Collage van iPad-event uitnodigingen.

iPad oktober-event 2018: dit zijn onze verwachtingen!

Op 30 oktober organiseert Apple een evenement, waar onder andere een nieuwe iPad Pro verwacht wordt. Wat kunnen we tijdens dit event nog meer verwachten? Lees hier onze voorspellingen!
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

iPad event 2018: onze verwachtingen

Apple organiseert nog deze maand een iPad-event. Er zit dan ook nogal wat in de pijplijn: nieuwe iPad Pro’s, nieuwe MacBooks en wellicht een 20-jarige jubileumeditie van de iMac. En hoe zit het eigenlijk met de AirPower? Wat de datum van het iPad event 2018 betreft is het 30 oktober 2018 geworden.


Wanneer is het iPad-event?
Het iPad-event is inmiddels officieel aangekondigd: op 30 oktober gaat Apple de nieuwe iPad Pro’s en nieuwe Macs aankondigen. De uitnodigingen zijn verstuurd, maar het tijdstip is anders dan je gewend bent. Het iPad-event vindt namelijk plaats in New York en vanwege de andere tijdzone zul je al om 15:00 uur Nederlandse tijd moeten klaarzitten.

De voorlopige planning is dan als volgt:

 • dinsdag 30 oktober, 15:00: iPad-event
 • vrijdag 2 november, 09:01: start pre-order iPad Pro 2018 (verwacht)
 • Laatste week oktober of eerste week november: iOS 12.1 release (verwacht)
 • vrijdag 9 november 2018: beschikbaarheid iPad Pro 2018 (verwacht)

Verwachtingen in het kort
Dit zijn onze verwachtingen van het event in het kort:

 • Nieuwe iPad Pro 2018: Opnieuw ontworpen iPad Pro in twee formaten, namelijk 11- en 12,9-inch. Zonder thuisknop en met Face ID. Mogelijk ook met nieuwe Apple Pencil 2.
 • Nieuwe MacBook Air: Opvolger van de 13-inch MacBook. Vervangt mogelijk de 12-inch MacBook en krijgt Touch ID, maar zonder Touch Bar.
 • Mac mini: Vernieuwd model van de Mac mini die in oktober 2014 de laatste update kreeg. Focus ligt vooral op professionals.
 • Nieuwe iMac: De iMac bestaat 20 jaar en dat moet gevierd worden. Mogelijk betere specs en in spacegrijs.
 • AirPower: Komt Apple’s draadloze oplaadmat eindelijk beschikbaar?
 • AirPods 2: Nieuwe AirPods met onder andere Hé Siri en draadloos opladen.

iPad Pro: vrijwel zeker
Apple heeft de normale iPad al dit voorjaar een update gegeven, nu is het tijd voor de iPad Pro 2018. Alle geruchten wijzen op een compleet redesign, met een vrijwel randloze behuizing, Face ID in plaats van Touch ID, geen koptelefoonaansluiting en een nieuwe Smart Connector. Ook zou de 10,5-inch versie een iets groter 11-inch scherm kunnen krijgen, zonder dat de behuizing groter wordt. Er gaan ook geruchten dat de iPad Pro USB-C krijgt en daarmee overstapt van Lightning.

iPad Pro-concept in verschillende kleuren.

Apple kan tegelijkertijd de nieuwe Apple Pencil 2 aankondigen. Deze is mogelijk makkelijker te koppelen, vergelijkbaar met de AirPods. Je zou de Apple Pencil 2 dan ook makkelijker kunnen gebruiken op meerdere toestellen.

Check ook ons artikel met iPad Pro 2018 verwachtingen voor een meer uitgebreide lijst met mogelijke functies.

MacBook Air: vrijwel zeker
We horen geluiden dat Apple aan een goedkope MacBook werkt, mogelijk een 13-inch MacBook Air. Dat zal waarschijnlijk de eerste MacBook Air met Retina-scherm zijn, voor de prijs van de huidige Air! Als je in de markt bent voor een nieuwe MacBook raden we aan om nog even te wachten. Ook is het mogelijk dat deze 13-inch MacBook in feite een update is van de huidige 12-inch MacBook, maar met smallere schermranden en een groter scherm. Deze nieuwe MacBook krijgt hoogstwaarschijnlijk een Touch ID-sensor, zodat je hem makkelijker kan ontgrendelen. Je hebt daarvoor geen dure Touch Bar nodig, want die vind je niet op dit model. Deze MacBook zou vooral voor studenten aantrekkelijk zijn, vanwege de wat lagere prijs.

