Apple Store shopping

iPhone in het buitenland kopen: welke landen zijn het goedkoopst?

Dit is het prijspeil in andere landen

Een iPhone in het buitenland kopen kan aantrekkelijk zijn. Maar waar moet je rekening mee houden? iCulture adviseert over het kopen van de iPhone in Frankrijk, Engeland, VS en andere landen.

Refurbished

iPhone uit het buitenland: is het echt goedkoper?

Vroeger was het een leuke en spannende bezigheid: bij een buitenlandse Apple Store in de rij gaan staan om als eerste het toestel in handen te hebben. Tegenwoordig loont het niet meer om naar je iPhone te kopen in het buitenland: de prijzen van omringende Europese landen liggen op hetzelfde niveau en je vliegt ook niet zomaar even naar de VS. Maar heb je familie of vrienden in het buitenland, dan kunnen ze natuurlijk wel een iPhone voor je opsturen of meenemen, mocht dat de moeite zijn.

Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

In dit artikel wordt i.v.m. de beknoptheid gesproken over Nederland, maar alle informatie geldt uiteraard ook voor onze Belgische lezers.


De iPhone is dit jaar weer iets goedkoper geworden in Europa. Een opluchting, want vorig jaar ging de prijs vanwege inflatie wel erg omhoog. Zien we dat ook terug in de lijst met goedkoopste en duurste landen? Jazeker! De Verenigde Staten en Japan staan nog steeds hoog in de lijst, maar China is naar de eerste plaats gesprongen. Veel scheelt het overigens niet (€1) maar daar gaat het hier niet om: je wil weten waar je het allergoedkoopst de iPhone kunt halen en op welke plek Nederland en België staan.

We bekijken hieronder de retailprijzen van de 128GB iPhone 15 in verschillende landen (prijspeil september 2023).

Land/regio (Bron: Nukeni) Retailprijs 128GB iPhone 15
#1 China €777
#2 VS lage salestax* €778
#3 Japan €793
#4 Canada lage salestax* €824
#Hongkong €827
#6 Thailand €863
#7 VS hoge salestax* €867
#8 UAE €868
#9 Taiwan €878
#10 Maleisië €881
#11 Zuid-Korea €882
#12 Zwitserland €889
#13 Singapore €895
#14 Canada hoge salestax* €902
#15 Australië €910
#16 Nieuw-Zeeland €918
#17 Luxemburg €929
#18 Verenigd Koninkrijk €931
#19 Filippijnen €941
#20 Oostenrijk + Duitsland €949
#21 Spanje €959
#22 Nederland, België, Frankrijk €969,-
#32 Brazilië €1.406
#33 Turkije €1.739

*In dit overzicht zie je de Amerikaanse en Canadese prijzen in twee varianten: met lage salestax en hoge salestax.

Wat opvalt is dat in Europa de goedkoopste iPhones te vinden zijn in de rijke landen Zwitserland en Luxemburg. Nederland en België bevinden zich zoals gewoonlijk weer in het middensegment. Over de gehele linie zijn de prijzen van de iPhones gezakt ten opzichte van vorig jaar. De grootste prijsdalingen vinden we in Hongarije (-11,1%), Polen (-9,6%) en Tsjechië (-9,4%). Ook in Zwitserland (-8,6%) is de prijs behoorlijk gedaald. Voor Nederland en België komt de prijsdaling neer op -4,9%.

Grote prijsstijgingen vonden er plaats in het toch al dure land Turkije (+61,3!), Noorwegen (+9,1%) en Taiwan (+7,2%). Apple trok de prijzen ook wat recht in nog wat andere landen die traditiegetrouw in de top 10 staan: Australië, Maleisië, Japan, Nieuw-Zeeland en Canada. Maar in eigen land (Verenigde Staten) durfde Apple niet aan de prijzen te komen en is het opnieuw 0% prijswijziging, net als vorig jaar.

