MacBook Pro met Touch Bar

MacBook: het complete overzicht

Lees alles over de Apple MacBook in alle uitvoeringen. Bekijk de verschillen tussen MacBooks en ontdek welk model bij jou past.

Prijs vanaf €1.249,-

MacBook is de naam voor alle laptops van Apple. Het zijn de populairste Mac-computers die Apple verkoopt en dat heeft een reden: ze zijn licht van gewicht en toch zijn het complete computers waarmee je alles kunt doen: internetten, e-mailen, teksten schrijven, maar ook zwaardere taken uitvoeren zoals video bewerken, programmeren en 3D-modellen ontwerpen. Wil je een MacBook kopen? Dan heb je de keuze uit meerdere modellen, die we in dit overzicht zullen bespreken.

Waarom een MacBook?

Apple’s draagbare computers zijn erg geliefd en dat heeft meerdere redenen:

  • Ze zien er mooi, luxueus en tijdloos uit dankzij hun aluminium behuizing.
  • Ze houden lang hun waarde en leveren tweedehands nog steeds veel geld op.
  • Ze zijn gebruiksvriendelijk en bevatten alles wat je nodig hebt, zoals een agenda, browser en fotobewerker.

MacBook Pro met typende handen

MacBook kopen: er is keuze genoeg

Er zijn drie modellen verkrijgbaar:

Niet meer in het assortiment bij Apple, maar nog wel bij andere winkeliers:

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor MacBooks:

Je leest er meer over op onze pagina MacBook kopen:

Hieronder bespreken we elk model afzonderlijk. Wil je meer weten over de verschillende modellen, dan hebben we voor elke uitvoering een uitgebreider overzicht.

MacBook Pro 2018 update

MacBook Pro (2006 – heden)

De MacBook Pro is ontworpen voor de professionele gebruiker. Dit is een serie krachtige laptops die niet onderdoen voor een desktopcomputer. Ze zijn gemaakt voor professionele beeldbewerking, videomontage en het opnemen van muziek in een studio.

In mei 2019 verscheen het nieuwste model met 9e generatie Intel Core-processor en verbeterd toetsenbord. In juli 2019 is ook het model zonder Touch Bar vernieuwd. Deze heeft nu ook een Touch Bar en Touch ID-sensor, maar dan voor dezelfde prijs als het vorige 2017-model zonder Touch Bar.

De MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf €1499.

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor de MacBook Pro:

MacBook Air 2018 serie

MacBook Air (2008 – heden)

De MacBook Air is bedoeld voor mensen die veel onderweg zijn. Het was de lichtste en meest draagbare Apple-laptop, totdat de 12-inch MacBook verscheen. Deze laptop is alleen nog verkrijgbaar in 13-inch schermformaat en is vooral bedoeld voor lichte dagelijkse computeractiviteiten zoals e-mailen en tekstverwerken.

De eerste Air werd in 2008 aangekondigd door Steve Jobs. Sindsdien verschenen er regelmatig updates. Het meest recente model verscheen in juli 2019, waarbij het scherm een update kreeg met True Tone. Sinds oktober 2018 zit er ook een Retina-scherm in. De zilverkleurige rand rondom het scherm werd vervangen door een zwart paneel. Ook zit er Touch ID in en een achtste generatie Intel Core i5 dual-core-processor. Je leest alles over de meest recente verbeteringen in ons overzicht van de MacBook Air Retina.

De MacBook Air is verkrijgbaar vanaf €1249.

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor de MacBook Air:

MacBook Pro 8-core

MacBook 12-inch (2015 – 2019)

In maart 2015 kondigde Apple de eerste 12-inch MacBook aan. Deze laptop heet kortweg ‘MacBook’ zonder verdere type-aanduiding. Uit het jaartal kun je afleiden om welke uitvoering het gaat. Er verschenen updates in 2015, 2016 en 2017. In juli 2019 is dit model uit het assortiment gehaald.

De MacBook was alleen verkrijgbaar met 12-inch scherm en is dankzij zijn gewicht van rond de 900 gram erg draagbaar. Dit model is zelfs kleiner en lichter dan de vroegere 11-inch MacBook Air. Je kunt kiezen uit de kleuren zilver, goud, roségoud en spacegrijs, al is de voorraad bij winkeliers beperkt omdat deze niet meer gemaakt wordt.

Dit was de eerste Apple-laptop met één enkele USB-C-poort, waarmee je kunt opladen en apparaten aansluiten. Deze poort ondersteunt geen Thunderbolt-3, wat de aansluitingsmogelijkheden ietwat beperkt. Het trackpad heeft ondersteuning voor Force Touch, waarbij de acties afhankelijk zijn van het feit of je hard of zacht drukt. De interne behuizing is compleet fanless en er zijn dus geen ventilatoren meer.

De MacBook 12″ was verkrijgbaar vanaf €1498.

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor de MacBook 12-inch, zolang de voorraad strekt:

Apple MacBook Pro 8-core

Eigenschappen: een MacBook is erg compleet

Elke MacBook heeft een aantal eigenschappen, ongeacht het model. Alle modellen hebben een FaceTime-camera boven het beeldscherm, zodat je kan videobellen via FaceTime of Skype. Ook hebben ze allemaal een multitouch trackpad waarmee je bijvoorbeeld kan scrollen door tekst, in kan zoomen op kaarten en bestanden kunt verslepen. Multitouch houdt in, dat je verschillende acties kunt uitvoeren door met één, twee of meer vingers de trackpad aan te raken. De huidige MacBooks hebben ook een trackpad met Force Touch, waarbij je hard of zacht op de trackpad moet drukken om bepaalde acties uit te voeren.

Sinds 2016 vinden we in de duurdere MacBook Pro de Touch Bar. Dit is een aanraakgevoelige strip waarmee je snel allerlei functies kunt bedienen. Sinds juli 2019 vind je de Touch Bar op alle MacBook Pro’s/

MacBook Pro 2018 vanaf de zijkant op de bank.

Werk je vaak in het donker? Dan zul je ook een groot fan zijn de toetsenbordverlichting, zodat je altijd de knoppen goed kunt zien. Deze verlichting gaat automatisch aan dankzij de ingebouwde omgevingssensor, die er ook standaard in zit. Hou er bij de toetsenborden van alle MacBooks wel rekening mee dat er vaak klachten zijn over vastzittende toetsen of problemen met het dubbel aanslaan van toetsen. Dit probleem doet zich voor bij alle MacBooks met vlindertoetsenbord. Apple biedt hiervoor een reparatieprogramma, dus je kan het toetsenbord altijd kosteloos laten vervangen.

Alle recente MacBook-modellen zijn voorzien van een USB-C-aansluiting waar je ook accessoires op kunt aansluiten als je niet aan het opladen bent. Dit nieuwe type aansluiting biedt meer mogelijkheden dan de vroegere MagSafe-adapter. Dit was een magnetische aansluiting die als voordeel had dat hij automatisch los schiet als iemand over de kabel struikelt. Daardoor was de kans kleiner dat je MacBook op de grond viel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!