Mac mini 2014

Mac mini: het complete overzicht

Komt er een nieuwe Mac mini?

Lees alles over de Mac mini: welke modellen zijn er, wat zijn de prijzen en welke verwachtingen en nieuwtjes zijn er? Ook alles over functies en specs van de Mac mini.

Prijs vanaf €549,-

De Mac mini is een desktopcomputer van Apple, waarbij je zelf moet zorgen voor een beeldscherm, toetsenbord en muis. De meest recente versie verscheen in oktober 2014, waarbij het onduidelijk is of Apple nog een nieuwe generatie gaat uitbrengen. In dit overzicht lees je alles over de Mac mini: functies, releasedatum, prijzen en alle andere informatie om te bepalen of de huidige mini iets voor jou is.

Lees hieronder over:

Mac mini: alles wat je wilt weten

De Mac mini is een desktopcomputer die kleiner is dan de iMac en Mac Pro. Het is Apple’s goedkoopste en meest compacte desktopcomputer, vooral interessant voor mensen die af en toe over een Mac willen beschikken, hoewel de Mac mini ook geschikt is voor dagelijks gebruik. Je kunt de Mac mini bijvoorbeeld gebruiken als server of als instapmodel als je naar de Mac wilt overstappen.

Mac mini 2018

Er zijn sterke aanwijzingen dat er in 2018 een nieuwe Mac mini komt. Volgens Bloomberg zal deze gericht zijn op professionele gebruikers en daarom een stuk krachtiger zijn dan de huidige modellen. De prijs zal daardoor ook wat omhoog gaan, vanwege de krachtige processor en betere specs. Een nieuwe Mac mini zou op de Intel Kaby Lake-prodessoren kunnen draaien, voor betere prestaties. Deze worden al gebruikt in de iMac.

Een Mac mini pro?

Een Mac mini gericht op professonals klinkt misschien vreemd, maar het is begrijpelijk als je naar de beoogde gebruikers kijkt. Toen de Mac mini op de markt kwam was het bedoeld als budget-computer in een periode dat veel mensen nog een desktop-pc hadden. Windows-gebruikers konden met een mini gemakkelijk even snuffelen aan een Mac, door hun bestaande beeldscherm, toetsenbord en muis op de Mac mini aan te sluiten. Het kleine kastje paste op elk bureau. Op die manier hoopte Apple mensen te verleiden om eens een Mac te proberen.

Tegenwoordig kiest bijna niemand met een klein budget voor een desktop. Als je weinig te besteden hebt kies je liever voor een laptop die je zowel thuis als onderweg kunt gebruiken. De huidige desktop pc-gebruikers zijn vooral professionals die een krachtige machine nodig hebben. De Mac mini wordt dan ook vooral nog gebruikt voor zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld als een media-server. Het apparaatje is klein, goedkoop en fluisterstil. Je kunt het gebruiken zonder scherm. Ontwikkelaars die vooral op een Windows PC werken gebruiken een Mac mini voor het ontwikkelen van iOS- en Mac-apps. Ze kunnen dan gemakkelijk een Mac mini aansluiten als ze die nodig hebben.

Mac mini kopen en specs

Mac mini in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de huidige mini:

 • Haswell-processor voor privé en zakelijk gebruik.
 • Te updaten naar macOS Sierra en High Sierra.
 • Herkenbaar vierkant kastje met afgeronde hoeken.
 • Prijs vanaf €569 voor het instapmodel.

Apple Mac mini

Mac mini prijs 2017

Dit is de huidige Mac mini prijs in de Apple Store:

 • Instapmodel met 1,4GHz dual-core Intel Core i5: €569
 • Midrange-model met 2,6GHz dual-core Intel Core i5: €819
 • Topmodel met 2,8GHz dual-core Intel Core i5: €1.129

Mac mini kopen of niet?

Het grootste dilemma bij de Mac mini is of je het huidige exemplaar van 2014 neemt, of gaat zitten wachten tot er een nieuw model op de markt komt. Daarover is nog geen zekerheid. Heb je nu een Mac nodig voor je werk of studie, dan is een ander type Mac zoals een iMac misschien een betere keuze. Ook zou je kunnen kiezen voor een tweedehands mini, zodat je voor een gering bedrag toch een ‘echte’ Mac hebt en geen spijt hoeft te hebben als over een paar maanden een nieuw model wordt aangekondigd. Wij raden daarom aan om de aankoop nog even uit te stellen of voor tweedehands te kiezen, als dat kan.

Mac mini kopen

Verwachtingen over toekomstige Mac mini’s

De Mac mini kreeg in 2014 voor het laatst een update, waarbij Haswell-processoren werden toegevoegd. Ook kreeg de mini ondersteuning voor Thunderbolt 2 en 802.11ac Wi-Fi. Het is echter onduidelijk of Apple nog een nieuw model gaat uitbrengen.

In oktober 2016 en juni 2017 kondigde Apple wel nieuwe MacBook Pro’s aan, maar er was geen nieuws over nieuwe Mac mini’s. Het Apple-management benadrukte eind 2017 dat de mini een ‘belangrijk onderdeel‘ van het assortiment blijft. Apple lijkt dus niet van plan om de mini met pensioen te sturen. Tim Cook bevestigde in oktober 2017 na vragen van een verontruste klant ook dat de Mac mini in het assortiment blijft:

Our customers have found so many creative and interesting uses for Mac mini. While it is not time to share any details, we do plan for Mac mini to be an important part of our product line going forward.

Nieuwe versies van de Mac mini verschenen voorgaande jaren in 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2014. Dat wijst erop dat er nu redelijk veel tijd tussen nieuwe modellen zit. Een vernieuwde mini komt op z’n vroegst in 2018.

Welke Mac mini voor wie?

De Mac mini is geschikt voor een gevarieerde groep gebruikers, bijvoorbeeld mensen die willen overstappen naar de Mac nog maar niet te veel willen investeren. Ook is de mini mini ideaal voor mensen die vaak moeten wisselen tussen Windows en macOS, bijvoorbeeld ontwikkelaars. Zij kunnen hun bestaande beeldscherm en toetsenbord aansluiten als ze even op de Mac willen werken. Het apparaatje is zo klein dat het niet in de weg staat en gemakkelijk op te bergen is. Dat betekent overigens ook dat de mini iets minder krachtig is.

Mac mini design

De Mac mini heeft een herkenbaar design van aluminium. Alle aansluitingen zitten aan de achterkant, zelfs een geheugenkaartslot. Het huidige model meet 19,7cm x 19,7cm en is 3,6cm hoog. Met een gewicht van 1,22kg is deze computer makkelijk in een rugzak mee te nemen. Voor toekomstige modellen kan het twee kanten op: een groter model met krachtiger componenten of juist een kleiner model, vergelijkbaar met de Apple TV.

Mac mini achterkant

Mac mini voordelen

 • Compacte computer die je gemakkelijk kunt meenemen bij tijdelijke projecten of een verhuizing.
 • Flexibele aansluitmogelijkheden: bijna elk beeldscherm, muis en toetenbord past.
 • Veelzijdig te gebruiken: van beginnen de Mac-gebruikers tot web- of mediaserver voor professionals.

Mac mini nadelen

 • Onzekerheid wanneer er een nieuw model komt.
 • Huidige model dateert alweer uit 2014.
 • Niet de meest krachtige Mac.

Ben je op zoek naar een nieuwe desktopcomputer en wil je een nieuwe Mac kopen? Kijk dan in ons overzicht naar alle mogelijkheden!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!