Apple Store shopping

Buitenlandse iPhone kopen: prijzen en tips → Is iPhone uit buitenland goedkoper?

Een iPhone in het buitenland kopen kan aantrekkelijk zijn. Maar waar moet je rekening mee houden? iCulture adviseert over het kopen van de iPhone in Frankrijk, Engeland, VS en andere landen.

Vind je de Nederlandse prijzen van de iPhone te bizar en overweeg je een buitenlandse iPhone te kopen? Dan vind je op deze pagina informatie over een iPhone uit Engeland, iPhone in Frankrijk kopen, Amerikaanse iPhone kopen en andere iPhone-landen. We geven antwoord op de vraag of waar je in het buitenland een goedkope iPhone, en hoe het zit met buitenlandse iPhone-garantie. Ook hebben we een top 5 van de landen waar de iPhone het duurst en goedkoopst is. Tip: over de iPhone in Duitsland kopen hebben we een aparte pagina gemaakt.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:


In dit artikel wordt i.v.m. de beknoptheid gesproken over Nederland, maar alle informatie geldt uiteraard ook voor onze Belgische lezers.

iPhone in buitenland kopen of eigen land, wat is het slimst?

Er zijn twee redenen waarom je een iPhone in het buitenland zou willen kopen: omdat de prijs veel lager is of omdat een nieuw model nog niet verkrijgbaar is in Nederland of België. Ga je voor een nieuw model dat nog maar net is gelanceerd, lees dan ook: overlevingstips voor de wachtrij, een apart artikel met ervaringstips voor mensen die overwegen om af te reizen naar een buitenlandse Apple Store.


Goedkoopste iPhone-landen wereldwijd

Dit is de top 5 van landen waar de iPhone het goedkoopst is (prijspeil medio 2017):

 1. USA en Japan
 2. Hong Kong
 3. Maleisië
 4. Canada
 5. Singapore

Goedkoopste iPhone-landen in Europa

In deze Europese landen ben je het goedkoopst uit voor een iPhone (prijspeil medio 2017):

 1. Zwitserland
 2. Verenigd Koninkrijk
 3. Duitsland
 4. België, Nederland, Frankrijk, Spanje
 5. Ierland en Portugal

Duurste iPhone-landen wereldwijd

Dit is de top 5 van landen waar iPhones het duurst zijn (prijspeil medio 2017):

 1. Turkije
 2. Brazilië
 3. Rusland
 4. Griekenland
 5. Polen

Duurste iPhone-landen in Europa

In onderstaande Europese landen zijn de iPhones het duurst (prijspeil medio 2017):

 1. Rusland
 2. Griekenland
 3. Polen
 4. Italië en Tsjechische Republiek
 5. Noorwegen, Denemarken en Zweden

Is een Amerikaanse iPhone uit USA echt goedkoper?

Vooral nu Apple de prijzige iPhone X heeft uitgebracht, vragen veel mensen zich af of het niet verstandiger is om een USA iPhone te halen. Daar betaal je 999 dollar, omgerekend 840 euro. Waarom moet je er in Nederland dan 1159 euro voor betalen? Het lijkt oneerlijk. Maar de verschillen zijn minder groot dan je denkt en dat heeft te maken met een aantal misverstanden.

Ten eerste is het in de VS de gewoonte om prijzen zonder BTW te vermelden, terwijl dit in Nederland wel bij de prijs is inbegrepen. Bovendien betaal je in Nederland nog wat extra’s, zoals €5 voor de thuiskopieheffing. De verwijderingsbijdrage wordt ook sinds 2011 verwerkt in de prijs, dus je betaalt daar ongemerkt voor. Al die bedragen zijn niet verwerkt in de prijzen voor een iPhone in USA.

Als winkels in Nederland ook de prijs zonder BTW zouden vermelden, dan zou er maar 957,95 euro op het prijskaartje staan. Als je ondernemer bent en de BTW kunt aftrekken is dat trouwens ook de prijs die je uiteindelijk betaalt voor de iPhone X.

In de Amerikaanse prijzen is nog geen rekening gehouden met salestax. In Californië betaal je 10,25% salestax voor een USA iPhone, in New York 8,875%. Uitgaande van een gemiddeld percentage van 10% wordt de prijs van 999 dollar dan opeens 100 euro duurder. Het is daarom slimmer om je iPhone X te kopen in een Amerikaanse staten waar geen salestax wordt gerekend, namelijk Oregon, Montana, New Hampshire, Alaska en Delaware. Maar je bent niet de enige die gebruik wil maken van dit trucje. Hou er rekening mee dat er bij de Apple Stores in deze Amerikaanse Staten altijd een stormloop ontstaat. Vooral in Delaware, dat op redelijke reisafstand van de stad New York ligt.

