HomePod mini specs

HomePod mini: alles over de nieuwe kleinere HomePod

De HomePod mini is de nieuwe kleinere en goedkopere versie van de HomePod. Hoe ziet het design van de HomePod mini eruit, wat zijn de functies en, misschien nog veel belangrijker, wanneer komt hij naar Nederland?

Apple heeft al sinds 2018 de HomePod, de krachtige speaker met ingebouwde Siri. Sinds die tijd heeft Apple de speaker verbeterd met nieuwe functies, maar op een nieuw model hebben we lang moeten wachten. De HomePod mini is Apple’s nieuwste slimme speaker. Zoals de naam al zegt is het een kleinere versie van de HomePod, maar dan met een nieuw design en een nieuwe chip.

HomePod mini in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de HomePod mini:

 • Kleinere versie van de HomePod
 • Design: kleine ronde speaker, met vlakke bovenkant
 • Bovenop een interactief display met volumeknoppen en voor gebruik van Siri
 • Ingebouwde Siri-assistent voor gebruik van HomeKit, afspelen van muziek en nog veel meer
 • S5-chip met Computational Audio
 • U1-chip voor slimmere Handoff vanaf je iPhone
 • Beschikbaar voor €99, sinds november 2020 in Duitsland, Frankrijk, de VS en meer
 • Nog geen zicht op een release in Nederland en België

HomePod mini met U1 en iPhone.

Prijs en beschikbaarheid HomePod mini

De HomePod mini is sinds 16 november beschikbaar in een aantal landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en de VS. De kleine HomePod heeft een adviesprijs van €99/$99 en is daarmee een stuk goedkoper dan de gewone HomePod. De kleine speaker is tegelijkertijd één van de goedkoopste nieuwe Apple-producten van de afgelopen jaren.

Wil je vanuit Nederland deze kleine Apple-speaker kopen, dan kan dat. Via Gravis kun je de speaker vanuit Duitsland naar Nederland laten versturen. Hou er wel rekening mee dat de verzendkosten hoog zijn en dat de levertijden oplopen. Meer daarover lees je in ons artikel over de HomePod kopen.

Design HomePod mini

Het meest kenmerkende van de HomePod mini is het design. In plaats van een hogere cilindervormige speaker is de kleine HomePod een stuk compacter en nagenoeg helemaal rond. De speaker is een kleiner bolletje van zo’n 8,5 centimeter hoog, een stuk compacter dan de huidige HomePod. De HomePod mini komt in twee kleuren, namelijk spacegrijs en wit.

De HomePod mini heeft ongeveer het formaat van een grote sinaasappel en wordt geleverd met een vaste gevlochten stroomkabel met usb-c uiteinde. Bovenop de speaker zit een plastic aanraakgevoelig display, waarmee je de speaker kan bedienen Siri kan activeren. De buitenkan van de kleine speaker is net als bij de grote HomePod van textiel, zodat het geluid er goed doorheen kan gaan.

HomePod mini review: compact in de hand.

HomePod mini functies: dit kan de speaker

De focus van de speaker ligt nog steeds op het geluid. Apple benadrukt dat de hoge geluidskwaliteit ook bij de HomePod mini behouden blijft. Bij de speakers van Amazon en Google Home heb je veel meer slimme functies, maar zijn de speakers minder geschikt om in mooie kwaliteit urenlang naar muziek te luisteren. Daar is de HomePod wel voor bedoeld, zo ook de kleinere versie.

HomePod mini in wit op tafel.

De HomePod mini werkt samen met Apple Music en andere streamingdiensten kunnen ook ondersteuning voor de speaker toevoegen. Met AirPlay 2 kan je ook alle audio van je iPhone, iPad of Apple TV naar de speaker streamen. Net als de grote versie kun je de kleine HomePod in stereopaar instellen, zodat twee speakers nauw met elkaar samenwerken. Dit zorgt ook voor een mooier geluid.

Slimme functies

Met de ingebouwde Siri kun je opdrachten geven zoals het bedienen van je muziek en HomeKit-apparaten in huis. De HomePod mini fungeert ook als woninghub voor HomeKit, zodat je de apparaten kan bedienen als je niet thuis bent. Momenteel is de Nederlandse Siri niet beschikbaar, dus je zult gebruik moeten maken van de Engelse variant. HomePod mini ondersteunt ook meerdere stemmen, dus iedereen in huis kan vragen naar zijn of haar agenda, berichten versturen vanaf je eigen account en meer. Dit wordt alleen ondersteund als Siri op je iPhone op dezelfde taal staat als op de HomePod (zoals Engels).

Net als de gewone HomePod vind je de HomePod mini gewoon in de Woning-app. Daar stel je de speaker in en kun je instellingen aanpassen. Een nieuwe functie is Intercom. Daarmee kan je berichten versturen van de ene HomePod naar de andere in huis. Intercom werkt ook met iPhones, CarPlay en meer.

HomePod mini met apps.

HomePod mini specs

Dit zijn de specificaties van de HomePod mini:

 • Afmetingen: 84,3 x 97,9 millimeter
 • Gewicht: 345 gram
 • Kleuren: Wit en spacegrijs
 • Eén full-range driver en dual-passieve radiators voor diepe bas
 • 360-graden geluid
 • Computational audio voor betere geluidskwaliteit
 • Vier microfoons voor Siri en activeren van Hey Siri
 • Ingebouwde S5- en U1-chip
 • 802.11n wifi
 • Bluetooth 5.0
 • Ondersteuning voor Thread voor HomeKit
 • AirPlay 2, met multiroom-audio
 • Geschikt als stereopaar
 • Aanraakgevoelig display met volumeknoppen
 • Gevlochten vaste stroomkabel met usb-c uiteinde, geleverd met 20W usb-c-adapter

Lees ook onze aparte HomePod vergelijking, waarin we de specificaties van de gewone HomePod en de HomePod mini tegenover elkaar gezet hebben.

Komt de HomePod mini naar Nederland?

De HomePod mini is alleen beschikbaar in Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, India, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Later dit jaar komt de kleine HomePod ook naar China, Mexico en Taiwan.

Een release in Nederland en België is op dit moment niet gepland. Wil je de kleine HomePod in huis halen, dan moet je daarvoor dus uitwijken naar het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland.

Review HomePod mini
In onze review van de HomePod mini lees je hoe wij de speaker ervaren hebben. We bespreken de geluidskwaliteit, de voor- en nadelen en het nieuwe design. Een deel van de conclusie:

De HomePod mini is wat ons betreft één van de verrassingen van Apple dit najaar. Het is tegelijkertijd één van de goedkoopste nieuwe Apple-producten sinds jaren, want de speaker kost slechts €99. Hoewel hij daarmee wel duurder is dan andere soortgelijke mini-slimme speakers, vinden we de audiokwaliteit een stuk beter. De HomePod mini klinkt erg goed, zeker voor het kleine formaat. De speaker is ideaal om in de slaapkamer of kantoor te zetten, mede door het compacte formaat. Het design vinden we mooi en verrassend en de bouwkwaliteit is (zoals we van Apple gewend zijn) meer dan prima.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2020
Device
HomePod mini