Apple Store shopping

Onbeperkt internet voor je iPhone: echt ‘unlimited’ of niet?

Met een onbeperkt abonnement kun je voor een vaste prijs per maand eindeloos blijven internetten. Maar is unlimited ook onbeperkt, of moet je rekening houden met allerlei regels? In dit overzicht lees je alles over onbeperkte data voor je iPhone of iPad, of andere Apple-apparaten met 4G data.

Direct een filmpje afspelen, eindeloos videochatten met je vrienden, in de auto muziek streamen, snel even iets opzoeken op internet. We zijn zo vergroeid met onze iPhone, dat we er niet meer over nadenken. Met onbeperkt internet op je iPhone kun je zoveel streamen als je wilt en hoef je niet na te denken over de kosten. Maar hoe zit het eigenlijk met die onbeperkte abonnementen? Zijn ze echt ‘unlimited’ of zitten er addertjes onder het gras? Op deze pagina geven we daar meer informatie over.

Onbeperkte abonnementen echt onbeperkt?

Onbeperkt is een rekbaar begrip, dat door providers verschillend wordt uitgelegd. Als het om onbeperkt bellen en sms’en gaat dan gelden er inderdaad vaak geen limieten. Je kunt zoveel bellen en sms’en als je zelf wilt. Bij onbeperkte mobiele data kunnen er toch wat regels gelden. Zo hanteren sommige providers een daglimiet en moet je steeds een aanvulling op je MB’s aanvragen. Dat is weliswaar gratis, maar omdat je het steeds handmatig moet aanvullen zul je het niet zo vaak doen. Ook zijn er providers die na het gebruik van een bepaalde hoeveelheid data je internetsnelheid verlagen. Je kunt dan wel gratis blijven internetten, maar op een lagere snelheid. Dit voorkomt hoge kosten op je telefoonrekening en is voldoende voor het versturen van een WhatsApp-bericht. Het kijken van een YouTube-filmpje lukt niet meer, maar je blijft nog wel in contact met vrienden. Let bij het afsluiten van een onbeperkt abonnement dan ook op of de snelheid na een bepaald aantal GB’s omlaag gaat.

Onbeperkt abonnement aanvullen

Welke providers bieden onbeperkt internet?

Onbeperkt bellen en sms’en kun je tegenwoordig bij elke provider afsluiten, maar voor onbeperkt internet heb je wat minder keuze. Bij KPN, Telfort en Vodafone kun je blijven internetten op lage snelheid. Alleen T-Mobile en Tele2 bieden echt onbeperkt internet aan, al gelden wel wel wat regels. Bij Tele2 en T-Mobile geldt bijvoorbeeld een daglimiet van 5GB. Als dit verbruikt is moet je telkens 1GB gratis aanvulling op je bundel aanvragen. Dit is een kleine moeite via de mobiele app. Omdat je het steeds handmatig moet doen willen de providers ontmoedigen dat je een extreme hoeveelheid data verbruikt. Bij Robin Mobile kun je kiezen voor onbeperkte data op verschillende snelheden. Hoe sneller je verbinding, hoe meer je betaalt. Bij Robin Mobile wordt na 27GB of 32GB (afhankelijk van je bundel) de snelheid verlaagd naar 1Mbps. Je kunt dan niet meer op topsnelheid internetten, maar het is nog wel voldoende om allerlei andere dingen te doen.

Gebruik onze online sim only vergelijkingstool voor het vergelijken van alle mobiele aanbieders met verschillende looptijden, MB’s, belminuten en sms’jes.

Sim only met onbeperkt internet
Ben je op zoek naar een sim only abonnement met onbeperkte data? Kijk dan eens naar het aanbod van T-Mobile, Tele2 en Robin Mobile!iPhone met onbeperkte data
Zoek je een iPhone-abonnement met onbeperkte data, dan kun je ook bij de hierboven genoemde providers terecht: T-Mobile en Tele2 bieden zelf iPhones met abonnement aan, terwijl je voor toestellen met Robin Mobile terecht kunt bij telecomwinkels. Check hiervoor de prijsvergelijker in ons artikel iPhone kopen in Nederland:

Zijn er limieten bij onbeperkt internet?