Als je je iPhone X inclusief salestax voor 1089,90 dollar koopt (omgerekend 916 euro) ben je inclusief eventuele bijkomende kosten zoals creditcardfees nog steeds goedkoper uit dan in Nederland. Maar het verschil is niet groot genoeg om er je vliegreis mee te bekostigen. Als je besluit om je iPhone – zoals het hoort – bij de douane aan te geven, kan het prijsverschil uiteindelijk ook weer kleiner worden. Je betaalt bij binnenkomst in Nederland namelijk alsnog de BTW-toeslag van 21%. Lees hier meer over bij het onderdeel Invoerrechten en douane.

In de Verenigde Staten heb je verder te maken met de GSM-providers AT&T en T-Mobile en de CDMA-providers Sprint en Verizon. Daarnaast zijn er nog een heleboel kleintjes. Je kunt het beste een los toestel bij de Apple Store kopen, waarbij je moet kiezen voor het internationale GSM-model dat voor de netwerken van AT&T en T-Mobile is bedoeld. Koop je de iPhone bij de winkels van providers zoals Verizon, Sprint, AT&T en T-Mobile dan zit er vaak een simlock op en wordt verwacht dat je er een abonnement bij afsluit. Bij T-Mobile kun je na 40 dagen van het abonnement een unlockcode aanvragen bij de klantendienst.

Wat kost de iPhone in het buitenland?

iCulture-lezer Bert Nijman maakte voor ons weer een indrukwekkend overzicht van de internationale iPhone-prijzen wereldwijd, met alle huidige modellen van de iPhone SE tot en met de iPhone X. Hij heeft zelfs de Apple TV’s meegenomen in zijn overzicht.

Hieronder vind je de tabel in PDF-formaat:

iPhone prijzen internationaal 2017

Ook hebben we een ranglijst, waarin de goedkoopste landen bovenaan staan. Let daarbij op dat je de lokale BTW en de invoerkosten in Nederland nog wel moet meerekenen.

iPhone prijzen ranglijst internationaal 2017

Bert’s advies:

Wil je echte wereldburger zijn? Neem dan een Japanse iPhone. Die is niet alleen spotgoedkoop, maar werkt ook nog met 41 frequentiebanden in plaats van de 33 in de EU.

Wel een waarschuwing daarbij van lezer Quinten:

Goed om te vermelden is dat Japanse iPhones altijd een geluid maken als er een foto wordt gemaakt. Dit in verband met zogenaamde upskirt-foto’s. Dit moet van de Japanse regering en kan niet uitgeschakeld worden!

Voor Arabische landen (VAE, Dubai, Saudi-Arabie) geldt dat FaceTime is uitgeschakeld en ook niet meer ingeschakeld kan worden.
China is een van de duurdere landen om een iPhone aan te schaffen en bovendien moet je rekening houden met een afwijkend model. Wil je in deze regio een iPhone aanschaffen, dan raden we aan om naar Hongkong te gaan, waar de prijzen flink lager liggen en meer rekening wordt gehouden met internationale klanten. Zorg dat je het internationale model krijgt. Wil je toch naar China, dan kun je terecht bij de providers China Mobile, China Unicom en China Telecom.

Je kunt het overzicht met alle LTE-frequentiebanden hier downloaden, ook in PDF-formaat.

Met dank aan iCulture-lezer Bert Nijman voor het verzamelen van de data. Alle prijzen zijn inclusief eventuele salestax (indien aangegeven), maar exclusief douanekosten, creditcardfees, etc.

iPhone in buitenland kopen: veelgestelde vragen en tips

Je hebt de mogelijkheid om een iPhone in het buitenland te kopen. Is dat verstandig? Hieronder geven we antwoorden op de meestgestelde vragen:

