MacBook keyboard reparatieprogramma: gratis vervanging door Apple

Alle veelgestelde vragen
Apple is een reparatieprogramma gestart voor het toetsenbord van de MacBook en MacBook Pro. Apple repareert defecte toetsenborden van deze modellen gratis. Kom jij in aanmerking? Hoe pak je het aan? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

MacBook reparatieprogramma

Gebruikers klagen al sinds de eerste MacBooks met vlindertoetsenbord over de duurzaamheid. Sommige toetsen reageren niet meer, toetsen lijken ‘vastgeplakt’ of er is sprake van overwacht repeterende letters. Heb je hier last van, dan kom je mogelijk in aanmerking voor gratis reparatie. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit.

In een supportdocument op de website van Apple is te lezen dat recente modellen van de MacBook en MacBook Pro problemen kunnen krijgen met het toetsenbord. Daarbij doet zich vooral het probleem voor dat toetsen niet reageren als je erop drukt. Staat jouw MacBook of MacBook Pro in onderstaand lijstje, dan heb je recht op gratis reparatie.


Het reparatieprogramma geldt tot 4 jaar nadat het product in de verkoop ging. Dus bij de 12-inch MacBook uit 2015 heb je tot begin 2019 de tijd om je te melden met je probleem.

Als je last hebt van de genoemde problemen, dan zal Apple of een Erkende Apple serviceprovider de laptop onderzoeken om te kijken of je in aanmerking komt voor gratis reparatie. Blijkt dat het geval, dan zullen de toetsen die problemen opleveren worden vervangen. Het is ook mogelijk dat het hele toetsenbord moet worden vervangen. Je kunt contact opnemen met Apple en een afspraak inplannen via de website of de speciale Support-app.

Heb je eerder al betaald voor een toetsenbordreparatie, dan kun je contact opnemen met Apple om geld terug te vragen.

Command toets MacBook toetsenbord

Voor welke modellen geldt het MacBook reparatieprogramma?

Het gaat om de volgende modellen:

 • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2015)
 • MacBook (Retina, 12-inch, begin 2016)
 • MacBook (Retina, 12-inch, 2017)
 • MacBook Air (Retina, 13-inch, 2018)
 • MacBook Pro (13-inch, 2016, twee Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (13-inch, 2017, twee Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (13-inch, 2016, vier Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (13-inch, 2017, vier Thunderbolt 3 poorten)
 • MacBook Pro (15-inch, 2016)
 • MacBook Pro (15-inch, 2017)
 • MacBook Pro (13-inch, 2018, vier Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (15-inch, 2018)
 • MacBook Pro (13-inch, 2019, vier Thunderbolt 3-poorten)
 • MacBook Pro (15-inch, 2019)

Dit zijn allemaal MacBook-modellen met vlindermechanisme, ook al noemt Apple dit niet expliciet.

Geldt het reparatieprogramma ook voor Nederland en België?

Het reparatieprogramma geldt wereldwijd, dus ook in Nederland en België. Het betreffende supportdocument is op het moment van schrijven nog niet vertaald naar het Nederlands, maar als je in de zijbalk naar jouw regio navigeert zul je zien dat ook Nederland en België in de lijst staan.

Heb je last van de genoemde problemen, dan kun je een afspraak maken met de Apple Store of een Apple Authorized Service Provider bij jou in de buurt.

Mijn MacBook heeft andere schade, kom ik in aanmerking?
Het MacBook reparatieprogramma dat Apple nu heeft aangekondigd geldt alleen als je problemen hebt met het toetsenbord. Je kunt dus niet gebruik maken van het reparatieprogramma om andere schades gratis te laten repareren.

Heeft jouw MacBook problemen aan het toetsenbord én andere schades die niet met het toetsenbord te maken hebben? Dan kan Apple je apparaat toch in behandeling nemen. Wil je meteen ook de andere schades laten repareren, dan kost dat geld. Dit blijkt uit een intern document dat naar medewerkers is gestuurd.

Wanneer kom ik niet in aanmerking?
Er zijn een aantal situaties waardoor je niet in aanmerking komt, onder andere:

 • Je hebt een ander MacBook-model dan in bovenstaande lijst staat.
 • Het toetsenbord is beschadigd geraakt door agressieve vloeistoffen, hitte en dergelijke.