Heb je een echt ‘Unlimited’ abonnement dan gelden er toch vaak nog wel wat beperkingen. Bij een normaal abonnement met 20GB databundel mag je de volledige 20GB overal in EU-landen gebruiken, maar voor onbeperkte abonnementen geldt dat niet. Daarbij geldt er vaak een limiet van ca. 6GB tot 10GB voor EU-landen. Onbeperkt geldt dus alleen in Nederland, niet daarbuiten.

Snelheidsverlaging bij ‘onbeperkte’ bundels

Hoe zit het eigenlijk met de snelheidsverlaging bij providers die geen onbeperkte data aanbieden? Bij de hierboven genoemde providers kies je voor een bepaalde databundel (bijv. 20GB) en als je dit verbruikt hebt gaat de snelheid omlaag. Je hebt dan twee mogelijkheden: je blijft gewoon data verbruiken maar op een veel lagere snelheid. Een andere optie is om de hoge snelheid opnieuw te activeren. Hiervoor betaal je een extra bedrag om je bundel aan te vullen met bijvoorbeeld 500MB of 1GB. Gebeurt dit regelmatig dan is het slimmer om een grotere databundel af te sluiten. Zoals je in dit artikel gezien hebt: echt onbeperkt bestaat wél!

Onbeperkt internet, foto via Shutterstock (shutterstock_230273494)

Heb ik onbeperkt internet nodig?

Of je een abonnement met onbeperkt internet nodig hebt, hangt af van je gebruik. Wel is het zo dat sinds de komst van Netflix en Spotify de vraag naar onbeperkt internet enorm is gestegen. Een halfuur naar Netflix kijken kost al snel honderden MB’s, dus dan is het wel zo prettig als je niet steeds naar je verbruik hoeft te kijken. Bij sommige providers kun je datavrij naar muziek luisteren, bijvoorbeeld bij T-Mobile. Dit scheelt alweer, want je hoeft voor dataverbruik daar geen rekening mee te houden.

Onbeperkt bij Robin Mobile

Robin Mobile werd vooral bekend omdat ze als eerste een sim only abonnement met onbeperkte data, belminuten en sms’jes aanboden. Nog steeds betaal je een vast bedrag per maand voor ‘onbeperkt’ gebruik. Eigenlijk klopt dat niet helemaal, want er geldt in feite een limiet van 20GB data. Daarna wordt de snelheid verlaagd.

Je mag de databundel in alle EU-landen gebruiken. Deze provider maakt gebruik van het netwerk van KPN. Bijzonder is dat je bij Robin Mobile kunt kiezen uit verschillende snelheden, zoals je hieronder ziet. Voor meer informatie over de Robin Mobile sim only kijk je in ons uitlegartikel over sim only.


Onbeperkt bij Tele2

Bij Tele2 betaal je 28 euro per maand voor onbeperkt internet, bellen en sms. Voor 2 euro extra zorg je ervoor dat je bundel maandelijks opzegbaar is. Hou er bij Tele2 wel rekening mee dat je in de EU-landen maximaal 9GB mag verbruiken. De bundel is echt onbeperkt, maar als je meer dan 5GB per dag hebt verbruikt moet je even een sms’je sturen voor gratis extra data. Daarna heb je opnieuw 5GB tot je beschikking, zonder dat er iets in rekening wordt gebracht.

Op onze pagina over Tele2 abonnementen lees je meer over de mogelijkheden.

Onbeperkt bij T-Mobile

Bij T-Mobile heb je meerdere opties. Wil je GO Unlimited met 10GB data in de EU, dan betaal je daarvoor 35 euro per maand. Moet je vaak in de VS zijn dan kun je ook een speciale GO Unlimited nemen met 10GB data in de EU en USA voor 60 euro. Deze abonnementen kun je ook afsluiten met of zonder iPhone.

Op onze pagina over T-Mobile abonnementen lees je meer hierover.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!