AirPods vergelijken: AirPods Max vs AirPods Pro vs AirPods 3 vs AirPods 2.

AirPods 3: alles over de nieuwste oordopjes van Apple (en de vorige generaties)

Het is zover! Apple heeft de AirPods 3 aangekondigd. Apple's populaire oordopjes krijgen een update met nieuwe functies en een iets ander uiterlijk. Hier lees je alles over de aankondiging en release van de AirPods 2021!

AirPods 3 review Prijs (vanaf €149,-)

Alles over de AirPods 3

Apple’s draadloze oordopjes zijn populair. De allereerste AirPods werden in september 2016 aangekondigd en zijn sindsdien erg populair geworden. Zelfs profvoetballers en bekende artiesten zijn overgestapt van de Beats-koptelefoons naar de AirPods. Wil jij ze ook? Alles wat je moet weten lees je hier en ben je al overtuigd dat je ze wilt hebben, dan vind je op onze pagina AirPods kopen waar je het beste terecht kunt voor de beste aanbiedingen en deals.

Het nieuwste model is de AirPods 3 uit 2021. De derde generatie is nog steeds verkrijgbaar in de kleur wit, maar krijgt een iets ander uiterlijk. Ook het oplaaddoosje heeft daardoor een iets andere vorm gekregen. Verder zitten er nieuwe functies op de AirPods 2021, die we op deze pagina bespreken. Ben je op zoek naar de AirPods Pro met ruisonderdrukking of misschien de AirPods Max koptelefoon met hoofdband? Daar hebben we aparte pagina’s over!

AirPods 3 in het kort

 • Derde generatie draadloze oordopjes van Apple
 • Alleen verkrijgbaar in de kleur wit
 • Nieuw design met kortere stokjes
 • Met Spatial Audio met headtracking
 • Zweet- en waterbestendig
 • Geen ruisonderdrukking
 • Wordt geleverd met draadloos oplaadbaar opbergdoosje
 • Oplaaddoosje geschikt voor MagSafe
 • Voorzien van speciale chip voor geavanceerde functies
 • Adviesprijs €199,-.
 • Verkrijgbaar bij de Apple Store en diverse retailers

Bekijk AirPods bij andere winkels:
Amac | Coolblue | MediaMarkt | YourMacStore | Bol.com

Vrouw met AirPods 3

Dit is er nieuw bij de AirPods 3

De AirPods 3 hebben een nieuw design gekregen met iets kortere stokjes. Dit doet denken aan de AirPods Pro, maar toch is er een verschil: er zitten geen rubberen eartips op en er is ook geen actieve ruisonderdrukking. Er waren eerder al verschillende renders verschenen die het nieuwe design lieten zien. De derde generatie oordopjes werken ook met Dolby Atmos in Apple Music, dat sinds juni 2021 beschikbaar is.

AirPods 3 boven doosje

Door de gewijzigde vorm is ook de oplaadcase vernieuwd. Deze is iets breder geworden, om te passen bij het nieuwe design. Er is geen versie zonder draadloos opladen. Net als het voorgaande modellen zit er een speciale chip in die het koppelen en functies zoals Hé Siri mogelijk maken.

AirPods 3 in doosje, bovenaanzicht

Andere vernieuwingen:

 • Terugvinden met Find My-netwerk, dankzij verbeteringen in iOS 15.
 • Betere waterbestendigheid, vergelijkbaar met de Pro.
 • Spatial Audio, waardoor je ondersteuning krijgt voor ruimtelijk geluid met Dolby Atmos.
 • Geen lossless audio: dit zit niet op de draadloze oordopjes, aangezien je hier een bedrade verbinding voor nodig hebt.
 • Voorzien van 30 uur luistertijd, inclusief bijladen via de oplaadcase.
 • Geleverd met MagSafe-oplaadcase voor makkelijker draadloos opladen.

AirPods 3e generatie op MagSafe Charger

Voordat je de AirPods 3 aanschaft is het belangrijk om te weten dat ze niet volledig werken met sommige oudere Apple-devices, omdat ze minimaal iOS 13 vereisen. Ze werken dan ook niet met de iPhone 6 (Plus), iPhone 5s, iPad mini 2 + 3, iPad Air 1e generatie en iPod touch 6e generatie.

