iPhone 14 vs iPhone 14 Plus

iPhone 15 Plus: dit zijn de geruchten over het nieuwe plusmodel

In 2023 kunnen we vermoedelijk weer een nieuw plusmodel verwachten: de iPhone 15 Plus. Deze krijgt een 6,7-inch scherm en is bedoeld voor mensen die een royaal groot scherm willen hebben in hun nieuwe iPhone. Wat weten we al over de iPhone 15 Plus? Dat lees je in dit overzicht!

De iPhone 15 Plus zal vermoedelijk in het najaar van 2023 worden onthuld, als een betaalbaar toestel met een groot scherm. Het is de opvolger van de iPhone 14 Plus, die volgens geruchten niet zo heel populair was. Toch zou Apple hebben besloten om dit type toestel een tweede kans te geven. Het gaat hier om een standaardmodel in de iPhone 15-serie, maar met een iets groter 6,7-inch scherm, naast het gebruikelijke formaat van 6,1-inch. Wil je weten wat er zoal bekend is over de iPhone 15 Plus? Lees dan hieronder alle info!

iPhone 15 Plus in het kort

Dit zijn de verwachte eigenschappen van de iPhone 15 Plus:

 • Release in najaar 2023
 • Vermoedelijk met Face ID in Dynamic Island
 • OLED-display met standaard refresh rate (60Hz)
 • Dubbele camera met ultragroothoeklens en groothoeklens (mogelijk 48-megapixel)
 • Wifi 6E (nieuw)
 • Bluetooth 5.3 (nieuw)
 • Usb-c-poort voor opladen en data-overdracht (nieuw)
 • Snellere chip, mogelijk A16
 • Alle functies van de iPhone 14 (Plus)
 • Aankondiging in september 2023
 • Pre-order en beschikbaarheid volgen vrij snel daarna
 • Prijs vanaf vanaf €1.119,-

Releasedatum iPhone 15 Plus

Wat de releasedatum van de iPhone 15 Plus betreft kunnen we met redelijke zekerheid afgaan op voorgaande jaren. Apple heeft nieuwe iPhones vrijwel altijd in september aangekondigd, waarna ze de eerstvolgende vrijdag in pre-order gaan. Een week later liggen de nieuwe toestellen in de winkel. Aangezien de iPhone 15 Plus nu in de standaard line-up past, denken we niet dat dit toestel opnieuw een speciaal introductiemoment krijgt zoals bij de iPhone 14 Plus gebeurde. Het is goed mogelijk dat er rond 12 september een iPhone-event plaatsvindt en dat de iPhone 15 Plus rond 22 september verkrijgbaar is. Tenzij er onverwachte gebeurtenissen zijn die wereldwijd impact hebben, zoals in 2020 het geval.

We verwachten voor 2023 het volgende:

 • Begin september 2023: Aankondiging iPhone 15-modellen
 • Medio september 2023: Start pre-order
 • Eind september 2023: Eerste leveringen

Prijs iPhone 15 Plus

Voor de prijs van de iPhone 15 Plus verwachten we dat Apple dit jaar niet opnieuw forse verhogingen gaat doorvoeren. We rekenen dan ook op een vanafprijs van €1.119,- voor het model met 128GB opslag, net als de iPhone 14 Plus.

Design iPhone 15 Plus

Voor het design van de iPhone 15 Plus verwachten geen grote wijzigingen. Dat betekent een aluminium behuizing met glimmend glazen achterkant, waarbij de camerabult een gemiddelde grootte heeft met twee lenzen. Je vindt hoogstwaarschijnlijk ook de gebruikelijke knoppen en schakelaar aan de zijkant. Apple kan nog wel wat variëren qua kleuren, maar ook hier verwachten we weinig spannende veranderingen. De iPhone 15 Plus lijkt waarschijnlijk heel erg op de iPhone 14 Plus en ander voorgangers met platte zijkanten.

iPhone 15 Pro concept

Bij de iPhone 15 Pro-modellen kiest Apple vermoedelijk wel voor een gewijzigd ontwerp, waarbij de randen aan de achterkant iets anders lopen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat Apple dit vernieuwde design ook bij de standaardmodellen gaat doorvoeren, al kan dat uiteindelijk wel het geval zijn om de modellen duidelijker te late onderscheiden van de vorige series. Maar de zijkant zal in ieder geval plat zijn, net als dat je de laatste jaren gewend bent.

