iPhone 15 Pro kleuren

iPhone 16: alles over de iPhones van 2024

Alle geruchten over de iPhone 16 verzamelen we hier. We verwachten de iPhone 16-modellen in het najaar van 2024 in vier modellen.

Dit zijn de iPhone 16-modellen van 2024

De iPhone 15-serie is pas een halfjaar op de markt, maar zoals gebruikelijk zijn er al geruchten over de opvolger. Sommige modellen uit de 2024 iPhone line-up zouden wel eens een groter formaat kunnen krijgen en ook qua functies is er al wat uitgelekt. De belangrijkste iPhone 16-geruchten verzamelen we hier voor je!

iPhone 16 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 16-serie:

  • Opvolger van de iPhone 15-serie
  • Verwachte aankondiging in september 2024
  • Verwachte release najaar 2024
  • Nieuwe camera-indeling op de iPhone 16
  • Vier modellen, waaronder de Pro-modellen met groter scherm
  • Mogelijk een vijfde model, genaamd iPhone 16 Ultra

iPhone 16: formaat en modellen

Apple zal naar verwachting weer vier toestellen uitbrengen. Volgens geruchten zullen de Pro-modellen daarbij een groter schermformaat krijgen. Dit komt dan neer op het volgende:

iPhone 16 Pro Max render

Daarnaast zouden er geruchten zijn over een iPhone 16 Ultra, als extra luxe toestel naast de hierboven genoemde modellen. Deze zou kunnen beschikken over een nog betere camera, een groter scherm en dergelijke. Er waren ook al eerder geruchten over een iPhone 15 Ultra en dat is er niet van gekomen. We nemen het voor dit jaar ook met een korrel zout.

Dunnere schermranden

De schermranden van de iPhone 15 Pro zijn dunner dan de iPhone 15 en oudere modellen. In 2024 moet de gehele iPhone 16-serie voorzien zijn van nóg dunnere schermranden. Bij de iPhone 16 en iPhone 16 Plus betekent dit mogelijk dat het toestel fysiek ietsjes kleiner wordt, maar de Pro-modellen krijgen vermoedelijk een 0,2-inch groter scherm.

Bekijk ook

Alles wat we al weten over het scherm van de iPhone 16-serie: 'Groter, met dunnere randen'

Wat weten we al over het scherm van de iPhone 16-modellen? Er zijn al geruchten geweest over grotere displays en nu horen we ook berichten over dunnere schermranden. Lees hier de nieuwste geruchten over het scherm van de iPhone 16-serie.

iPhone 16 camera

Wat de camera betreft zijn er uiteraard ook geruchten in omloop. De eerste is dat de iPhone 16 weer verticaal geplaatste camera’s krijgt, net als eerder bij de iPhone 12 het geval was. Dit zou te maken hebben met de herkenbaarheid, maar ook zouden er voordelen zijn voor de plaatsing van onderdelen binnenin. Het lijkt erop dat dit gerucht echt klopt, maar het kan nog altijd veranderen.

Schematische tekening van het iPhone 16 design
iPhone 16 design met dubbele camera
Een mockup van het mogelijke iPhone 16-design met dubbele camera.
Bekijk ook

Opnieuw gerucht over verticale camera iPhone 16: 'Zo ziet dat eruit'

Er zijn al geruchten geweest over de camera van de iPhone 16-modellen. Het nieuwste gerucht gaat over de indeling van de cameralenzen op de gewone iPhone 16. Een render laat zien hoe dit eruit ziet.

Verder lijkt er dit jaar wéér een nieuwe knop aan de iPhone te worden toegevoegd. Aan de rechter zijkant komt vermoedelijk een Capture button. Hiermee kun je door de knop aan te raken en in te drukken enkele camerafuncties bedienen. Denk aan scherpstellen, inzoomen en een opname maken.

Capture Button iPhone 16
Capture button mock-up (rechts).

Een ander cameragerucht heeft te maken met de periscooplenzen: die is bij de 2023-modellen alleen in de iPhone 15 Pro Max aanwezig, maar bij de iPhone 16 zitten ze in beide Pro-modellen. Dit maakt verder optisch inzoomen mogelijk, omdat de cameralens gekanteld is en daardoor minder ver uit het toestel hoef te steken. Het voordeel is dat je hiermee kunt inzoomen met minder kwaliteitsverlies.

Bekijk ook

'Periscoop-camera in beide iPhone 16 Pro-modellen'

Het optisch inzoomen van de huidige iPhones gaat maar tot 3x. Apple heeft plannen om dat verder te vergroten dankzij een periscoop-systeem. Er waren al eerder geruchten dat de periscoop-camera zou worden ingevoerd en de iPhone 15 Pro Max lijkt nu de eerste en enige kandidaat voor dit jaar. Maar hoe zit dat in de jaren daarna?

iPhone 16 knoppen

De knoppen op de iPhone 16-serie zijn vermoedelijk grotendeels hetzelfde als op de iPhone 15-serie. De gewone toestellen krijgen nog altijd een fysieke mute-schakelaar, terwijl de Pro-modellen een actieknop krijgen.

Maar daar blijft het niet bij, want er komt vermoedelijk een nieuwe knop aan de rechterkant. Deze wordt door Apple de ‘Capture button’ wordt genoemd. Het is waarschijnlijk bedoeld voor camerafuncties, zoals eerder al beschreven.

