Apple Store shopping

iPhone in het buitenland kopen: welke landen zijn het goedkoopst?

Dit is het prijspeil in andere landen

Een iPhone in het buitenland kopen kan aantrekkelijk zijn. Maar waar moet je rekening mee houden? iCulture adviseert over het kopen van de iPhone in Frankrijk, Engeland, VS en andere landen.

iPhone uit het buitenland: is het echt goedkoper?

Vind je de Nederlandse iPhone-prijzen te hoog en overweeg je een buitenlandse iPhone te kopen? Dan vind je op deze pagina informatie over je iPhone kopen Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en andere landen. We geven antwoord op de vraag waar je in het buitenland een goedkope iPhone vindt en hoe het zit met buitenlandse iPhone-garantie. Ook hebben we een top 10 van de landen waar de iPhone het goedkoopst is en een top 5 van de goedkoopste en duurste Europese landen, dankzij het noeste werk van iCulture-lezer Bert Nijman!

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:


In dit artikel wordt i.v.m. de beknoptheid gesproken over Nederland, maar alle informatie geldt uiteraard ook voor onze Belgische lezers.

iPhone in buitenland kopen of eigen land, wat is het slimst?

Er zijn twee redenen waarom je een iPhone in het buitenland zou willen kopen: omdat de prijs veel lager is of omdat een nieuw model nog niet verkrijgbaar is in Nederland of België. De afgelopen jaren is dit minder belangrijk geworden omdat Nederland en België bij de eerste groep landen behoren. Binnen Europa liggen de prijzen van de iPhone vaak op hetzelfde niveau en dan loont het niet om voor een tientje je iPhone in het buitenland te halen.

Woon je in de grensstreek, dan loonde het voorheen de moeite om je iPhone in Duitsland te halen, ook omdat producten er vroeger op de markt kwamen. Maar dat voordeel geldt nu niet meer en ook het prijsverschil is te klein.


Voordeligste iPhone-landen wereldwijd

Onderstaand overzicht is samengesteld door Bert Nijman, die elk jaar een overzicht maakt van de prijzen van Apple-producten.

De top 10 van landen waar de 64GB iPhone 11 het goedkoopst is (prijspeil najaar 2019):

Positie Land Prijs Voordeel
1 Japan €625,90 €183
2 Canada €630,90 €178
3 USA incl 8% tax €681,37 €128
4 Hong Kong €692:09 €117
5 China €701,10 €108
6 Verenigde Arabische Emiraten €724,76 €84
7 Taiwan €726,61 €82
8 Zwitserland €739,18 €70
9 Australië €743,70 €65
10 Singapore €754,47 €55

Alle prijzen zijn inclusief eventuele salestax (indien aangegeven), maar exclusief douanekosten, creditcardfees, etc.

Zoals je ziet neemt het voordeel al snel af. Voor 55 euro ga je niet zo snel de moeite nemen om je toestel in Singapore te halen. Ook zul je rekening moeten houden met regionale verschillen. Zo moet je bij de VS, Canada, China en Japan rekening houden met afwijkende modelnummers en ook met afwijkende ondersteuning voor LTE-frequentiebanden voor 4G.

De extreem uitgebreide PDF van Bert met alle prijzen vind je hier.

Bert’s advies:

Ook dit jaar is de Japanse iPhone goedkoop en een goede keuze voor de wereldreiziger Alle EU-frequenties zijn aanwezig, plus nog 3 Japanse frequentiebanden extra.

Wel een waarschuwing daarbij: Japanse iPhones maken altijd een flitsgeluid maken als er een foto wordt gemaakt. Dit in verband met zogenaamde upskirt-foto’s. Dit moet van de Japanse regering en kan niet uitgeschakeld worden!

Voor Arabische landen (VAE, Dubai, Saudi-Arabie) geldt dat FaceTime is uitgeschakeld en ook niet meer ingeschakeld kan worden.

