YouTube Premium gestart in Nederland en België

Hier lees je alle details!
Reclamevrij naar YouTube-kijken kan nu ook in Nederland en België. Hiermee kun je offline kijken en heb je toegang tot YouTube Originals.

YouTube Premium in Nederland

YouTube Premium kost €11,99 als je rechtstreeks bij YouTube abonnee wordt. Er geldt een gratis proefperiode van drie maanden. De belangrijkste voordelen is dat je YouTube reclamevrij en offline kunt kijken én dat je toegang hebt tot YouTube Music Premium en YouTube Originals. Wil je alleen muziek luisteren, dan kan dat ook: dit kost je €9,99 per maand en dat is vergelijkbaar met de meeste muziekdiensten.

Dit zijn de prijzen van YouTube (Music) Premium:

Bundel via web via app
YouTube Music Premium €9,99 €12,99
YouTube Music Premium gezin €14,99 €19,99
YouTube Premium €11,99 €15,99
YouTube Premium gezin €17,99 €22,99

Meer details vind je hier.

Je hebt dus de keuze uit muziek kijken en luisteren via YouTube Music of het bredere pakket van YouTube Premium, dat zowel muziek als video-aanbod en nog wat andere extra’s omvat, zoals YouTube Originals.

YouTube Music

YouTube Music is de muziekdienst van Google en lijkt op veel punten op de bestaande muziekdiensten. Het aanbod is echter groter, omdat het veel meer omvat dan de officieel uitgebrachte albums en singles. Naast het normale aanbod vind je ook muziekvideo’s, live-optredens en covers van bekende nummers.

YouTube Music app op Android.

Een ander verschil met bestaande streaming muziekdiensten is dat je zowel naar muziek kunt luisteren (zonder beeld) als naar video’s kunt kijken. Bij de meeste andere diensten zoals Spotify en Deezer gaat het uitsluitend om audio. Apple Music is de enige uitzondering: daar vind je naast muziekvideo’s ook nog allerlei documentaires en andere bewegende beelden (zoals de Ed Sheehan-documentaire die net live is gegaan).

In de YouTube Music kun je met een knop aangeven dat je alleen wilt luisteren. Je kunt tijdens het luisteren ook weer wisselen tussen beeld en niet.

YouTube Music promo

YouTube Premium-abonnementen

YouTube Premium was al langer beschikbaar in de Verenigde Staten en enkele Europese landen. Google kondigde vannacht echter aan dat de dienst in nog meer landen beschikbaar komt, waaronder Nederland. Je kunt vanaf vandaag direct een YouTube Premium-abonnement afsluiten via de YouTube-website of via de apps van YouTube of YouTube Music.

De proefperiode wisselt per bundel. Voor individuele abonnees is het drie maanden, bij gezinsabonnees één maand.

Als je je via de App Store abonneert op de dienst dan betaal je extra. YouTube Music kost dan bijvoorbeeld €12,99, vergelijkbaar met wat Spotify doet. Het is dan ook goedkoper om rechtstreeks via YouTube zelf af te sluiten. Google probeert daarmee de 30% afdracht aan Apple te omzeilen en probeert op die manier ook het afsluiten van een abonnement via de app te ontmoedigen. Ze willen natuurlijk liever dat je rechtstreeks bij ze afrekent, zodat ze ook over je creditcardgegevens beschikken. Apple benadrukt bijvoorbeeld regelmatig hoeveel creditcards er via de iTunes Store zijn geregistreerd, om een indruk te geven van de miljoenen betalende klanten die ze in hun databases hebben.

YouTube Music app

Natuurlijk kun je nog steeds gratis naar video’s kijken op YouTube. Maar het leuke is: je kunt ook gratis toegang krijgen tot YouTube Music! Je krijgt dan wel reclames tussendoor en er zijn nog meer beperkingen. Zo kun je niet offline luisteren of op de achtergrond naar muziek luisteren. Een ander verschil is dat je op YouTube Music alleen officieel goedgekeurde optredens vindt. Een team van redacteuren, aangevuld met slimme software, zorgt ervoor dat op YouTube Music alleen video’s te zien zijn van professionele makers of de artiesten zelf. Daarbij werkt het bedrijf nauw samen met de platenlabels.

Op de gratis versie van YouTube is van alles te zien, van parodieën tot gekopieerde live-dvd’s en opnames die mensen tijdens een concert hebben gemaakt. De kwaliteit daarvan kan erg slecht zijn, maar het aanbod is wel groter. YouTube slaagt er ondanks het gebruik van algoritmes niet in om alle illegale uploads te verwijderen.

YouTube Originals

Met de YouTube Originals heeft Google een collectie films en series die speciaal zijn gemaakt voor de dienst. Je kunt ze alleen bekijken als je betalend gebruiker bent. Daarmee is YouTube Originals wel een beetje een concurrent van Netflix, maar het aanbod is niet erg groot. Populaire titels zijn Cobra Kai (een spin-off van Karate Kid), Step Up: High Water (gebaseerd op dansfilms), Rhett and Link’s Buddy System (comedy), Youth and Consequences (tienerdrama) en Kedi (een documentaire over straatkatten in Istanbul).

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

YouTube Music gaat Google Play Music vervangen

Google heeft nu dus twee muziekdiensten in Nederland en België actief: YouTube Music en Google Play Music. Dat is op zich niet zo vreemd, want Google heeft ook meerdere chatdiensten, meerdere mail-apps en zou zelfs aan een tweede podcast-app werken. Toch lijkt het erop dat Google geen twee muziekdiensten naast elkaar wil laten bestaan. YouTube Music zal op termijn Google Play Music gaan vervangen. Dit is eigenlijk alleen interessant voor Android-gebruikers, aangezien er op Apple-apparaten nauwelijks wordt geluisterd naar Google’s oudere muziekdienst.

Tipgever: Andy, bedankt!

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 augustus: Overzichtelijke prijstabel toegevoegd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 augustus 2018 om 12:29
Onderwerp
Categorieën
Apps, Diensten

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.