Er waren geruchten dat Apple solid state-knoppen zou invoeren bij de iPhone 16, maar dat lijkt er niet van te komen. De fysieke mute-schakelaar lijkt vooralsnog te blijven en de Capture button wordt ook mechanisch volgens de geruchten. Een solid state-knop reageert enkel op druk en beweegt niet fysiek, net als bijvoorbeeld een MacBook trackpad.

Knoppen iPhone 16 te zien op dummy’s

iPhone 16 kleuren

Ieder jaar hebben de iPhones weer andere kleuren dan hun voorgangers. In 2024 lijkt Apple ook iets te veranderen aan de manier waarop de kleuren worden gemaakt. Althans, voor de Pro-modellen. Daar wordt een proces genaamd ‘color infusion’ toegepast, net als in de standaardmodellen van de iPhone 15-serie. Welke kleuren krijgt de iPhone 16? Dat lees je in ons speciale artikel hierover.

Bekijk ook

Gerucht: 'iPhone 16 (Plus) in twee nieuwe kleuren'

Er zijn weer nieuwe geruchten over de kleuren van de iPhone 16 verschenen. Ieder jaar wordt er gespeculeerd over de kleuren waarin de nieuwe iPhones verschijnen en hoe is dat in 2024?

iPhone 16 chip

Als we de geruchten mogen geloven, breekt Apple met hun traditie van de afgelopen twee jaar om de Pro- en niet-Pro-toestellen een andere chip te geven. In plaats van alleen de iPhone 16 Pro, krijgt de gehele iPhone 16-serie dezelfde A18-chip. Het blijft een 6-core GPU net als de huidige modellen, maar deze chip wordt beter in het verwerken van AI-functies. Dit wordt met de Neural Engine in de A18-chip gedaan.

Bekijk ook

'Alle iPhone 16-modellen krijgen A18-chip voor AI-functies, maar houdt 6-core GPU'

Alle iPhone 16-modellen krijgen mogelijk dezelfde chip. Er zijn aanwijzingen dat ze allemaal voorzien worden van een A18-chip, al zou Apple nog onderscheid kunnen aanbrengen.

Verdere iPhone 16-geruchten

Er zijn nog meer geruchten over mogelijke functies van de iPhone 16-serie. Zo zou Apple al sinds 2019 bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen modemchip met antenne. Apple is dan niet meer afhankelijk van Qualcomm en Broadcom. Toch zal Broadcom niet meteen buitenspel staan, want Apple heeft in 2023 nog een miljardendeal met Broadcom gesloten. Dit moet ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen in de VS geproduceerd gaan worden, om minder afhankelijk te zijn van China.

De eerste door Apple ontworpen 5G-modemchip komt dan in 2024 beschikbaar in de iPhone 16, als alles volgens plan verloopt.

Bekijk ook

'Eigen 5G-modem van Apple komt op zijn vroegst eind 2025'

Apple's eigen 5G-modem voor de iPhone laat nog even op zich wachten. Het bedrijf zit daardoor nog even vast aan de 5G-modems van Qualcomm, waarmee het eerder in de clinch lag. Apple verlengde de overeenkomst voor het afnemen van Qualcomms netwerkchips onlangs tot en met 2026. Wanneer verschijnt het eigen 5G-modem van Apple dan wel?

Verder verwachten we dat de iPhone 16 beschikt over een usb-c-poort. Als Apple ook een iPhone 16 Ultra uitbrengt, zou deze wel eens het eerste model zonder oplaadpoort kunnen zijn. Hiermee wordt de iPhone 16 batterij opgeladen die ietsjes groter is in sommige modellen vergeleken met hun voorganger. Veel scheelt het echter niet.

Alleen de Pro-modellen zullen voorzien zijn van een 120Hz ProMotion always on-scherm. Pas in 2025 wordt verwacht dat ook de standaard iPhone-modellen dit krijgen.

Een ander (inmiddels langdurig) gerucht is dat Apple Face ID onder het scherm wil invoeren, zodat de notch kan verdwijnen. Mogelijk is dit uitgesteld naar 2025. De Koreaanse site The Elec denkt dat het al in 2024 kan gebeuren, maar de doorgaans betrouwbare display-expert Ross Young spreekt over 2025. Dit zou dan de iPhone 17 Pro worden.

Bekijk ook

Gerucht: 'Grotere batterij in iPhone 16 en langere batterijduur voor de iPhone 16 Pro Max'

De iPhone 16-toestellen krijgen mogelijk een grotere batterij, zo zegt een bron. De verschillen lijken echter maar klein te zijn in vergelijking met de huidige iPhones. Wel lijkt er iets groters te gebeuren met de iPhone 16 Pro Max.

Release iPhone 16 en prijs

De iPhone 16-modellen worden naar verwachting in september 2024 aangekondigd en zullen nog dezelfde maand in de winkel verschijnen. Soms verschijnen ze niet tegelijk, maar komen één of twee modellen een paar weken later. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij de iPhone 16 Ultra, waarvan nog niet zeker is dat ‘ie er überhaupt komt.

Hoeveel moet je gaan betalen voor de nieuwe modellen? In 2023 jaar wist Apple de prijzen in Europa een stukje te verlagen, na de eerdere inflatiepiek in 2022. We denken dat de toestellen dit jaar ongeveer even duur zullen zijn:

Bekijk ook

Hier zijn 16 geruchten over de iPhone 16

Op deze pagina verzamelen we de geruchten over de iPhone 16-modellen. Wat zeggen analisten en geruchtenlekkers? Welke foto's van onderdelen zijn op internet verschenen? Je leest het allemaal in onze iPhone 16 geruchten-roundup!

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2024
Device
iPhone 16