apple-tv-4-diagonaal

Apple TV vergelijken: 32GB of 64GB, welk model moet je kiezen?

Kan je bij de Apple TV niet kiezen tussen 32GB of 64GB opslag? Of twijfel je tussen de Apple TV 4K en de vierde generatie? In deze keuzehulp helpen we je het bij het kiezen van de Apple TV die het beste bij jou past.

- Prijs vanaf €159,-

De Apple TV is momenteel verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de Apple TV 4K en de al langer beschikbare vierde generatie Apple TV. Welke van de twee past bij jou? En hoeveel opslagruimte heb je nodig? Onze keuzehulp ‘Apple TV vergelijken’ gaat je op weg helpen!

Apple TV vergelijken: Apple TV 4 of Apple TV 4K

Er zijn twee modellen van de Apple TV verkrijgbaar. De Apple TV 4 uit 2015 waarmee je video’s in 1080p kunt bekijken en de Apple TV 4K, het nieuwere model uit 2017 die ondersteuning biedt voor 4K HDR en Dolby Digital. Dit laatste heeft alleen zin als je een televisietoestel hebt, die één van beide technieken ondersteunt. Maar je kunt natuurlijk ook een Apple TV 4K kopen omdat voorbereid wilt zijn op de toekomst of binnenkort van plan bent een 4K-tv aan te schaffen.

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in de 4K-versie:

 • Ondersteuning voor hogere 4K resolutie, vier keer meer pixels
 • Mooiere beeldweergave dankzij HDR10 en Dolby Vision
 • Gigabit Ethernetpoort aan de achterkant in plaats van USB-C
 • Voorzien van de A10X Fusion-chip, dezelfde als in de iPad Pro (voorheen A8)
 • 3GB RAM werkgeheugen (voorheen 2GB)

Apple TV 4K

Apple TV vergelijken: dit is er verkrijgbaar

Wil je een Apple TV kopen, dan heb je momenteel keuze uit drie uitvoeringen:

Ben je vooral gecharmeerd van de vernieuwde Siri Remote die bij het nieuwste model wordt meegeleverd, dan kun je die ook los aanschaffen:

Verschillen Apple TV 4K en Apple TV 4

De Apple TV 4K verschilt op een aantal punten van zijn voorganger:

 • Ondersteuning voor hogere 4K resolutie, vier keer meer pixels
 • Mooiere beeldweergave dankzij HDR10 en Dolby Vision
 • Gigabit Ethernetpoort aan de achterkant in plaats van USB-C
 • Voorzien van de A10X Fusion-chip, dezelfde als in de iPad Pro (voorheen A8)
 • Werkgeheugen 3GB RAM (voorheen 2GB)

Verschillen Apple TV 4 en Apple TV 3

De Apple TV 4 verschilt enorm in vergelijking met de vorige generatie. Toch zijn er ook wel wat overeenkomsten. Beide apparaten hebben een video output van 1080p, dus ze zijn nog niet geschikt voor 4K.

De Apple TV 4 is te herkennen aan de hogere behuizing van 35mm. Ook zit er Dolby Digital 7.1 op en vind je binnenin een Apple A8-chip. Bij de Apple TV 3 heb je te maken met een 23mm hoge behuizing, Dolby Digital 5.1 en een oudere Apple A5-chip.

Apple TV 4 met televisiescherm.

Het grootste verschil is het kunnen downloaden van apps en games. Daardoor is de Apple TV 4 veelzijdiger, omdat je er zelf allerlei extra’s aan kunt toevoegen. Bij de Apple TV 3 zit je vast aan de standaard-apps die Apple zelf meelevert. Een ander groot verschil is de afstandsbediening. Die is bij de Apple TV 4 een stuk groter, met aanraakgevoelige touchpad, microfoons voor Siri-commando’s en een bewegingssensor voor de bediening van spelletjes. Er zit een Lightning-connector in om de ingebouwde batterij op te laden en de verbinding wordt gelegd via Bluetooth 4.0. Bij de Apple TV 3 zit een kleinere afstandsbediening met alleen knoppen, die via infrarood werkt en dus altijd onbelemmerd zicht op de Apple TV moet hebben.

Apple TV kopen: derde generatie en ouder

Gaat het vooral om tv-kijken en muziek afspelen, dan kun je ook nog uit de voeten met de Apple TV 3 of een van z’n voorgangers. De Apple TV 3 had een adviesprijs van €79 maar is niet meer verkrijgbaar in de Apple Store. Wel zou je dit model met wat moeite nog kunnen aantreffen bij sommige winkels. Maar omdat de opvolger al in 2015 is verschenen zijn de voorraden gaandeweg wel opgeraakt. Je hebt meer kans op tweedehands sites zoals Marktplaats.

