De inlogpagina van iCloud.

iCloud: Alles wat je wilt weten over Apple’s online opslagdienst

iCloud is de online opslagdienst van Apple, waarmee je bestanden beschikbaar hebt op elk Apple-product en onderling synchroniseert. Het werkt met bestanden, foto's, muziek en meer.

iCloud is de online opslagdienst van Apple voor muziek, foto’s, agenda, boeken en dergelijke. Je kunt er bestanden online opslaan en synchroniseren tussen je Mac en alle iOS-apparaten. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om backups op iCloud te maken van je iPhone of iPad. In dit dossier lees je welke functies iCloud zoal biedt en op welke manieren je het kunt gebruiken op je iPhone, iPad, Mac en zelfs op een Windows-pc.


De inlogpagina van iCloud.

iCloud is gratis

iCloud is gratis beschikbaar en biedt standaard 5 GB opslagruimte, dat je tegen betaling kunt uitbreiden.

  • 5GB: gratis
  • 50GB: €0,99 per maand
  • 200GB: €2,99 per maand
  • 2TB: €9,99 per maand

Studenten die gebruik maken van Apple’s onderwijsprogramma krijgen 200GB iCloud-opslag gratis. Hierbij ben je wel afhankelijk van je onderwijsinstelling.

iCloud synchroniseert alles

iCloud bestaat sinds oktober 2011 en verscheen tegelijk met iOS 5. Voorheen bood Apple een soortgelijke dienst aan onder de naam MobileMe.

iCloud documenten openen

Alle bestanden en documenten die je via deze online opslagdienst bewaard zijn bereikbaar via de website iCloud.com en via de diverse apps op je iPhone en iPad. Zo kun je met de app Pages tekstdocumenten openen die je op iCloud bewaart. Muzieknummers, foto’s, video’s, documenten en apps die je op de iPhone hebt bewaard, zijn ook beschikbaar op alle andere apparaten. Dit werkt op basis van je Apple ID.

iCloud Drive voor makkelijker synchroniseren

Sinds iOS 8 en OS X Yosemite is iCloud Drive beschikbaar. Hiermee kun je nog gemakkelijker documenten synchroniseren tussen iPhone, iPad, Mac en Windows. Je kan direct vanuit de Finder bladeren door documenten die je op iCloud hebt bewaard.

iCloud Drive-app

Met iCloud Drive kruipt Apple’s opslagdienst meer in de richting van bestaande opslagdiensten zoals Dropbox en Google Drive. Je kunt door de mappenstructuur bladeren en zoeken op basis van trefwoorden.

iCloud Drive-app

Sinds iOS 9 is er ook een losse iCloud Drive-app aanwezig. Via deze app kun je zelf al je bestanden beheren die in iCloud Drive opgeslagen staan. Je kunt in deze app je bestanden inzien, verplaatsen naar andere mappen, nieuwe mappen aanmaken en bestandsnamen wijzigen. De app is echter niet direct zichtbaar en moet via de instellingen van je toestel aangezet worden. Bij Instellingen > iCloud > iCloud Drive vind je nu een nieuwe schakelaar Op beginscherm. Door deze aan te zetten, verschijnt de aparte iCloud Drive-app op je beginscherm.

Met de komst van iOS 9.3 is het ook mogelijk om iBooks via iCloud te synchroniseren. Hierdoor kunnen de documenten en boeken die op andere apparaten opgeslagen staan, automatisch ook op andere iDevices beschikbaar zijn.

iCloud-functies voor iPhone en iPad

In iCloud zitten een aantal functies die speciaal gericht zijn op iOS-apparaten. Met iCloud maak je automatisch back-ups van foto’s die met de iPhone zijn gemaakt. Gekochte apps download je automatisch naar al je iOS-apparaten en iWork-documenten van je iPhone verschijnen ook op je Mac. Met Mail Drop verstuur je op je iPhone, iPad of Mac grote bestanden (tot 5 GB) die via iCloud toegankelijk zijn. Tabbladen in Safari op de Mac kun je eenvoudig openen op je iPhone en iPad, en andersom. Verder synchroniseert iCloud je contacten, e-mail, agenda’s, herinneringen, wachtwoorden, bladwijzers en notities tussen al je iOS-apparaten. Ook de mogelijkheid om een back-up van je toestel op iCloud te maken is aanwezig.

iCloud iPhone Mac iPad iOS 7

iCloud op de desktop

Via de website iCloud.com is het mogelijk om alle bestanden die op iCloud staan vanuit de browser te beheren. Op iCloud vind je diverse webapplicaties om je e-mail, contacten, agenda, notities en herinneringen te beheren en te synchroniseren. Het Windows-programma iCloud Control Panel maakt het mogelijk om iCloud met onder andere Outlook en Safari te synchroniseren. Het is ook mogelijk om verwijderde bestanden te herstellen.

