Apple Store shopping

Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de nieuwste iPhones dit jaar

Heb jij een nieuwe iPhone nodig? Of kun je nog wel even vooruit? Ontdek op welke punten jij erop vooruit gaat met een nieuw toestel. We geven ook antwoord op vragen als: wanneer komt er een nieuwe iPhone? En welke nieuwe iPhones komen eraan?

Ben jij toe aan een nieuwe iPhone? De keuze is groter dan ooit en als je een nieuwe iPhone zoekt kun je in elke prijsklasse terecht. Met dit artikel helpen we je met de afweging. Welke iPhone heb jij nu en welke voordelen heeft het om te upgraden? Op welke punten ga je erop vooruit? En welke nieuwe iPhone past dan bij jou?

Je hebt nu een…

Uit welke nieuwe iPhones kan ik kiezen?

Ben je benieuwd welke nieuwe iPhones dit jaar in de winkel liggen? We zeggen ze voor je op een rijtje:

De iPhone 11-familie biedt dus voldoende keuze. Ze zijn allemaal voorzien van smalle schermranden, draadloos opladen en Face ID. Ook verwachten we een snellere A13-chip en sterk verbeterde camera’s met onder andere meer mogelijkheden om diepte te fotograferen.

Zit je te springen om een nieuwe iPhone dan is dit het ideale moment, want de nieuwste iPhones komen er bijna aan! Zoek je een high-end model dan kun je kiezen uit de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Beide beschikken naar verwachting over een drievoudige camera en diverse hardware-verbeteringen. Deze modellen zullen verkrijgbaar zijn in de bekende kleuren spacegrijs, zilver en goud. Daarnaast kun je de kleurrijke iPhone 11 kopen, voor mensen die niet te veel geld kwijt willen zijn. Deze beschikt over dezelfde snelle A13-chip, maar sommige onderdelen zijn iets eenvoudiger uitgevoerd. Daardoor ligt de prijs ook een paar honderd euro lager.

Kies je voor de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max?

Zoek je een toptoestel en mag het wat kosten, dan is de iPhone 11 Pro (Max) precies wat je zoekt:

Kies je voor de iPhone 11?

Wil je alle vernieuwingen, maar niet te veel betalen, dan heeft Apple de ‘gewone’ iPhone 11 voor je dus zonder de toevoeging ‘Pro’.

https://www.iculture.nl/iphone/iphone-11/kopen/

Nieuwe iPhone nodig? Dat hangt ervan af

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken. We weten ook niet hoe oud je huidige iPhone is en hoe intensief je gebruik maakt van nieuwe functies. Het zal daarom een persoonlijke afweging zijn, of je het geld ervoor over hebt om te upgraden. Heb je moeite met kiezen, dan is er onze iPhone-vergelijking. Zo weet je meteen of de iPhone 11 Pro met abonnement voor jou de beste keuze is, of dat je beter een losse iPhone 11 kunt nemen.

Heb je nog een iPhone 6 of ouder dan begint het langzamerhand tijd te worden om een nieuwe iPhone te kopen, omdat dit model geen geen iOS-updates meer krijgt. Het beste kun je je iPhone verkopen of inruilen zodat je er nog wat geld voor krijgt. Ook kun je je toestel weggeven aan een huisgenoot of familielid.

Ben jij iemand die elk jaar een nieuwe iPhone koopt, dan heb je waarschijnlijk geen hulp nodig bij je beslissing. Je bent dan waarschijnlijk al plannen om aan de iPhone 11 pre-order mee te doen. Prima natuurlijk! Maar als je een wat oudere iPhone hebt twijfel je misschien of het tijd is om te upgrade, of dat je nog wel een tijdje door kunt met je huidige toestel. Hieronder proberen we je te helpen bij deze beslissing met ons upgrade-advies.

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een: iPhone X, iPhone XR of iPhone XS (Max)

2018 iPhones: iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS MaxUpgraden van een iPhone X of nieuwer is wat ons betreft niet dringend nodig, tenzij je graag het allernieuwste hebt. Deze toestellen zijn vlot en beschikken over veel functies die recent zijn geïntroduceerd. Ze zijn voorzien van het nieuwe design met Face ID. We raden aan om goed te kijken of er bepaalde functies in de nieuwe iPhone 11 te vinden zijn, die jij noodzakelijk vindt. Wil je bijvoorbeeld je AirPods op de achterkant van het toestel kunnen opladen, dan heb je de iPhone 11 nodig.

Besluit je toch om te upgraden, dan kun je voor je huidige toestel nog een mooie prijs krijgen, waardoor de aanschafprijs van je nieuwe iPhone weer wat lager uitvalt.

