AirPods 2 review met eerste generatie

AirPods, alles over Apple’s draadloze oordopjes

De AirPods zijn Apple's populaire draadloze oordopjes. Ze zijn energiezuinig en makkelijk te koppelen met je iPhone en andere apparaten. Er zijn inmiddels meerdere varianten verschenen en in overzicht lees je alles over functies, prijzen en meer!

Apple’s draadloze oordopjes zijn populair. De AirPods werden in september 2016 aangekondigd en zijn sindsdien erg populair geworden. Zelfs profvoetballers en bekende artiesten zijn overgestapt van de Beats-koptelefoons naar de AirPods. Wil jij ze ook? Alles wat je moet weten lees je hier en ben je al overtuigd dat je ze wilt hebben, dan vind je op onze pagina AirPods kopen waar je het beste terecht kunt voor de beste aanbiedingen en deals.

Deze pagina gaat over de standaard AirPods. Zoek je de AirPods Pro met ruisonderdrukking of misschien de AirPods Max koptelefoon met hoofdband? Daar hebben we aparte pagina’s over!

AirPods in het kort

 • Draadloze oordopjes van Apple
 • Alleen verkrijgbaar in de kleur wit
 • Geen ruisonderdrukking op standaard AirPods
 • Accuduur per oortje ca. 5 uur
 • Oplaadcase geeft totale gebruiksduur van 24 uur
 • Voorzien van W1- of H1-chip voor geavanceerde functies
 • Adviesprijs vanaf ca. €179, elders vaak goedkoper
 • Verkrijgbaar vanaf ca. €120

AirPods 2 doosje bovenkant

AirPods prijs en beschikbaarheid

Wil je de AirPods kopen, dan kun je terecht bij de Apple Store. Momenteel zijn deze drie varianten verkrijgbaar voor de genoemde adviesprijzen:

Voor die prijs krijg je een setje AirPods, de bijbehorende oplaadcase en een Lightning-kabel om het doosje mee op te laden. Je kunt ook bij diverse andere winkels terecht. Vaak ben je goedkoper uit als je niet rechtstreeks via Apple koopt, maar via een andere aanbieder.

Ook verkrijgbaar:

 • Draadloze oplaadcase voor AirPods: €89,00

AirPods in 2021: wat is de verwachting?

In 2021 wordt een nieuwe generatie AirPods verwacht. Apple zou deze AirPods 3 in de eerste helft van het jaar willen uitbrengen en kiest daarbij vermoedelijk voor hetzelfde design als de AirPods Pro, dus met kortere steeltjes. Functies als actieve ruisonderdrukking ontbreken echter.

De verwachtingen in het kort:

 • Derde generatie AirPods, beschikbaar in eerste helft van 2021
 • Nieuw design: vergelijkbaar met AirPods Pro
 • Zonder de geavanceerde functies als actieve ruisonderdrukking, transparantiemodus en ruimtelijke audio
 • Verbeterde batterijduur dankzij nieuwe chip
 • Beschikbaar voor ongeveer €230

Lees ook onze verwachtingen voor de AirPods in 2021.

Wat zijn AirPods?

AirPods zijn draadloze oordopjes, die je kunt gebruiken als gewone Bluetooth-oordopjes. Je kan ermee naar muziek luisteren, maar ook telefoongesprekken voeren. In combinatie met een iPhone, iPad, Mac of Apple TV beschik je over extra functies zoals automatisch koppelen en Siri-spraakopdrachten. Dit is te danken aan de speciale chip (W1 en H1) die erin zit en die allerlei handige functies toevoegt.

De AirPods zijn volledig draadloos met ingebouwde microfoon en sensoren. Lees ons AirPods 2 review voor alle ervaringen, zodat je weet of het iets voor jou is.

De AirPods hebben bijna dezelfde vorm als de bekabelde EarPods die bij de iPhone werden geleverd, maar bestaan uit twee losse oortjes en een oplaaddoosje, waarmee je de AirPods tussendoor kunt opladen. Door de oortjes af en toe in het doosje te stoppen kun je de gebruiksduur verlengen tot 24 uur.

