AirPods vergelijken: AirPods Max vs AirPods Pro vs AirPods 3 vs AirPods 2.

AirPods vergelijken: Max, Pro of gewoon, welke past bij jou?

We vergelijken de AirPods modellen: AirPods Max, AirPods Pro en de gewone AirPods. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de AirPods? Welke AirPods moet je hebben en is het tijd om te upgraden?

AirPods 3 review Prijs (vanaf €149,-)

AirPods vergelijken: AirPods Max, AirPods Pro en gewone AirPods

Apple’s AirPods-lijn is razend populair. Sinds september 2022 heeft Apple maar liefst vier modellen in het assortiment: de AirPods Max hoofdtelefoon, de AirPods Pro 2022 in-ear oordopjes en twee versies van de gewone AirPods. In deze AirPods vergelijking lees je welke AirPods bij jou past. Dat zal vooral afhankelijk zijn van je budget en het type AirPods dat je zoekt, want met het huidige assortiment is er voor ieder wat wils. Wil je de AirPods vergelijken, dan ben je hier dus aan het juiste adres.

Dit zijn op moment van schrijven de meest actuele modellen die we in deze vergelijking meenemen:

 • AirPods (3e generatie, 2021). Deze wordt ook wel AirPods 3 of AirPods 2021 genoemd.
 • AirPods (2e generatie, 2019). Deze wordt ook wel AirPods 2 of AirPods 2019 genoemd.
 • AirPods Pro (2e generatie, 2022). Deze wordt ook wel AirPods Pro 2 of AirPods Pro 2022 genoemd.
 • AirPods Max (1e generatie, 2020)

Zie ook onze eerdere vergelijkingen die we gemaakt hebben:

Verschillen bij de AirPods: AirPods Max vs AirPods Pro vs gewone AirPods

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de AirPods Max, AirPods Pro 2022 en de AirPods uit 2021:

 • Prijs: De AirPods Max hoofdtelefoon is verreweg het duurste model, want deze kost €629,-. De prijs van de AirPods Pro ligt met een adviesprijs €279,- een stukje lager. Het goedkoopst zijn de gewone AirPods, want deze heb je al vanaf €159,- (en vaak goedkoper in de aanbieding). De nieuwste derde generatie AirPods is er vanaf €209,- en de AirPods Pro 2022 is te koop voor €299,-
 • Modeltype en design: De AirPods Max is het enige hoofdtelefoonmodel. De AirPods Max heeft een hoofdband met roestvrij stalen frame en een stoffen afwerking, waar de over-ear oorschelpen aan vast zitten. De AirPods Pro zijn oordopjes met een in-ear design. De gewone AirPods zijn het beste te vergelijken met de standaard EarPods-oordopjes van Apple, hoewel de derde generatie iets afwijkend is en meer lijkt op de AirPods Pro zonder rubberen oordopje.
 • Kleuren: Bij de AirPods Max kan je kiezen uit vijf kleuren, terwijl de AirPods (Pro) er alleen in het wit is.
 • Pasvorm: Apple belooft bij de AirPods Max een pasvorm die voor alle hoofden past, vanwege de telescopische hoofdband. De Pro-versie van 2022 heeft vier verschillende pasvormen dankzij de verschillende maten van de meegeleverde oortips. De AirPods Pro gaan dieper je oren in en sluiten je gehoorgang beter af. Mogelijk blijven ze bij jou dan ook beter zitten dan de gewone AirPods. De gewone AirPods hebben een universele pasvorm.
 • Audiokwaliteit: Dankzij de H2-chip vind je in de AirPods Pro 2022 de beste geluidskwaliteit van alle oordopjes. De AirPods Max klinkt vanwege het hoofdtelefoontype nog wel wat beter.
 • Ruisonderdrukking: De AirPods Max en AirPods Pro hebben noise cancellation. Het gaat om zogenaamde actieve ruisonderdrukking. Deze modellen controleren continu het omgevingsgeluid via de microfoons en passen daar het geluid op aan met een zogenaamd anti-geluid. Je hebt daardoor minder last van geluid om je heen en geniet meer van de muziek.
 • Transparantiemodus: Met de Transparantie-modus in de AirPods Max en AirPods Pro zorg je ervoor dat je toch nog wat van je omgeving meekrijgt. De geluidskwaliteit blijft volgens Apple hoog, maar je hoort toch nog een toeterende auto of tringelende fietser. De AirPods Pro 2022 hebben dankzij de H2-chip adaptieve transparantiemodus, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten omgevingsgeluiden.
 • Adaptieve EQ: Deze functie in de AirPods Max, AirPods Pro en derde generatie AirPods zorgt ervoor dat het geluid afgestemd wordt op hoe je ze draagt. De AirPods 2 hebben dit niet, waardoor het geluid niet bij iedereen optimaal klinkt.
 • Ruimtelijke audio: Ruimtelijke Audio vind je alleen op de AirPods Max, AirPods Pro (beide generaties) en AirPods 3. Dit zorgt voor een soort surroundsound bij het kijken van video’s, waardoor het lijkt alsof je middenin de actie zit.
 • Waterbestendigheid Alleen de AirPods Pro (beide generaties) en AirPods 3 zijn zweet- en waterbestendig met een IPX4-beoordeling. Je kan er niet mee zwemmen, maar ze kunnen wel tegen een plens water.
 • Bediening: Bediening op de AirPods Max doe je met de Digital Crown (volume) en de fysieke knop (wisselen van geluidsmodus). Op de AirPods Pro en AirPods 3 gaat dat met de druksensor in het pootje. Je drukt één keer om af te spelen, pauzeren of een telefoongesprek te beantwoorden, twee keer om naar het volgende nummer te gaan en drie keer om naar het vorige nummer te gaan. Door de sensor op de AirPods Pro ingedrukt te houden, wissel je tussen de ruisonderdrukking en Transparantie-modus. Bij de AirPods 3 activeer je dan Siri. Je kan bij de AirPods Pro 2022 ook over het stokje vegen om het volume te wijzigen. De AirPods Max en AirPods Pro 2022 zijn dus de enige modellen met directe volumebediening.
 • Batterijduur: De AirPods Max heeft de langste batterijduur, namelijk 20 uur zonder bijladen. Dat komt voornamelijk door het design, waardoor er een grote batterij in kan. De AirPods 3 hebben een batterijduur van zo’n 6 uur, net als de AirPods Pro 2022. Zet je de ruisonderdrukking of ruimtelijke audio uit, dan kan je langer luisteren.
 • Meegeleverde accessoires: Bij de AirPods Max krijg je de Smart Case, waarin je de hoofdtelefoon kan opbergen. Ook zorgt dit voor een energiebesparende slaapstand. De AirPods Pro en gewone AirPods stop je in de oplaadcase, zodat je de oordopjes van stroom kan voorzien. De oplaadcase van de AirPods Pro 2022 kan je opladen met Lightning, draadloze oplader, MagSafe en een Apple Watch-lader. Bij de AirPods 3 kan je opladen via Lightning en (optioneel) via MagSafe op een draadloze oplader.
 • AirPods zoeken: De AirPods Pro 2022 heeft de meest geavanceerde zoekfunctie. Er zit in de oplaadcase een U1-chip en een speaker, waarop je een geluid kan afspelen. De U1-chip (die je misschien wel kent van de AirTag) zorgt ervoor dat je op centimeters nauwkeurig kan zoeken. Het terugvinden van de case of de AirPods zelf (als ze in de case zitten) is daardoor veel makkelijker.
 • Gewicht: Het gewicht van de AirPods Max is veel zwaarder vanwege het totaal andere modeltype. Zoek je een lichtgewicht oordopje, dan moet je bij de lichtere AirPods Pro of gewone AirPods zijn.

De AirPods Max heeft op het gebied van geluidsfuncties veel opties die overeenkomen met de AirPods Pro. Zo vind je op beide modellen de actieve ruisonderdrukking, transparantiemodus en ruimtelijke audio. Maar daar houdt de vergelijking eigenlijk ook wel op. De AirPods Max is een over-ear hoofdtelefoon en verschilt in zowel design, als modeltype en bediening. Apple heeft aan de AirPods Max computational audio toegevoegd om te zorgen voor de beste geluidskwaliteit.

Apple AirPods Max man

De AirPods Pro 2022 (2e generatie) en gewone AirPods 2021 (3e generatie) lijken wat dat betreft meer op elkaar, al zijn er ook veel verschillen. Zo is het design anders, want bij de AirPods Pro gaat het om een in-ear oordopje met verwisselbare oortips. Er zijn dan ook vier verschillende pasvormen, terwijl de gewone AirPods een universele pasvorm heeft. Functies als de actieve ruisonderdrukking en (adaptieve) transparantiemodus ontbreken op de gewone AirPods. Ze zijn daarom ook een stukje goedkoper.