Hier vind je alle informatie om te upgraden:

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een: iPhone 8 of iPhone 8 Plus

iPhone 2018 snelladenHeb je nu een iPhone 8, dan kan het een goed moment zijn om te upgraden zodat je profiteert van vernieuwingen zoals het randloze scherm en Face ID. Heb je nu een iPhone 8 Plus, dan geef je waarschijnlijk de voorkeur aan de grotere iPhone 11 Pro Max met 6,5-inch scherm. Die heeft qua behuizing hetzelfde formaat, maar een relatief groter scherm. Mogelijk kun je voor je huidige toestel tweedehands nog een leuke prijs krijgen, waardoor de aanschafprijs weer wat lager uitvalt.

Kies je liever voor een compacter formaat, maar wil je wel de allernieuwste techniek, dan is de iPhone 11 Pro wat je zoekt. Die heeft met z’n 5,8-inch scherm alle nieuwe functies maar past makkelijker in je broekzak.

Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt:

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een: iPhone 6s (Plus), iPhone 7 (Plus) of iPhone SE

iPhone 7 prijsMet een iPhone 6s, iPhone 7 of iPhone SE kun je nog wel een tijdje vooruit, maar je mist wel een hoop leuke vernieuwingen die sindsdien zijn ingevoerd. Bovendien staan deze toestellen op de nominatie om bij de eerstvolgende grote update (iOS 14) af te vallen. Ze krijgen dan dus geen nieuwe softwarefuncties meer.

Wil je toch iets anders en hoef je niet per se het allernieuwste, dan zou je voor de iPhone XR kunnen kiezen. Die bevat veel vernieuwingen en is toch nog vrij betaalbaar. Je krijgt een snelle processor, een vernieuwd design met vrijwel randloos scherm en een glazen achterkant voor draadloos opladen. Ook wat het scherm betreft ga je erop vooruit want die is met z’n 6,1-inch groter dan je gewend bent.

Natuurlijk zou je ook voor de andere modellen kunnen kiezen. Upgraden naar een iPhone 8 heeft naar onze mening te weinig voordelen omdat je er nauwelijks op vooruit gaat. In dat geval zou je beter voor de iets nieuwere modellen met Face ID en smallere schermranden kunnen kiezen, die langere tijd updates krijgen.

Bekijk hier de info die je nodig hebt:

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een: iPhone 6 of iPhone 6 Plus

iPhone 6s PlusDe iPhone 6 krijgt geen iOS-updates meer en voor mensen die graag intensief gebruik maken van hun toestel is dat een goed moment om naar een nieuwe uit te kijken. Als je een paar jaar hebt overgeslagen, dan heb je nu alle keuze. In elke prijsklasse is wel iets te vinden: van goedkope iPhone 7 tot de allerduurste iPhone 11 Pro Max.

Welke je kiest is afhankelijk van je plannen. Ben je iemand die jarenlang met een iPhone doet en koop je daarbij het liefst de allernieuwste, dan zul je op een ander model uitkomen dan iemand die liever een afgeprijsd model van twee jaar terug kiest. We raden af om de iPhone SE te kopen, omdat die technisch gezien gelijk is aan de 6s. Je gaat er dan eigenlijk niet zoveel op vooruit, het scherm is kleiner en er is grote kans dat dit toestel niet veel iOS-updates meer krijgt.

De iPhone XR (met abonnement) zou een goede optie kunnen zijn, waarbij je profiteert van snelladen, draadloos opladen, verbeterde waterbestendigheid, nieuwe kleuren en een veel rappere processor.

Als je tevreden bent met je huidige toestel, maar alleen klachten hebt over de batterij, dan is er nog een andere mogelijkheid. Je kunt ook de batterij laten vervangen. Dit kost je een paar tientjes en zorgt ervoor dat je weer langere tijd kunt genieten van je toestel.

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een: iPhone 5s of ouder

iPhone 5s zilver.De iPhone 5s maakte destijds flinke sprongen vooruit: goede 4G-ondersteuning voor alle netwerken, de eerste 64-bit processor, Touch ID en een betere frontcamera. Maar anno 2019 begint dit toestel toch wat sleetse plekken te vertonen en dan bedoelen we met name de accu. De iPhone 5s en alle oudere toestellen hebben geen update naar iOS 13 meer gekregen en zullen in de toekomst ook niet meer worden bijgewerkt. Het enige wat Apple voor deze oudere toestellen nog uitbrengt zijn (incidentele) beveiligingsupdates, voor als er lekken zijn ontdekt.

