, verkrijgbaar sinds november 2015
 • 3e generatie revisie A: verkrijgbaar van maart 2013 t/m oktober 2016
 • 3e generatie: aankondiging 7 maart 2012, verkrijgbaar van maart 2012 t/m maart 2013
 • 2e generatie: aankondiging 1 september 2010, verkrijgbaar van september 2010 t/m maart 2012
 • 1e generatie: aankondiging 12 september 2006, verkrijgbaar van maart 2007 t/m september 2010

Zoals uit bovenstaand lijstje blijkt heeft Apple de voorkeur voor een aankondiging in september en een release in het najaar. De enige uitzondering was de derde generatie, die in het voorjaar beschikbaar kwam.

Apple TV scherm

Apple TV 4K (2017)
De Apple TV 4K verscheen in het najaar van 2017. Deze Apple TV heeft ondersteuning voor 4K-resoluties en heeft een bredere kleurweergave dankzij HDR10 en Dolby Vision. Ook zit er een snellere processor en meer werkgeheugen in. Aan de achterkant zit een aansluiting voor Gigabit Ethernet.

Lees verder over Apple TV 4K

apple-tv-4-diagonaal

Apple TV HD (2015)
Apple nam grote stappen met de vierde generatie Apple TV, door bijvoorbeeld apps en games mogelijk te maken. Het apparaat heette aanvankelijk Apple TV 4 maar om verwarring te voorkomen is de naam later gewijzigd in Apple TV HD. Hij draait op het destijds gloednieuwe besturingssysteem tvOS, dat is afgeleid van iOS. Met apps van externe ontwikkelaars kun je de mediaspeler voor allerlei nieuwe toepassingen gebruiken en dankzij sensoren in de afstandsbediening kun je games op een nieuwe manier bedienen. Ook voegde Apple meer opslag toe, zodat je ruimte hebt voor het opslaan van apps en games.

Lees verder over Apple TV 4

Apple TV 3 (2012)

apple tv 2012 televisieApple kondigde op 7 maart 2012 de derde generatie Apple TV aan, tijdens een evenement dat vooral over de iPad 3 ging. De derde generatie Apple TV is vrijwel gelijk aan de tweede generatie, maar bevat een iets nieuwere processor (A5 in plaats van A4) en kan 1080p video afspelen terwijl eerdere modellen alleen geschikt waren voor 720p. Dit apparaat draaide op een eerdere versie van de Apple TV-software en heeft vrij veel beperkingen. Zo kun je geen apps installeren en is de 8GB opslag niet toegankelijk voor gebruikers. Het wordt alleen gebruikt om te bufferen.

In januari 2013 bracht Apple een vernieuwde versie met de naam ‘Apple TV 3 Rev A’ uit, met vrijwel dezelfde specs: een A5-chip, 512MB RAM en 8GB niet-toegankelijke opslag. Apple had een redesign van de A5-chip uitgevoerd, maar dit had geen merkbare gevolgen voor het gebruik. Deze nieuwe uitvoering werd standaard geleverd met software-versie 5.2 (voorheen 4.2). Op beide modellen is Apple TV software 7.2.2 de laatst verschenen update. Deze Apple TV kostte in Nederland en België rond de 79 euro en was dus heel wat goedkoper dan de later verschenen modellen.

De Apple TV 3 is vooral geschikt voor het streamen van films, muziek, foto’s en dergelijke op je televisiescherm. Dat kan in 1080p kwaliteit via de standaard aanwezige apps van YouTube, Netflix en Vimeo. Ook kun je materiaal van je iPhone of iPad streamen naar je tv-scherm, dankzij de ondersteuning voor AirPlay. Hoewel deze Apple TV niet meer wordt verkocht is het apparaatje nog steeds prima geschikt om content te streamen. Een goedkoper en iets recenter alternatief is de Google Chromecast 2, die je ook met diverse iOS-apps kunt gebruiken.

Apple TV 2 (2010)

De tweede generatie Apple TV werd op 1 september 2010 onthuld en draaide voor het eerst op een variant van iOS, al was er op dat moment nog geen sprake van tvOS. Eerdere versies van de Apple TV-software waren afgeleid van Mac OS X. Vernieuwingen bij de Apple TV 2 waren de zwarte behuizing, die veel compacter was dan zijn voorganger. In plaats van een interne harddisk koos Apple voor 8GB flashgeheugen voor het bufferen van content. Je kon de opslag niet gebruiken voor lokaal opslaan van materiaal. Een andere vernieuwing was dat de content voortaan werd gestreamd in plaats van gesynchroniseerd. Daardoor had dit model minder lokale opslag nodig. Met de Apple TV kon je ook huurfilms van iTunes afspelen. Intern was een Apple A4-processor aanwezig. Dit model was lange tijd populair in het tweedehands circuit, omdat je het apparaat gemakkelijk kon jailbreaken.

