iPhone 6s met 3D Touch

Consumentenbond: ‘Kwaliteit van refurbished iPhones valt vaak tegen’

Opgeknapte toestellen (refurbished) zijn lang niet altijd een goede deal. De Consumentenbond kocht 18 van dergelijke iPhones en beoordeelde slechts 6 daarvan als een goede deal. Er mankeerde vaak iets aan de toestellen en korting die je krijgt valt vaak tegen, ontdekten de testers.

Apple-producten blijven lang in gebruik, zo kon je eerder vandaag al lezen op iCulture. Er is de afgelopen jaren dan ook een levendige handel ontstaan in refurbished iPhones. De Consumentenbond constateert na eigen onderzoek dat opgeknapte iPhones lang niet altijd een goed alternatief zijn voor nieuwe toestellen. De toestellen zijn meestal nauwelijks goedkoper dan een nieuwe iPhone en ze presteren vaak minder.

‘Opgeknapte iPhones vaak ondermaats’

De bond kocht achttien exemplaren van de iPhone 6s bij negen verschillende aanbieders. Bij elke aanbieder kocht de bond twee stuks, zodat elke aanbieder twee kansen had om een goede indruk te maken. Daarbij bleek dat Bol.com en YourMacStore relatief goed scoorden, terwijl Forza Refurbished onderaan de lijst eindigde. Slechts zes toestellen werden beoordeeld als ‘goede deal’.

De Consumentenbond kocht toestellen die volgens de aanbieder ‘nieuw’ of ‘vrijwel niet van nieuw te onderscheiden’ waren. Maar dat bleek soms knap tegen te vallen. Geen enkel bedrijf bleek het toestel te hebben voorzien van een nieuwe accu. “Veel batterijen presteerden dan ook matig”, schrijft de belangenorganisatie. Veel toestellen bleken vuil en vertoonden sporen van slijtage. De refurbished iPhones bleken gemiddeld 72 euro, oftewel 17 procent, goedkoper dan een nieuw toestel. In één geval was de refurbished iPhone zelfs duurder dan een nieuwe iPhone.

Refurbished iPhones Consumentenbond

In de Apple Store kost een nieuwe 16GB iPhone 6s €530,45, dus je kunt flink wat besparen. Maar als je op zoek gaat naar goedkope iPhones, kun je bij andere winkels ook een gloednieuwe krijgen voor €499.

Wat opvalt is dat Leapp, Swoop en 4Launch relatief hoge prijzen rekenen, maar dat niet waarmaken met een betere kwaliteit van de toestellen. Bij Centralpoint is het een kwestie van hit-and-miss: deze aanbieder heeft een scherpe prijs, maar het ene toestel eindigde in de top, terwijl de andere bijna onderaan de lijst staat. mResell, de partner waarmee iCulture samenwerkt, is helaas niet meegenomen in het onderzoek.

Eigenaren van opgeknapte toestellen vaak tevreden
De Consumentenbond vroeg ook aan een panel van 11.000 personen hoe ze denken over refurbished iPhones. Het overgrote deel heeft geen refurbished smartphone, maar ongeveer een kwart denkt dat de kans groter dan 50% is dat ze er in de toekomst eentje kopen. Misschien denken ze er anders over nu ze dit onderzoek hebben gezien.

Consumentenbond-leden die wel een refurbished smartphone hebben, zijn over het algemeen tevreden. Toch gaf bija een kwart aan dat de smartphone één of meer mankementen heeft. Bij 1 op de 10 was er iets mis met de batterij en bij 1 op de 20 iets met het scherm. Slechts 4% geeft de winkel een onvoldoende. De meeste mensen gaven de winkel waar ze het toestel hadden gekocht een cijfer 8, 9 of 10.

Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf? Lees dan onze uitgebreide koopgids refurbished iPhones met tips en adviezen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 februari 2018, 10:54
Bron Bron Consumentenbond
Categorie Achtergrond
Onderwerpen refurbished, tweedehands
Device iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.