China is een van de duurdere landen om een iPhone aan te schaffen en bovendien moet je rekening houden met een afwijkend model. Wil je in deze regio een iPhone aanschaffen, dan raden we aan om naar Hongkong te gaan, waar de prijzen flink lager liggen en meer rekening wordt gehouden met internationale klanten. Zorg dat je het internationale model krijgt. Wil je toch naar China, dan kun je terecht bij de providers China Mobile, China Unicom en China Telecom. Maar bij deze afwijkende modellen kun je te maken krijgen met andere beperkingen en Chinese overheidsregels.

Frequentiebanden van buitenlandse iPhones

Bij het kopen van je iPhone in het buitenland moet je er rekening mee houden dat niet altijd alle frequentiebanden voor LTE (4G) worden ondersteund.

Bert:

Bij de nieuwe iPhone valt op dat alle modellen wereldwijd werken in Nederland en België. Maar er komen na 2020 vanwege de veilingen 2 nieuwe frequenties aan die niet in de Chinese en Amerikaanse iPhone zitten. Maar dat hoeft geen groot probleem te zijn omdat het aanvullende banden zijn, bovenop de huidige.

Je kunt het PDF-overzicht met alle LTE-frequentiebanden hier downloaden voor de modellen van 2019.

Met dank aan iCulture-lezer Bert Nijman voor het verzamelen van de data!

Goedkoopste iPhone-landen in Europa

In deze Europese landen ben je het goedkoopst uit voor een iPhone (prijspeil najaar 2019):

 1. Zwitserland
 2. Luxemburg
 3. Duitsland en Oostenrijk
 4. Nederland, België, Frankrijk, Spanje
 5. Tsjechische Republiek (duurder dan Nederland)

Voorheen stond ook het Verenigd Koninkrijk in de top 5 van goedkoopste Europese landen, maar door de ontwikkelingen daar is het toestel nu €13 duurder geworden dan in Nederland.


Duurste iPhone-landen in Europa

In onderstaande Europese landen zijn de iPhones het duurst (prijspeil najaar 2019):

 1. Hongarije
 2. Zweden
 3. Noorwegen
 4. Denemarken
 5. Italië

Deze top 5 is vrijwel gelijk gebleven met vorig jaar. Ook Rusland is relatief duur en hetzelfde geldt voor Polen, Ierland, Portugal en Finland. Alle overige Europese landen liggen op het niveau van Nederland en België of zijn iets goedkoper.

Voor Turkije en Zuid-Korea kon Bert Nijman we geen prijzen achterhalen vanwege een impartban op iPhones.


Is een Amerikaanse iPhone uit USA echt goedkoper?

Vooral nu de prijzen van de iPhone vaak ver over de duizend euro gaan, vragen veel mensen zich af of het niet verstandiger is om een USA iPhone te halen. Daar betaal je 999 dollar voor het instapmodel van de iPhone 11 Pro en dat lijkt een stuk goedkoper dan de prijzen in Europa, die rond €1159 liggen. Maar dat is slechts het halve verhaal.

De prijsverschillen tussen Nederland en Amerika zijn minder groot dan je denkt en dat heeft te maken met een aantal misverstanden.

Ten eerste is het in de VS de gewoonte om prijzen zonder BTW (salestax) te vermelden, terwijl dit in Nederland wel gebruikelijk is. Bovendien betaal je in Nederland nog wat extra’s, zoals €5 voor de thuiskopieheffing. De verwijderingsbijdrage wordt ook sinds 2011 verwerkt in de prijs, dus je betaalt daar ongemerkt voor. Al die bedragen zijn niet verwerkt in de prijzen voor een iPhone in USA.

Als winkels in Nederland ook de prijs zonder BTW zouden vermelden, dan zou er maar 950 euro op het prijskaartje staan. Als je ondernemer bent en de BTW kunt aftrekken is dat trouwens ook wat je uiteindelijk betaalt voor de 64GB iPhone 11 Pro.

