15-inch MacBook Air kleuren

MacBook: het complete overzicht

Lees alles over de Apple MacBook in alle uitvoeringen. Bekijk de verschillen tussen MacBooks en ontdek welk model bij jou past.

Prijs (vanaf €1.219,-)

Alles over MacBooks

MacBook is de naam voor alle laptops van Apple. Het zijn de populairste Mac-computers die Apple verkoopt en dat heeft een reden: ze zijn licht van gewicht en toch zijn het complete computers waarmee je alles kunt doen: internetten, e-mailen, teksten schrijven, maar ook zwaardere taken uitvoeren zoals video bewerken, programmeren en 3D-modellen ontwerpen. Wil je een MacBook kopen? Dan heb je de keuze uit meerdere modellen, die we in dit overzicht zullen bespreken.

Waarom een MacBook?

Apple’s draagbare computers zijn erg geliefd en dat heeft meerdere redenen:

 • Ze zien er mooi, luxueus en tijdloos uit dankzij hun aluminium behuizing.
 • Ze houden lang hun waarde en leveren tweedehands nog steeds veel geld op.
 • Ze zijn gebruiksvriendelijk en bevatten alles wat je nodig hebt, zoals een agenda, browser en fotobewerker.

MacBook kopen: er is keuze genoeg

Bij de keuze van een nieuwe MacBook moet allereerst beslissen maken of je de allernieuwste modellen met Apple M2-chip (Apple Silicon) wilt hebben, of de voorgaande modellen met Apple M1-chip. Apple verkoopt zelf geen MacBooks met Intel-processor meer, maar je kunt ze nog wel tegenkomen bij diverse winkels. Voor de afweging Apple Silicon vs Intel hebben we een apart artikel.

MacBook Air vs MacBook Pro 14-inch vs MacBook Pro 16-inch

De volgende keuze die je moet maken is of je een MacBook Pro (voor professionals) of een MacBook Air (voor gewone gebruikers) nodig hebt. We raden de Pro alleen aan als je processorintensieve taken zoals audio- en videobewerking en 3D-modelleren gaat doen. Voor normaal computergebruik zoals het schrijven van documenten, het geven van presentaties en het beantwoorden van e-mail is een MacBook Air ruim voldoende. Zeker bij de MacBooks met Apple Silicon zul je merken dat ze een enorm goede performance hebben en ook heel geschikt zijn voor incidentele videobewerking. Ben je echter van plan om professionele videoproducties te maken, dan is de

Deze MacBook Air-modellen zijn verkrijgbaar:

Deze MacBook Pro-modellen zijn verkrijgbaar:

 • 14-inch MacBook Pro 2023 (M2 Pro, M2 Max): vanaf €2.449,-, verkrijgbaar sinds januari 2023
 • 16-inch MacBook Pro 2023 (M2 Pro, M2 Max): vanaf €3.049,-, verkrijgbaar sinds januari 2023
 • 13-inch MacBook Pro 2022 (M2): vanaf €1.619,-, verkrijgbaar sinds juni 2022

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor MacBooks:

Je leest er meer over op onze pagina MacBook kopen:

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Hieronder bespreken we elk model afzonderlijk. Wil je meer weten over de verschillende modellen, dan hebben we voor elke uitvoering een uitgebreider overzicht.

MacBook Air (vernieuwd in 2023)

De MacBook Air is bedoeld voor mensen die veel onderweg zijn. Het is de lichtste en meest draagbare Apple-laptop in het assortiment. Hij is vooral bedoeld voor dagelijkse computeractiviteiten zoals e-mailen en tekstverwerken. Qua schermformaat kun je alleen kiezen uit 13,6-inch.

In de zomer van 2022 verscheen het huidige model 13,6-inch MacBook Air met M2-processor. Deze heeft een nieuw design gekregen en is verkrijgbaar in de nieuwe kleuren middernacht en sterrenlicht, maar ook in het vertrouwde zilver en spacegrijs. De M2-chip is ca. 20% sneller dan zijn voorganger, de M1-chip. Wil je klaar zijn voor de toekomst, dan is de M2-versie de beste keuze.