De AirPods bevatten diverse sensoren. Daardoor hoef je ze alleen in je oor te doen en de muziek begint meteen te spelen. Pauzeren gaat ook vanzelf zodra je ze uit doet. Het handige is dat je ook via één oortje kunt bellen en muziek luisteren, zodat je de totale gebruiksduur kunt verdubbelen. Bovendien hou je dan wat meer contact met je omgeving en dat kan veiliger zijn in het verkeer. Je leest hierover meer in ons artikel over de AirPods gebruiken en muziek luisteren. Dankzij de synchronisatie met iCloud zijn ze meteen klaar voor gebruik op het moment dat je ze uit het doosje haalt en in je oor stopt.

Omdat de AirPods geen kabels hebben, is de bediening voor muziek pauzeren en afspelen ook iets anders. Bij de AirPods 1 en 2 werkt het iets anders: daar kun je de je de AirPods bedienen door erop te tikken en door spraakopdrachten te geven aan Siri.

Aan de onderkant van elke AirPod zit een microfoon verborgen, die samenwerkt met een versnellingsmeter. Tik twee keer op de oortjes om Siri te activeren. Je kunt vervolgens opdracht geven om een bepaalde muzieklijst af te spelen, iemand te bellen of een routebeschrijving op te vragen. Je kunt aan het tikken op de AirPods ook andere acties koppelen. Hoe dit werkt lees je in onze tip Tikken op AirPods instellen.

AirPods generaties

Er zijn twee generaties verschenen:

 • AirPods 1 (sinds 2016
 • AirPods 2 (sinds 2019)
 • AirPods 3 (verwacht in 2021)

Daarnaast zijn er speciale uitvoeringen:

Wil je AirPods vergelijken? In onze aparte AirPods vergelijking lees je precies wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de AirPods 2 en de eerste generatie AirPods. De AirPods Pro (2019) hebben heel specifieke functies. Vandaar dat we er een speciale pagina over hebben gemaakt.

AirPods

AirPods 2 functies

Dit zijn de belangrijkste functies van de AirPods 2 in het kort:

 • Verschenen in maart 2019.
 • Verkrijgbaar in twee varianten met normale en draadloze oplaadcase.
 • Makkelijk synchroniseren via iCloud met al je Apple-apparaten.
 • Tot 5 uur luisteren zonder bijladen, meer dan 24 uur met bijladen.
 • Nieuwe H1-chip (vervangt W1-chip), zorgt voor sneller koppelen en langere spreekduur.
 • Ondersteuning voor Hé Siri.
 • Muziekbediening door op AirPods te tikken.
 • Adviesprijs vanaf €179
 • Winkelprijs vanaf €139

De AirPods 2 hebben dezelfde mogelijkheden als de eerste AirPods. Het zijn volledig draadloze oordopjes met microfoon, die je eenvoudig kan koppelen aan al je Apple-apparaten. Je kan ermee naar muziek luisteren, maar ook telefoongesprekken voeren.

De AirPods 2 worden geleverd in een oplaadcase. Met de oplaadcase kun je de AirPods opladen, zodat je langer kan luisteren. De case gebruik je ook om de AirPods met je mee te nemen. Bij de AirPods 2 heb je de keuze uit twee cases: een gewone oplaadcase of een variant die geschikt is voor draadloos opladen. Het model voor draadloos opladen is wel iets duurder.

AirPods 2 review: doosje en verpakking

AirPods 2 verbeteringen

Ten opzichte van het eerste model hebben de AirPods 2 enkele verbeteringen. Allereerst zit er een nieuwe H1-chip in, ter vervanging van de vroegere W1-chip. De H1-chip is speciaal gemaakt voor koptelefoons en zorgt voor de verbinding met je apparaten. Wisselen tussen aangesloten apparaten is dankzij de H1-chip dan ook twee keer sneller. Dat komt goed van pas als je bijvoorbeeld vaak wisselt tussen je iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

De nieuwe H1-chip zorgt ook voor ondersteuning van Hé Siri. Je kan de assistent daardoor volledig handsfree oproepen, zonder dat je op de AirPods hoeft te tikken. Je kan Siri bijvoorbeeld vragen om het geluid harder of zachter te zetten, maar het werkt ook gewoon met het stellen van algemene vragen.

De H1-chip brengt ook iets verbeterde batterijduur bij spraak. In plaats van 2 uur kun je tot 3 uur praten met de AirPods. Met tussendoor bijladen gaat dit van 11 uur naar maar liefst 18 uur. Dat komt dus goed van pas als je vaak telefoneert. De batterijduur bij het luisteren van muziek is hetzelfde gebleven.

