Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4, alles over de Apple Watch van 2018!

De Apple Watch Series 4 is de smartwatch uit 2018 met een groter scherm, nieuwe hartslagfuncties en nog veel meer. Check hier wat er allemaal verbeterd is in de Apple Watch Series 4!

Apple Watch Series 4 review Prijs (vanaf €429,-)

Alles over de Apple Watch Series 4

De Apple Watch Series 4 valt vooral op door het compleet nieuwe design met groter scherm. Daarnaast zaten er meer dan tien andere verbeteringen in ten opzichte van eerdere modellen. De Series 4 is niet meer bij Apple verkrijgbaar omdat het inmiddels is opgevolgd door de Apple Watch Series 5 en nieuwere modellen, maar vanwege het nieuwe design is de Series 4 nog steeds een interessante optie voor mensen die een smartwatch met een groter scherm willen. Dit model zal nog jarenlang updates krijgen.

De grootste vernieuwingen in de Apple Watch Series 4 lees je hieronder:


Apple Watch Series 4 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Compleet nieuw design met randloos scherm
  • Nieuw formaat 40mm en 44mm (was 38mm en 42mm)
  • Bestaande horlogebandjes blijven passen
  • Verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud
  • Nieuwe 64-bit S4-processor
  • Bluetooth 5 voor betere verbinding
  • Adviesprijs vanaf €429 bij Apple

Prijs van de Apple Watch Series 4

De Apple Watch Series 4 verscheen op vrijdag 21 september 2018 in Nederland en België voor een adviesprijs vanaf €429. Inmiddels is dit model niet meer via de Apple Store verkrijgbaar. Check voor de prijzen van nieuwere modellen ons artikel Apple Watch kopen.

Omdat dit model niet meer zo gemakkelijk te vinden is kun je beter voor een nieuwere generatie of voor het instapmodel Apple Watch SE kiest. Wil je meer geld besparen, dan kun je beter de Apple Watch Series 3 kopen. Die heeft wel een iets minder groot scherm.

Apple Watch Series 4 design

Het design van de Apple Watch Series 4 ging in 2018 voor het eerst op de schop. Apple bracht het horloge uit in twee nieuwe formaten: 40mm en 44mm. In ons artikel over Apple Watch-formaten lees je precies hoe dit ziet.

De smartwatch is iets platter geworden, terwijl het scherm langer en breder is. Je kunt echter de gewone Apple Watch-bandjes blijven gebruiken.

Apple Watch design

Apple heeft de schermranden smaller gemaakt, zodat het scherm zo’n 30% groter is, zonder dat de horlogekast zelf veel groter is geworden. De Apple Watch is ook iets dunner dan de vorige modellen (10,7mm ten opzichte van 11,4mm). De microfoon is verbeterd en is verplaatst naar de zijkant. De achterkant is gemaakt van donker keramiek.

Apple Watch Series 4 specificaties

De Apple Watch Series 4 heeft een nieuwe 64-bit S4-processor die zo’n twee keer sneller is dan het vorige model. Ook de accelerometer is flink verbeterd, waardoor metingen accurater zijn. De Apple Watch Series 4 is uitgerust met Bluetooth 5, een stap hoger dan voorheen. Qua batterij kun je dezelfde gebruiksduur verwachten als bij de vorige modellen: ongeveer 18 uur. Dat betekent dat je een dag lang de Apple Watch kan gebruiken. De speaker is 50% luider dan bij het vorige model.

Apple Watch Series 4 functies

De belangrijkste nieuwe eigenschap van de Apple Watch Series 4 is het grotere scherm waardoor er meer informatie op de wijzerplaat past. De nieuwe wijzerplaten kunnen tot wel 9 complicaties tegelijk tonen. Je ziet dan veel meer informatie zodra je je pols draait. Apple heeft de wijzerplaten opnieuw ontworpen, zodat deze volop gebruikmaken van het grotere scherm.

De Ademhaling-app is er nu ook als wijzerplaat, zodat deze sneller bereikbaar is. De Digital Crown heeft nu haptische sensoren en voelt daardoor mechanischer aan dan bij vorige modellen. De Apple Watch Series 4 heeft daarnaast nieuwe gezondheidsfuncties gekregen.

Een andere nieuwe functie is dat de Apple Watch Series 4 een val kan detecteren, dankzij de verbeterde sensoren. Stel je staat op een trap en valt daar vanaf, dan herkent de Apple Watch Series 4 dat en kan snel 112 bellen dankzij de SOS-noodmelding functie. Blijk je na een val niet te bewegen, dan belt het horloge automatisch de hulpdiensten. Dit zal vooral voor ouderen van pas komen die gevoeliger zijn voor vallen.