AirPods 3 prijs en beschikbaarheid

Apple heeft laten weten dat de pre-orders vanaf vandaag mogelijk zijn, met leveringen een week later. In de Nederland en België is de adviesprijs €199,-. Je kan alleen kiezen voor een model met draadloze oplaadcase. De vorige gewone generatie met standaard oplaadcase is ook nog verkrijgbaar voor een nieuw bedrag van €149,-.

Bekijk bij andere winkels:
Amac | Coolblue | MediaMarkt | YourMacStore | Bol.com

Lees ook ons artikel over AirPods kopen.

Bekijk ook

AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen of een van de andere varianten? Dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook vertellen we of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

Prijzen AirPods 2 (vorige generatie)

AirPods 3e generatie met Spatial Audio

AirPods in het kort

 • Draadloze oordopjes van Apple
 • Alleen verkrijgbaar in de kleur wit
 • Geen ruisonderdrukking op standaard modellen
 • Accuduur per oortje 6 – 5 uur
 • Oplaadcase geeft totale gebruiksduur van 30 – 24 uur
 • Voorzien van W1- of H1-chip voor geavanceerde functies
 • Adviesprijs vanaf ca. €149, elders vaak goedkoper
 • Verkrijgbaar bij diverse winkels vanaf ca. €120

AirPods 2 doosje bovenkant

AirPods prijs en beschikbaarheid

Wil je de AirPods kopen, dan kun je terecht bij de Apple Store. Momenteel zijn deze varianten verkrijgbaar voor de genoemde adviesprijzen:

Voor die prijs krijg je een setje draadloze oordopjes, de bijbehorende oplaadcase en een Lightning-kabel om het doosje mee op te laden. Je kunt ook bij diverse andere winkels terecht. Vaak ben je goedkoper uit als je niet rechtstreeks via Apple koopt, maar via een andere aanbieder.

Bekijk ook

AirPods kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je de nieuwste AirPods Pro 2022 kopen of een van de andere varianten? Dan vind je in dit overzicht de winkels, prijzen en acties. Welke winkel hanteert de laagste prijs voor AirPods en waar vind je de meeste voorraad? Ook vertellen we of het kopen van de vorige generatie AirPods nog wel verstandig is.

Ook verkrijgbaar:

 • Draadloze oplaadcase voor AirPods (1e en 2e generatie): €89,-

Wat zijn AirPods?

AirPods zijn draadloze oordopjes, die je kunt gebruiken als gewone Bluetooth-oordopjes. Je kan ermee naar muziek luisteren, maar ook telefoongesprekken voeren. In combinatie met een iPhone, iPad, Mac of Apple TV beschik je over extra functies zoals automatisch koppelen en Siri-spraakopdrachten. Dit is te danken aan de speciale chip (W1 en H1) die erin zit en die allerlei handige functies toevoegt.

De oordopjes zijn volledig draadloos met ingebouwde microfoon en sensoren. Lees onze AirPods 2 review voor alle ervaringen, zodat je weet of het iets voor jou is.

Bekijk ook

AirPods 2 review

Lees in onze AirPods 2 review wat wij van deze draadloze oordopjes van Apple vinden. Wij hebben de AirPods 2 uitgebreid getest en vertellen je hier over onze ervaringen!

De 1e en 2e generatie hebben bijna dezelfde vorm als de bekabelde EarPods die bij de iPhone werden geleverd. De derde generatie AirPods uit 2021 heeft een aangepast ontwerp, dat wat wegheeft van de Pro-uitvoering. Alle modellen bestaan uit twee losse oortjes en een oplaaddoosje, waarmee je de oordopjes tussendoor kunt opladen. Door de oortjes af en toe in het doosje te stoppen kun je de gebruiksduur verlengen tot 30 uur.

De draadloze oordopjes bevatten diverse sensoren. Daardoor hoef je ze alleen in je oor te doen en de muziek begint meteen te spelen. Pauzeren gaat ook vanzelf zodra je ze uit doet. Het handige is dat je ook via één oortje kunt bellen en muziek luisteren, zodat je de totale gebruiksduur kunt verdubbelen. Bovendien hou je dan wat meer contact met je omgeving en dat kan veiliger zijn in het verkeer. Je leest hierover meer in ons artikel over de AirPods gebruiken en muziek luisteren. Dankzij de synchronisatie met iCloud zijn ze meteen klaar voor gebruik op het moment dat je ze uit het doosje haalt en in je oor stopt.

