AirTag Hermes

AirTag: alles over Apple’s slimme tracker

De AirTag is een nieuw accessoire van Apple waarmee je persoonlijke spullen kunt terugvinden. Er waren al concurrerende trackers van Tile en andere merken, maar de AirTag onderscheidt zich op een aantal punten. Op deze pagina lees je alles over de AirTag functies, specs, prijzen en meer.

AirTag review Prijs (vanaf €39,-)

Dit is de AirTag

De AirTag is een accessoire voor de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Met deze tracker kun je voorwerpen opzoeken die je kwijt bent. Je bevestigt ‘m bijvoorbeeld aan je sleutelbos, portemonnee of tas, zodat je altijd weet waar ze zijn.


Dit zijn de prijzen:

AirTag in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de AirTag:

  • Tracker voor het terugvinden van persoonlijke voorwerpen
  • Voorzien van Ultra Wideband U1-chip voor nauwkeurige locatiebepaling
  • Werkt via Zoek mijn-netwerk
  • Voorwerpen ook vindbaar als je buiten bereik bent
  • Sinds 30 april 2021 verkrijgbaar in Nederland en België
  • Prijs vanaf €39,- per stuk of €129,- voor vier stuks
  • Er zijn losse hangers verkrijgbaar voor aan je koffer, rugzak en andere voorwerpen.

AirTag

Functies van de AirTag

Nauwkeurig zoeken en vinden dankzij Ultra Wideband

De AirTag is voorzien van Apple’s U1-chip. Dit is een Ultra-Wideband-chip die ook in nieuwste iPhones zit. Deze techniek zorgt ervoor dat je zeer nauwkeurig (tot enkele decimeters) de locatie kan bepalen.

Apple gebruikt de U1-chip al voor AirDrop en Handoff, maar nu dus ook om zeer nauwkeurig je voorwerpen op te zoeken met de AirTag. Bovendien werkt de tracker als je buiten Bluetooth-bereik van je telefoon bent. Het accessoire maakt dan met een Bluetooth-verbinding met Apple-apparaten van andere gebruikers om via het Zoek mijn-netwerk de locatie door te geven. Dit gaat allemaal anoniem, dus je hoeft niet bang te zijn dat iemand anders de locatie van jouw Apple Tile kan zien. Verderop op deze pagina lees je meer over privacy.

Bekijk ook

Ultra wideband-chip in Apple-producten: alles over nauwkeurige plaatsbepaling

Apple gebruikt ultra wideband-technologie om nauwkeuriger de locatie van devices te kunnen bepalen. In heel wat producten vind je de U1-chip en de ultra wideband-chip van de tweede generatie. Wat is UWB en wat kun je ermee? In deze uitleg lees je alles over de ultra wideband-chips in de iPhone, Apple Watch en andere apparaten.

Voor het terugvinden van de AirTag kun je op de kaart kijken, een geluidje afspelen of gebruik maken van de functie Nauwkeurig zoeken. Dit maakt gebruik. van ARKit. Je ziet op het scherm van je iPhone visuele aanwijzingen waar je tracker zich bevindt. De weergave lijkt op een kompas, waarbij een pijl aanwijst in welke richting je moet lopen. Naarmate je dichterbij komt verandert de weergave zodat je weet hoe ver de AirTag nog verwijderd is (zie onderstaande afbeelding).

AirTag zoeken met iPhone

Nauwe samenwerking met ‘Zoek mijn’

Spullen terugvinden doe je via het vernieuwde Zoek mijn-app. Op het nieuwe Objecten-tabblad vind je de AirTags terug, samen met andere apparaten die via het Zoek mijn-netwerk samenwerken, zoals de nieuwste VanMoof-fietsen. Je ziet op een kaartje of ze thuis liggen of op een ander adres, bijvoorbeeld op je werk.

Zoek mijn app met AirTag

NFC-chip werkt ook met Android-telefoons

In iedere AirTag zit een NFC-chip. Wanneer jij als eigenaar de tracker als verloren markeert, kan de vinder met behulp van NFC meer informatie opvragen, zoals contactinformatie. NFC zit tegenwoordig in vrijwel iedere smartphone, wat de kans groter maakt dat jouw verloren object wordt teruggevonden. Een nadeel is dat er op de AirTag zelf geen aanwijzingen staan wat de vinder moet doen. In het begin zou dit voor verwarring kunnen zorgen.

airtag-gevonden-tikken-voor-informatie

Dankzij de bewegingssensor in een AirTag merkt het apparaat wanneer hij beweegt zonder de eigenaar. Heeft iemand per ongeluk jouw sporttas meegenomen van de sportschool, dan zal de tracker na verloop van tijd gaan piepen om aandacht te trekken. iPhone-gebruikers krijgen een melding op hun toestel, terwijl Android-gebruikers hun telefoon tegen de AirTag moeten tikken om meer informatie op te vragen.