MacBook Air 13-inch vs 15-inch met M2-chip

In juni 2023 kwam daar de 15-inch MacBook Air bij, eveneens met M2-chip. Dit is nagenoeg dezelfde laptop als de M2 MacBook Air uit zomer 2022, maar dan dus met een groter display. Het design en de specs zijn nagenoeg hetzelfde. Wel zitten er meer speakers in, waardoor muziek beter klinkt.

Daarnaast verkoopt Apple ook nog de MacBook Air 2020 met M1-chip voor mensen die een goedkoper instapmodel zoeken. Deze is nog steeds een goede keuze als je een MacBook zoekt voor normale kantoortaken.

Apple verkoopt de MacBook Air in vijf uitvoeringen, die je eventueel tegen meerprijs kunt uitbreiden met meer opslag of een betere processor. Dit zijn de modellen die in het assortiment zitten:

 • MacBook Air 15,3-inch (2023, M2-chip en 10-core GPU, 256GB opslag): vanaf €1.599,-
 • MacBook Air 15,3-inch (2023, M2-chip en 10-core GPU, 512 opslag): vanaf €1.829,-
 • MacBook Air 13,6-inch (2022, M2-chip en 8-core GPU, 256GB opslag): vanaf €1.299,-
 • MacBook Air 13,6-inch (2022, M2-chip en 10-core GPU, 512GB opslag): vanaf €1.649,-
 • MacBook Air 13 inch (2020, M1-chip en 7-core GPU, 256GB opslag): vanaf €1.218,85

Prijzen 15-inch MacBook Air 2023 met M2-chip

MacBook Air 2022 schermformaat

Voor veel mensen is de M1-versie ook nog een uitstekende keuze, maar we raden wat de prijs betreft aan om deze niet bij Apple te kopen. Elders vind je namelijk veel betere prijzen:

Bekijk de prijzen van de MacBook Air 2020

Voor een model met Intel-processor kun je het beste een tweedehands MacBook kopen, want die worden op grote schaal aangeboden.

De eerste Air werd in 2008 aangekondigd door Steve Jobs als de lichtste laptop ooit. Sindsdien verschenen er regelmatig updates. Het meest recente model verscheen in de zomer van 2022, waarbij de sprong naar de Apple Silicon M2-chip werd gemaakt. Deze chip is door Apple zelf ontwikkeld en zorgt voor betere prestaties en langere accuduur. Ook ook zit er een minder storingsgevoelig toetsenbord met schaarmechanisme in. Verder heeft dit model een Liquid Retina-scherm en een groot bijna-randloos schermpaneel. Met Touch ID kun je inloggen. Je leest alles over de meest recente verbeteringen in ons overzicht van de MacBook Air.


MacBook Pro (vernieuwd in 2023)

De MacBook Pro is ontworpen voor de professionele gebruiker. Dit is een serie krachtige laptops die niet onderdoen voor een desktopcomputer. Ze zijn gemaakt voor professionele beeldbewerking, videomontage en het maken van professionele audio-opnames.

MacBook Pro 2023 opengeklapt

Negen op de tien gebruikers hebben de MacBook Pro niet nodig, omdat de MacBook Air krachtig genoeg is. Maar wil je toch het liefst een Pro, dan staat het je uiteraard vrij om voor dit model te kiezen.

In januari 2023 verschenen de nieuwste modellen met M2 Pro- en M2 Max-chip. Daarnaast is er nog een 13-inch instapmodel met M2-chip, maar die heeft nog het oude design en is voorzien van een Touch Bar. We raden aan om voor de 2023- of 2021-modellen van de MacBook Pro te kiezen, want daarmee krijg je het meeste waar voor je geld.

De MacBook Pro is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen:

Niet meer verkrijgbaar bij Apple, maar nog wel bij diverse andere winkels:

Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor de MacBook Pro:

MacBook Pro M2

Wil je de eerdere modellen, dan vind je hieronder de prijzen.

Bekijk de prijzen van de 13-inch MacBook Pro 2022


Bekijk de prijzen van de 14- en 16-inch MacBook Pro 2021

Prijzen MacBook Pro M1 (2021)


Bij andere winkelketens vind je vaak betere prijzen voor de MacBook Pro:


MacBook 12-inch (2015 – 2019)

In maart 2015 kondigde Apple de eerste 12-inch MacBook aan. Deze laptop heette kortweg ‘MacBook’ zonder verdere type-aanduiding. Uit het jaartal kun je afleiden om welke uitvoering het gaat. Er verschenen updates in 2015, 2016 en 2017. In juli 2019 is dit model uit het assortiment gehaald.

