Nieuw in iOS 11.3 met animoji.

Nieuw in iOS 11.3: dit zijn de belangrijkste functies en verbeteringen

iOS 11.3 is de nieuwste grote update voor de iPhone en iPad, met onder andere nieuwe opties voor accubeheer, nieuwe Animoji en meer. Ben je benieuwd naar alle nieuwe functies in iOS 11.3? In dit artikel zetten we ze op een rij, zodat je weet wat je kunt verwachten nadat je iOS 11.3 geïnstalleerd hebt.

iOS 11.3 nieuwe functies

iOS 11.3 zit vol met nieuwe functies. Denk aan de nieuwe batterijfunctie Batterijconditie, nieuwe Animoji, een nieuwe privacyfunctie en nog veel meer. Hieronder vind je de belangrijkste nieuwe functies in iOS 11.3. De iOS 11.3 download is nu voor iedereen beschikbaar!

#1 Accubeheer om iPhone niet te vertragen

In iOS 10.2.1 en iOS 11.2 introduceerde Apple een functie, waardoor sommige iPhones bewust trager gemaakt werden. Hiermee voorkomt Apple dat je toestel bij zwaardere taken uit zichzelf opnieuw opstart, omdat de mindere batterij de hoge prestaties niet aan kan. Na de vele commotie en het goedkoper vervangen van de accu heeft Apple in iOS 11.3 de gebruiker weer de keuze geven. De instelling om de iPhone bewust trager te maken, is uit te schakelen via Instellingen > Batterij. Je kunt dit uitschakelen op de iPhone 6 (Plus), iPhone 6s (Plus), iPhone 7 (Plus) en de iPhone SE. Op andere modellen verlaagt Apple de prestaties niet, waardoor je dit ook niet uit hoeft te schakelen.

Bovendien kun je vanaf iOS 11.3 op de iPhone 6 (Plus) en nieuwer de status van de batterij controleren. Je vindt deze optie ook bij Instellingen > Batterij > Batterijconditie. De iPhone geeft dan met een percentage weer wat de toestand van de batterij is en of deze nagekeken of vervangen moet worden. In onze tip over de functie Conditie van de batterij lees je er meer over.

#2 Advanced Mobile Location (AML): locatie doorsturen bij bellen 112

Vanaf iOS 11.3 kun je ook op de iPhone AML (Advanced Mobile Location) gebruiken, waardoor jouw locatie bij het bellen van nooddiensten automatisch naar de meldkamer gestuurd wordt. Dit is een stuk nauwkeuriger dan zonder deze techniek, zodat er sneller gehandeld wordt en er levens gered worden. Dat betekent dus dat je niet meer zelf je locatie door hoeft te geven. En goed nieuws: in Nederland ondersteunt de meldkamer binnenkort ook AML. Rond het einde van het jaar is het zover, maar vanaf nu is de iPhone er dus al klaar voor.

#3 Meer opties voor ARKit

ARKit heeft met iOS 11.3 ook een flinke upgrade gekregen. Met ARKit 1.5 kan een iPhone of iPad ook muren en 2D-objecten herkennen. Hierdoor kun je als ontwikkelaar bijvoorbeeld meer doen met posters of schilderijen en deze tot leven laten komen. Zodra je iOS 11.3 geïnstalleerd hebt, zul je er zelf niet direct iets van merken. Apps moeten namelijk wel aangepast worden voor de verbeterde werking van ARKit, zodat muren en 2D-objecten herkend worden. Uiteindelijk zorgt dit er dus wel voor dat ARKit geavanceerder wordt en er meer mogelijk is, want augmented reality interessanter maakt voor gebruikers.

#4 Nieuwe privacyfunctie

Apple introduceert in iOS 11.3 een nieuwe functie om jouw privacy te beschermen. Op sommige momenten verschijnt er een icoontje in beeld van twee blauwe poppetjes. Dit geeft aan dat een Apple-app of een specifieke iOS-functie persoonlijke gegevens van je wil gebruiken. Hierdoor voorkomt iOS dat andere apps jou een melding sturen en bijvoorbeeld om je Apple ID-wachtwoord vragen. Met deze meldingen, die identiek waren aan de standaard meldingen in iOS, konden phishingaanvallen uitgevoerd worden waarbij je gegevens gestolen werden. Met het icoontje kun je dus herkennen dat het om een legitieme melding gaat en dat je zonder te twijfelen je wachtwoord in kunt voeren.

