Mac Pro bovenkant

Mac Pro: alles over de nieuwe Mac Pro van 2019

Alle info over de Mac Pro: releasedatum, functies, prijs, beschikbaarheid en huidige modellen. Bekijk video's van de Mac Pro en lees over de vernieuwingen.

Prijs vanaf €3.449,-

Update 5 april: de vernieuwde Mac Pro zal in 2019 op de markt verschijnen, zo heeft Apple beloofd.

De Mac Pro is een desktopcomputer voor professionals en veeleisende gebruikers. Het huidige model ziet eruit als een zwarte cilinder en is erg bekend, maar Apple werkt inmiddels ook aan een vernieuwde Mac Pro die in de loop van 2019 moet verschijnen. In dit artikel lees je alles over de Mac Pro: functies, releasedatum, prijzen en alle andere informatie om te bepalen of de huidige Mac Pro iets voor jou is en of het zin heeft om te wachten op het nieuwe model.

Mac Pro voor professionals

De Mac Pro is een desktopcomputer voor veeleisende gebruikers. In 2006 verscheen de eerste generatie, die in 2013 werd opgevolgd door de bekende zwarte cilinder. In 2017 kreeg dit model een tussentijdse update met betere specs, maar het uiterlijk bleef hetzelfde. Apple werkt intussen aan een nieuw, modulair model van de derde generatie. Deze zal in de loop van 2019 moeten verschijnen, samen met een hoogwaardig beeldscherm voor professionals. Er is nog niet bekend hoe dit nieuwe model eruit gaat zien. Onderstaande afbeelding laat dan ook een concept zien.

Mac Pro concept met oudere modellen.

Mac Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de huidige Mac Pro:

 • Xeon-processor met 4 tot 6 cores.
 • Diverse aansluitingen, maar nog geen USB-C of Thunderbolt 3.
 • Herkenbaar cilindervormig uiterlijk (‘prullenbak’).
 • Prijs vanaf €3.449.

Mac Pro releasedatum

De meest recente Mac Pro dateert uit april 2017 en is een opgepimpte versie van de tweede generatie, die in 2013 verscheen.

De vernieuwde Mac Pro wordt in de loop van 2019 in de Apple Store verwacht. Prijzen van de Mac Pro zijn nog niet bekendgemaakt, maar reken op meerdere duizenden euro’s.

Mac Pro aankondiging

Apple kondigde in april 2017 aan dat er intern gewerkt wordt aan een nieuwe Mac Pro. Dit gebeurde in een gesprek met de media. Daarmee wilden ze benadrukken dat Apple de professionele Mac-gebruiker niet is vergeten. Tijdens WWDC 2017 benadrukte Apple nog eens dat er aan de Mac Pro wordt gewerkt, maar concrete informatie werd nog niet vrijgegeven.

Mac Pro verbeteringen

De Mac Pro 2017 biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van het model uit 2013:

 • Meer cores: het goedkoopste model ging van 4 naar 6 Xeon-kernen, terwijl het duurste model een upgrade van 6 naar 8 Xeon-kernen kreeg.
 • Betere GPU: in het goedkoopste model zijn de twee AMD FirePro D300-grafische kaarten vervangen door twee D500’s, terwijl in het duurdere model de twee D500 GPU’s werden vervangen door twee D700 GPU’s.

Welke verbeteringen er in de derde generatie worden doorgevoerd is nog niet bekend. Wel weten we dat dit model modulair is, waardoor het gemakkelijker te upgraden is. Ook is te verwachten dat Apple kiest voor Thunderbolt 3-poorten in combinatie met USB-C.

Focus Mac Pro Final Cut Pro X

Mac Pro prijzen 2017

Dit zijn de huidige prijzen in de Apple Store:

 • 6-core Intel Xeon E5 en twee GPU’s: €3449
 • 8-core Intel Xeon E5, twee GPU’s: €4649

Mac Pro kopen of niet?

Het grootste dilemma bij de Pro is of je het huidige exemplaar van 2017 gaat kopen, of dat je wacht tot de nieuwe versie op de markt komt. Het kan nog wel even duren en als je deze Mac nodig hebt voor je werk ben je misschien wel gedwongen om het huidige model te kiezen. Wij raden aan om de aankoop nog even uit te stellen, als dat kan.