Apple TV 1 (2007)

Apple onthulde op 12 september 2006 dat ze bezig waren met een nieuw apparaat, dat de naam iTV kreeg. Het ging om een mediaspeler met een aangepaste Front Row-interface, die te bedienen was met de Apple Remote. Deze afstandsbediening werd destijds al meegeleverd bij de iMac om Front Row te bedienen. Het plan was om de naam iTV te blijven hanteren, zodat het in lijn was met de rest van de producten (iMac, iPod) maar dat lukte niet omdat het Britse tv-netwerk ITV de naam al gebruikte. ITV dreigde met juridische acties tegen Apple.

Apple koos daarom voor de naam Apple TV. Op 9 januari 2007, de dag waarop ook de eerste iPhone werd aangekondigd, startte de pre-order voor de Apple TV. Op 21 maart 2007 werden de eerste modellen uitgeleverd. Deze waren voorzien van een 40GB harddisk. Enkele weken later verscheen er ook een variant met 160GB opslag. Bij deze modellen was nog een computer met iTunes vereist om content te kunnen synchroniseren. De Apple TV-software op het apparaat was gebaseerd op Mac OS X; bij latere generaties zou Apple kiezen voor een variant van iOS.

In januari 2008 verscheen een belangrijke software-update voor de eerste generatie Apple TV, waardoor de mediaspeler voortaan zelfstandig kon werken. Je kon direct films vanuit de iTunes Store aanschaffen of huren. Ook kon je podcasts downloaden en foto’s streamen via Flickr of MobileMe (de voorloper van iCloud).

In juli 2008 bracht Apple de Remote-app uit, die ervoor zorgde dat je voortaan de Apple TV ook via de iPhone en iPod touch zou kunnen bedienen. Ondersteuning voor de iPad volgde later. Er zijn grote verschillen tussen de eerste en tweede generatie Apple TV (zie verderop). In september 2015 stopte Apple officieel met de ondersteuning van de eerste generatie Apple TV. Je kunt daardoor geen reparaties meer laten uitvoeren.

Verschillen Apple TV HD en 4K

Het belangrijkste verschil tussen deze twee modellen is dat er bij de 4K-versie ondersteuning voor 4K is. Dit zijn alle verschillen op een rijtje:

 • De Apple TV 4K heeft een nieuwere, snellere A10X Fusion processor.
 • Ondersteuning voor 4K-resolutie: tot vier keer scherpere beelden bij 4K-content.
 • Dolby Vision- en HDR10-ondersteuning: helderdere kleuren en realistischer beeld.
 • Vernieuwde Siri Remote: witte rand rondom de Menu-knop.
 • Gigabit Ethernet voor snellere bedrade verbinding, geen USB-C meer.

Verschillen Apple TV 3 en HD

Bij de ATV3 en ATV4 zijn de verschillen vrij gemakkelijk te zien. Wil je de twee onderscheiden, dan moet je op het volgende letten:

 • De ATV4 is iets groter (35mm), waardoor hij hoger is dan zijn voorganger (23mm).
 • De ATV4 draait op een nieuwer besturingssysteem tvOS, de ATV3 niet.
 • De ATV4 bevat een nieuwere en snellere A8-chip, in de ATV3 zit een A5-chip.
 • Je kunt op de ATV4 apps en games installeren, op de ATV3 ben je beperkt tot de standaard aanwezige toepassingen.
 • De ATV4 heeft een USB-C-aansluiting, de ATV3 heeft in plaats daarvan een micro-USB-aansluiting en optische audio-aansluiting.
 • De afstandsbediening van de ATV4 heeft extra knoppen, een touchpad, een microfoon en meer sensoren dan die van de ATV3.

