iPhone 15 Pro kleuren

iPhone 16 Plus: alles over het grotere standaardtoestel van 2024

Alle geruchten over de iPhone 16 Plus verzamelen we hier. We verwachten dat de iPhone 16 Plus in september 2024 in de winkel ligt. Alles over verwachte functies, vernieuwingen en verwachte prijzen lees je hier!

De iPhone 16 Plus is lekker groot

De iPhone Plus-modellen hebben een vaste plek verworven in het assortiment van Apple. In plaats van kleine iPhone mini’s heeft Apple ervoor gekozen om een extra grote standaard iPhone uit te brengen. In 2024 wordt daarvan het nieuwste model verwacht, de iPhone 16 Plus. Deze krijgt diverse verbeteringen en vernieuwingen, die we op deze pagina voor je op een rijtje zetten. De iPhone 16 Plus is één van de vier modellen die in 2024 uit komt en is bedoeld voor mensen die een grote maar toch redelijk betaalbare iPhone zoeken.

iPhone 16 Plus in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 16 Plus:

  • Opvolger van de iPhone 15 Plus
  • Verwachte aankondiging in september 2024
  • Verwachte release najaar 2024
  • Solid state-knoppen op de alle modellen
  • Actieknop nu ook op de standaardmodellen
  • Mogelijk met A18-chip, wifi 7 en 5G Advanced

iPhone 16 Plus: formaat en modellen

Apple zal naar verwachting in 2024 weer vier toestellen uitbrengen. De iPhone 16 Plus behoudt daarbij het gebruikelijke schermformaat van 6,7-inch. Ook zal de behuizing hetzelfde blijven, net als de gebruikte materialen en het algemene design. Veranderingen zullen we vooral zien bij de Pro-modellen die een iets groter scherm krijgen en enkele verbeteringen aan de camera.

iPhone 16 Plus camera en Capture-knop

Wat de camera betreft zijn er twee geruchten in omloop. De eerste is dat de iPhone 16 weer verticaal geplaatste camera’s krijgt, net als eerder bij de iPhone 12 het geval was. Dit zou te maken hebben met de herkenbaarheid, maar ook zouden er voordelen zijn voor de plaatsing van onderdelen binnenin. Verder wordt er gesuggereerd dat dit nodig is om ruimtelijke video voor de Vision Pro te kunnen schieten.

Bij de iPhone 13 en iPhone 14 was er sprake van diagonaal geplaatste camera’s.

Een ander cameragerucht heeft te maken met de nieuwe ‘Capture Button’, die we hieronder bespreken.

iPhone 16 Plus: vernieuwde knoppen

Er zijn drie geruchten over de iPhone 16 Plus-knoppen:

  • De knoppen zullen solid state zijn. Deze zijn niet fysiek in te drukken, maar wekken dankzij een trilling de indruk dat ze echt kunnen bewegen.
  • Een nieuwe knop aan de rechterkant, die door Apple de ‘Capture Button’ wordt genoemd. Het is nog onduidelijk wat deze knop doet, maar mogelijk is het bedoeld voor camerafuncties.
  • De actieknop komt ook op de standaardmodellen, zoals de iPhone 16 Plus.

Solid state-knoppen in de iPhone 16 Plus

Wat de solid state-knoppen betreft: al eerder waren er geruchten van Bloomberg dat Apple ze wilde invoeren bij de iPhone 15-serie. Ook analist Ming-Chi Kuo was ervan overtuigd dat Apple zou overstappen naar knoppen die niet fysiek kunnen bewegen. De knoppen zouden worden aangestuurd door een nieuwe energiezuinige chip, die ervoor zorgt dat de knoppen ook te gebruiken zijn als het toestel helemaal uitgeschakeld is. Mogelijk kun je de gevoeligheid van de knoppen aanpassen via de Instellingen-app. Het bleef destijds bij geruchten, maar wellicht gaan we bij de iPhone 16-modellen ze daadwerkelijk zien.