AirPods 3 vs AirPods Pro.

Ten opzichte van de tweede en eerste generatie AirPods zijn er nog wel meer verschillen met de AirPods Pro. Bij die eerste generatie ontbreekt Hé Siri, de H1-chip met sneller wisselen en is ook de accuduur wat korter.

AirPods vergelijken: de overeenkomsten

Bij het vergelijken van AirPods kijken we ook naar de overeenkomsten, want de vier modellen hebben ook wat functies met elkaar gemeen. Dit zijn de overeenkomsten tussen de AirPods Max, AirPods Pro en gewone AirPods (3e en 2e generatie):

 • Processor: Bijna alle modellen hebben de H1-chip. De enige uitzondering is de AirPods Pro 2022 met een H2-chip. Beide chips zorgen voor snel wisselen tussen al je apparaten en zijn ze meteen gekoppeld met zowel je iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac. De koppeling wordt gesynchroniseerd via iCloud
 • Ondersteuning voor Hé Siri: Je kan met je stem Siri activeren op de AirPods en een vraag stellen.
 • Bijladen: Het bijladen gaat ongeveer even snel, want in 5 minuten kun je ongeveer 1 tot anderhalf uur muziek luisteren.
 • Draagdetectie: Met draagdetectie stopt de muziek automatisch zodra je een AirPod (Pro) uit je oren haalt of de AirPods Max van je hoofd af zet. Verschil is wel dat de AirPods 3 en AirPods Pro 2022 huiddetectie hebben en het verschil weet tussen je oren en andere oppervlakken.
 • Aansluiting: Alle AirPods laad je op met een Lightning-kabel. Bij de AirPods Max steek je die direct in de hoofdtelefoon en bij de AirPods Pro en gewone AirPods stop je die in de oplaadcase. De AirPods Pro kun je ook draadloos opladen, evenals de gewone AirPods met draadloze oplaadcase. De AirPods 3 en AirPods Pro 2022 hebben een oplaadcase met MagSafe.
 • Bluetooth: De AirPods Max, AirPods Pro en AirPods maken verbinding via Bluetooth en zijn ook geschikt voor niet-Apple-apparaten.

AirPods Max met Smart Case.

Vergelijken: AirPods specs op een rij

De belangrijkste verschillen en overeenkomsten vind je in deze tabel, waarin alle specificaties van de AirPods-modellen op een rijtje staan:

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Moet je je AirPods upgraden?

Of je nu je AirPods moet upgraden, is afhankelijk van je behoeften en welk model je hebt. In het kort zijn dit de belangrijkste redenen om wel of niet je AirPods te upgraden naar de AirPods Max of AirPods Pro:

Ga je AirPods (Pro) upgraden naar de AirPods Max als…

 • …je de huidige AirPods niet lekker vindt zitten en liever een hoofdtelefoon hebt. De AirPods Max oorschelpen vallen over je oren, waardoor je dus ook niks in je oren zelf stopt
 • …je de geluidskwaliteit van de huidige AirPods niet goed vindt. De AirPods Max levert op papier de beste geluidskwaliteit.
 • …je de oudste eerste generatie hebt en toe bent aan iets nieuws.
 • …je de oude eerste generatie AirPods hebt en de batterij snel leeg is. Je kan dan ook kiezen voor de gewone AirPods 2.

AirPods Max oorschelp met knopjes.

Ga je AirPods (Pro) upgraden naar de AirPods Pro 2022 als…

 • …je huidige batterijduur te wensen over laat.
 • …je graag de nieuwe zoekfuncties wil gebruiken omdat je de AirPods regelmatig kwijt bent.
 • …je dol bent op de eerste AirPods Pro, maar betere geluidskwaliteit wil.

Ga je AirPods (2) upgraden naar de AirPods 3 als…

 • …je beter geluid wil en wil profiteren van ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking.
 • …je een langere accuduur wil. De AirPods 3 gaan ongeveer een uur langer mee zonder bijladen.
 • …je liever wil drukken op het stokje dan tikken op de AirPod.
 • …je de AirPods gebruikt tijdens het sporten. De nieuwste versie is zweet- en waterbestendig.

AirPods 3 vs AirPods 2.