Scherm iPhone 15 Plus

De voornaamste reden waarom je voor een iPhone 15 Plus zou kiezen, is vanwege het scherm. Net als bij de voorganger, krijgt dit grotere Plus-model hoogstwaarschijnlijk een 6,7-inch display. Dat is even groot als van de iPhone 15 Pro Max, het nieuwste en duurste model van dit jaar. Maar er zijn wel verschillen met het duurste. Net als bij de voorganger krijgt ook het grote standaardmodel van dit jaar geen 120Hz-display, maar een scherm met 60Hz beeldverversing. Ook de maximale helderheid zal wat lager liggen.

De grote vraag is of de iPhone 15 Plus ook een always-on scherm krijgt. Dit vereist een ProMotion-scherm met wisselbare verversingsfrequentie en zoals we zeiden denken we niet dat Apple dit nu al in alle modellen gaat gebruiken.

iPhone 14 Pro Dynamic Island

Dynamic Island ook op de iPhone 15 Pro

Bij de iPhone 14-serie was het Dynamic Island alleen aanwezig op de Pro-modellen. Dat zou in 2023 wel eens kunnen veranderen, waardoor ook de iPhone 15 Plus de notch inruilt voor een dynamisch deel rondom de camera’s en sensoren. Daarmee komt het scherm op dit vlak gelijk te liggen met de duurdere Pro-modellen.

Verwachte functies iPhone 15 Plus

Er zijn al wat geruchten over de functies die we in de iPhone 15 Plus kunnen verwachten. Dit zijn de belangrijkste specs:

 • Face ID in Dynamic Island
 • OLED-display met standaard refresh rate (60Hz)
 • Dubbele camera met ultragroothoeklens en groothoeklens (mogelijk 48-megapixel)
 • 6GB RAM
 • Wifi 6E (nieuw)
 • Bluetooth 5.3 (nieuw)
 • Usb-c-poort voor opladen en data-overdracht (nieuw)
 • Draadloos opladen met Qi en MagSafe
 • Alle functies van de iPhone 14 Plus, zoals 5G
 • Standaard voorzien van iOS 17

Alle functies die je kent van de iPhone 14 Plus, zul je ook in de opvolger vinden. Denk dan aan functies als de crashdetectie en de SOS via satelliet-functie. Hopelijk is de satellietfunctie tegen die tijd beschikbaar in meer landen, waaronder Nederland. De belangrijkste verbetering vinden we waarschijnlijk onderop de iPhone, namelijk bij de oplaadpoort.

Geen Lightning-poort, maar usb-c

Apple is verplicht om in 2024 devices te voorzien van een usb-c-poort. We verwachten echter dat Apple dit al in 2023 gaat doen. Het betekent dat de Lightning-poort gaat verdwijnen en dat je eventueel je kabels moet vervangen. Voor mensen die al wat langer een iPad of MacBook gebruiken zal de overgang wat minder groot zijn: zij hebben nu één kabeltje minder nodig.

Er zou al een iPhone 15 met usb-c-poort worden getest en Apple-topman Greg Joswiak heeft bevestigd dat de iPhone usb-c krijgt. Maar wanneer? Wij gokken op 2023.

iPhone zonder poort

Er waren ook geruchten dat Apple zou werken aan een iPhone zonder oplaadpoort voor volledig draadloos opladen. Maar dit vinden we wat minder geloofwaardig. Het zou dankzij MagSafe best haalbaar zijn, maar het brengt ook wat technische uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld bij het herstellen van een vastgelopen iPhone.

