Apple Store shopping

Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Heb jij een nieuwe iPhone nodig? Of kun je nog wel even vooruit? Ontdek op welke punten jij erop vooruit gaat met een nieuw toestel. We geven ook antwoord op vragen als: wanneer komt er een nieuwe iPhone? En welke nieuwe iPhones zijn er?

Refurbished

Ben jij toe aan een nieuwe iPhone? De keuze is groter dan ooit en als je een nieuw model iPhone zoekt kun je in elke prijsklasse terecht. Met dit artikel helpen we je met de afweging. Welke iPhone heb jij nu en welke voordelen heeft het om te upgraden? Op welke punten ga je erop vooruit? En welke nieuwe iPhone past dan bij jou?

Hier zijn enkele redenen om te upgraden: je wilt een… groter scherm | betere batterij | MagSafe en snelladen | 5G | Face ID | betere camera | snellere processor | meer opslag | nieuw design

Uit welke nieuwe iPhones kan ik kiezen?

Ben je benieuwd welke nieuwe iPhones in de winkel liggen? Deze modellen zitten momenteel in het assortiment bij Apple:

Deze modellen zijn niet meer bij Apple verkrijgbaar, maar vind je soms nog wel bij andere winkels:

iPhone 13 Pro en iPhone 13 staand.

De huidige iPhone 2022 line-up biedt dus voldoende keuze. De toestellen uit de iPhone 14-familie zijn allemaal voorzien van smalle schermranden, OLED, draadloos opladen en Face ID. Ook zit er een snelle chip in en zijn ze voorzien van sterk verbeterde camera’s. Wil je een betaalbaar alternatief, dan kun je kiezen voor de iPhone SE of een van de eerdere modellen uit de iPhone 13- of iPhone 12-serie.

Zit je te springen om een nieuwe iPhone, dan heb je heel veel keuze. Zoek je een high-end model dan adviseren we de iPhone 14 Pro, die ook verkrijgbaar is in een nog grotere variant met 6,7-inch scherm, genaamd iPhone 14 Pro Max. Beide beschikken over een drievoudige camera en diverse hardware-verbeteringen zoals het Dynamic Island en een always-on scherm.

De iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn de standaardmodellen, die op een paar belangrijke punten voor de camera en het scherm verschillen van de Pro-modellen. Daarnaast kun je nog de kleurrijke voorganger losse iPhone 13 kopen (ook in een kleinere variant) en je kunt de iPhone 12 kopen, allemaal in meerdere felle kleuren.

Wil je een klein scherm en voordelig uit zijn, dan kun je de iPhone SE 2022 kopen, maar deze heeft niet de allerkleinste behuizing. Die eer gaat naar de iPhone 13 mini en zijn voorganger de iPhone 12 mini, die dankzij hun smalle schermranden en kleine afmetingen makkelijker in je broekzak passen.

Lees ook ons artikel over de prijsdaling bij oudere iPhones. Daarin lees je hoe de prijs van een iPhone zich gedurende jaren ontwikkeld en wanneer voor jou het beste moment is om een nieuwe iPhone te kopen.

Bekijk ook

Wanneer worden iPhones goedkoper?

Zodra de nieuwste iPhones uitkomen, dalen de oudere iPhone prijzen. Niet alleen bij Apple, maar gedurende het jaar ook ook bij andere winkeliers. In dit artikel lees je op welke momenten iPhones doorgaans goedkoper worden, op basis van de prijsdaling bij iPhones uit het verleden.

Wanneer komt er een nieuwe iPhone?

Apple brengt vrijwel altijd in september de nieuwste iPhones uit. Eens in de zoveel jaar komt er ook in maart of april een nieuw model, maar het gaat dan meestal om een nieuwe versie van de iPhone SE of een nieuwe kleur voor een al bestaand model. De nieuwste modellen zijn te vinden in de iPhone 14-serie. De eerstvolgende modellen die we verwachten zijn die van de iPhone 15-serie, maar die verwachten we pas in september 2023.

Kies je de iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max?

Zoek je een toptoestel en mag het wat kosten, dan is de iPhone 14 Pro precies wat je zoekt. Dit is het high-end model met alle vernieuwingen en geavanceerde functies, maar in een formaat dat nog goed in je broekzak past. Het 6,1-inch formaat is voor veel mensen precies goed.

