John Ternus

Maak kennis met John Ternus, de hardwareman van Apple

Apple benoemde in januari 2021 John Ternus als nieuwe SVP of Hardware Engineering. Hij volgde daarmee Dan Riccio op. Wie is John Ternus en wat heeft hij eerder bij Apple gedaan. Dat lees je hier!

In januari 2021 kondigde Apple aan dat John Ternus de opvolger is van Dan Riccio, senior-vice president Hardware Engineering. Riccio richt zich sindsdien op een niet nader genoemd project, vermoedelijk de AR-bril die nog in ontwikkeling is. Sindsdien zien we John Ternus steeds vaker opduiken in Apple-presentaties. Hoog tijd dus, om eens wat nader met deze hardware-baas kennis te maken.

John Ternus in het kort

  • Apple’s hoofd hardware engineering sinds begin 2021.
  • Opvolger van Dan Riccio, die naar een intern project overstapte.
  • Sinds 2001 in dienst van Apple.

Wie is John Ternus, hoofd hardware engineering?

Ternus kwam in 2001 in dienst bij Apple, aanvankelijk binnen het Product Design-team. Sinds 2013 werkt hij als vice-president voor Hardware Engineering en werkte aan belangrijke producten. Zo was hij betrokken bij alle generaties van de iPad, de nieuwste iPhones en de AirPods. Ook speelde hij een cruciale rol bij de overstap van de Mac naar Apple Silicon.

In zijn nieuwe rol als SVP Hardware Engineering rapporteert Ternus rechtstreeks aan CEO Tim Cook. Hij leidt alle hardware engineering-activiteiten, waaronder de teams die aan iPhone, iPad, Mac, AirPods en andere producten werken.

John Ternus

Loopbaan vóór Apple
Voordat John Ternus bij Apple werkte was hij werktuigbouwkundige (mechanical engineer) bij Virtual Research Systems. Hij behaalde zijn bachelor’s degree in werktuigbouwkunde (mechanical engineering) aan de universiteit van Pennsylvania.

Ternus werkt nauw samenwerken met andere Senior Vice Presidents, zoals Jeff Williams, Johny Srouji en Craig Federighi. Een korte biografie van Ternus vind je op deze webpagina bij Apple.

Aankondiging M1 chip
John Ternus kondigt krachtiger varianten van de M1-chip aan.

Tim Cook prees Ternus voor zijn uitgebreide kennis en brede ervaring. Ternus zou een van de mogelijke opvolgers van de huidige CEO zijn. Cook zou ná de aankondiging van Apple’s AR-bril met pensioen willen gaan. Van de lijst met beoogde opvolgers is Ternus een kandidaat waar Apple nog even mee vooruit kan. Hij is relatief jong ten opzichte van de overige kandidaten die allemaal rond de 60 jaar of ouder zijn. Een andere kandidaat met goede kansen is Jeff Williams, die momenteel Apple’s operationele zaken leidt. Daarmee heeft hij dezelfde rol die Tim Cook vroeger had. Ook qua grijze muizen-gehalte komen beide mannen dicht bij elkaar in de buurt.

Apple-event MacBook Pro John Ternus
John Ternus onthult de MacBook Pro 2021.

Of Ternus een sprankelender persoonlijkheid heeft is moeilijk te zeggen. Hij heeft een paar keer nieuwe producten aangekondigd en doet dat op een serieuze manier. Waarschijnlijk zou het publiek liever de charismatische Craig Federighi op de CEO-stoel zien.

Bekijk ook

Craig Federighi, alles over Apple's hoofd softwareontwikkeling

Craig Federighi is Apple's hoofd softwareontwikkeling. Hij maakte indruk tijdens presentaties van nieuwe Apple-producten. Hier lees je meer over deze charismatische Apple-topman.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2022
Onderwerp
,