iMessage en privacy

Nieuwe privacyfunctie in iOS 11.3 waarschuwt als apps persoonlijke data willen

Een nieuwe privacyfunctie in iOS 11.3 laat weten wanneer apps toegang willen tot je persoonlijke data. Apple waarschuwt daarbij, zodat je kunt beslissen om de app te blokkeren of te verwijderen als het de spuigaten uit loopt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe privacyfunctie in iOS 11.3

Apple heeft een nieuwe privacyfunctie toegevoegd aan iOS 11.3. Het verschijnt alleen als een Apple-app of -functie persoonlijke informatie opvraagt, bijvoorbeeld voor feature die op jou is afgestemd. Apple legt op een informatiescherm uit hoe het werkt en herhaalt nog eens wat het standpunt van het bedrijf is op het gebied van privacy en hoe de privacy van gebruikers op allerlei manieren wordt beschermd.

iOS 11.3 beta 1 verscheen woensdagavond met een aantal verrassingen die nog niet in de eerder gegeven preview van iOS 11.3 bleken. Apple sprak zelf over nieuwe animoji en en accubeheer voor oudere toestellen. De eerstgenoemde functie zat erin, de tweede (nog) niet. Daarnaast waren er nog wat extra functies, zoals iCloud-synchronisatie van iMessage. Ook het privacy-icoon is een functie die Apple niet eerder besprak.

De functie maakt het gemakkelijker om te achterhalen wanneer Apple-apps en -functies toegang willen tot je persoonlijke data. Je kunt dan gemakkelijker beslissen of je dit wilt. De privacyfunctie kan ook helpen om phishing-aanvallen te achterhalen, bijvoorbeeld wanneer er een pop-up verschijnt die je iCloud-wachtwoord vraagt op een moment dat jij het niet verwacht. Het icoon zal niet elke keer bij elke activiteit te zien zijn, zodat je er gek van wordt, maar alleen op momenten dat het nodig is.

Maatregel tegen iCloud-phishing

Het nieuwe privacy-icoon heeft waarschijnlijk te maken met een ontdekking van een paar maanden geleden. Ontwikkelaar Felix Krause meldde daarbij dat het gemakkelijk is voor externe ontwikkelaars om een wachtwoord-popup te laten zien die om je iCloud-wachtwoord vraagt. Zo’n pop-up ziet er exact zo uit als die van Apple. Omdat Apple zelf ook wel regelmatig om wachtwoorden vraagt (bijvoorbeeld om apps te updaten) vullen mensen hun wachtwoord zonder verder nadenken in. Maar dit kan ook misbruikt worden voor phishing. Met het nieuwe icoontje weet je dus dat een melding legitiem is en je je wachtwoord zonder twijfelen kunt invullen.

Ook in macOS 10.13.4 beta en tvOS 11.3 beta is de nieuwe privacyfunctie aanwezig. Uiteindelijk zal het worden opgenomen in de definitieve versies van iOS 11.3 en macOS 10.13.4, die dit voorjaar voor iedereen beschikbaar komen (waarschijnlijk rond maart).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2018, 10:57
Categorie iOS
Onderwerp privacy
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.