ECG op de Apple Watch Series 4.

Apple Watch Series 4 met ECG in Nederland: hoe zit het precies?

De nieuwe Apple Watch Series 4 kan ECG's maken, maar dit werkt voorlopig alleen in de VS. Hoe zit dit precies en wat is hiervan de reden? We praten je hier bij.

EΓ©n van de belangrijkste vernieuwingen van de Apple Watch Series 4 is de nieuwe gezondheidsfuncties. De Series 4 krijgt drie nieuwe verbeteringen voor de gezondheid van je hart. De belangrijkste toevoeging is de ECG. De Apple Watch maakt via de Digital Crown in dertig seconden een scan van je hartritme (‘hartfilmpje’). Maar helaas werkt deze functie voorlopig nog niet in Nederland. Waarom is dit en kun je het via een omweg toch gebruiken?

ECG in Apple Watch Series 4 niet in Nederland

Een elektrocardiogram geeft aan of je hart in een normaal patroon klopt. Apple gebruikt niet alleen de hartslagsensor aan de achterkant, maar ook de nieuwe sensoren die in de Digital Crown zijn verwerkt. In dertig seconden weet je of je last hebt van boezemfibrilleren, oftewel een hartritmestoornis. De gegevens worden verzameld in de Gezondheid-app.

Voor de ECG-scan heb je een Apple Watch Series 4 met de nieuwe ECG-app nodig. Deze app komt pas later dit jaar beschikbaar, eerst in de Verenigde Staten en waarschijnlijk in watchOS 5.1. In Nederland zul je deze app voorlopig nog niet kunnen installeren. Je kan de ECG-functie dan ook nog niet in Nederland en BelgiΓ« gebruiken. Alleen Amerikaanse Apple Watch-bezitters kunnen de ECG-functie vanaf najaar 2018 gebruiken.

ECG maken met Apple Watch Series 4.

Waarom niet in Nederland?
De ECG-functie is een medische functie en moet gekeurd worden door de nodige instanties voordat consumenten het mogen gebruiken. De ECG-functie is daarom bij de FDA (Food and Drugs Administration) in behandeling. Voordat de functie in Nederland beschikbaar komt, zijn we dus nog wel een tijdje verder. In Europa gelden er allerlei richtlijnen voor medische hulpmiddelen waar bedrijven aan moeten voldoen. Dit wordt ook wel de Medical Device Regulation (MDR) genoemd.

Hardwarematig lijkt er geen verschil te zitten in de Apple Watch Series 4 die hier en in Amerika verkocht wordt. Dat betekent dat zodra Apple de functie in Nederland uitbrengt, je geen andere Apple Watch nodig hebt. Je kan dus de Apple Watch Series 4 kopen en later de ECG-functie waarschijnlijk gewoon gebruiken.

Het is echter nog onduidelijk of je de functie zelf kan activeren zodra deze in Amerika beschikbaar is. Bij andere regionale apps geldt meestal dat het aanpassen van de regio voldoende is om ze in Nederland te kunnen gebruiken. Of dit bij zo’n medische app als de ECG-app ook zo is, weten we nog niet.

Het zou kunnen dat Apple de functie blokkeert voor mensen met een niet-Amerikaanse Apple ID of dat gekeken wordt naar je fysieke locatie. Of de ECG-functie via een omweg alsnog in Nederland werkend te krijgen is, weten we dus pas zeker zodra de functie later dit jaar in Amerika beschikbaar is.

Apple Watch Series 4 met valdetectie.

Meldingen voor onregelmatig hartritme en hartritme-afwijkingen
Naast de ECG-functie kan de Series 4 ook een melding sturen bij een onregelmatig hartritme door boezemfibrillatie. Je krijgt dan op tijd een waarschuwing als je hartritme onregelmatig is. Uit een recente studie blijkt dat de Apple Watch met 98% nauwkeurigheid deze hartritmestoornissen kan detecteren. Helaas is deze functie net als de ECG-functie (nog) niet in Nederland beschikbaar.

Wel meteen beschikbaar is de nieuwe melding bij een te laag of te hoog hartritme. Hiervoor stel je een bepaalde drempelwaarde in.

Valdetectie in Apple Watch Series 4
De nieuwe valdetectie maakt gebruik van de verbeterde sensoren en kan door een nieuw algoritme herkennen als je een flinke smakkerd maakt. Je ontvangt vervolgens een melding waarmee je hulpdiensten kan bellen. Als je een minuut na de val nog niet beweegt, belt de Apple Watch automatisch met 112. Via SOS-noodmelding op de Apple Watch krijgen je ingestelde contacten daarvan een bericht, inclusief je locatie.

Conclusie: Apple Watch Series 4 gezondheidsfuncties Nederland

Samengevat vind je de volgende gezondheidsfuncties op de Apple Watch Series 4, waarvan sommige dus niet in Nederland en BelgiΓ« beschikbaar zijn:

πŸ‡³πŸ‡±πŸ‡§πŸ‡ͺ βœ… Melding voor hartritme-afwijkingen op basis van zelf ingestelde drempelwaarden
πŸ‡³πŸ‡±πŸ‡§πŸ‡ͺ βœ… Valdetectie
πŸ‡³πŸ‡±πŸ‡§πŸ‡ͺ ❌ ECG-functie voor herkennen van boezemfibrilleren
πŸ‡³πŸ‡±πŸ‡§πŸ‡ͺ ❌ Meldingen voor onregelmatig hartritme

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2018, 15:07
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch series 4, ecg, hartslag
Device Apple Watch Series 4

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.