Bekijken:

Er is ook een Max-variant voor mensen die een nog groter scherm en meer batterijcapaciteit willen:


Kies je de iPhone 14 of iPhone 14 Plus?

Wil je de nieuwste modellen, maar niet te veel betalen, dan heeft Apple de ‘gewone’ iPhone 14 met 6,1-inch scherm voor je:

Speciaal voor mensen die liever een wat groter toestel willen is er ook een variant met 6,7-inch scherm, de iPhone 14 Plus:


Kies je de iPhone SE 2022?

Wil je een compact en betaalbaar toestel, waar je lang plezier van hebt? Dan kies je voor de iPhone SE 2022. Deze is nog maar kortgeleden vernieuwd en is echt bedoeld voor de langere termijn. De A15-chip die erin zit is identiek aan de toptoestellen uit de iPhone 13-serie, dus je kunt rekenen op een vlot toestel dat nog heel lang updates zal krijgen. De prijs van dit toestel ligt een stuk lager, dus je moet wel op een aantal punten inleveren. Zo ontbreekt MagSafe, maar kun je wel draadloos opladen. Er zit een LCD-scherm in, in plaats van OLED. En je hebt te maken met wat bredere schermranden. Dit toestel heeft een vertrouwd uiterlijk met Touch ID-thuisknop onder het scherm. Ideaal voor de verstandige koper, die niet voor nieuwe snufjes wil betalen maar gewoon een betrouwbaar toestel wil. Dit is het enige recente model met Touch ID dat Apple nog verkoopt.

Bekijken:


Kies je de iPhone 13 (mini)?

Apple heeft de iPhone 13 en de iPhone 13 mini in het assortiment gehouden als betaalbare optie voor mensen die niet het allernieuwste willen. Deze beschikken over een snelle processor, Face ID, 5G en talloze andere vernieuwingen. Ook deze toestellen zullen nog lang updates krijgen. De eerder verschenen iPhone 13 Pro-modellen zijn van de markt gehaald, maar als je deze toestellen graag wilt hebben kun je ze nog voldoende vinden – bij winkels die nog voorraad hebben of bij aanbieders van refurbished iPhones.

Bekijken:

De iPhone 13 mini is nog de enige ‘mini’-iPhone die Apple in het assortiment heeft gehouden voor de liefhebbers van toestellen met een klein scherm. Dit formaat zou volgens geruchten niet zo geliefd zijn, maar er zijn toch mensen die het handig vinden om een iPhone op echt zekformaat te hebben.


Kies je de iPhone 12?

Apple heeft ook de iPhone 12 nog steeds in het assortiment, voor mensen met een beperkter budget. Deze is verkrijgbaar in meerdere kleuren, heeft een OLED-scherm, Face ID en andere vernieuwingen. Het was het eerste model met MagSafe. Dit toestel zal nog lang updates krijgen. Heb je een krap budget, kijk dan ook eens naar de refurbished iPhone 12. Je kunt daarnaast ook nog de iPhone 12 Pro refurbished en de iPhone 12 Pro Max refurbished bij allerlei aanbieders vinden, dus er zijn mogelijkheden genoeg.


Nieuwe iPhone nodig? Dat hangt ervan af!

We kunnen natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken. We weten ook niet hoe oud je huidige iPhone is en hoe intensief je gebruik maakt van nieuwe functies. Het zal daarom een persoonlijke afweging zijn, of je het geld ervoor over hebt om te upgraden. Heb je moeite met kiezen, dan is er onze iPhone-vergelijking. Zo weet je meteen of de iPhone 14 Pro met abonnement voor jou de beste keuze is, of dat je beter een losse iPhone 11 of een voordelige losse iPhone SE 2022 kunt nemen.

Bekijk ook

iPhone vergelijken: dit is jouw iPhone-keuzehulp! Welke iPhone past bij mij?

Welke iPhone kiezen? In deze keuzehulp gaan we iPhones vergelijken: je ziet welke iPhones momenteel verkrijgbaar zijn en helpen je bij de keuze welke iPhone kopen. En we vergelijken de specs van de verkrijgbare modellen, van de iPhone 14 Pro tot de iPhone SE. Zodat jij precies weet welke iPhone bij jou past!