Bekijk ook

Zo kun je muziek luisteren met je AirPods

Hoe luister je muziek met de AirPods op je iPhone, iPad, Apple Watch, Mac en Apple TV? In deze tip lees je alles over het beluisteren van muziek via je AirPods.

Omdat de Apple-oortjes geen kabels hebben, is de bediening voor muziek pauzeren en afspelen ook iets anders. Bij de AirPods 1 en 2 werkt het zo: daar kun je de je de AirPods bedienen door erop te tikken en door spraakopdrachten te geven aan Siri. Bij de derde generatie uit 2021 gebruik je de druksensor op het stokje.

Aan de onderkant van elke AirPod zit een microfoon verborgen, die samenwerkt met een versnellingsmeter. Siri gebruikt de microfoon om je opdrachten te verwerken. Je kunt vervolgens opdracht geven om een bepaalde muzieklijst af te spelen, iemand te bellen of een routebeschrijving op te vragen. Je kunt aan het tikken op de oortjes ook andere acties koppelen. Hoe dit werkt lees je in onze tip Tikken op AirPods instellen. Bij het 2021-model hou je de druksensor ingedrukt om Siri te activeren. Druk twee keer om naar het volgende nummer te gaan, druk drie keer om naar het vorige nummer te gaan en druk één keer om te pauzeren of af te spelen.

Bekijk ook

Tikken op AirPods instellen: voor Siri, muziek pauzeren of meer

Je kunt op de AirPods zelf bepalen wat er gebeurt als je twee keer op een AirPod tikt. Wil je Siri bedienen of wil je liever meteen je muziek afspelen of pauzeren? In deze tip lees je hoe je dit en andere instellingen aanpast.

AirPods generaties

Er zijn twee generaties verschenen:

 • AirPods 1 (sinds december 2016)
 • AirPods 2 (sinds maart 2019)
 • AirPods 3 (sinds oktober 2021)

Daarnaast zijn er speciale uitvoeringen:

Wil je AirPods vergelijken? In onze aparte AirPods vergelijking lees je precies wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de AirPods-modellen. De AirPods Pro (2019) hebben heel specifieke functies. Vandaar dat we er een speciale pagina over hebben gemaakt.

Bekijk ook

AirPods vergelijken: Max, Pro of gewoon, welke past bij jou?

We vergelijken de AirPods modellen: AirPods Max, AirPods Pro en de gewone AirPods. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de AirPods? Welke AirPods moet je hebben en is het tijd om te upgraden?

AirPods

AirPods 2 functies

Dit zijn de belangrijkste functies van de AirPods 2 in het kort:

 • Verschenen in maart 2019.
 • Verkrijgbaar in twee varianten met normale en draadloze oplaadcase. Sinds oktober 2021 bij Apple alleen nog met standaard oplaadcase.
 • Makkelijk synchroniseren via iCloud met al je Apple-apparaten.
 • Tot 5 uur luisteren zonder bijladen, meer dan 24 uur met bijladen.
 • H1-chip (vervangt W1-chip), zorgt voor sneller koppelen en langere spreekduur.
 • Ondersteuning voor Hé Siri.
 • Muziekbediening door op de oortjes te tikken.
 • Adviesprijs vanaf €149,-
 • Winkelprijs vanaf €139

De AirPods 2 hebben dezelfde mogelijkheden als de eerste generatie. Het zijn volledig draadloze oordopjes met microfoon, die je eenvoudig kan koppelen aan al je Apple-apparaten. Je kan ermee naar muziek luisteren, maar ook telefoongesprekken voeren.

De tweede generatie wordt geleverd in een oplaadcase. Met de oplaadcase kun je de AirPods opladen, zodat je langer kan luisteren. De case gebruik je ook om de oordopjes met je mee te nemen. Bij de AirPods 2 heb je de keuze uit twee cases: een gewone oplaadcase of een variant die geschikt is voor draadloos opladen. Het model voor draadloos opladen is wel iets duurder. Sinds oktober 2021 verkoopt Apple alleen nog het model met standaard oplaadcase. Bij andere winkeliers vind je nog wel de variant met draadloze oplaadcase.