 • Is de iPhone in het buitenland goedkoper? Dat ligt eraan in welk land je koopt. Kijk niet alleen naar de prijzen in de Apple Store, maar hou ook rekening met reiskosten, koersverschillen, salestax en eventuele invoerrechten.
 • Moet je een simkaart van de originele provider hebben? Nee, dat hoeft niet. Een Nederlandse simkaart werkt ook, mits je een simlockvrij toestel hebt. De meeste iPhones die tegenwoordig verkocht worden zijn simlockvrij, maar check voor de zekerheid even, zeker als je naar exotische landen gaat of je toestel bij een lokaal winkeltje koopt.
 • Kun je het toestel in het Nederlands instellen? Ja, de iPhone wordt geleverd met tientallen talen die je zelf kunt instellen. Ook Arabisch of Chinees, als je dat wilt. Het maakt niet uit waar je je iPhone hebt gekocht.
 • Ik heb een abonnement bij provider X. Kan ik daar probleemloos mee bellen en internetten? Ja, maar zorg wel dat je via je provider een passende simkaart hebt aangevraagd, dus een microsim of nanosim. Lees ook over de simkaart bijknippen.
 • Heb je wel garantie in Nederland? Als nieuwe Apple-producten nog niet in Nederland worden verkocht, zul je bij problemen terug moeten naar het land waar je het toestel hebt gekocht, dus bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Zodra de nieuwe iPhone in jouw land verkrijgbaar is, kun je voor reparaties een afspraak maken met de Apple Store in Amsterdam, Haarlem, Den Haag of Brussel. Deze garantie geldt alleen in het eerste jaar en niet voor schade die je zelf hebt veroorzaakt (bijv. laten vallen). Koop je je iPhone buiten de EU, dan krijg je alleen Apple-garantie en heb je niet de uitgebreidere EU-garantie van 2 jaar die voor Europese aankopen geldt. Dit geldt bijvoorbeeld voor iPhones die in de VS zijn gekocht. Wil je betere dekking voor schade, sluit dan een verzekering of AppleCare+ af. Meer informatie: iPhone verzekeren en garantie op iPhone.
 • Is het verstandig om de iPhone in het buitenland te kopen? Het belangrijkste voordeel is dat de prijs lager kan zijn dan in Nederland en dat je de iPhone eerder in handen hebt. Of dat de moeite van de reis en het gedoe waard is, moet je zelf bepalen. Sommige mensen vinden het kopen van een ijsje al ingewikkeld in het buitenland, terwijl anderen moeiteloos een tweede huis in het buitenland kopen. Het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt. In de buitenlandse Apple Stores is er altijd wel iemand die Engels spreekt. Ben je bang voor ‘gedoe’, als blijkt dat de iPhone defect is, dan kun je beter gewoon in Nederland kopen.

Buitenlandse iPhone kopen bij Apple Store Turkije

Aandachtspunten bij iPhones uit het buitenland

Het is geen probleem om in het buitenland een iPhone te kopen. Bij de eerste keer opstarten van de iPhone stel je de Nederlandse taal in en het toestel functioneert daarna gewoon zoals elk toestel dat je in Nederland koopt. Er zijn wel een aantal aandachtspunten:

 • Welke stroomadapter krijg je erbij? In landen als Engeland, Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië worden afwijkende stroomadapters gebruikt. Dit hoeft geen probleem te zijn, want je kunt de iPhone ook via de usb-poort van een computer opladen. Europese stroomadapters voor de iPhone zijn gewoon los verkrijgbaar in de Apple Store en bij diverse Apple-verkooppunten. Waarschijnlijk heb je er nog wel eentje liggen.
 • Hoe zit het met reparaties? De Nederlandse Apple Stores kunnen bijvoorbeeld een Duitse of Franse iPhone wel in reparatie nemen, maar als een iPhone voor het Amerikaanse netwerk van Verizon vervangen moet worden, hebben ze die uiteraard niet op voorraad liggen. Het toestel moet dan besteld worden met een wachttijd van ca. 2 weken.
 • Hoe krijg ik meer zekerheid? De regels worden wel eens verschillend geïnterpreteerd door Apple Store-medewerkers. We kunnen je dan ook geen zekerheid geven dat de Nederlandse Apple Stores jouw toestel in reparatie willen nemen. Soms heb je geluk, soms heb je pech. En wie zich niet zo makkelijk laat afschepen, krijgt misschien meer gedaan. Als je teruggaat naar de Apple Store waar je de iPhone hebt gekocht, weet je zeker dat ze niet moeilijk gaan doen. Heb je AppleCare+, dan rolt Apple helemaal de rode loper voor je uit.
 • Is het een GSM-model? In Europese landen worden alleen GSM-versies van de iPhone verkocht, maar in de VS kun je te maken krijgen met CDMA-varianten. Ook in China en Japan kan het voorkomen dat er afwijkende varianten te koop zijn, die afgestemd zijn op de regionaal gebruikte netwerktechnologie of eisen vanuit de overheid. Aan de hand van modelnummers kun je kijken of het toestel geschikt is voor de 4G-netwerken die in Nederland gangbaar zijn.
 • Let op eventuele regionale beperkingen! In sommige landen/regio’s is bepaalde functionaliteit uitgeschakeld of anders ingesteld, zonder mogelijkheid om dit aan te passen, ook niet als je de iPhone opnieuw inricht. Zie eerder in dit artikel onze opmerkingen over iPhones die gekocht zijn in Japan of Arabische landen.