MacBook 12-inch in meerdere kleuren.

Deze MacBook was alleen verkrijgbaar met 12-inch scherm en was dankzij zijn gewicht van rond de 900 gram erg draagbaar. Het was de eerste Apple-laptop met slechts één poort voor opladen en apparaten aansluiten. Tegenwoordig ben je beter af met het instapmodel 13-inch MacBook Air.

De MacBook 12″ was destijds verkrijgbaar vanaf €1.499,- maar is nu nergens meer te koop. We raden af om er nog eentje te kopen, tenzij je tweedehands een erg goede deal kunt scoren en ‘m alleen voor licht schrijfwerk wilt gebruiken.


Eigenschappen: een MacBook is erg compleet

Elke MacBook heeft een aantal eigenschappen, ongeacht het model. Alle modellen hebben een FaceTime-camera boven het beeldscherm, zodat je kan videobellen via apps als FaceTime en Microsoft Teams. Ook hebben ze allemaal een multitouch trackpad waarmee je bijvoorbeeld kan scrollen door tekst, in kan zoomen op kaarten en bestanden kunt verslepen. Multitouch houdt in, dat je verschillende acties kunt uitvoeren door met één, twee of meer vingers de trackpad aan te raken. De huidige MacBooks hebben ook een trackpad met Force Touch, waarbij je hard of zacht op de trackpad moet drukken om bepaalde acties uit te voeren.

Tussen 2016 en 2020 waren de MacBook Pro’s voorzien van een Touch Bar. Dit is een aanraakgevoelige strip waarmee je snel allerlei functies kunt bedienen. In 2021 is Apple hiermee gestopt.

Werk je vaak in het donker? Dan zul je ook een groot fan zijn de toetsenbordverlichting, zodat je altijd de knoppen goed kunt zien. Deze verlichting gaat automatisch aan dankzij de ingebouwde omgevingssensor, die er ook standaard in zit.

Alle modellen vanaf 2020 zijn voorzien van een Magic Keyboard met schaarmechanisme. Eerdere modellen hebben een vlindermechanisme, die wat meer gevoelig is voor defecten. Apple biedt hiervoor een reparatieprogramma, dus je kan het toetsenbord altijd kosteloos laten vervangen. Je bent je MacBook dan wel een paar dagen kwijt.

Alle recente MacBook-modellen zijn voorzien van een usb-c-aansluiting waar je ook accessoires op kunt aansluiten als je niet aan het opladen bent. Daarnaast is sinds 2021 de MagSafe-adapter terug. Dit is een magnetische aansluiting die als voordeel heeft dat hij automatisch losschiet als iemand over de kabel struikelt. Daardoor is de kans kleiner dat je MacBook op de grond valt.

De MacBook toetsenborden zijn verschillend per model. Je kunt te maken krijgen met het vlinder- of schaartoetsenbord.

Bekijk ook

MacBook-toetsenborden: welke MacBooks hebben het nieuwe keyboard?

De MacBooks van Apple gebruiken verschillende mechanismen voor het toetsenbord. Naast het vlindertoetsenbord is er ook het schaartoetsenbord. Welke is het 'goede' toetsenbord en in welke MacBooks kun je het vinden?

Apple Silicon in recente Macs
Alle recente Mac-modellen zijn voorzien van een Apple Silicon-chip. Deze chipsoort is door Apple zelf ontworpen en geeft je extra krachtige prestaties én een veel langere accuduur. Doordat Apple de chip zelf heeft ontworpen, werken hard- en software nauwer met elkaar samen dan voorheen. Hij is gebaseerd op de chips die Apple al ruim tien jaar gebruikt in de iPhone en iPad. De meeste modellen zijn voorzien van M1- of M2-chip, terwijl je bij de krachtige modellen kunt kiezen voor de M1 Pro/Max en de M2 Pro/Max-chip, met nog betere performance.

Bekijk ook

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1- en M2-chip en hun varianten.

Ben je klaar om een MacBook te kopen? Check dan ons prijzen- en modellenoverzicht!

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2023
Devices
Mac, MacBook