De vraag is wel of de specificaties van de usb-c-poort in de iPhone 15 Plus gelijk zijn met die in de duurdere Pro-modellen. Er gaan geruchten dat de Pro-modellen voorzien zijn van usb 3.2 of Thunderbolt 3, maar dat de standaardmodellen het met usb 2-snelheden moet doen. Daarmee zou de poort niet veel verschillen met de huidige Lightning-aansluiting, ook al is hij qua vorm wel anders.

Camera in iPhone 15 Plus

Voor de standaardmodellen verwachten we wederom twee lenzen: een groothoeklens en ultragroothoeklens. Dat betekent dat de telelens nog steeds exclusief voor de Pro-modellen blijft. Er gaan geruchten dat de groothoeklens van de gewone modellen een upgrade krijgt naar de 48-megapixelcamera die we nu al in de Pro-modellen zien. Verder spreekt een bron over verbeterde sensoren die meer licht doorlaten, al is niet duidelijk of dit ook naar de gewone modellen komt.

Verder verwachten we vooral kleine verbeteringen op het gebied van de camera, bijvoorbeeld door verbeterde onderdelen. Een derde cameralens of de toevoeging van een LiDAR-scanner zoals in de Pro-modellen verwachten we dit jaar niet voor de iPhone 15 Plus. Wel komt Apple in 2023 met een periscooplens in de camera, maar die zou alleen te vinden zijn in de iPhone 15 Pro Max. Lees ook ons artikel over de iPhone 15-camera.

Bekijk ook

Dit kunnen we verwachten van de iPhone 15 camera

Wat zijn de verbeteringen die we verwachten voor de camera van de iPhone 15? Volgens bronnen kiest Apple voor een nieuwe sensor die overbelichting voorkomt en moet zorgen voor een aanzienlijke verbetering bij weinig licht. Ook wordt de camerabult dunner op de iPhone 15 Pro Max.

Chip en prestaties iPhone 15 Plus

Afgelopen jaar had Apple bij de iPhone 14-familie voor het eerst onderscheid gemaakt tussen de chips van de standaardmodellen en de Pro-serie. Waar de iPhone 14 Pro (Max) nog de A16-chip kregen, moest de iPhone 14 (Plus) het doen met een verbeterde versie van de A15-chip. Dit jaar verwachten we een soortgelijk verschil, al maken beide modellen wel een sprong. De Pro-modellen gaan naar de A17-chip, terwijl de iPhone 15 (Plus) vermoedelijk de A16-chip krijgt. Of dat exact dezelfde A16-chip is als nu in de iPhone 14 Pro (Max), is echter nog de vraag. Apple zou kunnen kiezen voor een grafisch minder indrukwekkende versie, bijvoorbeeld met een GPU-core minder.

Qua prestaties verwachten we overigens weinig verschil met de iPhone 14 Plus van vorig jaar. Ondanks een nieuwere chip, zal dit vooral in de energiezuinigheid merkbaar zijn. Apple zal daarom naar verwachting zorgen voor een langere batterijduur. Hoeveel langer deze zal worden, moet op een later moment blijken.

Opslag en werkgeheugen in de iPhone 15 Plus

Verder verwachten we in de iPhone 15 Plus 6GB RAM, net als in zijn voorganger. Alleen de Pro-modellen krijgen volgens geruchten een upgrade naar 8GB RAM, vanwege de geavanceerdere camera’s die erin zitten. 6GB RAM is echter ruim voldoende gebleken bij de eerdere modellen, dus we verwachten op dit punt geen problemen.

iPhone 14 Plus review

Qua opslagcapaciteit zal Apple naar verwachting dezelfde hoeveelheden aanhouden. Dat betekent dus de keuze uit 128GB, 256GB en 512GB. Apple zou eventueel de optie van 1TB erbij kunnen doen, maar dat is ook afhankelijk van de Pro-modellen. Deze beginnen in 2023 mogelijk bij 256GB en gaan tot 2TB. Dat schept ruimte om onderscheid te behouden met de standaardmodellen en die te voorzien van een 1TB-optie.

Lees ook onze andere pagina’s over de modellen van 2023. Nog niet toe aan een iPhone 15 Plus? Bekijk dan de modellen uit de iPhone 14-serie, waaronder de iPhone 14 Plus.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2023