Overige functies en specificaties

De AirTag heeft een knoopcelbatterij van het type CR2032, die volgens Apple zo’n jaar mee gaat. De batterij is vervangbaar. Tot slot is de AirTag waterbestendig met een certificering van IP67. Dat betekent dat het accessoire getest is op 30 minuten ondergedompeld worden op 1 meter diepte.

Onze AirTag-review

Dit is de conclusie van onze AirTag-review:

De AirTag is een handig en gemakkelijk accessoire om je spullen terug te vinden. Hij is simpel in gebruik te nemen en de functie voor nauwkeurig zoeken werkt goed. Wel moet je al redelijk dichtbij de AirTag zijn om pijlen op het scherm te zien en geluidjes af te spelen. Apple heeft aan vrijwel alles gedacht, ook aan privacy en aan het persoonlijk maken van de AirTag met inscripties en hoesjes. De prijs van 39 euro (en vaak minder) zorgt ervoor dat iedereen zich dit nieuwe accessoire kan veroorloven om eens te proberen. Apple is niet de eerste met een dergelijke Bluetooth-tracker, maar heeft het wel goed aangepakt, met aandacht voor privacy en beveiliging. Het voelt erg ‘af’ voor een eerste generatie product.

Bekijk ook

AirTag review: van deze impulsaankoop krijg je geen spijt

Hoe bevalt Apple's eerste tracker? We hebben de AirTag voor je getest en vertellen over onze ervaringen bij het uitpakken, in gebruik nemen en het tracken van spullen gedurende een paar dagen. In deze AirTag review ontdek je of het ook iets voor jou is.

AirTag en privacy: ben je wel anoniem?

Apple prijst de AirTag aan met de belofte dat ‘honderden miljoenen vrienden’ je gaan meehelpen met zoeken. Dat wekt de indruk dat andere gebruikers de locatie van jouw AirTag weten en dat roept vragen op hoe privacyvriendelijk de AirTag nu eigenlijk is. Maar Apple heeft aan alles gedacht.

De AirTag slaat geen locatiegegevens of locatiegeschiedenis op. Alles wordt volledig versleuteld opgeslagen zodat alleen de eigenaar van een AirTag kan zien waar deze zich bevindt. Ben je je AirTag kwijtgeraakt, dan krijg je als eigenaar geen informatie over de vinder – maar deze persoon kan wel contact met jou opnemen als je je contactgegevens hebt achtergelaten. Dit moet je echter bewust en handmatig doen. Het Bluetooth-ID van de AirTag wisselt regelmatig om ongewenste tracking te voorkomen.

Design van de AirTag

De AirTag is een klein rond schijfje met een diameter van circa 32 millimeter en een dikte van 8 mm. Dat de tracker vrij compact is, is onder andere te danken aan het gebruik van een simpele knoopcelbatterij. Als Apple de AirTag had voorzien van draadloos opladen of een oplaadbare batterij, was de behuizing veel dikker geweest. De AirTag weegt maar 11 gram. Wat kleuren betreft heb je weinig keuze: alleen wit. De achterkant bestaat uit een schijfje van RVS, die je vrij gemakkelijk kunt verwijderen door te draaien. Je krijgt dan toegang tot de batterij en de interne componenten.

AirTag voorkant achterkant

Zoals te zien op de bovenstaande afbeelding kun je een inscriptie op je Apple-tracker laten zetten om ze van elkaar te onderscheiden. Je kunt maximaal 4 tekens kiezen, bestaande uit letters, cijfers en emoji. Bestel je een setje van vier AirTags, dan kun je voor elke tracker een andere inscriptie kiezen. Scheldwoorden zijn niet toegestaan. Een inscriptie is alleen mogelijk via Apple zelf, bij andere winkels kun je uitsluitend ‘kale’ AirTags kopen.

Accessoires voor je AirTag

Omdat de AirTag geen bevestigingspunt heeft, zijn er twee mogelijkheden: je gooit de AirTag los in de tas, of je kiest een houder. Apple verkoopt drie verschillende accessoires, waaronder (sleutel)hangers van leer en polyurethaan.

  • Leren AirTag-sleutelhanger in rood, bruin of donkerblauw leer: €49,-
  • Leren AirTag-hanger in rood of bruin: €55,-
  • AirTag-hanger in polyurethaan: €39,-

Je kunt ook goedkopere hangers van kunststof kiezen van andere merken zoals Belkin. Bekijk onze aparte gids met AirTag accessoires en zoek de beste hanger voor jou! Tip: bedenk van tevoren waar je je tracker aan wil vastmaken, zodat je een mooie kleurcombinatie krijgt.

Bekijk ook

De beste AirTag-hangers voor sleutelbos of tas

Raak jij vaak van alles kwijt? Met deze accessoires bevestig je een AirTag aan je belangrijkste spullen, zodat je terugvindt wat je dierbaar is.

Prijs en verkrijgbaarheid AirTag

De AirTag is sinds 30 april 2021 in Nederland en België te bestellen voor een adviesprijs van €39,- (1 stuk) en €129,- (4 stuks). Bij andere winkels vind je vaak lagere prijzen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2022
Device
AirTag