Verschillen Apple TV 1 en 2

De eerste en tweede generatie zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden:

 • De eerste generatie (ATV1) is relatief groot en zwaar en is herkenbaar aan de kleuren wit met zilver.
 • De tweede generatie (ATV2) is uitgevoerd in zwart en past in je handpalm.
 • De ATV 1 heeft een HDMI- en Component Video-aansluiting, de ATV2 en ATV3 hebben alleen een HDMI-aansluiting.
 • De ATV 1 verbruikt veel meer energie (48 Watt) dan de ATV2 en ATV3 (6 Watt).
 • De ATV 1 heeft een interne harddisk van 40 of 160 GB, terwijl de ATV2 en ATV3 nauwelijks opslagcapaciteit hebben. Apple gaat er vanuit dat je de content zult streamen van internet of een harddisk. De 8GB flashopslag in de nieuwere modellen is bovendien niet toegankelijk voor gebruikers.
 • De ATV 1 draait op een gesloten besturingssysteem gebaseerd op Mac OS X, terwijl de ATV2 en ATV3 draaien op een variant van iOS.

Beide apparaten (ATV1 en ATV2) spelen video’s in een resolutie van 720p af. Wil je 1080p video’s afspelen, dan heb je een derde generatie Apple TV of nieuwer nodig.

apple-tv-generations

Verschillen Apple TV 2 en 3

De ATV2 en ATV3 zien er op het oog hetzelfde uit. In beide gevallen gaat het om een klein zwart kastje, dat gemakkelijk in je handpalm past en maar 270 gram weegt. De belangrijkste verschillen zijn alleen aan de binnenkant te zien:

 • De ATV2 speelt video’s in een maximale resolutie 720p af, terwijl dat bij de ATV3 1080p is.
 • De ATV2 heeft 256MB intern geheugen, de ATV3 512MB..
 • De ATV2 is voorzien van een Apple A4-chip, terwijl de ATV3 draait op een Apple A5-chip.
 • De ATV2 is te jailbreaken, de ATV3 niet.

Apple-TV-achterkant

Apple TV jailbreaken

Bij de Apple TV 1, 2 en 4 is het mogelijk om een jailbreak uit te voeren. Dit geeft je meer mogelijkheden om apps en toepassingen te installeren die niet officieel door Apple zijn goedgekeurd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de mediaspeler Kodi (voorheen XBMC). Ook kun je na een Apple TV jailbreak het standaardmenu aanpassen en content streamen van andere aanbieders dan de partners waarmee Apple samenwerkt. Dit geldt vooral voor de Apple TV 3 en eerder, waarop je niet de vrijheid hebt om zelf apps te installeren. De animo is bij de vierde generatie Apple TV een stuk minder.

Plex op de Apple TV

Mensen voerden vroeger ook een jailbreak uit om de Plex mediaspeler te installeren, maar dat hoeft niet meer. Inmiddels is er een officiële app verkrijgbaar via de App Store op de Apple TV. Je hebt hiervoor uiteraard wel een Apple TV 4 of nieuwer nodig.

Apple TV Remote-app voor iPhone, iPad en Apple Watch

Afstandsbediening kapot of zoek? Dan kun je ook de officiële Apple TV Remote-app installeren, waarmee je de mediaspeler op afstand kunt bedienen. Het gebruik van de Remote-app is ook handig als je wachtwoorden moet invoeren, omdat je niet langer met de pijltjestoetsen hoeft te bewegen op een schermtoetsenbord. De Remote-app werkt alleen op de Apple TV 2, 3 en 4, dus niet op de Apple TV 1.

Apple TV interface aanpassen en apps verwijderen

Op het startscherm van de ATV2 en ATV3 staan allerlei apps, bijvoorbeeld voor MLB en NBA. Vind je dat het startscherm te vol raakt en staan er teveel icoontjes op die je toch niet gebruikt, dan kun je ze verbergen. Je kunt ze ook verplaatsen. Op de AT4 werkt het iets anders. Je bent daarmee vrij om allerlei apps te installeren en weer te verwijderen.

Apple TV alternatieven

Apple heeft vooral op de Amerikaanse markt veel concurrentie van mediaspelers zoals Roku en Amazon Fire. In Nederland en België komt de concurrentie vooral van Google en smart-tv’s. Met Android TV op toestellen van onder andere Philips, Sony en Sharp heb je ook allerlei streaming-diensten tot je beschikbaar en kun je bijvoorbeeld naar Netflix kijken. Ook heeft Google de Chromecast 2, waarmee je media kunt streamen van je iPhone en iPad naar de televisie. Je kunt er geen apps mee installeren, dus de Chromecast is vooral een goedkoop alternatief voor de oudere Apple TV’s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!