Wat Europa betreft: je kunt een tientje besparen door je toestel in Spanje te halen of €20 met een iPhone uit Duitsland.

Alle prijzen zijn gebaseerd op winkelprijzen zoals op de website van Apple worden gecommuniceerd, omgerekend naar euro’s. We hebben gebruik gemaakt van deze lijst. Hou ook rekening met reiskosten, douanekosten, creditcardfees, etc. als je je toestel uit het buitenland wilt halen of wilt laten opsturen. Wil je het exact weten, dan zul je het voor het land waar jij je iPhone wilt gaan halen even moeten uitzoeken. Hier zijn alvast wat kleine lettertjes om je op weg te helpen:

Japan: salestax kun je als toerist terugvragen, camera maakt hoorbaar sluitergeluid (niet meer van toepassing sinds iOS 15). Canada: salestax 5-15%, terug te vorderen. HongKong: geen salestax. VS: salestax varieert per staat, meestal rond 10%. Verenigde Arabische Emiraten: 5% salestax, iMessage-functie is uitgeschakeld. Taiwan: 5% salestax, terug te vorderen. Maleisië: helft van de salestax is terug te vorderen via GlobalBlue. China: salestax 17% is voor de helft terug te vorderen via GlobalBlue, koop bij voorkeur in een speciale Tax Free-winkel. Korea: 0-10% salestax, terug te vorderen. Australië: 10% salestax, terug te vorderen.

Voordelige iPhone-landen Europa

De top 10 van Europese landen waar de 128GB iPhone 15 het goedkoopst is (prijspeil september 2023):

Positie Land Prijs
1 Zwitserland €889
2 Luxemburg €929
3 Verenigd Koninkrijk €931
4 Duitsland, Oostenrijk €949
5 Spanje €959
6 Nederland, België, Frankrijk €969
7 Tsjechië €977
8 Ierland, Italië €979
9 Finland, Portugal €989
10 Zweden €1.008

Nóg duurder dan Zweden zijn Polen, Hongarije, Denemarken, Noorwegen en Turkije.

Dure iPhone-landen wereldwijd

De top 5 van wereldwijd waar de 128GB iPhone 15 het duurst is (prijspeil september 2023). Zoals gebruikelijk gaan Turkije en Brazilië weer aan kop.

Positie Land Prijs
1 Turkije €1739
2 Brazilië €1406
3 Mexico €1070
4 Noorwegen €1050
5 Denemarken €1046

Dit is de iPhone 2023 line-up:

Goedkoop abonnement in het buitenland afsluiten?
Misschien kun je nog meer besparen door niet alleen je iPhone, maar ook je mobiele abonnement uit het buitenland te halen. Vooral in Europese landen met lage lonen kunnen de tarieven van de telecomproviders een stuk gunstiger liggen. Toch kun je een goedkoop iPhone-abonnement deze het beste in Nederland of België afsluiten. De meeste providers eisen namelijk dat je het merendeel van het jaar doorbrengt in het land waar je het abonnement hebt afgesloten. Voor mensen die in de grensstreek wonen en vaak in beide landen moeten zijn, kan het wél een idee zijn om ‘over de grens’ te gaan shoppen. Ook op het gebied van buitenlandse iPhone-garantie kunnen er verschillen zijn.

Apple Store Central World Bangkok

iPhone in buitenland kopen of eigen land, wat is het slimst?

Er zijn twee redenen waarom je een iPhone in het buitenland zou willen kopen:

 • Omdat de prijs veel lager is
 • Of omdat een nieuw model nog niet verkrijgbaar is in Nederland of België

Het tweede punt speelt geen rol meer, omdat Nederland en België al jarenlang bij de eerste groep landen behoren. Ook de prijs is steeds minder een factor geworden. Binnen Europa liggen de prijzen van de iPhone vaak op hetzelfde niveau en dan loont het niet om voor een tientje korting je iPhone in Duitsland of Spanje te halen.