In de Amerikaanse prijzen is nog geen rekening gehouden met salestax, die per staat verschillend is. Uitgaande van een gemiddeld percentage van 10% wordt de prijs van 999 dollar dan opeens 100 euro duurder. Daarnaast wordt er in grote steden vaak nog een extra city tax gerekend. Meer hierover lees je op de pagina Sales taxes in the United States op Wikipedia.

Het is daarom slimmer om je iPhone 11 te kopen in Amerikaanse staten waar geen salestax wordt gerekend, zoals Oregon, Montana, New Hampshire, Alaska en Delaware. Hou er rekening mee dat er bij de Apple Stores in deze Amerikaanse staten altijd een stormloop ontstaat. Vooral in Delaware, dat op redelijke reisafstand van de stad New York ligt.

In de Verenigde Staten heb je verder te maken met de GSM-providers AT&T en T-Mobile en de CDMA-providers Sprint en Verizon. Daarnaast zijn er nog een heleboel kleine aanbieders. Let dus op dat je een simlockvrij toestel te pakken hebt, liefst het internationale GSM-model. Koop je de iPhone bij de winkels van providers zoals Verizon, Sprint, AT&T en T-Mobile dan zit er vaak een simlock op en wordt verwacht dat je er een abonnement bij afsluit. Bij T-Mobile kun je na 40 dagen van het abonnement een unlockcode aanvragen bij de klantendienst.

iPhone in buitenland kopen: veelgestelde vragen en tips

Je hebt de mogelijkheid om een iPhone in het buitenland te kopen. Is dat verstandig? Hieronder geven we antwoorden op de meestgestelde vragen:

 • Is de iPhone in het buitenland goedkoper? Dat ligt eraan in welk land je koopt. Kijk niet alleen naar de prijzen in de Apple Store, maar hou ook rekening met reiskosten, koersverschillen, salestax en eventuele invoerrechten.
 • Moet je een simkaart van de originele provider hebben? Nee, dat hoeft niet. Een Nederlandse simkaart werkt ook, mits je een simlockvrij toestel hebt. De meeste iPhones die tegenwoordig verkocht worden zijn simlockvrij, maar check voor de zekerheid even, zeker als je naar exotische landen gaat of je toestel bij een lokaal winkeltje koopt.
 • Kun je het toestel in het Nederlands instellen? Uiteraard. De iPhone wordt geleverd met tientallen talen die je zelf kunt instellen. Ook Arabisch of Chinees, als je dat wilt. Het maakt niet uit waar je je iPhone hebt gekocht.
 • Ik heb een abonnement bij provider XYZ. Kan ik daar probleemloos mee bellen en internetten? Ja, maar zorg wel dat je via je provider een passende simkaart hebt aangevraagd, dus een microsim of nanosim. Je simkaart bijknippen hoeft tegenwoordig niet meer, want providers hebben simkaarten in elk formaat.
 • Hoe zit het met garantie op niet-Europese iPhones? In de EU geldt consumentenbescherming, waarbij je twee jaar recht hebt op garantie. Het eerste jaar kun je terug naar de Apple Store, het tweede jaar moet je terug naar de winkel waar je het product hebt gekocht. Dit geldt echter alleen voor Apple-producten die binnen de EU zijn gekocht, dus niet voor iPhones uit de VS, Canada of Zwitserland.
 • Vanaf welk moment heb je garantie in Nederland? Als nieuwe Apple-producten nog niet in Nederland worden verkocht, zul je bij problemen terug moeten naar het land waar je het toestel hebt gekocht, dus bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Zodra de nieuwe iPhone in jouw land verkrijgbaar is, kun je voor reparaties een afspraak maken met de Apple Store in Amsterdam, Haarlem, Den Haag of Brussel. Deze garantie geldt alleen in het eerste jaar. Schade die je zelf hebt veroorzaakt is uitgesloten (bijv. laten vallen).
 • Hoe zit het met AppleCare+? Wil je betere dekking voor schade, sluit dan een verzekering of AppleCare+ af. Meer informatie: iPhone verzekeren en garantie op iPhone.
 • Is het verstandig om de iPhone in het buitenland te kopen? Het belangrijkste voordeel is dat de prijs lager kan zijn dan in Nederland en dat je de iPhone eerder in handen hebt. Of dat de moeite van de reis en het gedoe waard is, moet je zelf bepalen. Sommige mensen vinden het kopen van een ijsje al ingewikkeld in het buitenland, terwijl anderen moeiteloos een tweede huis in het buitenland kopen. Het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt. In de buitenlandse Apple Stores is er altijd wel iemand die Engels spreekt. Ben je bang voor ‘gedoe’, als blijkt dat de iPhone defect is, dan kun je beter gewoon in Nederland kopen want in vergelijking met de meeste landen scheelt het niet zoveel.

