AirPort Express

AirPort Express-update: nu geschikt voor AirPlay 2

Goed nieuws voor mensen met een AirPort Express. Dankzij een firmware-update kunnen zij hun basisstation geschikt maken voor AirPlay 2. Het geldt alleen voor de Express-modellen van de AirPort.

Update 5 september: Apple heeft nu een kleine update voor de AirPort Utility-app (‘AirPort-configuratieprogramma’) uitgebracht. Deze update zorgt ervoor dat de app nu ook geoptimaliseerd is voor de iPhone X. De app was sinds 2014 niet meer bijgewerkt. Daarmee wordt het lijstje van Apple-apps die nog niet voor de iPhone X zijn aangepast steeds kleiner: alleen Muziekmemo’s en iTunes Connect bevinden zich nog in het pre-iPhone-X-tijdperk. Laatstgenoemde zal waarschijnlijk geen updates meer krijgen

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 28 augustus:

AirPort Express werkt met AirPlay 2

Eerder wekten iOS 11.4 beta’s al de indruk dat er spoedig officiële ondersteuning aan zat te komen. Ook dook de AirPort Express op als AirPlay 2-accessoire in de Woning-app. Het blijkt geen spielerei te zijn geweest, want Apple heeft vanavond firmwareversie 7.8 uitgebracht voor de in 2012 verschenen AirPort Express-modellen met 802.11n. AirPlay 2 zit er als nieuwe functie in. Je hebt voor het installeren van de firmware de AirPort Utility-app voor iOS nodig.


Na het installeren van de firmware kun je multiroom audio gebruiken en meerdere speakers met AirPlay 2 laten samenwerken. Het zou ook moeten werken met andere AirPlay 2-apparaten zoals die van Sonos. Verder zijn Apple’s eigen HomePod en Apple TV geschikt. Het werkt echter het beste als je niet te veel verschillende apparaten in de mix meeneemt. De update is alleen beschikbaar voor de AirPort Express 802.11n uit 2012 met modelnummer AirPort10,115.

We hebben de update meteen geïnstalleerd en hieronder zie je de screenshots. Na het updaten via de AirPort-app ga je naar de Woning-app om hem toe te voegen:

AirPort Express update

Er wordt verbinding gemaakt om de AirPort gereed te maken voor de Woning-app…

AirPort Express update

En gelukt! Alleen nog even een naam geven en toewijzen aan de juiste kamer, zodat je Siri met AirPlay 2 kan gebruiken om muziek via de AirPort af te spelen.

AirPort Express update met AirPlay 2

In april kondigde Apple aan dat het bedrijf gaat stoppen met alle draadloze routers, waaronder de AirPort Express. Het apparaatje werd echter veel gebruikt om speakers draadloos aan te sturen, dus deze update zal voor veel mensen een welkome verrassing zijn. Je kunt geen AirPort Express meer in de Apple Store vinden, maar je vindt met wat geluk nog wel wat voorraad bij kleinere winkeltjes.

Lukt het updaten niet? Probeer dit eens
Zie je geen update, controleer dan of je de geschikte AirPort hebt. De update is alleen beschikbaar voor de AirPort 802.11n uit 2012 met modelnummer AirPort10,115. Weet je zeker dat je de goede versie hebt, maar zie je nog steeds geen update? Trek de stroomkabel dan kort uit de AirPort Express en verbindt deze na een paar minuten weer opnieuw. Na het opstarten maakt de AirPort weer verbinding met het netwerk en moet de update zichtbaar zijn via de AirPort-app op je iPhone, iPad of Mac.

Mocht je nog een AirPort hebben (ongeacht welk model) dan kun je de komende vijf jaar nog bij Apple terecht voor reparaties en onderdelen.

Bekijk ook

Updates voor je Apple-apparaten vinden in iOS: hier moet je zijn

Waar vind je op de iPhone de updates voor allerlei apparaten? Van AirPods en HomePod tot Apple Watch: je moet de updates op verschillende plekken zoeken. In dit overzicht wijzen we je de weg in het oerwoud van update-plekken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 augustus: Oplossingen toegevoegd voor problemen met updaten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 september 2018 om 19:45
Onderwerp
Categorie
Accessoires
46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.