AirTag: dit weten we over de Apple-tracker

Verwachtingen en geruchten op een rij

De AirTag, ook wel Apple Tag genoemd, is een aankomende tracker van Apple, waarmee je zoekgeraakte spullen kunt terugvinden. De afgelopen maanden is er al veel informatie naar buiten gekomen over dit nog niet eerder aangekondigde accessoire. In dit artikel zetten we op een rij wat we nu al weten van de AirTag en wat we van deze Apple-tracker verwachten.

Dit weten we nu al over de AirTag

Als je vaak spullen kwijt bent, dan komt Apple binnenkort mogelijk met de oplossing. Er gaan al maanden geruchten over een zogenaamde Apple Tag, een Bluetooth-accessoire dat je kan bevestigen aan al je spullen. Hierdoor kan je via de app op je iPhone zien waar ze zijn en sleutels, tassen en andere voorwerpen makkelijk opzoeken. Recent is de naam AirTag opgedoken en het lijkt erop dat dit de naam is die Apple zal gaan kiezen. De AirTag is nog niet aangekondigd, maar er zijn wel sterke aanwijzingen voor een spoedige komst van deze tracker. We zetten de geruchten, verwachtingen en meer voor je op een rijtje.

AirTag in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen van de Apple-tracker:

 • Naam ‘AirTag’ is al bevestigd in Apple’s iOS 13-code
 • Bluetooth-accessoire waarmee je voorwerpen kan opsporen
 • Nog niet aangekondigd, maar meerdere aanwijzingen ontdekt in code van iOS 13
 • Werkt via Zoek mijn-app
 • Gebruikt het signaal van andere iPhone-gebruikers als de tracker buiten bereik is

Tile spullen terugvinden

Wat is de AirTag?

De AirTag is een klein, vermoedelijk rond, accessoire dat je bevestigt aan je sleutelbos, tas of ander voorwerp. Met de tracker, ook wel Apple Tag genoemd, kun je via je iPhone de apparaten opsporen. De locatie wordt bijgehouden en via Bluetooth met jouw apparaat gedeeld. Hoewel dit nog niet bekend is, kun je mogelijk een geluidje afspelen om bijvoorbeeld je sleutels op te sporen. Het is daarmee vergelijkbaar met de Zoek mijn iPhone-functie, maar dan voor andere apparaten dan je iPhone, iPad, AirPods of Mac.

Volgens geruchten werkt de tracker op een soortgelijke manier zoals de nieuwe offline functie van de Zoek mijn-app. Daarmee kan je iPhones, iPads en andere apparaten opzoeken, ook als ze geen verbinding hebben met Wi-Fi of een mobiel netwerk.

Design van de AirTag

 • Rond ontwerp met Apple-logo
 • Mogelijk verwisselbare batterij

#1 Klein en rond

Hoewel we nog geen productafbeeldingen gezien hebben, zijn er wel afbeeldingen ontdekt in de code van iOS 13. Daarop is te zien dat Apple kiest voor een rond design met daarop het Apple-logo. Of er ook meerdere kleuren komen (zodat je bijvoorbeeld meerdere sleutelbossen kan herkennen) is niet bekend, maar het is zeker niet ondenkbaar.

Apple tracker wit

#2 Verwisselbare batterij

Volgens bronnen zit er een verwisselbare batterij in de AirTag. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je deze om de zoveel tijd moet opladen. Bluetooth is energiezuinig, dus we verwachten dat de batterij ongeveer een jaar mee gaat. Bij andere soortgelijke trackers is dat ook het geval.

AirTag gebruiken

 • Koppelen aan iCloud-account
 • Integratie met Zoek mijn-app
 • Voorwerpen opzoeken met hulp van andere Apple-gebruikers
 • Maakt gebruik van ARKit
 • Locaties toevoegen

#3 Koppelen aan iCloud-account

Elke AirTag wordt volgens interne testversies gekoppeld aan je iCloud-account, op ongeveer dezelfde manier als je AirPods. Hoe het instellen precies werkt weten we nog niet, maar waarschijnlijk is het een kwestie van de tracker bij je iPhone houden en op een knop drukken.