Bovendien laat Apple jou op een later moment al je gegevens van je Apple ID downloaden. Met een vernieuwde website kun je je Apple ID verwijderen en alle gegevens inzien die Apple over jou verzameld heeft. Apple voldoet hiermee aan de nieuwe privacyregels die in de EU gelden, beter bekend als GDPR, of in het Nederlands de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

#5 Verbeteringen voor Safari

Apple heeft ook voor Safari mooie verbeteringen doorgevoerd, zowel op het gebied van privacy als qua functies. Vanaf nu worden gebruikersnamen en wachtwoorden alleen automatisch ingevuld nadat je het invoerveld geselecteerd hebt. Voorheen werden deze gegevens automatisch al ingevuld, zodat je alleen nog op de inlogknop hoeft te tikken. Vanaf nu is dat dus niet meer het geval, zodat malafide websites niet op deze manier je gegevens kunnen stelen (het zogenaamde formjacking). En als je je gegevens invult op een website die geen HTTPS-versleuteling heeft, zie je dat nu terug in de adresbalk met een rode waarschuwing. Je kunt de websites blijven gebruiken, maar de vermelding ‘Niet veilig’ zou wel een duidelijke waarschuwing voor je moeten zijn.

Ook de functies van Safari zijn prettiger geworden. Als een app gebruikmaakt van een webweergave, dan kun je daar nu ook automatisch je gebruikersnamen en wachtwoorden invullen. Je hoeft deze dan dus niet meer handmatig op te zoeken, te kopiëren en te plakken. De twee laatste zichtbare verbeteringen hebben te maken met de Reader-weergave en mapjes in Favorieten. Als je artikelen vanuit Safari deelt via Mail, dan worden deze standaard opgemaakt met de Reader-modus. Bovendien is de weergave van de Reader-stand verbeterd. Titels waarin een linkje zit blijven nu behouden, zodat je vanuit hier ook door kunt tikken. Maak je gebruik van een map in je bladwijzerfavorieten, dan zie je nu de favicons van de websites die erin staan.

#6 Muziekvideo’s en verbeteringen voor Apple Music

Ben je gek van videoclips en andere muziekvideo’s, dan is iOS 11.3 de update die je moét installeren. In Apple’s Muziek-app vind je in de tabbalk bij Ontdekken een nieuwe categorie genaamd Muziekvideo’s. Je vindt hier onder andere door Apple samengestelde afspeellijsten met videoclips. De verschillende afspeellijsten zijn verdeeld over meerdere categorieën. De selectie houdt ook rekening met jouw muzieksmaak, zodat je alleen de clips te zien krijgt die jij volgens Apple leuk vindt.

Apple Music Muziekvideo's.

Als je gebruikmaakt van de vriendenfunctie in Apple Music, dan kun je nu volgens Apple profiteren van een verbeterde werking. Je kan zoeken naar vrienden met soortgelijke interesses, bijvoorbeeld op basis van overeenkomstige genres of gemeenschappelijke vrienden.

#7 Eindelijk: oplossing voor leeg toegangsscherm

Was het toegangsscherm op jouw iPhone soms ineens blanco, waardoor je geen tijd, meldingen of widgets meer zag? Dit probleem van het lege toegangsscherm in iOS 11 speelde al sinds de introductie, maar het lijkt er nu op dat Apple eindelijk een oplossing gevonden heeft. Dat meldt Apple zelf in de update-omschrijving. Goed nieuws als je last had van deze vervelende bug, omdat je daardoor niet meer om de haverklap je iPhone opnieuw op hoeft te starten.

Uit een eerdere poll op iCulture bleek dat maar liefst ~40% van onze lezers last had van dit probleem, dus dat betekent dat iOS 11.3 voor veel mensen de moeite waard is om te installeren.

#8 Updates voor de App Store

Apple is uiteraard ook de App Store niet vergeten! Allereerst zie je bij Updates nu weer de grootte en het versienummer van een app. Vóór iOS 11 was dit ook al zichtbaar, maar met het grote redesign van de App Store in iOS 11 is dit verwijderd. Wat betreft recensies kun je deze weer sorteren op nuttigst, meest positief, meest kritisch of meest recent. Tot slot krijgen Face ID-gebruikers duidelijker aanwijzingen wat ze moeten doen bij het downloaden van een app. Onderaan staan nu instructies dat je twee keer op de zijknop aan de rechterkant moet drukken, voordat je Face ID kunt gebruiken.

App Store-updates en reviews in iOS 11.3.

#9 Vier nieuwe Animoji

Voor de vrolijke noot zijn er vier nieuwe Animoji’s beschikbaar. De eenhoorn, panda, alien en aap worden vergezeld door een draak, een schedel, een bruine beer en een leeuw. Dat betekent dus brullen als de MGM-leeuw of zingen als de bruine beer met Als je van beren leren kan. Wij zijn al benieuwd naar de eerste Animoji-video’s die met deze nieuwe Animoji’s beschikbaar komen.