Apple Store München Rosenstrasse

Zoals je in bovenstaande lijstjes ziet kan het soms best wat geld schelen, maar alleen als je bereid bent je iPhone van ver te halen. Voor een paar tientjes voordeel zul je niet zo snel een reis naar Singapore boeken. Ook moet je rekening houden met regionale verschillen. Zo zijn er bij de iPhone 15 meerdere modelnummers, met aparte regio’s voor bijvoorbeeld:

 • VS en Puerto Rico
 • Canada, Guam, Japan, Mexico, Saoedi Arabië, Amerikaanse Maagdeneilanden
 • Vasteland China, Hongkong, Macao
 • Rusland, Armenië, Belarus, Kazachstan, Kirgizië
 • Overige landen

Deze zijn verschillend wat de ondersteuning van LTE-frequentiebanden voor 4G en 5G betreft. Gangbare internationale LTE-frequenties zullen meestal wel werken.

In de Verenigde Staten moet je er rekening mee houden dat de iPhones alleen nog met eSIM worden geleverd (dus geen fysiek simkaartslot). In Nederland kun je voor de eSIM alleen bij de drie grote providers en Simyo terecht.

Japan staat al jarenlang hoog de lijst. Japanse iPhones maken altijd een flitsgeluid als er een foto wordt gemaakt; dit is een wettelijke verplichting. Sinds iOS 15 is deze beperking gelukkig eenvoudig te omzeilen door een buitenlandse simkaart te gebruiken, en dat was je toch al van plan.

Voor Arabische landen geldt dat FaceTime soms is uitgeschakeld en op geen enkele manier ingeschakeld kan worden. Voorheen was dit ook in de Verenigde Arabische Emiraten het geval, maar dit is sinds juli 2020 niet meer zo. Wel is iMessage nog steeds uitgeschakeld.

In Rusland en landen in de Russische invloedssfeer gelden overheidseisen wat betreft voorgeïnstalleerde apps. Op verzoek van de Russische overheid levert Apple door de autoriteiten uitgekozen iPhone-apps mee, ook al druist dit in tegen het officiële beleid van Apple. Vandaar dat dit een aparte regio is.

China is een minder aantrekkelijk land om je iPhone aan te schaffen en bovendien moet je rekening houden met afwijkende modellen. Wil je in deze regio een iPhone aanschaffen, dan raden we aan om deze in Hongkong te halen, waar de prijzen net iets lager liggen en in de winkels meer rekening wordt gehouden met internationale klanten. Zorg dat je het internationale model krijgt. Wil je toch naar China, dan kun je terecht bij de providers China Mobile, China Unicom en China Telecom. Maar bij deze afwijkende modellen kun je te maken krijgen met andere beperkingen en Chinese overheidsregels. Zelf zouden we hier niet voor kiezen.

Op deze pagina bij Apple kun je zien welke frequentiebanden door welke modelnummers worden ondersteund en in welke landen ze worden verkocht.


Is een Amerikaanse iPhone uit USA echt goedkoper?

Vooral nu de prijzen van de iPhone vaak ver over de duizend euro gaan, vragen veel mensen zich af of het niet verstandiger is om een iPhone in de VS te halen. Daar betaal je nog steeds de psychologisch aantrekkelijke prijs van ‘999 dollar’ voor de iPhone 15 Pro. Dat lijkt een stuk goedkoper dan de prijzen in Nederland, waar hetzelfde toestel vanaf €1.229,- verkrijgbaar is. Over het algemeen is het 1-op-1 vergelijken van Amerikaanse en Europese prijzen echter niet helemaal eerlijk, omdat de Amerikaanse prijs altijd zonder salestax wordt vermeldt. Het Nederlandse prijskaartje (inclusief BTW) ligt daardoor altijd 21% hoger. Daar komt nog bij dat Apple een extra toeslag toepast vanwege valutaschommelingen en andere risico’s waar ze zich tegen willen indekken.