Mac Pro specs 2017

De huidige Mac Pro, die in 2017 werd vernieuwd, beschikt over de volgende specs:

 • 3,5GHz 6-Core Intel Xeon E5 processor
 • 16GB 1,866MHz DDR3 ECC geheugen
 • Dual AMD FirePro D500
 • 256GB PCIe-gebaseerd flashgeheugen

Het gaat hier om het instapmodel. Er is ook een duurdere variant met 8-core CPU en Dual AMD FirePro D700 videokaarten. Je hebt de mogelijkheid om met maatwerk deze modellen nog verder te pimpen.

Het grootste nadeel van dit ronde model, is dat deze minder flexibel is dan wanneer je voor een rechthoekige computerkast kiest. De huidige Mac Pro heeft ook geen ondersteuning voor Thunderbolt 3 en USB-C. Er zit een niet-standaard moederbord in en de componenten zijn nauwelijks te upgraden. Apple heeft de componenten gebouwd rondom een thermische kern: een driehoekig stuk metaal dat tegelijk dienst doet als koeling en als montageplaat voor moederbord en andere componenten. Aan één kant vind je de SSD, aan een andere kant de GPU en om het hoekje vind je de RAM-sloten. Die laatste zijn nog wel toegankelijk. Apple zegt dat je ook de SSD en de GPU’s kan vervangen, maar in de praktijk is dit lastig. Je bent beter af met een traditionele desktoptoren.

Vandaar dat het goed nieuws is dat Apple in 2019 voor een modulair ontwerp kiest. De ronde cilinder is origineel en ziet er creatiever uit dan de vele rechthoekige computerkasten, maar het brengt ook nadelen met zich mee. In de eerste generatie Mac Pro kon je gemakkelijk extra moederborden en grafische kaarten plaatsen. Ook was het eenvoudig om extra harddisks te installeren. Bij de Mac Pro van 2013/2017 is daar domweg geen ruimte voor.

Mac Pro voordelen

 • Extreem krachtige Mac, gericht op professionals.
 • Toekomstige model is geschikt voor zware grafische toepassingen zoals VR en 3D-rendering.
 • Toekomstige model wordt modulair, dus gemakkelijker te upgraden.

Mac Pro nadelen

 • Prijzige technologie.
 • Beeldscherm moet je apart aanschaffen.
 • Huidige model kreeg in 2017 kleine upgrade, maar dateert eigenlijk nog uit 2013.
 • Nog weinig details bekend over nieuw model, daardoor is het lastig om te weten of je je aankoop moet uitstellen.

Mac Pro accessoires

De Mac Pro bestaat uitsluitend uit een computerkast, waarbij je zelf moet zorgen voor een beeldscherm, muis en toetsenbord. Je kunt maximaal zes Thunderbolt Displays aansluiten.
Apple gaat in de loop van 2019 een professioneel beeldscherm op de markt brengen, dat je in combinatie met de Pro kunt gebruiken. Maar deze zul je wel los moeten aanschaffen.

Mac Pro video

Deze video laat het model van 2013 zien:

Er zijn nog geen video’s verschenen van de nieuwe Mac Pro. We weten dan ook nog niet hoe het nieuwe model eruit komt te zien. Wel zijn er conceptvideo’s gemaakt van een modulaire kast:

Verschillen Mac Pro vs. iMac Pro

Apple gaat twee nieuwe Macs voor professionals op de markt brengen: de iMac Pro en de Mac Pro, die we hierboven hebben besproken. Er zijn duidelijke verschillen tussen beide apparaten: bij de iMac Pro zijn de computer en het beeldscherm samengevoegd tot één apparaat, terwijl je bij de Mac Pro te maken hebt met een losse computer en een los beeldscherm. Dit betekent dat je er een beeldscherm naar keuze kunt aansluiten, dus ook een 5K-scherm van een ander merk. Dat geeft je iets meer flexibiliteit, maar het ziet er ook minder stijlvol uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!