Conclusie AirPods vergelijken

Bij het vergelijken van de AirPods valt een aantal dingen op. De AirPods Max is vanwege de sterke focus op geluidskwaliteit én de hogere prijs vooral geschikt voor gebruikers die professioneel met muziek bezig zijn of de hele dag naar muziek luisteren. Apple belooft de beste geluidskwaliteit en een pasvorm die voor iedereen geschikt is. Ben je meer een recreatieve muziekliefhebber of kijk je af en toe wat filmpjes, dan kom je eerder uit bij de draadloze AirPods-oordopjes.

De AirPods Pro heeft van die modellen de beste geluidskwaliteit, dankzij ruimtelijke audio, actieve ruisonderdrukking en de adaptieve transparantiemodus. En met de H2-chip en de vernieuwde oplaadcase klinken de AirPods Pro 2022 een stuk beter en zijn ze makkelijker terug te vinden als je ze kwijt bent. Maar bij de AirPods Pro moet je dan wel van het in-ear design houden. Bij sommige gebruikers gaat dit design op den duur irriteren, waardoor je misschien beter af bent met de gewone AirPods. Dit is dan ook het meest toegankelijke model. De geluidskwaliteit is daarbij goed en het is vooral het gebruiksgemak en de iets betaalbaardere prijs wat daarbij voorop staat. De nieuwste generatie AirPods 3 is dan wat ons betreft de beste keuze, omdat je dan profiteert van ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking, verbeterde batterij en zweet- en waterbestendigheid. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan is de tweede generatie AirPods uit 2019 ook nog het overwegen waard.

AirPods vergelijken: AirPods Max vs AirPods Pro vs AirPods 3 vs AirPods 2.

Ga de AirPods Max kopen als…

 • …je een liefhebber bent van hoofdtelefoons in plaats van oordopjes.
 • …je de beste geluidskwaliteit in een AirPods-product zoekt.
 • …je graag AirPods in een kleurtje wil.
 • …je nu ook een high-end hoofdtelefoon hebt, maar wil profiteren van het gebruiksgemak van de AirPods.
 • …geld voor jou geen probleem is en je meer dan €400,- wil uitgeven aan AirPods.Ga de AirPods Pro 2022 kopen als…

 • …je de allernieuwste in-ear oordopjes van Apple wil.
 • …de gewone AirPods niet lekker zitten en je geen hoofdtelefoon wil. Het in-ear design past mogelijk beter bij jouw gehoorgang en zitten daardoor prettiger.
 • …je hele kleine gehoorgang hebt en alleen de XS-oortips goed passen.
 • …je de AirPods regelmatig kwijt bent. De nieuwe case is een stuk makkelijker terug te vinden dankzij de speaker en U1-chip.
 • …je het beste geluid wil in AirPods-oordopjes.
 • …je vaak in langere sessies naar muziek luistert.
 • …je graag het volume direct op de AirPods wil aanpassen.
 • …je veel sport en beweegt. De AirPods Pro blijven dan beter zitten en ze zijn zweet- en waterbestendig.

Ga de AirPods Pro (1e generatie) kopen als…

 • …je wel in-ear oordopjes wil, maar niet veel meer dan €200,- wil uitgeven.
 • …je de AirPods vooral in kortere sessies gebruikt.
 • …je niet zo vaak in luide omgevingen bent.
 • …je nooit de AirPods of oplaadcase kwijt bent.
 • …je veel sport en beweegt. De AirPods Pro blijven dan beter zitten en ze zijn zweet- en waterbestendig.
Ga de AirPods 2021 (3e generatie) kopen als…

 • …je de beste standaard AirPods zoekt.
 • …in-ear oordopjes niks voor jou zijn.
 • …de oudere AirPods-oordopjes vaak uit je oren vallen. Dit nieuwe design past mogelijk beter (maar probeer ze eerst zelf indien mogelijk).
 • …je wel functies als ruimtelijke audio wil, zonder de hogere prijs van de AirPods Pro wil betalen.
 • …je niet meer dan rond de €200,- wil betalen.
Ga de AirPods 2019 of ouder kopen als…

 • …je de allergoedkoopste AirPods zoekt.
 • …je niet van in-ear oordopjes of een hoofdtelefoon houdt en de standaard EarPods ook al goed blijven zitten.
 • …je slechts af en toe naar muziek luistert.
 • …functies als ruimtelijke audio, ruisonderdrukking en transparantiemodus voor jou overbodig zijn.
https://www.iculture.nl/apple-accessoires/airpods/kopen/

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2023