De belangrijkste reden om over te stappen is dat je een groter scherm wilt. In dit geval is een iPhone 7 of iPhone 8 kopen een voor de hand liggende keuze. Wil je echt in één keer een flinke stap vooruit maken, dan kun je uiteraard ook de iPhone XR kopen.


Nieuwe iPhone nodig? Andere punten waarop je kunt letten

Er zijn nog veel meer redenen waarom je aan een nieuwe iPhone toe bent. Hieronder bespreken we er een aantal: van een groter scherm tot een betere camera of nieuwe functies zoals draadloos opladen.

Je wilt een groter scherm

Ben je toe aan een groter scherm en heb je nu een 4-inch toestel, dan heb je momenteel keuze genoeg: van 4,7-inch tot 6,5-inch en alles er tussenin. Wil je een toestel dat nog goed vast te houden is, dan kun je de iPhone 8 kopen met 4,7-inch scherm. Dit vinden wij een betere keuze dan de iPhone SE, die over een wat oudere processor beschikt.

Kies je voor een iPhone XR met abonnement dan krijg je helemaal een groot scherm: met 6,1-inch heb je flink wat meer schermoppervlak dan je tot nu toe gewend was. Dit model zal nog jarenlang updates krijgen. De Plus-modellen van de iPhone 7 en 8 beschikken over een 5,5-inch scherm en zijn dus in feite iets kleiner. Voor liefhebbers van een écht groot scherm zijn er de Max-modellen met 6,5-inch scherm.

#2 Je wilt een Apple Watch of AirPods gebruiken

Voor een Apple Watch heb je minimaal een iPhone 5 nodig, om verbinding te kunnen maken met de smartwatch van Apple. Voor de AirPods geldt dat je een toestel met minimaal iOS 10 nodig hebt. In feite hoef je hier dus geen rekening mee te houden, want vrijwel alle recente toestellen worden ondersteund. Wil je een Apple Watch met 4G kopen, dan heb je minimaal een iPhone 6 nodig dus ook op dit punt liggen de eigen niet erg hoog.

#3 Je hebt een brakke batterij

Batterijen gaan na verloop van tijd achteruit; daar valt niets aan te doen. Is jouw iPhone-batterij ook snel leeg, dan kun je twee dingen doen: een nieuwe iPhone kopen of de batterij laten vervangen. Dat laatste is nog niet eens zo’n gekke optie, want in de Apple Store kost het meestal tussen de 49 en 69 euro en dat is goedkoper dan het verlies wat je moet nemen als je je huidige iPhone op Marktplaats zou zetten.

Toch is er een belangrijk argument om voor een nieuw toestel te kiezen: je kunt de iPhone-batterij wel laten vervangen, maar de processor niet. Is jouw toestel niet meer vooruit te branden, dan zit er maar één ding op: naar de winkel!

#4 Je hebt een favoriet hoesje

Je zal maar net aan dat ene iPhone-hoesje verknocht zijn. Dat speciale model met persoonlijke handtekening van Justin Bieber. Of je hebt een batterijcase waar je veel geld voor hebt betaald. Als je een nieuwer toestel zoekt maar niet je op maat gemaakte accessoires wilt vervangen, zul je binnen dezelfde generatie moeten blijven, dus van een 6 naar een 6s. Gelukkig passen de iPhone 7-hoesjes gewoon op de iPhone 8, dus dat is ook nog een optie. De iPhone X-hoesjes passen meestal om de iPhone XS, op voorwaarde dat de opening voor de camera groot genoeg is.

AirPower iPhone 8 oplader

#5 Je wilt draadloos en sneller opladen

Wil je draadloos opladen, dan moet je overstappen naar de iPhone 8 of nieuwer. Alleen deze modellen zijn voorzien van de glazen achterkant en de interne componenten die nodig zijn om oplaadmatjes te gebruiken.

#6 Je wilt Face ID en Apple Pay

Heb je een aantal generaties overgeslagen, dan zul je tussentijdse vernieuwingen zoals Touch ID, Face ID en NFC (voor Apple Pay) zijn misgelopen. Apple heeft vanaf de iPhone 5s een Touch ID-vingerafdrukscanner ingebouwd. Daarmee kun je makkelijker je toestel beveiligen met je vingerafdruk.

In de iPhone X heeft Apple dit vervangen door gezichtsherkenning, maar dat is natuurlijk geen noodzakelijke functie. Alle andere iPhones zullen de komende jaren nog gewoon Touch ID houden. Het biedt vooral gebruiksgemak en werkt in allerlei apps. Dankzij Touch ID hoef je niet meer steeds je pincode in te voeren. Heeft jouw toestel nog geen Touch ID, dan is het tijd voor een nieuwe want daarmee ben je veel veiliger. Of stap meteen over op Face ID!