Meer informatie lees je in ons artikel over de prijsverschillen tussen Nederland en Amerika, waarin we ook een aantal misverstanden recht zetten. Sommige mensen vergeten wel eens dat de salestax per Amerikaanse staat heel verschillend kan uitpakken. Meer hierover lees je op de pagina Sales taxes in the United States op Wikipedia. Bovendien betaal je in Nederland nog wat extra’s. Zo zitten thuiskopieheffing en verwijderingsbijdrage verwerkt in de prijs. Mogelijk heeft Apple kosten van de langere EU-garantietermijn van 2 jaar voor consumenten ook in de prijs verwerkt. In de VS heb je maar recht op één jaar garantie.

Bekijk ook

Waarom Apple-producten in Nederland duurder zijn dan in Amerika

Apple-producten lijken in de VS vaak veel goedkoper dan in Nederland? Hoe kan dat eigenlijk en hoe ontstaat dit prijsverschil? Wij leggen uit waar het aan ligt.

Hou er overigens rekening mee dat sinds de iPhone 14-serie, Amerikaanse iPhones geen plek hebben voor een fysieke simkaart. Je moet daardoor altijd bij een provider zitten die ondersteuning biedt voor een eSIM. De grote Nederlandse providers ondersteunen de eSIM, maar kleinere aanbieders werken vaak alleen nog met een fysieke simkaart. Deze kun je dan niet gebruiken op een Amerikaanse iPhone 14 of nieuwer.

iPhone in buitenland kopen: veelgestelde vragen en tips

Je hebt de mogelijkheid om een iPhone in het buitenland te kopen. Is dat verstandig? Hieronder geven we antwoorden op de meestgestelde vragen:

 • Is de iPhone in het buitenland goedkoper? Dat ligt eraan in welk land je koopt. Kijk niet alleen naar de prijzen in de Apple Store, maar hou ook rekening met reiskosten, koersverschillen, salestax en eventuele invoerrechten. En natuurlijk ook met technische verschillen.
 • Moet je een simkaart van de originele provider hebben? Nee, dat hoeft niet. In de meeste landen zijn de iPhones simlockvrij, waardoor je elke Nederlandse simkaart kunt gebruiken. In de VS, China en enkele andere landen moet je wel wat meer opletten.
 • Kun je het toestel in het Nederlands instellen? Uiteraard. De iPhone wordt geleverd met tientallen talen die je zelf kunt instellen. Ook Arabisch of Chinees, als je dat wilt. Het maakt niet uit waar je je iPhone hebt gekocht. Wel kunnen er lokale beperkingen op zitten, bijvoorbeeld het feit dat FaceTime en/of iMessage zijn geblokkeerd.
 • Ik heb een abonnement bij provider XYZ. Kan ik daar probleemloos mee bellen en internetten? Ja, maar zorg wel dat je via je provider een passende simkaart hebt aangevraagd, dus een microsim of nanosim. Je simkaart bijknippen hoeft tegenwoordig niet meer, want providers hebben simkaarten in elk formaat. Maar ze hebben niet altijd een eSIM!
 • Hoe zit het met garantie op niet-Europese iPhones? In de EU geldt consumentenbescherming, waarbij je twee jaar recht hebt op garantie. Het eerste jaar kun je terug naar de Apple Store, het tweede jaar moet je terug naar de winkel waar je het product hebt gekocht. Dit geldt echter alleen voor Apple-producten die binnen de EU zijn gekocht, dus niet voor iPhones uit de VS, Canada of Zwitserland. Het geldt ook niet voor iPhones die je zakelijk hebt gekocht.
 • Vanaf welk moment heb je garantie in Nederland? Als nieuwe Apple-producten nog niet in Nederland worden verkocht, zul je bij problemen terug moeten naar het land waar je het toestel hebt gekocht. Zodra de nieuwe iPhone in jouw land verkrijgbaar is, kun je voor reparaties een afspraak maken met de Apple Store in Amsterdam, Haarlem, Den Haag of Brussel. Deze garantie geldt alleen in het eerste jaar. Schade die je zelf hebt veroorzaakt is uitgesloten (bijv. laten vallen).
 • Hoe zit het met AppleCare+? Wil je betere dekking voor schade, sluit dan een verzekering of AppleCare+ af. Meer informatie: iPhone verzekeren en garantie op iPhone.
 • Is het verstandig om de iPhone in het buitenland te kopen? Het belangrijkste voordeel is dat de prijs lager kan zijn dan in Nederland en dat je de iPhone eerder in handen hebt. Of dat de moeite van de reis en het gedoe waard is, moet je zelf bepalen. Sommige mensen vinden het kopen van een ijsje al ingewikkeld in het buitenland, terwijl anderen moeiteloos een tweede huis in het buitenland kopen. Het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt. In de buitenlandse Apple Stores is er altijd wel iemand die Engels spreekt. Ben je bang voor ‘gedoe’, als blijkt dat de iPhone defect is, dan kun je beter gewoon in Nederland kopen want in vergelijking met de meeste landen scheelt het niet zoveel.