Buitenlandse iPhone kopen bij Apple Store Turkije

Aandachtspunten bij iPhones uit het buitenland

Het is geen probleem om in het buitenland een iPhone te kopen. Bij de eerste keer opstarten van de iPhone stel je de Nederlandse taal in en het toestel functioneert daarna gewoon zoals elk toestel dat je in Nederland koopt. Er zijn wel een aantal aandachtspunten:

 • Welke stroomadapter krijg je erbij? In landen als Engeland, Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië worden afwijkende stroomadapters gebruikt. Dit hoeft geen probleem te zijn, want je kunt de iPhone ook via de usb-poort van een computer opladen. Europese stroomadapters voor de iPhone zijn gewoon los verkrijgbaar in de Apple Store en bij diverse Apple-verkooppunten. Waarschijnlijk heb je er nog wel eentje liggen.
 • Hoe zit het met reparaties? De Nederlandse Apple Stores kunnen bijvoorbeeld een Duitse of Franse iPhone wel in reparatie nemen, maar als een iPhone voor het Amerikaanse netwerk van Verizon vervangen moet worden, hebben ze die uiteraard niet op voorraad liggen. Het toestel moet dan besteld worden met een wachttijd van ca. 2 weken.
 • Hoe krijg ik meer zekerheid? De regels worden wel eens verschillend geïnterpreteerd door Apple Store-medewerkers. We kunnen je dan ook geen zekerheid geven dat de Nederlandse Apple Stores jouw toestel in reparatie willen nemen. Soms heb je geluk, soms heb je pech. En wie zich niet zo makkelijk laat afschepen, krijgt misschien meer gedaan. Als je teruggaat naar de Apple Store waar je de iPhone hebt gekocht, weet je zeker dat ze niet moeilijk gaan doen. Heb je AppleCare+, dan rolt Apple helemaal de rode loper voor je uit.
 • Is het een GSM-model? In Europese landen worden alleen GSM-versies van de iPhone verkocht, maar in de VS kun je te maken krijgen met CDMA-varianten. Ook in China en Japan kan het voorkomen dat er afwijkende varianten te koop zijn, die afgestemd zijn op de regionaal gebruikte netwerktechnologie of eisen vanuit de overheid. Aan de hand van modelnummers kun je kijken of het toestel geschikt is voor de 4G-netwerken die in Nederland gangbaar zijn.
 • Let op eventuele regionale beperkingen! In sommige landen/regio’s is bepaalde functionaliteit uitgeschakeld of anders ingesteld, zonder mogelijkheid om dit aan te passen, ook niet als je de iPhone opnieuw inricht. Zie eerder in dit artikel onze opmerkingen over iPhones die gekocht zijn in Japan of Arabische landen.

Vier manieren om een iPhone in buitenland te kopen

Er zijn vier manieren om je iPhone in het buitenland te kopen:

 1. Je kunt zelf naar het betreffende land reizen. Omdat je er toch al voor vakantie of familiebezoek moet zijn, of omdat het vlakbij is. Een weekendje Parijs of Londen is zo geboekt.
 2. Je kunt een vriend of kennis die vaak in het buitenland is een iPhone laten meenemen of laten opsturen. Controleer vooraf of het opsturen van producten met oplaadbare batterij is toegestaan.
 3. Je kunt de iPhone kopen via een buitenlandse handelaar op eBay (maar pas op voor oplichting!).
 4. Je kunt een personal shopper of buitenlands postadres gebruiken (zie toelichting hieronder).