#4 Vinden via Zoek mijn-app

De thuishaven van de trackers wordt volgens bronnen de nieuwe Zoek mijn-app. Deze bestaat nu uit de tabbladen Personen (voor het vinden van vrienden ter vervanging van de Zoek Vrienden-app), Apparaten (ter vervanging van Zoek mijn iPhone) en Ik (waar je enkele instellingen aanpast). In een ontdekte testversie is ook nog een Items (Voorwerpen) tabblad gevonden, waar de nieuwe Apple Tracker in te vinden is. Je ziet hier dan vermoedelijk een overzicht van je voorwerpen, inclusief een kaartje met waar ze zich bevinden.

#5 Met hulp van anderen

Je eigen iPhone houdt de locatie bij van al je voorwerpen, maar wat als je buiten het bereik komt? Dan gaat er een systeem in werking dat volgens bronnen ‘Search Party’ genoemd wordt. Het Bluetooth-signaal van de tracker wordt door andere apparaten met iOS 13 en macOS Catalina opgepikt, waarna deze apparaten beveiligd jouw locatie doorsturen. iPhones, iPads en Macs van andere gebruikers worden dus ingezet om de locatie naar jouw iPhone te verzenden, zodat je een melding van de locatie kan krijgen. Andere soortgelijke Bluetooth-trackers zoals die van Tile werken op dezelfde manier.

#6 Maakt gebruik van ARKit

Voor het vinden van je apparaten is Apple mogelijk van plan om ARKit in te zetten. Via augmented reality wordt dan aangegeven waar je apparaat ongeveer ligt. In de afbeeldingen die ontdekt zijn maakt Apple gebruik van 3D-ballonnen om de locatie aan te duiden. ARKit kan in dit geval nauwkeuriger zijn dan enkel een geluidje, omdat een geluidje alleen aangeeft waar het voorwerp ongeveer ligt.

#7 Veilige locaties toevoegen

Tot slot kan de AirTag je een melding sturen zodra je buiten bereik komt. Je krijgt dan bijvoorbeeld een waarschuwing als je het huis of werk verlaat zonder je portemonnee of sleutelbos. Via de app zou je zogenaamde veilige locaties in kunnen stellen, waarvoor je geen melding krijgt. Dit moet voorkomen dat je elke keer een melding krijgt als je een locatie verlaat, terwijl je het voorwerp waar de AirTag aan verbonden zit bewust achterlaat.

Apple Tracker-item

Mogelijke release en prijs van AirTag

Het is nog onduidelijk waneer de Apple-tracker aangekondigd wordt en wanneer Apple van plan is om deze uit te brengen. In het voorjaar van 2019 gingen er geruchten dat het accessoire tijdens het september 2019-event uit de doeken gedaan wordt, maar dat gebeurde niet.

Over de prijs zijn nog geen geruchten geweest. Vergelijkbare trackers zijn beschikbaar voor ongeveer €25, maar rekenen vaak nog extra kosten voor extra functies, zoals een complete geschiedenis van de locaties van je apparaten of een melding als de verbinding verbroken is. We denken niet dat Apple een dergelijk verdienmodel gebruikt, maar kiest voor een eenmalige aankoop die daardoor wel wat hoger ligt dan bij de concurrenten.

Alternatieven voor de AirTag

Wil je niet op Apple’s aankondiging wachten, dan zijn er allerlei alternatieven die je nu al kan gebruiken. Het bekendste voorbeeld is de Tile. De Tile is onze favoriete Bluetooth-tracker, die beschikbaar is in meerdere versies. Er is een standaard Tile en een speciale Pro-versie, met een harder geluid, groter bereik en extra stevigheid. De extra dunne versie past in je portemonnee en is vergelijkbaar met een pinpas. De nieuwste versies hebben een verwisselbare batterij. In onze review van de Tile-tracker lees je er alles over.

Een andere Bluetooth-tracker is de Chipolo. Deze is in tegenstelling tot de Tile rond vormgegeven en is een stukje luider. De Chipolo is waterbestendig en de batterij gaat zo’n één jaar mee. De prijs van de Chipolo ligt op ongeveer hetzelfde niveau als de Tile, maar je kan dan wel kiezen voor verschillende kleuren.

Tile is ook verkrijgbaar bij:

Chipolo is ook hier verkrijgbaar:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!