Buitenlandse iPhone kopen bij Apple Store Turkije

Aandachtspunten bij iPhones uit het buitenland

Het is geen probleem om in het buitenland een iPhone te kopen. Bij de eerste keer opstarten van de iPhone stel je de Nederlandse taal in en het toestel functioneert daarna gewoon zoals elk toestel dat je in Nederland koopt. Er zijn wel een aantal aandachtspunten:

 • Welke stroomadapter krijg je erbij? Dit probleem speelt steeds minder, omdat Apple sinds 2020 bij de toestellen geen stroomadapter meer meelevert. Maar bij oude voorraad kun je nog te maken krijgen met een afwijkende stekker, bijvoorbeeld in Engeland, Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië.
 • Hoe zit het met reparaties? De Nederlandse Apple Stores kunnen een Duitse of Franse iPhone wel in reparatie nemen, maar als een iPhone voor het Amerikaanse netwerk van Verizon vervangen moet worden, hebben ze die uiteraard niet op voorraad liggen. Het toestel kan dan eventueel besteld worden met een wachttijd van ca. 2 weken.
 • Hoe krijg ik meer zekerheid? De regels worden wel eens verschillend geïnterpreteerd door Apple Store-medewerkers. We kunnen je dan ook geen zekerheid geven dat de Nederlandse Apple Stores jouw toestel in reparatie willen nemen. Soms heb je geluk, soms heb je pech. En wie zich niet zo makkelijk laat afschepen, krijgt misschien meer gedaan. Als je teruggaat naar de Apple Store waar je de iPhone hebt gekocht, weet je zeker dat ze niet moeilijk gaan doen. Heb je AppleCare+, dan rolt Apple de rode loper voor je uit.

Vier manieren om een iPhone in buitenland te kopen

Er zijn vier manieren om je iPhone in het buitenland te kopen:

 1. Je kunt zelf naar het betreffende land reizen. Omdat je er toch al voor vakantie of familiebezoek moet zijn, of omdat het vlakbij is. Een weekendje Parijs of Londen is zo geboekt, maar binnen Europa zijn de prijsverschillen niet zo groot.
 2. Je kunt een vriend of kennis die vaak in het buitenland is een iPhone laten meenemen of laten opsturen. Controleer vooraf of het opsturen van producten met oplaadbare batterij is toegestaan.
 3. Je kunt de iPhone kopen via een buitenlandse handelaar op eBay (maar pas op voor oplichting!).
 4. Je kunt een personal shopper of buitenlands postadres gebruiken (zie toelichting hieronder).

