Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
15-inch MacBook Air kleuren

Welke MacBook heb ik? Alle MacBook modellen op een rij

Ben je op zoek naar welke MacBook je hebt? Zoek dan niet verder, want in dit overzicht vind je alle MacBook-modellen, inclusief modelnummers en kenmerken. Hoe herken je een MacBook Air of een MacBook Pro en wat zijn de bijbehorende modelnummers? We zetten alle MacBooks in dit artikel op een rij.

Prijs (vanaf €1.219,-)

Welke MacBooks laptops zijn er?

Wil je weten welke MacBook je hebt? Apple heeft heel veel verschillende MacBook modellen uitgebracht, dus het kan lastig zijn om de juiste MacBook te herkennen. In dit overzicht vind je alle MacBook modellen op een rij, van de MacBook Air tot de MacBook Pro. Ook vind je hier alle MacBook modelnummers en kenmerkende aspecten, zoals kleuren, materialen en afmetingen. Welk model MacBook heb ik? Met dit overzicht kom je er in een handomdraai achter.


Wil je weten welke desktop Mac je hebt? Bekijk dan ons overzicht van Mac-desktops!

Bekijk ook

Welke Mac heb ik? Alle Mac desktopmodellen op een rij

Wil je weten welke Mac je precies hebt? In dit overzichtsartikel vind je alle Mac-modellen overzichtelijk op een rij. Hoe herken je een iMac en wat zijn de Mac mini modelnummers? Met specifieke modelnummers en kenmerken weet je welke Mac-desktop je hebt.

Hoe weet ik welke MacBook ik heb?

De MacBooks zijn aan de hand van verschillende kenmerken te herkennen. Bij de meeste MacBooks staat de naam onder het scherm en ook aan de hand van schermafmetingen is makkelijk af te leiden welk model MacBook je hebt. Maar binnen een bepaald type MacBook, zijn ook nog allerlei verschillende modellen verschenen. Dit wordt aangeduid met zowel een modelnaam als een modelnummer. Beide opties zijn eenvoudig te achterhalen.

Waar vind ik het modelnummer van mijn MacBook?

De modelnaam en het modelnummer van een MacBook vind je eenvoudig via het -menu in de menubalk linksboven. Klik op  > Over deze Mac. Onder de softwareversie vind je de modelnaam van jouw MacBook (bijvoorbeeld MacBook Pro (14-inch, 2021)). Het jaartal geeft aan in welk jaar het model MacBook uitgebracht is. Vaak wordt hier ook nog een periode aangegeven, zoals het begin of eind van een specifiek jaar. Om het modelnummer te vinden klik je in ditzelfde menu vervolgens op Meer info > Systeemoverzicht > Hardware. Bij Model-ID zie je vervolgens het nummer staan, zoals MacBookPro14,3. Dit geeft ook het type van de MacBook aan.

Waar vind ik mijn MacBook specs?

Als je een nieuwe MacBook wil kopen, is het verstandig om eerst te kijken naar de specs van je huidige MacBook. Daarmee kun je gerichter zoeken, omdat je dan weet hoeveel opslag en werkgeheugen je bijvoorbeeld minimaal nodig hebt. Je vindt deze informatie eenvoudig via het onderdeel Systeeminformatie. Daar zie je het model, processor, videokaart, opslagcapaciteit en werkgeheugen in één overzicht. Je vindt dit scherm door in de menubalk te klikken op  > Over deze Mac.

Bekijk ook

Zo bekijk je de specificaties van je Mac met 'Over deze Mac'

Vraagt iemand welke Mac je hebt en welke macOS-versie je hebt? In dit artikel laten we zien waar je de belangrijkste informatie vindt en hoe je eenvoudig de specificaties die horen bij jouw Mac-model met anderen deelt.

Hoe herken ik een MacBook Air?

MacBook Air M2 2022 kleurenKenmerkende eigenschappen van de MacBook Air:

 • Geintroduceerd in 2008.
 • Na introductie lange tijd de dunste MacBook uit de familie, gemaakt van aluminium.
 • Naam bij de meeste modellen tot en met 2020 onder het scherm afgebeeld, daarna niet meer.
 • Verschenen in 11-, 13- en 15-inch. 11-inch verdwenen sinds 2016, 15-inch nieuw sinds juni 2023.
 • Sinds 2018 met 13-inch Retina-display en Touch ID-sensor. Sinds 2022 met Liquid Retina-display en Touch ID-sensor. Beschikbaar in zilver, spacegrijs, goud, sterrenlicht en middernacht (afhankelijk van uitvoering).
 • Model vanaf 2022 met inkeping (notch) in het scherm.
 • 15-inch MacBook Air ↓
 • 13-inch MacBook Air ↓
 • 11-inch MacBook Air ↓
 • Lees ons MacBook Air overzicht voor meer informatie.

De MacBook Air staat bekend als het lichtste en dunste model MacBook die er is. De MacBook Air kenmerkt zich niet alleen door het lichte gewicht, maar ook door de wat lagere specificaties dan bijvoorbeeld de MacBook Pro. Sinds 2018 heeft de MacBook Air een hoge resolutie scherm en Touch ID-sensor. In 2020 stapte Apple met de MacBook Air over naar de eigen M1-chip. Het nieuwste type MacBook Air is het 2022-model met M2 chip en gloednieuw design. Lees ons MacBook Air overzicht voor meer info.