Mac mini voor pro’s: grote kans
Apple beweert al een tijdje dat de Mac mini nog steeds belangrijk is, maar we hebben daar nog geen bewijs van gezien. De laatste kleine update verscheen in 2014. Deze keer zou het gaan om een nieuwe Mac mini, speciaal bedoeld voor professionals die de mini bijvoorbeeld als server willen gebruiken. Qua opzet zou er niets veranderen, want voor een nieuwe Mac mini heb je nog steeds een extern scherm nodig.

Mac mini kopen

iMac: 50/50 kans
Dit jaar bestaat de iMac twintig jaar, dus dat is een mooi moment voor een grote update. Bij de MacBook Pro’s maakte Apple dit jaar de sprong naar processoren met zes cores en bij de iMac zou Apple misschien zelfs naar acht cores kunnen gaan. We hebben dan ook hoge verwachtingen. Bovendien is het alweer ruim een jaar geleden dat de iMac voorzien is van een update, tegelijk met de huidige iPad Pro’s.

Een update voor Apple’s alles-in-één computer kan ook een mooie gelegenheid zijn om hem voor het eerst in spacegrijs uit te brengen. Sinds vorig jaar is de iMac Pro beschikbaar in het spacegrijs. Die kleur bleek lange tijd exclusief, maar sinds eerder dit jaar kun je de zwarte muis, trackpad en toetsenbord ook los kopen. Dat past dus perfect bij een spacegrijze iMac.

AirPower: 50/50 kans
Het is mogelijk dat Apple de AirPower stilletjes in de ijskast heeft gezet en hoopt dat niemand er nog naar zal vragen. Zo werd bijna alle informatie over de oplaadmat van de website gepoetst. Maar het feit dat de AirPower in de boekjes van de iPhone XS werd genoemd, wekt ook de indruk dat hij bijna klaar is voor productie. We hopen dan ook dat alle problemen overwonnen zijn en dat Apple eindelijk een introductiedatum aankondigt. Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de AirPower werd aangekondigd, samen met een draadloos oplaaddoosje voor de AirPods.

AirPower verdwenen

We weten nog niet zeker of de AirPower gecancelled is of dat Apple nog steeds plannen heeft. Bronnen meldden dat Apple de naam AirPower mogelijk gebruikt voor een ander product. Als Apple nog plannen heeft om hem dit jaar uit te brengen, is het aankomende event een mooie gelegenheid om nog iets te laten horen. De kans is echter ook nog steeds aanwezig dat hij ergens in december ineens in de winkels ligt, zoals Apple twee jaar geleden ook met de AirPods deed.

AirPods 2: 50/50 kans
Als Apple een iPad zonder koptelefoonaansluiting aankondigt, dan is dat het ideale moment om de nieuwe AirPods 2 wereldkundig te maken. Bij de introductie van de iPhones was dat onmogelijk, omdat iedereen zich zou hebben afgevraagd waar de AirPower blijft. In een apart artikel bespreken we de verwachte AirPods 2 functies.

Dit verwachten we niet
Er zijn ook wat mogelijke aankondigingen die niet erg geloofwaardig zijn:

 • Apple Pay in Nederland: aankondigingen met betrekking tot nieuwe landen voor Apple Pay volgen altijd tijdens de kwartaalcijfers. Die zijn deze keer op 1 november. Mochten we dus iets horen, dan is dat op donderdag 1 november.
 • HomePod 2.0: Hiervoor moeten we waarschijnlijk wachten tot een voorjaarsevent in het voorjaar van 2019, gericht op video en muziek.
 • Apple videodienst: de langverwachte videodienst van Apple zal waarschijnlijk ook in het voorjaar van 2019 worden aangekondigd.
 • Luxe koptelefoon: Apple zou een koptelefoon-variant van de AirPods willen uitbrengen van hoge kwaliteit en met grote oorschelpen zoals we bij de Beats gewend zijn. Ook die zou goed bij een voorjaarevent rondom video en muziek passen.

En de iPhone SE 2 dan? Die komt er waarschijnlijk nooit. Apple lijkt met de iPhone XR het ideale goedkopere alternatief voor de duizend euro kostende topmodellen te hebben gevonden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 oktober 2018, 13:39