#10 Nieuw: Batterijbeheer op de iPad

Als een iPad continu aan de oplaadkabel verbonden is, dan zorgt iOS 11.3 ervoor dat je batterijkwaliteit niet achteruit gaat. Bijvoorbeeld als je de iPad in huis gebruikt als HomeKit-hub of in winkels als kassasysteem. De conditie van de batterij wordt op deze manier behouden als je iPad voor een langere tijd is aangesloten op het stopcontact. Door deze aanpassing wordt het oplaadniveau verlaagd, met als gevolg dat je batterij niet achteruit holt.

#11 Betere ondersteuning voor HomeKit

Accessoiremakers krijgen vanaf iOS 11.3 officieel eenvoudiger toegang tot HomeKit, zonder dat de privacy en beveiliging in het gedrang komt. Met software-updates kan aan accessoires HomeKit-ondersteuning toegevoegd worden, omdat er geen speciale hardwarematige authenticatiechip meer nodig is. Of dit daadwerkelijk de deuren voor HomeKit opent, gaan we hopelijk de komende maanden merken. Tijdens CES 2018 zijn wel al heel veel nieuwe HomeKit-accessoires aangekondigd.

#12 Verbeteringen voor Toegankelijkheid

Maak je gebruik van de toegankelijkheidsfuncties van iOS, dan zul je op bepaalde gebieden verbeteringen aantreffen. In de App Store is extra ondersteuning toegevoegd voor vette en grote tekst. De optie Slim omgekeerd, waarmee je de weergave van sommige apps donker kan maken, houdt nu rekeningen met afbeeldingen op het web en in Mail. Hierdoor worden de kleuren van deze plaatjes niet omgekeerd, zodat de oorspronkelijke afbeelding behouden blijft. Verder zijn er vooral bugfixes met betrekking tot Toegankelijkheid, zoals een oplossing voor een probleem waarbij de rode knop in de Telefoon-app niet zichtbaar was als VoiceOver gebruikt werd.

Overige verbeteringen en bugfixes in iOS 11.3

In iOS 11.3 vind je nog enkele andere kleinere verbeteringen en bugfixes:

 • In de Kaarten-app wordt nu bij locaties weergegeven of er genderneutrale toiletten zijn.
 • De Gezondheid-app heeft in de VS patientendossiers, zodat je gezondheidsinformatie van meerdere bronnen kunt bekijken. In Amerika werkt dit met een aantal ziekenhuizen en instellingen, maar over beschikbaarheid in Nederland is niets bekend. Waarschijnlijk zal het nog lang duren voordat dit in Nederland ingevoerd wordt, mocht het ooit zover komen.
 • Met Business Chat (ook alleen in de VS) kom je in contact met bedrijven via iMessage. Je hebt dan dus geen Twitter of Facebook nodig om informatie bij bedrijven op te vragen, want je kunt het gewoon via iMessage regelen. In Amerika werkt dit onder andere met Hilton-hotels, maar over ondersteuning van Nederlandse bedrijven hebben we nog niets vernomen.
 • In Apple Podcasts kun je met één tik afleveringen afspelen. Wil je meer weten over een uitzending, kies dan voor Details.
 • Je kan nu na het gebruik van de Apple-dicteerfunctie met één tik teruggaan naar het gewone toetsenbord.
 • Sommige woorden werden door de iPhone-autocorrectie onjuist in hoofdletters weergegeven. Dit is nu opgelost.
 • Is het je weleens gebeurd dat het Smart Keyboard van je iPad Pro niet meer werkt nadat je verbinding maakte met een Wi-Fi-hotspot? Dat mag nu niet meer gebeuren.
 • Twee bugfixes op het gebied van telefonie: soms werd de iPhone niet uit de sluimerstand gehaald bij een inkomend gesprek en Visual Voicemail werkte soms vertraagd of helemaal niet. iOS 11.3 lost deze problemen op.
 • Dacht je dat het aan jou lag dat een link niet geopend werd vanuit een iMessage-bericht? Het lag niet aan jou, maar aan je iPhone. Dit is nu verholpen.
 • Werd je gek van terugkerende meldingen in Mail, ook nadat je ze gewist had? Wij wel. Gelukkig lost iOS 11.3 dit op.
 • De werking van Face ID voor ouders voor het goedkeuren van verzoeken is nu verbeterd.
 • De Weer-app werkt alle weercondities nu beter bij, als dat om wat voor reden dan ook niet lukte.
 • Twee bugfixes voor in de auto: contacten werden mogelijk niet gesynchroniseerd bij een Bluetooth-verbinding met je autosysteem en audio-apps werden soms niet afgespeeld als de app op de achtergrond actief was.

En… iOS 11.3 is vanaf nu voor iedereen beschikbaar.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 30 maart: Artikel bijgewerkt met de nieuwste info.
 • 2018 - 29 maart: iOS 11.3 is nu beschikbaar. Het artikel is daarom aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2018, 15:30
Categorie iOS
Onderwerp ios 11
Devices iPad, iPhone
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11
55 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.