De nieuwe hartslagsensor aan de achterkant zorgt voor betere metingen van de hartslag. De Series 4 heeft drie nieuwe hartfuncties, waaronder een melding als je hartslag te laag is. De Series 4 kan in de achtergrond ook je hartritme controleren. Als dit niet klopt, stuurt de Apple Watch een melding om je te waarschuwen.

ECG op de Apple Watch Series 4.

De derde functie is geheel nieuw: het elektrocardiogram. Dit wordt ook wel ECG genoemd. Het is daarmee het eerste ECG-product dat direct voor consumenten verkrijgbaar is. Je kan een ECG maken door je vinger op de Digital Crown te leggen terwijl je de bijbehorende ECG-app op de Apple Watch hebt geopend.

De gegevens worden opgeslagen in de Gezondheid-app. De gegevens kunnen via een PDF-gedeeld worden, waarop precies de metingen van je hartslagen in een grafiek weergegeven worden. Dit kan je bijvoorbeeld laten zien aan je huisarts. Apple heeft voor de ECG-functie goedkeuring gekregen van de FDA, een Amerikaanse organisatie die techproducten goedkeurt voordat ze op de markt verschijnen.

Sinds watchOS 5.2 is de functie ook beschikbaar in Europa, waaronder in Nederland en België. De ECG-functie heeft een CE-keurmerk gekregen, waardoor hij gebruikt mag worden in Europa. Hetzelfde geldt voor het herkennen van onregelmatige hartritmes.

Voor het maken van de ECG is de aparte ECG-app nodig. Meer over hoe je een ECG hartfilmpje op de Apple Watch maakt lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo maak je een ECG op de Apple Watch

In een paar stappen kun je een ECG maken op de Apple Watch. Je hebt hiervoor een Apple Watch Series 4 of nieuwer nodig, zodat je met de sensoren een hartfilmpje kan maken. Deze tip legt alles uit over het maken van een ECG op de Apple Watch.

Apple Watch Series 4 Liquid Metal wijzerplaat

Apple Watch Series 4 review
In onze Apple Watch Series 4 review lees je wat wij van deze Apple Watch vinden. We bespreken het nieuwe design, het grotere scherm, de vernieuwde Digital Crown en nog veel meer. Dit is onze conclusie van de Apple Watch Series 4 review:

Apple heeft wat ons betreft flink uitgepakt met de Apple Watch Series 4. We zijn blij dat Apple gekozen heeft voor een nieuw design met een groter scherm. Gelukkig is de kast van de Apple Watch zelf niet veel groter geworden en zijn je oude bandjes nog steeds geschikt. Het grotere scherm zorgt voor een fijner gebruik van de Apple Watch. Je zal merken dat je het horloge door dit nieuwe scherm ook vaker gaat gebruiken. Tekst is beter te lezen en de knoppen op het scherm zijn makkelijker aan te tikken. Het design met de meer afgeronde hoeken is een lust voor het oog en is een mooi compromis tussen een volledig ronde Apple Watch en het vorige meer rechthoekige model. De kleine details in watchOS, waarbij de knoppen dezelfde rondingen hebben als de hoeken van het horloge, maken dit geheel af. De haptische feedback in de Digital Crown is geen killerfeature, maar maakt het gebruik wel prettiger.

Bekijk ook

Apple Watch Series 4 review

Heb jij je zinnen gezet op een Apple Watch Series 4? In deze review van de Apple Watch Series 4 lees je ons uitgebreide oordeel. Hoe bevalt het grotere scherm en het nieuwe design? We vertellen het je in deze (video)review!

Apple Watch Series 4 modellen

Je kan bij de Series 4 kiezen uit aluminium in spacegrijs, zilver en goud. Ook de roestvrij stalen versie komt in drie kleuren: spacegrijs, zilver en goud. Net als voorgaande jaren was de roestvrij stalen versie niet in Nederland en België te koop. Er is ook een nieuwe versie van de Apple Watch Nike+ verschenen, met daarnaast nieuwe Hermes-edities. Ze hebben exclusieve wijzerplaten. De Apple Watch Series 4 was verkrijgbaar met en zonder 4G, maar de modellen met 4G zijn nooit in Nederland en België verkocht.

Check voor alle prijzen ons artikel Apple Watch kopen.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.