Mac Pro 2019 zijkant en front

Mac Pro 2023: eindelijk een nieuw zwaargewicht met performance

De Mac Pro maakt de sprong naar Apple Silicon

De Mac Pro is de professionele desktopcomputer van Apple. Na lang wachten is er nu eindelijk een model met Apple Silicon verschenen. Lees hier alles over de Mac Pro 2023, inclusief alle verbeteringen.

Prijs (vanaf €6.499,-)

Bekijk alle nieuwe modellen en uitvoeringen op de website van Apple

De Mac Pro is vernieuwd

Apple beloofde dat er twee jaar nodig was om de complete Mac-productlijn te vervangen door nieuwe modellen met Apple Silicon. Bij de Mac Pro heeft het iets langer geduurd: het 2019-model met Intel bleef langer op de markt dan we hadden gedacht. Maar nu is er eindelijk een opvolger: de Mac Pro 2023 met Apple Silicon! Alles wat je wil weten lees je hier.

Mac Pro 2023 in het kort

 • Professionele desktop Mac voor de veeleisende gebruiker
 • Nog iets krachtiger dan de Mac Studio
 • Voorzien van M2 Ultra-chip
 • Dezelfde behuizing met ‘kaasrasp’-design uit 2019
 • Wordt geleverd met toetsenbord en muis/trackpad, maar zonder scherm
 • Prijs vanaf €8.399,- voor de toren, vanaf €9.099,- voor het rack

Mac Pro 2023

Dit zijn de belangrijkste specs:

 • Tot 7 PCIe-slots
 • Verkrijgbaar in tower en rack mount-versie
 • Voorzien van M2 Ultra
 • CPU: 24-core tot 76-core
 • Tot 192GB centraal geheugen
 • Ondersteunt tot 8 externe displays
 • Tot 300 Watt extra vermogen
 • 8 Thunderbolt-poorten: zes aan de achterkant en twee aan de voorkant

Mac Pro 2023

Mac Pro 2023: dit is er nieuw

De Mac Pro 2023 heeft als belangrijkste vernieuwing dat deze op Apple Silicon draait, een in eigen huis ontwikkelde serie chips op basis van de ARM-architectuur. De Mac Pro is de allerlaatste Mac die deze overstap maakt, nadat Apple eind 2020 de eerste M1-chip uitbracht. Inmiddels zijn we aangekomen bij de M2 Ultra als meest krachtige chip voor de desktopcomputers. Het design van de Mac Pro blijft grotendeels hetzelfde, met extra aandacht voor uitbreidbaarheid en thermische eigenschappen. Om de luchtcirculatie te verbeteren is er een gatenpatroon aangebracht, dat doet denken aan een kaasrasp.

Mac Pro 2023 zijkant

De 2023-versie van de Mac Pro heeft weer de traditionele vorm van een pc-kast, maar wel in Apple-design. Dus gemaakt van aluminium en met 360 graden rondom toegang tot alle componenten. Met de twee robuuste stalen handgrepen aan de bovenkant kun je het apparaat verplaatsen. Je kunt ook optionele wieltjes kopen om makkelijk te kunnen rijden. De behuizing is verder zodanig ontworpen dat de geluidsproductie minimaal is.

De Mac Pro gebruikt componenten die veel energie verbruiken, dus er is veel aandacht besteed aan thermische eigenschappen zoals de mate van luchtcirculatie. Er zijn meerdere ventilatoren aanwezig die ervoor zorgen dat de CPU en GPU koel blijven. Ook wordt er lucht langs het geheugen en langs de stroomvoorziening geblazen, dat er aan de achterkant weer uit komt. De gaten in de aluminium behuizing helpen uiteraard ook mee om de luchtcirculatie te verbeteren.

Mac Pro 2023 zijkant opengewerkt

Het gaatjespatroon is met opzet zo gekozen. Het is een driedimensionaal patroon van halve bollen die in elkaar grijpen en die volgens Apple zijn afgeleid van moleculaire kristalstructuren. Dit vergroot het oppervlak van de behuizing en stimuleert de circulatie van lucht. Bovendien is het vrij stevig van constructie. Intern vind je ook nog een heat sink en meerdere heat pipes om warmte weg te geleiden van de processor.

De handgrepen bovenop zijn versmolten met het frame, zodat de Mac Pro robuust aanvoelt als je de computerkast optilt. Met een draaimechanisme maak je de behuizing vast aan het frame. Bovenop de Mac Pro vind je een aan/uitknop en Thunderbolt 3-poorten.