Bekijk ook

Alles over de MacBook Air, verkrijgbaar in 13-inch en 15-inch

MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte laptop. Hij is er in twee modellen: de 13-inch MacBook Air uit 2022 en de 15-inch MacBook Air uit 2023. Daarnaast zijn er ook nog eerdere modellen verkrijgbaar. Alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken lees je hier!

Hoe herken ik een MacBook Pro?

MacBook Pro 2021 M1 Pro 14-inch kleurenKenmerkende eigenschappen van de MacBook Pro:

 • Geïntroduceerd in 2006.
 • Extra krachtige MacBook van aluminium, beschikbaar in meerdere formaten.
 • Keuze uit spacegrijs en zilver.
 • Sinds 2016 voorzien van de Touch Bar, een aanraakgevoelig deel boven het toetsenbord, en Touch ID-vingerafdrukscanner. Apple Silicon-modellen met Pro/Max-chip zonder Touch Bar, maar met Touch ID-sensor.
 • Naam bij de meeste modellen onder het scherm afgebeeld (met uitzondering van M1/2 Pro/Max-modellen).
 • Volledig zwart toetsenbord op de modellen met M1/2 Pro/Max-chip.
 • Modellen vanaf 2021 met inkeping (notch) in het scherm (met uitzondering van 13-inch).
 • 13-inch MacBook Pro ↓
 • 14-inch MacBook Pro ↓
 • 16-inch MacBook Pro ↓
 • 15-inch MacBook Pro ↓
 • 17-inch MacBook Pro ↓
 • Lees ons MacBook Pro overzicht voor meer informatie.
 • Lees ook onze MacBook Pro review voor de voor- en nadelen van het nieuwste model.

De MacBook Pro is Apple’s krachtigste MacBook. Dit type MacBook is bedoeld voor mensen die zwaardere taken uit willen voeren, zoals video- en fotobewerking. Sinds 2016 is de MacBook Pro voorzien van de Touch Bar, een aanraakgevoelige balk boven het toetsenbord. Op de Touch Bar vind je knoppen om bijvoorbeeld het volume aan te passen en de Touch Bar past zich aan aan de app die je gebruikt. Ook heeft de MacBook Pro sinds 2016 een Touch ID-vingerafdrukscanner. Sinds eind 2019 kun je kiezen tussen 13- en 16-inch formaten. In 2020 maakte Apple bij de instapversie van de 13-inch MacBook Pro de overstap naar de eigen M1-chip. In 2021 nam Apple afscheid van de Touch Bar in de 14- en 16-inch MacBook Pro-modellen. Wel vind je dit nog in de 13-inch MacBook Pro. Lees ons MacBook Pro overzicht voor meer informatie.

Bekijk ook

Alles over de MacBook Pro 2023 met M2 Pro- en M2 Max-chip

De 2023 MacBook Pro met M2 Pro en M2 Max zijn de nieuwste twee modellen van Apple's krachtigste laptop. Het gaat hier wederom om een 14- en 16-inch uitvoering. Op deze pagina lees je er alles over, evenals het instapmodel van de MacBook Pro met 13-inch formaat met M2-chip uit 2022.

Hoe herken ik een MacBook?

MacBook 12-inch in meerdere kleuren.Kenmerkende eigenschappen van de MacBook:

 • Geïntroduceerd in 2006.
 • Eerste modellen van wit plastic, vanaf 2012 van aluminium
 • Verschenen in 13-inch, sinds 2015 alleen nog in 12-inch.
 • Sinds juli 2019 niet meer in het assortiment.
 • Naam bij de meeste modellen onder het scherm afgebeeld.
 • 12-inch MacBook ↓
 • 13-inch MacBook ↓
 • Lees ons MacBook overzicht voor meer informatie.

De MacBook is Apple’s standaard laptop. Het eerste model verscheen in een plastic behuizing en pas later is overgestapt op aluminium in verschillende kleuren. De MacBook sinds 2015 kenmerkt zich door het dunne design en Retina-scherm. Ook is deze MacBook uitgerust met één USB-C- en koptelefoonaansluiting. In ons MacBook overzicht vind je nog veel meer informatie.

Bekijk ook

MacBook 12-inch kopen of beter niet?

Lees alles over de 12-inch MacBook, ooit uitgebracht als de kleinste en lichtste notebook die Apple ooit gemaakt heeft. Bekijk de 12-inch MacBook uitvoeringen en lees over functies en specs.

Welke MacBook moet ik kiezen?

Wil je graag een MacBook maar weet je niet welke MacBook je wil? Met onze MacBook vergelijking helpen we je op welke MacBook voor jou het best geschikt is. Zo bespreken we in onze MacBook keuzehulp de voor- en nadelen van elke Mac en houden we rekening met specifieke doelgroepen, zoals studenten of zakelijke gebruikers.

Bekijk ook

MacBook vergelijken โ†’ Jouw MacBook-keuzehulp! Welke MacBook past bij jou?

Welke MacBook past bij jou: de krachtige Pro of de goedkopere Air? In deze MacBook vergelijking zetten we alle modellen en afwegingen op een rijtje: van de nieuwste 16- en 14-inch MacBook Pro tot de veelzijdige 13- en 15-inch MacBook Air. We vergelijken de MacBooks die momenteel verkrijgbaar zijn en leggen uit met welke factoren en eigenschappen je rekening moet houden.

Welke MacBook moet ik kopen?

Heb je na het lezen van onze artikelen een MacBook gekozen en wil je nu een MacBook kopen? In ons artikel MacBook kopen vind je een overzicht van MacBook prijzen en specificaties van de MacBooks die nu nog beschikbaar zijn.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2023