Apple TV 4 remote naast elkaar.

Mocht je nog een Apple TV 3 op de kop kunnen tikken, dan is deze nog prima te gebruiken voor films en tv-series kijken, apps via AirPlay afspelen op je tv en fotodiashows bekijken. Bovendien is dit model flink goedkoper, waardoor het een betaalbare manier is als je gewoon wat content wilt streamen.

Apple TV vergelijken

De Apple TV 2 en de eerste generatie Apple TV zijn eigenlijk geen aanrader meer, omdat ze sterk verouderd zijn en niet meer regelmatig worden bijgewerkt. De enige reden waarom je nog een Apple TV 2 zou willen hebben is omdat er een Apple TV jailbreak mee mogelijk is, waardoor je wat meer vrijheid hebt om je eigen software erop te installeren. Maar eerlijk gezegd zijn de hoogtijdagen daarvoor wel een beetje voorbij.

Apple TV vergelijken: wat is verschil tussen Apple TV 32GB of Apple TV 64GB opslag?

Kies je voor het instapmodel Apple TV 4, dan is er alleen een uitvoering met 32GB opslag. Dit zal voor beginnende gebruikers ruim voldoende zijn. Voorheen was er ook een model met 64GB, maar die is met de komst van de nieuwste generatie uitgefaseerd.

Bij de Apple TV 4K, dan heb je keuze uit 32GB of 64GB opslag. De verdubbeling van de opslagcapaciteit zorgt dus voor een prijsverschil van €20. Voorheen was het prijsverschil veel groter, namelijk €50. Het is daardoor aantrekkelijker geworden om meteen voor het model met de meeste opslag te kiezen. Welke hoeveelheid voor jou perfect is, hangt af van wat je met de Apple TV wilt gaan doen. Hou er verder rekening mee dat een deel van de beloofde opslag wordt gebruikt door het besturingssysteem. Je hebt dus niet de volledige 32GB tot je beschikking, maar iets minder, bijvoorbeeld rond de 28GB.

Waar gebruik je de Apple TV voor?
Gebruik je de Apple TV voornamelijk om media te streamen, bijvoorbeeld via Netflix en Apple Music of ga je vaak gebruikmaken van AirPlay vanaf je iPhone, iPad of Mac, dan is de 32GB-versie meer dan voldoende. Sterker nog: je zou zelfs nog je derde generatie Apple TV kunnen blijven gebruiken, want die kan ook 1080p video’s afspelen. Met 32GB heb je genoeg ruimte om zo nu en dan een interessante app te installeren. Wil je de Apple TV vooral gaan gebruiken voor gaming of wil je veel apps proberen, dan is het verstandiger om te kiezen voor 64GB.

Welk type apps ga je downloaden
Apple TV-apps mogen maximaal 4GB groot zijn. Voorheen was dat 200MB, dus je kunt wel zien dat je met een paar supergrote apps al snel aan de opslaglimiet van 32GB toe bent. Gelukkig zijn er maar weinig apps die meerdere gigabytes in beslag nemen en dat zijn voornamelijk games.

Conclusie: 32GB of 64GB opslag nodig?

Bij de iPhones en iPads geeft Apple je veel meer keuze uit opslagcapaciteit, variërend van 32GB op de instapmodellen tot wel 512GB op de duurste iPad Pro. Bij de Apple TV heb je die keuze niet: daar moet 32GB of 64GB genoeg zijn voor elk type gebruiker. En dat klopt ook eigenlijk wel. We hebben nog nooit meldingen gekregen van gebruikers die opslagruimte tekort kwamen.

Hieronder zie je welk model in de Apple TV vergelijking het best bij jou past. Twijfel je? Geef dan die extra €20 voor net wat meer opslag.

Kies 32GB als je…

 • Veel gaat streamen via bijvoorbeeld Netflix en YouTube.
 • De Apple TV veel gaat gebruiken via AirPlay met bijvoorbeeld je iPhone of iPad.
 • Niet heel veel apps wil gaan downloaden, maar er een paar wilt proberen.
 • Een goede internetverbinding hebt, waardoor je grote hoeveelheid aanvullende data snel kunt downloaden wanneer dat nodig is.

Kies 64GB als je…

 • De Apple TV wil gaan gebruiken voor gaming.
 • Niet zo’n heel snelle internetverbinding hebt, waardoor je meer ruimte nodig hebt voor caching.
 • Het prijsverschil van €20 jou niet uitmaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!