Processors in de Mac Pro

De Mac Pro 2023 draait zoals gezegd op een Apple Silicon-processor, waarbij je kunt kiezen uit twee verschillende uitvoeringen van de M2 Ultra:

 • 24-core CPU en 60-core GPU
 • 24-core CPU en 76-core GPU (€1.150 duurder)

Beide zijn voor zien van 32‑core Neural Engine en hebben een geheugenbandbreedte van 800 GB/s.

Alle componenten zijn geïntegreerd, dus je kunt op een later moment niet upgraden. Je kunt kiezen uit 64GB, 128GB of 192GB centraal geheugen en de opslag begint bij 1TB. Dit loopt op naar 8TB voor het topmodel. Externe opslag kun je op een later moment wel toevoegen.

Uitbreiding met PCI Express-sloten

Een belangrijk verschil tussen de Mac Pro 2023 en de Mac Studio 2023 is dat je bij de eerstgenoemde de mogelijkheid hebt om PCI-uitbreidingssloten te gebruiken.

Er zijn in totaal zeven aanwezig:

 • 2x dubbele breedte x16 4e generatie (volledige lengte)
 • 2x dubbele breedte x8 4e generatie (volledige lengte)
 • 2x enkele breedte x8 4e generatie (volledige lengte)
 • 1x enkele breedte x4 3e generatie (halve lengte), voorgeconfigureerd met Apple I/O-card

Op deze supportpagina kun je zien wat je in deze PCI Express-poorten kunt plaatsen om je systeem te upgraden. In de kleinste poort zit dus al een Apple I/O-kaart, die voorzien is van een 3,5mm koptelefoonaansluiting, twee HDMI-poorten en twee USB-A-poorten. Je kunt deze Apple I/O-kaart niet in een ander slot steken, maar je kunt ‘m wel verwijderen als je andere functionaliteit nodig hebt. De Apple I/O-card die bij de Mac Pro 2019 werd meegeleverd, is overigens niet geschikt voor het 2023-model.

De PCI Express-uitbreidingssloten van volledige lengte zijn te gebruiken voor netwerkkaarten, video en audio I/O-kaarten, opslagkaarten en ethernetkaarten. Ze zijn echter niet te gebruiken voor extra grafische kaarten. Er is geen ondersteuning voor PCIe grafische kaarten of MPX-modules. Je moet dus tevreden zijn met het aantal GPU-cores dat je bij aanschaf hebt gekozen. Voordat je een PCIe-kaart aanschaf is het verstandig om te kijken of er een beschikbare driver voor macOS beschikbaar is.

Verschillen met Mac Pro 2019

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de Mac Pro 2019 en de nieuwe Mac Pro 2023:

 • Het 2023-model is voorzien van Apple Silicon, niet Intel.
 • Het 2023-model heeft een hogere instapprijs van €8.399,- (was €6.499,-). Het topmodel met de meest uitgebreide specs is echter goedkoper geworden (€13.919,-, was meer dan €20.000,-).
 • Het 2023-model heeft 7 PCI-sloten, het vorige model had er 8.
 • Het 2023-model heeft Thunderbolt 4-poorten, het vorige model alleen Thunderbolt 3.
 • Bluetooth 5.0 (2019) is vervangen door Bluetooth 5.3 (2023).
 • WiFi 5 (2019) is opgevolgd door WiFi 6E (2023).

Er zijn ook overeenkomsten:

 • Het design en de fysieke behuizing van beide modellen is precies hetzelfde, met een hoogte van 52,9 cm, een breedte van 45,0 cm en een diepte van 21,8 cm.
 • Het gewicht is ook ongeveer hetzelfde gebleven: 17 kg (2019) en 18 kg (2023).
 • Deze Mac is zowel als tower en als rack-model verkrijgbaar.
 • Beide zijn te configureren met maximaal 8TB opslag, maar bij het 2019-model kon je ook nog kiezen voor 256GB en 512GB opslag.

Wil je zelf nog meer specs vergelijken, dan vind je hier de specs voor de Mac Pro 2023 en hier de specs voor de Mac Pro 2019.

Prijs en verkrijgbaarheid Mac Pro

De Mac Pro is sinds 5 juni 2023 te bestellen bij Apple en ligt sinds 13 juni 2023 in de winkels. Je kunt kiezen uit meerdere configuraties met M2 Ultra-chip. Meestal zal deze Mac op maat worden samengesteld op basis van de gewenste specs. De Mac Pro 2023 is verkrijgbaar vanaf €8.399,- (toren) en vanaf €9.099,- (rack).

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2023
Devices
Mac, Mac Pro