Heb je nog een iPhone 7 of ouder, dan begint de tijd wel te dringen en wordt het tijd om over een nieuw model na te denken, want die krijgt geen updates meer. Dat geldt nog eens extra voor eerdere modellen uit de iPhone 6- of iPhone 5-serie. Het beste kun je je iPhone verkopen of inruilen zodat je er nog wat geld voor krijgt. Ook kun je je toestel weggeven aan een huisgenoot of familielid.

Ben jij iemand die elk jaar een nieuwe iPhone koopt, dan heb je waarschijnlijk geen hulp nodig bij je beslissing. Je bent dan waarschijnlijk al overgestapt naar één van de nieuwste modellen. Prima natuurlijk! Maar als je een wat oudere iPhone hebt, twijfel je misschien of het tijd is om te upgraden of dat je nog wel een tijdje door kunt met je huidige toestel. Hieronder proberen we je te helpen bij deze beslissing met ons upgrade-advies.

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een iPhone 12- of iPhone 13-model

Als je toestel uit de iPhone 12- of iPhone 13-series hebt, zien we geen dringende reden om over te stappen. Deze toestellen zijn nog in prima staat, hebben het moderne platte design, zijn voorzien van een goede camera en werken met MagSafe. De belangrijkste reden om toch naar een nieuw model uit de kijken is omdat je de nieuwe notch met Dynamic Island graag wil hebben, of zit te springen om de iPhone 14 camera te ontdekken. Updaten is eigenlijk alleen aan te raden als je het nieuwste van het nieuwste wil – en dat vind je alleen in de Pro-modellen.

Wie wil upgraden kiest deze:

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een iPhone 11 of iPhone SE 2020

Heb je een toestel uit de iPhone 11-serie of een iPhone SE 2020, dan vinden we upgraden nu niet direct nodig. Jouw toestel heeft nog een vrij recente processor en een batterij die nog in goede conditie is. Upgraden is alleen nodig als je graag een nieuw design wil. Verkoop je je huidige toestel, dan krijg je er nog een aardig bedrag voor en kun je voor een relatief vriendelijke prijs overstappen naar de allernieuwste. Maar ben je tevreden met je huidige toestel, dan zien we geen noodzaak om nu al een nieuwe te kopen.

Dit zijn de meest interessante modellen als je wil overstappen:

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een: iPhone X, iPhone XR of iPhone XS (Max)

Ben je gewend om lang met je toestel te doen, dan is het nu zo ongeveer tijd om naar een nieuw model om te gaan kijken. Je kunt de iPhone X, XR of XS doorverkopen of weggeven aan een familielid, die er ongetwijfeld nog blij mee zal zijn. Dit zijn namelijk prima toestellen, die vlot zijn en over veel functies bevatten die recent zijn geïntroduceerd. Ze beschikken ook over Face ID en draadloos opladen. Ook krijgen ze nog heel wat jaren updates. Je kunt deze toestellen ook nog prima zelf blijven gebruiken.

2018 iPhones: iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max

Besluit je toch om te upgraden, dan raden we aan om te kiezen voor een:

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een: iPhone 7 (Plus) en iPhone 8 (Plus)

Heb je nu een iPhone 7 (Plus) of 8 (Plus), dan kan het een goed moment zijn om te upgraden zodat je profiteert van vernieuwingen die sindsdien zijn ingevoerd, zoals het vrijwel randloze scherm en Face ID. Je profiteert ook van verbeteringen in de camera. Voor de iPhone 7 geldt bovendien dat deze geen updates meer krijgt en de iPhone 8 staat op de nominatie om volgend jaar met update-pensioen te gaan. Je krijgt dan alleen nog beveiligingsupdates, maar geen nieuwe functies meer.

Ben je het formaat van de iPhone 7 of 8 gewend, dan heb je een aantal keuzes: de iPhone SE 2022 (4,7-inch), de iPhone 13 mini (5,4-inch). De mini is de kleinste iPhone in het assortiment van Apple. Had je voorheen een iPhone 7 Plus of iPhone 8 Plus, dan kies je waarschijnlijk liever voor een iets groter scherm. Je zou kunnen kijken naar de 6,7-inch iPhone 14 Plus.

iPhone 8 snelladen

Klein formaat:

Groot formaat:

Nieuwe iPhone nodig? Je hebt nu een: iPhone 6s (Plus) of ouder

De iPhone SE 2016 en de iPhone 6s hebben nog een update gekregen naar iOS 15, maar daarna hield het op. Je krijgt bij deze toestellen alleen nog beveiligingsupdates. Ze zijn nog prima te gebruiken als je niet te hge eisen stelt.