Capture-knop, ook in de iPhone 16 Plus

De Capture Button is een nieuwe, capacitieve knop die zich aan de rechterkant van het toestel bevindt, dus aan dezelfde kant als de aan/uit-knop. In toestellen die in de Verenigde Staten worden verkocht bevindt zich op die plek al de 5G mmWave-antenne. Apple zal deze antenne moeten verplaatsen om ruimte te maken voor de Capture-knop. Het vermoeden bestaat dat je met deze knop snel kunt beginnen te filmen. De knop geeft haptische feedback bij druk en aanraking. Deze knop komt op alle modellen uit de iPhone 16-serie, dus ook op de iPhone 16 Plus.

iPhone 16 Plus krijgt actieknop

Vernieuwingen die op de Pro-modellen worden ingevoerd zien we vaak een jaar later terug bij de standaardmodellen. Dat gebeurde eerder bij het Dynamic Island: die verscheen een jaar na introductie óók in de standaardmodellen. Dit jaar kunnen we iets soortgelijks verwachten bij de actieknop verwachten: die verscheen vorig jaar op de iPhone 15 Pro-modellen en komt nu ook naar de gewone iPhone 16. Je kunt verschillende acties aan deze knop koppelen. Daarnaast is hij nog te gebruiken voor de oorspronkelijke functie: als muteknop.

Verdere iPhone 16 Plus-geruchten

Er zijn nog meer geruchten over mogelijke functies van de iPhone 16 Plus. Zo zou Apple in alle iPhone 16-modellen de A18-chip willen toepassen. In 2023 was dat nog niet zo: toen kregen alleen de Pro-modellen de nieuwste chip. Apple zou het goedkopere N3E-proces van TSMC willen gebruiken voor de A18-chip, waardoor deze ook in de goedkopere toestellen kan worden toegepast. N3E levert nodes op met een lagere transistordichtheid, een lagere efficiency en een hogere opbrengst van bruikbare onderdelen tijdens het productieproces.

De nieuwe modellen zouden ook een nieuw thermisch ontwerp krijgen op basis van grafeen. Dit voorkomt oververhitting, een probleem waar sommige iPhone 15-modellen het afgelopen jaar last van hadden. Door de hogere temperaturen van de afgelopen jaren is het hoe dan ook goed om te weten dat Apple aanpassingen doet om de warmte beter af te voeren. Grafeen heeft een hoge thermische geleidbaarheid, beter dan koper dat momenteel wordt gebruikt in de koellichamen van de iPhone. Apple heeft al patenten om met grafeen de warmte beter af te voeren.

Tot slot wordt gesproken over een vernieuwde OLED-schermen met zogenaamde microlens-technologie. Deze zijn helderder en zorgen voor een lager energieverbruik. Micro-lens arrays (MLA) maken gebruik van een uniform patroon van miljarden lenzen in het paneel om interne reflectie te verminderen. Het pad dat licht vanuit de binnenkant van het paneel aflegt wordt daarbij gereflecteerd naar het scherm, waardoor je een hogere helderheid waarneemt, zonder dat het meer stroom kost.

Net als vorig jaar verwachten we dat de iPhone 16 Plus beschikt over een usb-c-poort, maar op een 120Hz ProMotion always on-scherm hoeven we nog steeds niet te rekenen. Pas in 2025 wordt verwacht dat ook de standaard iPhone-modellen dit krijgen.

Release iPhone 16 Plus en prijs

De iPhone 16-modellen worden naar verwachting in september 2024 aangekondigd en dat geldt ook voor de iPhone 16 Plus. Wat prijs betreft denken we dat deze hoogstens één of twee tientjes hoger zal liggen dan de huidige adviesprijs van een losse iPhone 15 Plus, namelijk €1.119,-.

Meer iPhone 16-geruchten lees je in onze round-up.

Bekijk ook

Hier zijn 16 geruchten over de iPhone 16

Op deze pagina verzamelen we de geruchten over de iPhone 16-modellen. Wat zeggen analisten en geruchtenlekkers? Welke foto's van onderdelen zijn op internet verschenen? Je leest het allemaal in onze iPhone 16 geruchten-roundup!