MacBook Pro met Touch Bar

MacBook: het complete overzicht

Lees alles over de Apple MacBook in alle uitvoeringen. Bekijk de verschillen tussen MacBooks en ontdek welk model bij jou past.

Prijs vanaf €1.099,-

MacBook is de naam voor alle laptops van Apple. Het zijn de populairste Mac-computers die Apple verkoopt en dat heeft een reden: ze zijn licht van gewicht en toch zijn het complete computers waarmee je alles kunt doen: internetten, e-mailen, teksten en foto’s bewerken. Wil je een MacBook kopen? Dan heb je de keuze uit drie modellen, die we in dit overzicht zullen bespreken.

Waarom een MacBook?

Apple’s draagbare computers zijn erg geliefd en dat heeft meerdere redenen:

  • Ze zien er mooi, luxueus en tijdloos uit dankzij hun aluminium behuizing.
  • Ze houden lang hun waarde en doen het tweedehands altijd goed.
  • Ze zijn gebruiksvriendelijk en bevatten alles wat je nodig hebt, zoals een agenda, browser en fotobewerker.

MacBook Pro met typende handen

MacBook kopen: er is keuze genoeg

Er zijn drie modellen verkrijgbaar:

Hieronder bespreken we elk model afzonderlijk. Wil je meer weten over de verschillende modellen, dan hebben we voor elke uitvoering een uitgebreider overzicht.

MacBook Pro 2018 update

MacBook Pro (2006 – heden)

De MacBook Pro is ontworpen voor de professionele gebruiker. Dit is een serie krachtige laptops die niet onderdoen voor een desktopcomputer. Ze zijn gemaakt voor professionele beeldbewerking, videomontage en het opnemen van muziek in een studio.

In juli 2018 verscheen het nieuwste model met Coffee Lake-processor en verbeterd toetsenbord.

De MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf €1498.

MacBook Gold & Space Grey

MacBook 12-inch (2015 – heden)

In maart 2015 kondigde Apple de eerste 12-inch MacBook aan. Deze laptop heet kortweg ‘MacBook’ zonder verdere type-aanduiding. Uit het jaartal kun je afleiden om welke uitvoering het gaat. Inmiddels is dit model elk jaar vernieuwd, dus er is een specifiek model voor 2015, 2016 en 2017.

De MacBook is alleen verkrijgbaar met 12-inch scherm is is dankzij zijn gewicht van rond de 900 gram erg draagbaar. Dit model is zelfs kleiner en lichter dan de 11-inch MacBook Air, die Apple inmiddels niet meer verkoopt. Je kunt kiezen uit de kleuren zilver, goud, roségoud en spacegrijs.

Dit is de eerste Apple-laptop met één enkele USB-C-poort, waarmee je kunt opladen en apparaten aansluiten. Het trackpad heeft ondersteuning voor Force Touch, waarbij de acties afhankelijk zijn van het feit of je hard of zacht drukt. De interne behuizing is compleet fanless en er zijn dus geen ventilatoren meer.

De MacBook 12″ is verkrijgbaar vanaf €1498.

macbook_air_2013

MacBook Air (2008 – heden)

De MacBook Air is bedoeld voor mensen die veel onderweg zijn. Het was de lichtste en meest draagbare Apple-laptop, totdat de 12-inch MacBook verscheen. Deze laptop alleen nog verkrijgbaar in 13-inch schermformaat en is vooral bedoeld voor lichte dagelijkse computeractiviteiten zoals e-mailen en tekstverwerken.

De eerste Air werd in 2008 aangekondigd door Steve Jobs. Sindsdien verschenen er regelmatig updates. Het meest recente model verscheen in juni 2017, waarbij de processor een hogere kloksnelheid van 1,6 GHz naar 1,8 GHz kreeg.

De MacBook Air is verkrijgbaar vanaf €1098.

macbooks

Een MacBook is erg compleet

Elke MacBook heeft een aantal eigenschappen, ongeacht het model. Alle modellen hebben een FaceTime-camera boven het beeldscherm, zodat je kan videobellen via FaceTime of Skype. Ook hebben ze allemaal een multitouch trackpad waarmee je bijvoorbeeld kan scrollen door tekst, in kan zoomen op kaarten en bestanden kunt verslepen. Multitouch houdt in, dat je verschillende acties kunt uitvoeren door met één, twee of meer vingers de trackpad aan te raken. De 12-inch MacBook en de nieuwste Pro-modellen gaan nog een stap verder: deze hebben een trackpad met Force Touch, waarbij je hard of zacht op de trackpad moet drukken om bepaalde acties uit te voeren.

Macbook pro

Werk je vaak in het donker? Dan zul je ook een groot fan zijn de toetsenbordverlichting, zodat je altijd de knoppen goed kunt zien. Deze verlichting gaat automatisch aan dankzij de ingebouwde omgevingssensor, die er ook standaard in zit.

Tot slot heeft iedere MacBook (met uitzondering van de nieuwste modellen) een magnetische oplader, de MagSafe-adapter. De oplaadkabel schiet automatisch los als iemand eraan trekt. Je hoeft hoeft dus niet bang te zijn dat de oplaadstekker kapot gaat of dat de laptop op de grond valt wanneer iemand over de kabel struikelt. In de nieuwere modellen is dit vervangen door een USB-C-aansluiting.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!