AirPods 2 review: doosje en verpakking

AirPods 2 verbeteringen

Ten opzichte van het eerste model heeft de tweede generatie enkele verbeteringen. Allereerst zit er een nieuwe H1-chip in, ter vervanging van de vroegere W1-chip. De H1-chip is speciaal gemaakt voor koptelefoons en zorgt voor de verbinding met je apparaten. Wisselen tussen aangesloten apparaten is dankzij de H1-chip dan ook twee keer sneller. Dat komt goed van pas als je bijvoorbeeld vaak wisselt tussen je iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

De H1-chip zorgt ook voor ondersteuning van Hé Siri. Je kan de assistent daardoor volledig handsfree oproepen, zonder dat je op de oordopjes hoeft te tikken. Je kan Siri bijvoorbeeld vragen om het geluid harder of zachter te zetten, maar het werkt ook gewoon met het stellen van algemene vragen.

De H1-chip brengt ook iets verbeterde batterijduur bij spraak. In plaats van 2 uur kun je tot 3 uur praten met de draadloze oordopjes. Met tussendoor bijladen gaat dit van 11 uur naar maar liefst 18 uur. Dat komt dus goed van pas als je vaak telefoneert. De batterijduur bij het luisteren van muziek is hetzelfde gebleven.

AirPods met nieuwe oplaadcase.

De draadloze oplaadcase zorgt ervoor dat je makkelijker kan opladen. Je kan deze oplaadcase meteen kiezen bij de AirPods 2, maar als je al een setje oordopjes hebt kan je ook alleen de oplaadcase in huis halen. Het is niet verplicht om tweede generatie te kopen als je alleen wil profiteren van draadloos opladen.

AirPods 2 review
Wil je weten wat wij van de tweede generatie vinden? Lees dan onze AirPods 2 review, waarin we alle voor- en nadelen van deze draadloze oordopjes bespreken.

De AirPods 2 zien er vertrouwd uit en klinken ook vrijwel hetzelfde, maar er zitten een paar handige nieuwe features in. De grootste verbeteringen vinden we het draadloze opladen en de verbeterde Siri-stem. Gebruik en betrouwbaarheid zijn nog steeds top-notch, maar op andere punten zijn de AirPods eigenlijk nauwelijks aangepast. We hadden graag dezelfde matte coating gezien als bij de Apple Pencil 2, de mogelijkheid om met twee apparaten te koppelen en een iets betere afscherming voor omgevingsgeluiden.

Bekijk ook

AirPods 2 review

Lees in onze AirPods 2 review wat wij van deze draadloze oordopjes van Apple vinden. Wij hebben de AirPods 2 uitgebreid getest en vertellen je hier over onze ervaringen!

AirPods aankondiging in 2016

Apple kondigde de allereerste generatie aan tijdens de onthulling van de iPhone 7 en dat was een logisch moment, want dit was de eerste iPhone zonder koptelefoonaansluiting. De eerste twee generaties lijken qua design sterk op de EarPods die Apple jarenlang bij elke iPhone meeleverde, maar dan met een afgeknipt kabeltje. Aanvankelijk werd erom gelachen omdat ze werden vergeleken met borstelkoppen van een elektrische tandenborstel. Maar gaandeweg zijn de oortjes steeds gangbaarder geworden en je ziet ze dan ook regelmatig op straat.

Chip en speciale functies

De AirPods bevatten een audio-chip die Apple speciaal voor oordopjes ontwikkeld heeft. In de eerste generatie AirPods zit de W1-chip, terwijl in latere modellen de H1-chip te vinden is.

Deze chips zijn energiezuinig en zorgen voor optimaal geluid, makkelijker koppelen en goede draadloze prestaties. Je vindt deze chips ook in sommige Beats-koptelefoons. In een apart artikel leggen we uit wat deze audio-chips zoal doen.