In het verleden hebben we op iCulture wel eens de diensten van aanbieders als MyUS of USA2YOU besproken. Bij MyUS.com heb je een eigen postbus in de Verenigde Staten, waar je pakketjes naartoe kunt laten sturen. Zij sturen de pakketjes in ruil voor een vergoeding door. Voorheen was ook Borderlinx actief, maar dat bedrijf is gestopt. Deze diensten zijn minder populair geworden, omdat de toestellen in Europa op brede schaal verkrijgbaar zijn.

Daarnaast zijn er personal shopper-diensten zoals USA2YOU, die de producten voor jou kopen en vervolgens doorsturen. Het mooie van zo’n dienst is dat je precies kunt aangeven wat je wilt hebben en niet over een Amerikaanse creditcard hoeft te beschikken. Gemak heeft natuurlijk wel een prijs; er wordt vaak een behoorlijke toeslag gerekend. Ook deze diensten zijn minder populair geworden voor iPhones.

Invoerrechten en douane

Binnen EU-landen geldt vrij verkeer van goederen. Je hoeft dus geen aangifte te doen bij de douane als je een iPhone invoert als reiziger of via pakketpost. Bij goederen van buiten EU-landen (dus ook Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk!) moet je bij aankomst op Schiphol of Zaventem aangifte doen.

Er geldt een vrijstelling van €430 per persoon. Zijn de goederen meer waard dan €430, dan moet je ze aangeven bij de douane. Je betaalt 21% BTW bovenop het aankoopbedrag. Bij de iPhone worden geen douanerechten in rekening gebracht, bij andere spullen wel zoals mp3-spelers (2%), spijkerbroeken (12%) of schoenen (17%). Deze tarieven kunnen wijzigen, raadpleeg de Reisapp van de Rijksoverheid om goed geïnformeerd terug te keren naar je eigen land.

De eventuele salestax die je in het buitenland hebt betaald kun je proberen terug te vorderen, maar dit kost je wel wat werk. In de VS verschilt de salestax per staat. In New York betaal je rond de 8,5%, in het iets verderop gelegen Delaware is de salestax 0%. Sommige banken brengen ook kosten voor betaling met creditcard in rekening (bijvoorbeeld 2,5% bij Citibank).

iPhone laten opsturen in pakketpost

Vrienden of familie in het buitenland kunnen een iPhone voor je kopen en opsturen naar Nederland. Het is verstandig om het pakket te laten verzekeren. Er geldt geen vrijstelling meer voor bedragen onder de €22, zoals vroeger het geval was. Je zult dus altijd BTW moeten betalen en eventueel nog inklaringskosten en andere douanekosten. Je betaalt altijd over de waarde van het hele pakket. Zitten er twee producten in het pakket, bijvoorbeeld een hoesje van €20 en een iPhone van €800, dan moet je over het volledige bedrag van €820 belasting betalen.

Let op dat het niet altijd is toegestaan om producten met oplaadbare batterij op te sturen. Het kan nodig zijn dat er een speciale waarschuwingssticker op de verpakking moet zitten.

iPhone smokkelen, slim of niet?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om gekochte iPhones aan te geven bij de douane als je Nederland binnenkomt. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. De boete is afhankelijk van het type goederen en het bedrag dat je probeerde te ontduiken. Ook loop je kans dat de iPhone in beslag wordt genomen, al kom je er in Nederland meestal vanaf met een schikking. Die bedraagt 50% van de ontdoken belastingen, plus het belastingbedrag zelf. Het heeft geen zin om verpakkingen en aankoopbonnen in de zak met vuile was, de toilettas of de voering van de koffer te verstoppen, want het douanepersoneel kent deze trucs ook.

Wil je de iPhone als zakelijk toestel gaan gebruiken en in je boekhouding opnemen als bedrijfsmiddel, dan zul je de iPhone bij aankomst in Nederland moeten aangeven bij de douane.

Bekijk ook

iPhone kopen in Nederland: prijzen, abonnementen en simlockvrij

Alles over de Apple iPhone kopen in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2023