In het verleden hebben we op iCulture wel eens de diensten van aanbieders als MyUS of USA2YOU besproken. Bij MyUS.com heb je een eigen postbus in de Verenigde Staten, waar je pakketjes naartoe kunt laten sturen. Zij sturen de pakketjes in ruil voor een vergoeding door. Voorheen was ook Borderlinx actief, maar dat bedrijf is gestopt.

Daarnaast zijn er personal shopper-diensten zoals USA2YOU, die de producten voor jou kopen en vervolgens doorsturen. Het mooie van zo’n dienst is dat je precies kunt aangeven wat je wilt hebben en niet over een Amerikaanse creditcard hoeft te beschikken. Gemak heeft natuurlijk wel een prijs.

Invoerrechten en douane

Binnen EU-landen geldt vrij verkeer van goederen. Je hoeft dus geen aangifte te doen bij de douane als je een iPhone invoert als reiziger of via pakketpost. Bij goederen van buiten EU-landen moet je bij aankomst op Schiphol aangifte doen. Er geldt een vrijstelling van €430 per persoon. Zijn de goederen meer waard dan €430, dan moet je ze aangeven bij de douane. Je betaalt 21% BTW bovenop het aankoopbedrag. Bij de iPhone worden geen douanerechten in rekening gebracht, bij andere spullen wel zoals mp3-spelers (2%), spijkerbroeken (12%) of schoenen (17%).

iPhone in buitenland kopen met Douane Reizen-app op iPhone

De eventuele salestax die je in het buitenland hebt betaald kun je proberen terug te vorderen, maar dit kost je wel wat werk. In de VS verschilt de salestax per staat. In New York betaal je rond de 8,5%, in het iets verderop gelegen Delaware is de salestax 0%. Sommige banken brengen ook kosten voor betaling met creditcard in rekening (bijvoorbeeld 2,5% bij Citibank).

Tip: met de Douane Reizen-app kun je opzoeken welke goederen je mag invoeren en hoeveel belasting je moet betalen.

iPhone laten opsturen in pakketpost

Vrienden of familie in het buitenland kunnen een iPhone voor je kopen en opsturen naar Nederland. Het is verstandig om het pakket te laten verzekeren. Het vrijgestelde invoerbedrag voor zendingen van buiten de EU-landen ligt op €22 exclusief de kosten van verzending en verzekering (let op, vanaf januari 2021 gaat dit veranderen).

Je zult waarschijnlijk BTW, inklaringskosten en eventueel douanerechten moeten betalen. Je betaalt altijd over de waarde van het hele pakket. Zitten er twee producten in het pakket, bijvoorbeeld een hoesje van €20 en een iPod touch van €300, dan moet je toch over €320 belasting betalen.

Let op dat het niet altijd is toegestaan om producten met oplaadbare batterij op te sturen. Het kan nodig zijn dat er een speciale waarschuwingssticker op de verpakking moet zitten.

iPhone smokkelen, slim of niet?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om gekochte iPhones aan te geven bij de douane als je Nederland binnenkomt. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. De boete is afhankelijk van het type goederen en het bedrag dat je probeerde te ontduiken. Ook loop je kans dat de iPhone in beslag wordt genomen, al kom je er in Nederland meestal vanaf met een schikking. Die bedraagt 50% van de ontdoken belastingen, plus het belastingbedrag zelf. Het heeft geen zin om verpakkingen en aankoopbonnen in de zak met vuile was, de toilettas of de voering van de koffer te verstoppen, want het douanepersoneel kent deze trucs ook.

Wil je de iPhone als zakelijk toestel gaan gebruiken en in je boekhouding opnemen als bedrijfsmiddel, dan zul je de iPhone bij aankomst in Nederland moeten aangeven bij de douane.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!