Bekijk ook

Dit heb je aan de H1- en H2-audiochips in de AirPods

De AirPods en sommige Beats oordopjes en koptelefoons zijn voorzien van een speciale audiochip van Apple, de W1, H1 of H2. Dit zijn in eigen huis ontwikkelde chips voor audioproducten, waarmee je makkelijk je iPhone, iPad en Mac kunt koppelen. Daarnaast hebben de W1-, H1 en H2-chip nog meer voordelen en in dit artikel lees je er alles over.

Koppelen: overal gebruiken dankzij iCloud

Het koppelen van de AirPods gaat dankzij de chip moeiteloos, zonder dat je een code hoeft in te tikken of naar apparaten hoeft te zoeken. Je hoeft dus niet naar de Bluetooth-instellingen van je iPhone te gaan. Zodra je de case van de oordopjes voor het eerst opent en in de buurt houdt van een iPhone, verschijnt een speciaal scherm waarmee je kunt bevestigen dat je de oortjes wilt koppelen. Vervolgens maken de oortjes automatisch verbinding met andere apparaten waarop je bent ingelogd met hetzelfde Apple ID. Het gaat hierbij om de iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch, Apple TV en Mac.

AirPods koppelen met je iPhone.

In onze tip lees je alles over de AirPods koppelen en loskoppelen van je iPhone, iPad, Apple TV en Apple Watch.

Bekijk ook

AirPods koppelen met iPhone, iPad en alle andere apparaten

Heb je geen idee hoe je je AirPods moet koppelen aan je iPhone of iPad of wil je weten hoe je ze aan een Apple TV koppelt? Of wil je de koppeling ongedaan maken? In dit artikel lees je alles erover, inclusief weer loskoppelen van de AirPods.

Opladen en batterijduur

De AirPods worden geleverd in een speciale oplaadcase. Dit is een plastic doosje waarin de oordopjes apart van elkaar in op te bergen zijn. De oplaadcase bevat een batterij waarmee je de oortjes allebei draadloos op kunt laden. De oplaadcase zelf kun je opladen met een Lightning-kabel. Heb je de draadloze variant van het oplaaddoosje, dan kun je ook gebruik maken van een Qi-geschikte lader. Vanaf de AirPods 3 heeft de oplaadcase ook MagSafe ingebouwd. Met de MagSafe-oplaadcase kun je hem magnetisch bevestigen aan de MagSafe-lader, zodat je hem niet meer precies op de juiste plek hoeft te leggen.

Bekijk ook

MagSafe Charger voor iPhone: alles wat je moet weten

Apple eigen draadloze opladers zijn de MagSafe Charger en MagSafe Duo Charger. Ze zijn geschikt voor de iPhone 12-serie en nieuwer en zorgen ervoor dat je je toestel met 15 Watt kunt opladen. Lees hier alles wat je moet weten over deze opladers met magneten.

Een volledig opgeladen set AirPods gaat vijf tot zes uur mee, afhankelijk van het model. Wil je langer van muziek genieten, dan is het belangrijk dat je ook een volledig opgeladen oplaadcase met je meeneemt. Met tussentijds bijladen via een volledig opgeladen oplaadcase, kun je ze tot zo’n 30 uur gebruiken. Het opladen zelf gaat ook vrij snel. Als je de oordopjes 5 minuten oplaadt, kun je ze weer een uur lang gebruiken.

Bekijk ook

Zo kun je je AirPods opladen en de batterijstatus opvragen

De AirPods opladen gaat eenvoudig via de oplaadcase die je erbij krijgt. In deze tip lees je meer over de AirPods opladen en gebruik van de oplaadcase, zowel de 'gewone' als de draadloze varianten.

Meer AirPods-tips

Hier lees je meer tips over het gebruik van de AirPods:

Nog veel meer AirPods-tips lees je hieronder!

Bekijk ook

De beste AirPods-tips: 30 manieren om meer uit je AirPods, AirPods Pro en AirPods Max te halen

Er zitten meer handigheidjes in de oordopjes van Apple dan je denkt en met deze 25+ AirPods tips haal je het maximale eruit. Bespaar batterijduur, luister samen, wijzig de naam van je AirPods en nog veel meer! Check ook de handige tips die alleen voor de AirPods Pro werken.