Wil je oud en vertrouwd, maar wel met goede prestaties? Dan is de iPhone SE 2022 hét toestel voor jou. Je behoudt de thuisknop met Touch ID, maar profiteert wel van functies als de supersnelle prestaties van de A15-chip, 5G en draadloos opladen. Je kan met dit toestel weer een flinke tijd vooruit. Eventueel zou je ook voor de iPhone SE 2020 kunnen kiezen, als je nog wat extra geld wilt besparen. Erg veel verschil in functionaliteit is er namelijk niet.

Je zou ook voor heel veel andere modellen kunnen kiezen, zoals de iPhone 11. Er is er keuze genoeg. Bepaal zelf of je wel of geen Face ID wilt hebben, hoe groot het scherm moet zijn en of je veel wilt gaan fotograferen.

Bekijk hier de info die je nodig hebt:


Nieuwe iPhone nodig? Andere punten waarop je kunt letten

Er zijn nog veel meer redenen waarom je aan een nieuwe iPhone toe bent. Hieronder bespreken we er een aantal: van een groter scherm tot een betere camera of nieuwe functies zoals draadloos opladen.

#1 Je wilt een groter scherm

Ben je toe aan een groter scherm, dan heb je momenteel keuze genoeg: alles tussen de 4,7-inch en 6,7-inch is verkrijgbaar bij Apple. Veruit de meeste modellen die de afgelopen jaren zijn verschenen, zijn verschenen in het formaat van 6,1-inch. Dit is voor Apple een soort standaard geworden. Heb je een klein budget dan heb je met een iPhone 11 het goedkoopste toestel met 6,1-inch scherm in handen. Voor liefhebbers van echt grote schermen zijn er allerlei modellen met 6,7-inch scherm, waaronder de iPhone 14 Plus en de iPhone 14 Pro Max. Wil je kleiner, dan vind je de iPhone SE (4,7-inch) en de iPhone 13 mini (5,4-inch) aan het andere uiterste.

#2 Je wilt een Apple Watch of AirPods gebruiken

Voor de Apple Watch en AirPods gelden de volgende minimale eisen:

Wil je Apple Pay gebruiken, dan heb je minimaal een iPhone 6 nodig. Die beschikt namelijk over een NFC-chip voor betalingen met Apple Pay. De NFC-chip krijgt steeds meer nieuwe functies, zoals inchecken bij het openbaar vervoer.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 8 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

#3 Je hebt een brakke batterij

Batterijen gaan na verloop van tijd achteruit; daar valt niets aan te doen. Is jouw iPhone-batterij ook snel leeg, dan kun je twee dingen doen: een nieuwe iPhone kopen of de batterij laten vervangen. Dat laatste is nog niet eens zo’n gekke optie, want in de Apple Store kost het voor de meeste modellen maar €55,- of €75,- en dat is goedkoper dan upgraden naar een nieuw toestel. Sinds de iPhone 14-serie zijn de prijzen fors omhoog gegaan, namelijk naar €119,-.

Toch is er een belangrijk argument om voor een nieuw toestel te kiezen: je kunt de iPhone-batterij wel laten vervangen, maar de processor niet. Is jouw toestel niet meer vooruit te branden, dan zit er maar één ding op: naar de winkel!

#4 Je wilt 5G

Wat dit betreft is het simpel: op alle modellen van de iPhone 12-serie en nieuwer vind je 5G en dat geldt ook voor de iPhone SE 2022. Of je het nu al nodig hebt, is echter de vraag. Veel budgetproviders zoals Simyo en Hollandsnieuwe bieden nog niet eens 5G aan en bij de grote providers is er weinig snelheidswinst te halen. Geen dringende reden om te upgraden dus.

#5 Je wilt MagSafe en sneller opladen

Wil je snelladen en draadloos opladen is een iPhone 8 of nieuwer voldoende. Alleen deze modellen zijn voorzien van de glazen achterkant en de interne componenten die nodig zijn om de draadloze oplaadmatjes te gebruiken. Maar er is inmiddels een nieuwere oplaadtechniek: MagSafe. Dit vind je op de iPhone 12-serie en nieuwer, maar nog niet op de iPhone SE-modellen.

