Steve Jobs met MacBook Air

De MacBook Air bestaat 10 jaar: terug in de tijd met Steve Jobs en een gele envelop

De MacBook Air bestaat 10 jaar en werd destijds gezien als dé toekomst van de laptop. Waarom was de MacBook Air zo revolutionair en zit er nog muziek in?

Steve Jobs trok precies 10 jaar geleden de toekomst van de laptop uit een gele envelop. Het was de MacBook Air, een revolutionair dunne laptop. Als je de aankondiging hebt gezien herinner je vast nog wel hoe Jobs naar een tafeltje op het podium liep, de envelop pakte en de MacBook Air eruit liet glijden: voilà, ‘s werelds dunste en lichtste laptop! Het publiek begon luid te klappen, terwijl Jobs de laptop op zijn hand liet balanceren. De MacBook Air was revolutionair en liet zien waar het de daaropvolgende jaren naartoe zou gaan: aluminium laptops met een groot scherm en full-size toetsenbord, zonder CD- of DVD-schijfstation, heel weinig poorten, een multi-touch trackpad en SSD-opslag.

10 jaar MacBook Air

Maar het meest bijzondere van de MacBook Air was toch het gewicht, vandaar de toevoeging ‘Air’. Jaren later zou Apple die naam nog eens gebruiken voor een superlichte versie van de iPad, de iPad Air.

MacBook Air in envelop

De MacBook Air was vrij prijzig: je betaalde $1800 voor het instapmodel met deze specs:

  • 1,6 GHz Core 2 Duo processor (te upgraden naar 1,8 GHz Core 2 Duo)
  • 2 GB RAM
  • 80 GB harddisk
  • 802.11n Wi-Fi
  • Bluetooth 2.1

Als je alle exta opties bestelde, betaalde je meer dan $3000. Wilde je een 64GB SSD, dan betaalde je daarvoor $1000. En dan moest je ook nog leren leven met de beperkingen, zoals een tragere processor en harddisk in vergelijking met de goedkopere ‘normale’ MacBook. Het gebrek aan poorten was even wennen. Aan de rechterkant zat alleen een enkele USB-poort, een koptelefoonaansluiting en een micro-DVI-aansluiting. Bij de 12-inch MacBook herhaalde Apple dat geintje nog eens, door een MacBook met maar één USB-C-poort uit te brengen. Jobs legde in 2008 al uit dat al die beperkingen helemaal niet lastig waren. In het nieuwe tijdperk zou je geen DVD’s meer spelen, maar films huren via iTunes Movie. Voor het installeren van software gebruikte je voortaan de gloednieuwe functie Remote Disc en voor het maken van backups had Apple net de Time Machine en de Time Capsule aangekondigd. Cd’s branden? Helemaal niet nodig, want daarvoor had je de iPod.

De MacBook Air zit nog steeds in het assortiment, maar het is niet meer de beste, lichtste en meest vooruitstrevende laptop van Apple. De 12-inch MacBook is namelijk lichter van gewicht en compacter qua afmetingen, waardoor de Air meer tot een budgetmodel is gedegradeerd. Bijna alle hedendaagse laptops zijn dun en licht en hebben maar een beperkt aantal poorten, net als de MacBook Air. Toen Apple in 2010 een vernieuwde versie van de MacBook Air uitbracht was het exclusiever er alweer grotendeels af en werd het een standaardmodel voor iedereen die geen zware MacBook Pro nodig had.

Steve Jobs met MacBook Air

Hoe lang blijft de MacBook Air nog bestaan? Dat is zeer de vraag. Als Apple erin slaagt om een goedkopere versie van de 12-inch MacBook uit te brengen is de kans groot dat de MacBook Air het veld moet ruimen. Hetzelfde lot dreigt voor de iPad mini, die het maar 5 jaar heeft volgehouden. Wat dat betreft is het knap dat de MacBook Air alweer vandaag de tiende verjaardag viert en nog steeds een geliefde laptop is onder Apple-gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2018, 17:10
Bron Bron Macstories
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook air, steve jobs

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het 13-inch scherm en het dunne design, dat afloopt aan de onderkant. Het meest recente model is de MacBook Air met Apple's M1-chip (eind 2020). De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte MacBook. Hij is beschikbaar in een aantal kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.