AirPods met nieuwe oplaadcase.

De nieuwe draadloze oplaadcase zorgt ervoor dat je makkelijker kan opladen. Je kan deze oplaadcase meteen kiezen bij de AirPods 2, maar als je al AirPods hebt kan je ook alleen de oplaadcase in huis halen. Het is niet verplicht om nieuwe AirPods te kopen als je alleen wil profiteren van draadloos opladen.

AirPods 2 review
Wil je weten wat wij van de AirPods 2 vinden? Lees dan onze AirPods 2 review, waarin we alle voor- en nadelen van deze nieuwe AirPods bespreken.

De AirPods 2 zien er vertrouwd uit en klinken ook vrijwel hetzelfde, maar er zitten een paar handige nieuwe features in. De grootste verbeteringen vinden we het draadloze opladen en de verbeterde Siri-stem. Gebruik en betrouwbaarheid zijn nog steeds top-notch, maar op andere punten zijn de AirPods eigenlijk nauwelijks aangepast. We hadden graag dezelfde matte coating gezien als bij de Apple Pencil 2, de mogelijkheid om met twee apparaten te koppelen en een iets betere afscherming voor omgevingsgeluiden.

AirPods aankondiging in 2016

Apple kondigde de allereerste AirPods aan tijdens de onthulling van de iPhone 7 en dat was een logisch moment, want dit was de eerste iPhone zonder koptelefoonaansluiting. De AirPods lijken qua design sterk op de EarPods die Apple bij elke iPhone meelevert, maar dan met een afgeknipt kabeltje. Aanvankelijk werd erom gelachen omdat ze werden vergeleken met borstelkoppen van een elektrische tandenborstel. Maar gaandeweg zijn de oortjes steeds gangbaarder geworden en je ziet ze dan ook regelmatig op straat.

AirPods: chip en speciale functies

De AirPods bevatten een audio-chip die Apple speciaal voor oordopjes ontwikkeld heeft. In de eerste generatie AirPods zit de W1-chip, terwijl in latere modellen de H1-chip te vinden is.

Deze chips zijn energiezuinig en zorgen voor optimaal geluid, makkelijker koppelen en goede draadloze prestaties. Je vindt deze chips ook in sommige Beats-koptelefoons. In een apart artikel leggen we uit wat deze audio-chips zoal doen.

AirPods koppelen: overal gebruiken dankzij iCloud

Het koppelen van de AirPods gaat dankzij de chip moeiteloos, zonder dat je een code hoeft in te tikken of naar apparaten hoeft te zoeken. Je hoeft dus niet naar de Bluetooth-instellingen van je iPhone te gaan. Zodra je de case van de AirPods voor het eerst opent en in de buurt houdt van een iPhone, verschijnt een speciaal scherm waarmee je kunt bevestigen dat je de oortjes wilt koppelen. Vervolgens maken de AirPods automatisch verbinding met andere apparaten waarop je bent ingelogd met hetzelfde Apple ID. Het gaat hierbij om de iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch, Apple TV en Mac.

AirPods koppelen met je iPhone.

In onze tip lees je alles over de AirPods koppelen en loskoppelen van je iPhone, iPad, Apple TV en Apple Watch.

AirPods opladen en batterijduur

De AirPods worden geleverd in een speciale oplaadcase. Dit is een plastic doosje waarin de AirPods apart van elkaar in op te bergen zijn. De oplaadcase bevat een batterij waarmee je de AirPods allebei draadloos op kunt laden. De oplaadcase zelf kun je opladen met een Lightning-kabel. Heb je de draadloze variant van het oplaaddoosje, dan kun je ook gebruik maken van een Qi-geschikte lader.

Een volledig opgeladen set AirPods gaat tot vijf uur mee. Wil je langer van muziek genieten, dan is het belangrijk dat je ook een volledig opgeladen oplaadcase met je meeneemt. Met tussentijds bijladen via een volledig opgeladen oplaadcase, kun je de AirPods meer dan 24 uur gebruiken. Het opladen zelf gaat ook vrij snel. Als je de oordopjes 15 minuten oplaadt, kun je ze weer drie uur lang gebruiken.

Meer AirPods-tips

Hier lees je meer tips over het gebruik van de AirPods:

Nog veel meer AirPods-tips lees je hieronder!