#6 Je wilt Face ID

Heb je een aantal generaties overgeslagen, dan zul je tussentijdse vernieuwingen zoals Face ID en NFC (voor Apple Pay) zijn misgelopen. Apple heeft vanaf de iPhone X de gezichtsherkenning Face ID ingevoerd en alle huidige toestellen behalve de SE-serie zijn hier geschikt voor Je hebt dus keuze genoeg. Touch ID is overigens ook nog steeds prima te gebruiken je je ziet deze vingerafdrukscanner dan ook nog steeds terug op de meeste iPads. Er zijn nog mensen die niet enthousiast worden van Face ID en liever voor een toestel met knop onder het scherm kiezen. Voor deze mensen is er nog steeds de iPhone SE-serie, maar dat betekent wel dat de schermranden wat breder zijn.

#7 Je wilt een betere camera

Elk jaar krijgt de iPhone een verbeterde camera, dus hoe nieuwer jouw iPhone is, hoe beter de camera. Met de komst van de iPhone 14 Pro is Apple overgestapt naar een 48-megapixelcamera terwijl voorheen steeds een 12-megapixelcamera aanwezig was. Dit is al sinds de iPhone 6s het geval, maar dat wil niet zeggen dat de camera’s al deze jaren hetzelfde zijn gebleven. Vooral op het gebied van software en computationele technieken zijn er grote sprongen gemaakt. Er zijn ook meer lenzen, grotere diafragma’s, beeldstabilisatie en andere hardware-verbeteringen geweest, die je niet terugziet in het aantal megapixels, maar wel in het eindresultaat: de foto.

Veruit de beste camera vind je op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Deze toestellen hebben ook een LiDAR Scanner en drie lenzen. Naast de groothoeklens zit er een ultra-groothoeklens en telelens op, voor optisch in- en uitzoomen. Ook met technieken als de nachtmodus, Deep Fusion en ProRes profiteer je van allerlei functies die je foto’s men video’s een stuk mooier maken.

#8 Je wilt een snellere processor

Ieder jaar voert Apple de snelheid van de processor in de iPhones verder op. Alles werkt daardoor supersnel, ook als je nieuwe functies zoals augmented reality wilt proberen. Bij nieuwe functies wordt vaak een A12 Bionic-chip vereist en dat betekent dat je minimaal een iPhone XS moet hebben. Sindsdien zijn de prestaties van de Apple-processoren stapsgewijs vooruit gegaan. Recente toestellen zijn echter zo snel, dat dit zelden een reden zal zijn om naar een ander toestel over te stappen. Opslag en batterijduur zijn veel vaker een knelpunt.

Nieuwe iPhone: Belkin Boost

#9 Je wilt meer opslag en een nieuw design

Voorheen koos Apple voor 32GB en 64GB als instapmodel van de nieuwe toestellen. Misschien loop jij nog rond met zo’n toestel met relatief weinig opslag en is het hoog tijd voor wat meer. Tegenwoordig is 128GB het minimum voor de topmodellen en we raden dan ook aan om hiervoor te kiezen. Er zijn maar weinig mensen die 512GB of zelfs 1TB nodig hebben.

Bij de iPhone SE-modellen kun je nog instapmodellen met 64GB opslag aantreffen. Voor mensen die niet te veel met hun toestel doen is dit goed haalbaar, maar wil je in de toekomst niet vastlopen dan is 128GB of 256GB eigenlijk beter. Hoeveel opslag je nodig hebt is persoonlijk. Gebruik je je iPhone veel voor foto’s en video’s dan wil je ongetwijfeld wat meer opslag.

#10 Je wilt een nieuw design

Voor het nieuwste uiterlijk kun je elk model uit de iPhone 12-serie of nieuwer kiezen. Hoewel de toestellen die gebaseerd zijn op het uiterlijk van de iPhone X-serie er nog steeds prima uit zien, is Apple sinds 2020 overgestapt op een nieuw type behuizing met platte zijkanten. Je zit goed met elk model uit de iPhone 12-, iPhone 13- of iPhone 14-serie.

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2022
Onderwerp