iPad met iOS 12.

iOS 12.1 vanaf nu beschikbaar: groepsgesprekken voor FaceTime en meer

Apple heeft na een ruime maand testen de definitieve versie van iOS 12.1 vrijgegeven. In iOS 12.1 is onder andere groepsgesprekken voor FaceTime toegevoegd. Dat betekent dat je een videogesprek met maar liefst 32 mensen kan voeren. In dit artikel check je de volledige details.

Heb je je iPhone of iPad al bij de hand? Duik dan maar snel in de instellingen, want Apple heeft weer een nieuwe update vrijgegeven. iOS 12.1 is de eerste grote aanvullende update van iOS 12 waarin je een aantal belangrijke toevoegingen vindt. Veruit de belangrijkste vernieuwing zijn de groepsgesprekken voor FaceTime. Zit je meer te wachten op de nieuwe emoji, dan is deze update ook voor jou. In iOS 12.1 zijn de eerder aangekondigde 70 emoji toegevoegd, onder ander voor mensen met rood haar en kroeshaar.

iOS 12.1 beschikbaar

Rond eind oktober brengt Apple altijd de eerste grote aanvullende update uit van de grote iOS-versie die eerder in september verscheen. Dat is dit jaar niet anders, want iOS 12.1 brengt een aantal welkome verbeteringen.

#1 Groepsgesprekken voor FaceTime

De groepsgesprekken in FaceTime zorgen ervoor dat je kan videobellen met 32 man. De functie werd eerder al beloofd voor de grote iOS 12-update, maar werd halverwege de beta’s uitgesteld. Gelukkig hoeven we niet net zo lang te wachten als met AirPlay 2 en iMessage in iCloud vorig jaar, want Apple heeft maar een maandje nodig gehad om de puntjes op de i te zetten bij deze functie. In de groepsgesprekken kan je ook stickers, Animoji en Memoji gebruiken, zodat deze op je eigen hoofd blijven plakken en meebewegen met het gesprek.

#2 Nieuwe emoji

Daarnaast zijn de eerder onthulde emoji ook beschikbaar in iOS 12.1. Het gaat in totaal om meer dan 70 nieuwe emoji, waaronder ook enkele populaire en langverwachte toevoegen. Zo zijn er eindelijk roodharige en een kale emoji, maar er is ook een feestende en verliefde emoji. In allerlei categorieën vind je nieuwe toevoegingen, waaronder eten, lichaamsdelen, dieren en tekens. Meer over de nieuwe emoji van iOS 12.1 vind je in ons artikel.

Bekijk ook

iOS 12.1 bevat ruim 70 nieuwe emoji met meer diversiteit

Apple heeft aangekondigd dat ze binnenkort meer dan 70 nieuwe emoji uit gaan brengen. Hierin vind je onder andere de roodharigen en nog veel meer.

#3 Diepteregeling tijdens het maken van de foto

In de portretstand kun je dankzij iOS 12.1 de diepte aanpassen terwijl je een foto maakt. De diepteregeling in iOS 12 was voorheen alleen toe te passen nadat je een plaatje geschoten had, maar vanaf nu kan dat ook tijdens het maken van de foto. Deze extra functie is beschikbaar op de nieuwste toestellen, namelijk de iPhone XS, XS Max en iPhone XR.

#4 Ondersteuning voor de eSIM

In iOS 12.1 kun je voor het eerst ook gebruikmaken van dualsim dankzij de ingebouwde eSIM, mits jouw provider dit ondersteunt. In Nederland en België zijn er helaas nog geen providers die dit aanbieden, dus we hebben helaas niets aan deze functie. Meer over het gebruik van dualsim lees je in onze aparte tip, waar je alvast kan lezen hoe het gaat werken zodra jouw provider het ondersteunt.

Bekijk ook

Dualsim op de iPhone gebruiken: zo doe je dat

Recente iPhones beschikken over een dualsim-functie. Naast het normale simkaartslot zit er ook een eSIM in, waarmee je een tweede nummer kunt toevoegen. In deze tip leggen we je uit hoe je de eSIM dualsim instelt en gebruikt.

Waarschijnlijk heeft Apple nog meer toevoegingen in iOS 12.1 verwerkt. In ieder geval lost iOS 12.1 de beautyfilter op de iPhone XS op, die ervoor zorgde dat je selfies er iets te mooi uit zagen. iOS 12.1 is pas net beschikbaar, dus we weten nog niet wat de volledige releasenotes zijn. Waarschijnlijk zijn er in deze versie ook enkele iOS 12 problemen opgelost, waaronder het automatisch resetten van Schermtijd en meer. Heb jij ook problemen met iOS 12? Check dan ons overzichtsartikel om te kijken of jouw klacht daar ook in vermeld staat.