Vier manieren om een iPhone in buitenland te kopen

Er zijn vier manieren om je iPhone in het buitenland te kopen:

 1. Je kunt zelf naar het betreffende land reizen. Omdat je er toch al voor vakantie of familiebezoek moet zijn, of omdat het vlakbij is. Een weekendje Parijs of Londen is zo geboekt.
 2. Je kunt een vriend of kennis die vaak in het buitenland is een iPhone laten meenemen of laten opsturen.
 3. Je kunt de iPhone kopen via een buitenlandse handelaar op eBay (maar pas op voor oplichting!).
 4. Je kunt een personal shopper of buitenlands postadres gebruiken (zie toelichting hieronder).

In het verleden hebben we op iCulture wel eens de diensten van aanbieders als MyUS of USA2YOU besproken. Bij MyUS.com en Borderlinx.com heb je een eigen postbus in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, waar je pakketjes naartoe kunt laten sturen. Zij sturen de pakketjes vervolgens door, in ruil voor een vergoeding. Er zijn ook personal shopper-diensten zoals USA2YOU, die de producten voor jou kopen en vervolgens doorsturen. Het mooie van zo’n dienst is dat je precies kunt aangeven wat je wilt hebben en niet over een Amerikaanse creditcard hoeft te beschikken. Gemak heeft natuurlijk wel een prijs.

Invoerrechten en douane

Binnen EU-landen geldt vrij verkeer van goederen. Je hoeft dus geen aangifte te doen bij de douane als je een iPhone invoert als reiziger of via pakketpost. Bij goederen van buiten EU-landen moet je bij aankomst op Schiphol aangifte doen. Er geldt een vrijstelling van €430 per persoon. Zijn de goederen meer waard dan €430, dan moet je ze aangeven bij de douane. Je betaalt 21% BTW bovenop het aankoopbedrag. Bij de iPhone worden geen douanerechten in rekening gebracht, bij andere spullen wel zoals mp3-spelers (2%), spijkerbroeken (12%) of schoenen (17%).

iPhone in buitenland kopen met Douane Reizen-app op iPhone

De eventuele salestax die je in het buitenland hebt betaald kun je proberen terug te vorderen, maar dit kost je wel wat werk. In de VS verschilt de salestax per staat. In New York betaal je rond de 8,5%, in het iets verderop gelegen Delaware is de salestax 0%. Sommige banken brengen ook kosten voor betaling met creditcard in rekening (bijvoorbeeld 2,5% bij Citibank).

Tip: met de Douane Reizen-app kun je opzoeken welke goederen je mag invoeren en hoeveel belasting je moet betalen.

iPhone laten opsturen in pakketpost

Vrienden of familie in het buitenland kunnen een iPhone voor je kopen en opsturen naar Nederland. Het is verstandig om het pakket te laten verzekeren. Het vrijgestelde invoerbedrag voor zendingen van buiten de EU-landen ligt op €22 exclusief de kosten van verzending en verzekering. Je zult waarschijnlijk BTW, inklaringskosten en eventueel douanerechten moeten betalen. Je betaalt altijd over de waarde van het hele pakket. Zitten er twee producten in het pakket, bijvoorbeeld een hoesje van €20 en een iPod touch van €300, dan moet je toch over €320 belasting betalen.

iPhone smokkelen, slim of niet?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om gekochte iPhones aan te geven bij de douane als je Nederland binnenkomt. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. De boete is afhankelijk van het type goederen en het bedrag dat je probeerde te ontduiken. Ook loop je kans dat de iPhone in beslag wordt genomen, al kom je er in Nederland meestal vanaf met een schikking. Die bedraagt 50% van de ontdoken belastingen, plus het belastingbedrag zelf. Het heeft geen zin om verpakkingen en aankoopbonnen in de zak met vuile was, de toilettas of de voering van de koffer te verstoppen, want het douanepersoneel kent deze trucs ook.

Wil je de iPhone als zakelijk toestel gaan gebruiken en in je boekhouding opnemen als bedrijfsmiddel, dan zul je de iPhone bij aankomst in Nederland moeten aangeven bij de douane.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!