Sinds de iPhone 6 zit er een NFC-chip in de iPhone voor betalingen met Apple Pay, dat inmiddels in Nederland en België te gebruiken is. De NFC-chip krijgt steeds meer nieuwe functies, zoals inchecken bij het openbaar vervoer.

#7 Je wilt een betere camera

Sinds de iPhone 4s zit er een 8-megapixelcamera in de iPhone. Bij de iPhone 6s stapte Apple over naar 12-megapixel en dat is bij de iPhone XS Max nog steeds het geval. Maar er is intern wel heel veel verbeterd aan de camera. Megapixels zeggen namelijk niet alles. Apple heeft bij nieuwere generaties steeds verbeteringen in het lenzensysteem, de software, de beeldstabilisatie en de belichting doorgevoerd, waardoor elke nieuwe iPhone ook een veel betere camera heeft.

Zo werd bij de iPhone 6 Plus optische beeldstabilisatie toegevoegd, bij de iPhone 8 Plus en iPhone X in beide camera’s (telefoto en groothoek) is toegepast. Op de iPhone 8 en iPhone X heb je ook Apple’s nieuwe Quad-LED True Tone-flitser met een lagere sluitersnelheid zodat je foto’s bij matig licht nog mooier worden. Je hebt ook meer opties om 4K en slow motion te filmen. Een van de mooiste toevoegingen vinden we de portretfunctie, waarmee je niet alleen mensen kunt fotograferen.

In de iPhone XR en XS zorgen Smart HDR voor nog mooiere foto’s bij grote licht/donkercontrasten en bovendien kun je met deze toestellen achteraf de scherptediepte aanpassen. In elke generatie zit wel weer iets nieuws.

iPhone X portretlicht

#8 Je wilt een snellere processor, 4G en Wi-Fi

De iPhone 7 had een 64-bit dual-core A10 Fusion-processor en dat was de snelste iPhone van die tijd. Met de iPhone 8 (Plus) en X voerde Apple de snelheid nog verder op, met 6 kernen en een ingebouwde chip voor intelligente functies. Alles werkt supersnel, ook als je nieuwe functies zoals augmented reality wilt proberen. In de iPhone XS en XR zorgt de A12 Bionic-chip voor nog betere prestaties. Wat 4G betreft ondersteunt de iPhone alle 24 LTE Advanced frequentiebanden, waardoor je overal ter wereld supersnel kunt internetten, tot een snelheid van 450 Mbps. Sneller dan je netwerk thuis waarschijnlijk. Ook zijn er inmiddels ontwikkelingen op het gebied van Wi-Fi geweest: vanaf de iPhone 6 kun je 802.11ac op de 5GHz-band en een maximale snelheid 433 Mbps gebruiken. Bij de iPhone 6s en nieuwer kun je dankzij MIMO een nog veel hogere snelheid van 866 Mbps halen.

De nieuwste ontwikkeling zijn 5G-netwerken, maar dat speelt momenteel nog niet voor de iPhone omdat er nauwelijks 5G-netwerken zijn. Dit zal vanaf 2020 veel meer gaan spelen.

Nieuwe iPhone: Belkin Boost

#9 Je wilt meer opslag en een nieuw design

Voorheen koos Apple voor 16GB en 32GB als instapmodel van de nieuwe toestellen. Misschien loop jij nog rond met zo’n toestel met relatief weinig opslag en is het hoog tijd voor wat meer. 64GB opslag is dan ideaal voor de meeste mensen. Ben je een intensieve gebruiker, dan kun je bij de nieuwste iPhones ook kiezen voor 512GB. Hoeveel opslag je nodig hebt is sterk persoonlijk. Gebruik je je iPhone veel voor foto’s en video’s dan wil je ongetwijfeld wat meer armslag.

Wil je een toestel dat er ook op het oog nieuw uitziet, dan is de iPhone X-familie natuurlijk een aanrader, daarmee introduceerde Apple weer een compleet nieuw design met Face ID. Met een scherm dat zich over de hele voorkant van het toestel uitstrekt, de opvallende notch bovenin het scherm, een glazen achterkant en glimmende zijkant. Je kunt hem krijgen in de kleuren zilver, spacegrijs en goud en als je voor de instapmodellen kiest heb je nog veel meer keuze uit kleuren. Dit geldt ook voor de iPhone 11-familie, die weer van de iPhone X-familie is afgeleid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!