Mac Pro

Apple’s huidige Mac Pro is 5 jaar oud: tijd voor een nieuwe!

De huidige versie van de Mac Pro bestaat vandaag 5 jaar. Een mooie dag voor een jubileum, op deze 12e verjaardag van iCulture!

Apple bracht de tweede generatie Mac pro op 19 december 2013 op de markt. Hij kostte toen 3049 euro, zo blijkt uit Apple’s persbericht uit die tijd. Sindsdien zijn de specs iets beter geworden en is de prijs omhoog gegaan naar 3447,91 euro (en geen cent meer of minder) maar het uiterlijk is nog steeds hetzelfde: een hoogglans zwarte toren met componenten die maar moeilijk te upgraden zijn. Maar dat gaat binnenkort veranderen.


Apple werkt aan een vernieuwde Mac Pro, zo vertelde Apple de media afgelopen jaar al. In een sessie met Apple’s hoofd software engineering Craig Federighi en marketingbaas Phil Schiller werd duidelijk dat Apple de pro-gebruikers niet is vergeten. Dat nieuwe model zal er heel anders uitzien dan het huidige prullenbakje, dat thermisch niet de beste eigenschappen heeft. Het idee was dat er twee GPU’s in zouden zitten, in plaats van een grotere enkele GPU. Vandaar dat er intern nu hard wordt gewerkt aan een nieuwe Mac Pro, die modulair van opzet is en in de loop van 2019 op de markt moet komen.

iMac Pro 2017

Het zal Apple’s meest krachtige desktop worden, bedoeld voor veeleisende gebruikers. Ook komt er een nieuw Apple-beeldscherm, als opvolger van de Thunderbolt Display. Een jaar geleden bracht Apple de iMac Pro uit, die ook gericht is op professionele gebruikers en vanaf 5497,91 euro in de winkel staat. Apple benadrukte toen nog eens, dat de Mac Pro met bijbehorend display er echt nog steeds aan komt. Rond die periode was er veel kritiek dat Apple de professionele gebruikers vergeten was. Maar met de huidige line-up, met bijvoorbeeld iPad Pro’s die krachtiger zijn dan MacBooks, een iMac Pro en de aanstaande Mac Pro, lijkt het weer de goede kant op te gaan.

Over het design en de functies is nog niets bekend, laat staan over de technische specificaties of de prijs. Maar de kans is groot dat we op WWDC 2019 in juni iets te zien krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2018, 9:58
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen jubileum, mac pro
Device Mac Pro
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.