Bekijk ook

Last van iOS 12 problemen? Probeer dan deze oplossingen

iOS 12 verloopt bij de meeste mensen zonder problemen, maar toch kan er bij zo'n grote update iets mis gaan. Heb je last van iOS 12 bugs? Loop je tegen problemen in iOS 12 aan? Probeer dan deze oplossingen.

Ook nieuw: HomePod software-update 12.1

Heb je ook een HomePod thuis staan? Dan kun je deze bijwerken naar software-update 12.1. Wat de verbeteringen zijn weten we niet precies, want Apple houdt het alleen op verbeteringen in de stabiliteit en de algehele werking. Je downloadt de update via de Woning-app. In ons artikel lees je hoe je de HomePod kan updaten.

Bekijk ook

Zo kun je de HomePod (mini) updaten en de software automatisch bijwerken

Wil je je HomePod of HomePod mini updaten, dan kan dat op twee manieren: handmatig of automatisch. Welke methode voor jou het handigst is, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. In deze tip leggen we uit hoe het handmatig HomePod updaten werkt en hoe je het automatisch updaten kunt in- en uitschakelen.

iOS 12.1 downloaden
Om iOS 12.1 te downloaden, doe je het volgende:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
 2. Tik op Download en installeer.
 3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes. Klik linksboven op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

https://www.iculture.nl/tips/over-the-air-updaten-ota-iphone-ipad/

iOS 12.1 releasenotes

Dit zijn de iOS 12.1 releasenotes:

iOS 12.1 introduceert FaceTime-groepsgesprekken, voegt meer dan 70 nieuwe emoji’s toe en omvat ondersteuning voor Dual SIM met eSIM voor de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR. Deze update bevat ook probleemoplossingen en verbeteringen.

FaceTime-groepsgesprekken

 • Ondersteuning voor video- en audiogesprekken met maximaal 32 deelnemers tegelijk
 • End-to-end-encryptie, zodat je gesprekken privé blijven
 • Begin een FaceTime-groepsgesprek rechtstreeks vanuit een groepsgesprek in Berichten of neem op elk gewenst moment deel aan een actief gesprek

Emoji’s

 • Meer dan 70 nieuwe emoji’s, waaronder nieuwe personages met rood, grijs en krullend haar, nieuwe emoji’s voor kale mensen, meer emotieve lachende gezichten en extra emoji’s voor dieren, sport en eten

Dual SIM-ondersteuning

 • Introduceert Dual SIM met eSIM, zodat twee nummers op één apparaat kunnen worden gebruikt voor de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR
  Andere verbeteringen en oplossingen
 • Introduceert diepteregeling in ‘Cameravoorvertoning’ voor de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR
 • Verbeterde mobiele connectiviteit voor de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR
 • Nieuwe mogelijkheid om de toegangscode van je kind voor schermtijd te wijzigen of opnieuw in te stellen via Face ID of Touch ID
 • Oplossing voor een probleem waarbij het scherpste referentiekader niet altijd werd geselecteerd bij foto’s met de camera aan de voorzijde voor de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR
 • Oplossing voor een probleem dat ervoor zorgde dat berichten tot één berichtenreeks werden samengevoegd wanneer twee gebruikers met dezelfde Apple ID waren ingelogd op meerdere iPhones
 • Oplossing voor een probleem waarbij sommige voicemails niet werden weergegeven in de Telefoon-app
 • Oplossing voor een probleem in de Telefoon-app waarbij telefoonnummers soms werden weergegeven zonder bijbehorende contactnaam
 • Oplossing voor een probleem dat ervoor zorgde dat ‘Schermtijd’ specifieke websites niet in het activiteitsrapport meldde
 • Oplossing voor een probleem waardoor er geen gezinsleden konden worden toegevoegd of verwijderd in ‘Delen met gezin’
 • Een nieuwe functie voor de iPhone X, de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus om prestaties te beheren ter voorkoming dat het apparaat onverwacht wordt uitgezet, waaronder de optie om deze functie uit te schakelen
 • ‘Batterijconditie’ kan gebruikers laten weten wanneer niet kan worden gecontroleerd of de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR een originele Apple batterij heeft
 • Verbeterde betrouwbaarheid van VoiceOver in Camera, Siri en Safari
 • Oplossing voor een probleem waarbij inschrijving van een apparaat bij MDM ervoor kon zorgen dat sommige bedrijfsgebruikers de foutmelding ‘Ongeldig profiel’ ontvingen

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd..

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
57 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.