Hoe lang ben ik mijn MacBook kwijt?
De MacBook toetsenbordreparatie kan niet meteen ter plaatse uitgevoerd worden. Je zult de MacBook moeten inleveren en moet rekening houden met een wachttijd van 5 tot 7 werkdagen. Naarmate meer mensen gebruik maken van het programma kan de wachttijd verder toenemen. Sommige Apple Stores voeren de activiteiten lokaal uit, waardoor de wachttijd kan worden verkort. Moet je MacBook worden opgestuurd naar een centraal punt dan kan het langer duren. Informeer bij Apple Support hoe lang de verwachte reparatie duurt. Ook kan het zin hebben om even te wachten op een rustiger periode, als de grootste groep gebruikers met klachten langs is geweest.

Wat doet Apple met mijn MacBook?
In een memo aan het personeel staat dat medewerkers eerst moeten kijken of het mogelijk is om losse toetsen te vervangen. Als een toets blijft ‘vastplakken’ kan dit een oplossing zijn. Lost dit het probleem niet op, dan moet het volledige toetsenbord worden vervangen. Dit is ingrijpender, omdat een groot deel van de onderkant van de MacBook vervangen moet worden.

Kom ik in aanmerking als ik zelf heb geprobeerd het te verhelpen?
Uit het interne document van Apple blijkt dat MacBooks ook in aanmerking komen als je eerder zelf hebt geprobeerd een reparatie uit te voeren. Bijvoorbeeld door toetsen los te wrikken of door met perslucht te blazen.

Ik heb al een betaalde MacBook-reparatie laten uitvoeren, hoe zit dat?
Heb je het toetsenbord al tegen betaling laten repareren, dan heb je kans op terugbetaling van de eerdere kosten. Hiervoor moet je even online of telefonisch contact opnemen met Apple.

Kan ik mijn MacBook meermaals laten repareren?

Als je MacBook-toetsenbord na de reparatie nog steeds problemen oplevert, kun je teruggaan en meermaals gebruik maken van het reparatieprogramma.

Heeft Apple de MacBook toetsenborden nu verbeterd?

Het is onduidelijk of de vervangen de toetsenborden die Apple gebruikt anders qua design zijn, waardoor de genoemde problemen niet meer kunnen optreden. Mensen die hun toetsenbord al hebben laten repareren komen met tegenstrijdige verhalen. Je kunt na de vervanging het beste blijven oppassen met vuil zoals kruimels en zand, om herhaling te voorkomen.

Krijg ik bij vervanging het nieuwe toetsenbord van de MacBook Pro 2018?

Nee, helaas niet. Apple vervangt een defect toetsenbord alleen door een nieuw exemplaar van hetzelfde model. Dat betekent dus dat je niet het verbeterde derde generatie toetsenbord van de nieuwste MacBook Pro krijgt. Je moet dus goed blijven oppassen met kruimels, stof en andere vuiligheid.

https://www.iculture.nl/nieuws/vernieuwd-toetsenbord-alleen-macbook-pro-2018/

Klachtenregen
De afgelopen jaren is er regelmatig geklaagd over de betrouwbaarheid van het vlindertoetsenbord. Het plattere toetsenbord kan makkelijker in een laptop worden ingebouwd, maar levert problemen op als er vuil of stof onder de toetsen komt. Apple gebruikt het sinds 2015 in de 12-inch MacBook en sinds 2016 in de MacBook Pro. Heb je geen idee welke MacBook je hebt, dan kun je ons overzicht met MacBook-modellen raadplegen.

Afgelopen jaar nam de kritiek sterker toe, nadat mensen ontdekten dat sommige toetsen niet meer bruikbaar waren. In een supportdocument over MacBook toetsenbord problemen legde Apple uit dat je het beste perslucht kunt gebruiken om het vuil weg te spuiten. Dat blijkt echter zelden te werken.

Bekijk ook

MacBook Pro-gebruikers willen dat Apple het vlindertoetsenbord vervangt [poll]

Apple-gebruikers met de nieuwe modellen van de MacBook Pro klagen over defecte toetsenborden. Het nieuwste vlindertoetsenbord lijdt volgens vele gebruikers aan een ontwerpfout, waardoor de toetsen vast komen te zitten en niet meer reageren. Met een petitie willen ze dat Apple de toetsenborden gaat vervangen.

Tot nu toe waren gebruikers gedwongen om zelf voor de reparatie te betalen, of te blijven zitten met een toetsenbord dat niet goed werkte. Het enige wat ze in dat geval konden doen was gebruiken van een extra toetsenbordje, maar dan gaat het idee van een draagbare computer een beetje verloren.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 04 juli: Lijst van in aanmerking komende modellen bijgewerkt.
 • 2018 - 23 juni: Periode van 4 jaar verduidelijkt.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.