Via iCloud.com krijg je ook toegang tot de speciale webapplicaties voor iWork. Dit is de verzamelnaam voor Pages, Numbers en Keynote, Apple’s eigen varianten van het welbekende Word, Excel en PowerPoint. De iWork-applicaties maken het mogelijk om documenten te bekijken, beheren en bewerken die je op een ander apparaat hebt aangemaakt. Je kunt met meerdere mensen samen aan één document werken, zoals in Google Drive al langer mogelijk was.

‘iTunes in the Cloud’

Dankzij iTunes in the Cloud kun je altijd zien welke apps, muziek, boeken en andere iTunes-content je eerder hebt gekocht. Je ziet een lijst met apps die je eerder hebt aangeschaft of geïnstalleerd. Je kunt zorgen dat apps die je op het ene apparaat hebt gedownloadt, automatisch ook op al je andere apparaten worden geïnstalleerd. Lees hiervoor de volgende tip:

iTunes in the Cloud iOS 7

Documenten en gegevens in iCloud

Documenten uitwisselen tussen verschillende apparaten kan lastig zijn. Je kunt een document naar jezelf e-mailen, maar dat is omslachtig. Met de introductie van iCloud neemt Apple wat van dit ongemak weg. Je hoeft nu niet meer je bestanden handmatig over te zetten van bijvoorbeeld je iPhone naar je desktop, want ze worden indien ingeschakeld automatisch in je eigen iCloud opgeslagen. Ook wanneer je een bestand bewerkt in bijvoorbeeld Pages, wordt de nieuwste versie van het bestand via iCloud automatisch verzonden naar je desktop-computer. Deze handige manier van bestanden up-to-date houden via iCloud werkt ook op iPhones en iPads onderling. Ook verschillende apps uit de App Store maken gebruik van iCloud om instellingen en gegevens te synchroniseren, bijvoorbeeld tussen iOS-en Mac-versies van een app.

Fotostream

Fotostream delen iOS 7Wanneer je Fotostream hebt aangezet worden je foto’s automatisch geüpload naar iCloud en kun je deze op de Mac of via de map Afbeeldingen in Windows bekijken. Ook heb je toegang tot foto’s via andere iOS-apparaten die met hetzelfde iCloud-account gekoppeld zijn. Sinds iOS 7 kun je ook fotostreams delen met anderen, leuk voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s. Dankzij iCloud wordt automatisch een backup gemaakt van alle foto’s die je maakt. Daardoor raakt je iCloud-opslagruimte natuurlijk wel veel sneller vol.

icloud-fotos

iCloud-fotobibliotheek

Met iCloud-fotobibliotheek plaats je de hele fotobibliotheek in de cloud, zodat je altijd op ieder apparaat je foto’s kunt bekijken. De iCloud-fotobibliotheek vind je ook terug in een aparte web-app op iCloud.com en je kunt daar ook handmatig foto’s uploaden. iCloud-fotobibliotheek ging officieel van start met de komst van de Foto’s-app voor OS X. Dit is de nieuwe foto-app in Yosemite en is een opvolger van iPhoto.

Zoek mijn Vrienden

zoek mijn vrienden nieuw 2Zoek mijn Vrienden is een dienst met bijbehorende app, waarmee je de locatie van vrienden kunt zien. Je geeft via iCloud aan of Zoek mijn vrienden je locatie mag volgen. Ook kun je tijdelijk het delen van je locatie uitzetten of een notificatie ontvangen als een vriend in de buurt is of een bepaald gebied verlaat. Met Zoek mijn vrienden zie je in één oogopslag waar je vrienden uithangen. Je kan ervoor kiezen je locatie permanent te delen of slechts tijdelijk. De benodigde app Zoek mijn vrienden is gratis te downloaden uit de App Store en is geschikt voor iPhone en iPad. In iOS 8 is het ook mogelijk om via iMessage je locatie te delen op allerlei manieren, waardoor de losse Zoek mijn vrienden-app minder belangrijk wordt.

Dankzij iCloud kun je een zoekgeraakte iPhone, iPad of Mac snel terugvinden (zie afbeelding). iCloud toont al je Apple-toestellen op de kaart en geeft aan of het toestel online ins. Je kunt een geluid laten afspelen of het toestel op afstand wissen of blokkeren. De naam ‘Zoek mijn iPhone’ wekt de indruk dat het alleen geschikt is voor de iPhone, maar het werkt met alle iOS- en OS X-apparaten. Het enige wat je hoeft te doen is ‘Zoek mijn iPhone’ activeren in de instellingen van iCloud. Hoe dat moet lees je in onderstaand artikel.

zoek mijn iphone kaart browser

Beveiliging van iCloud

Wie zijn persoonlijke gegevens in iCloud onderbrengt, wil natuurlijk wel dat dit veilig gebeurt. Apple maakt voor alle functies van iCloud gebruik van versleuteling zodat de gegevens niet door kwaadwillenden kunnen worden ingezien. Dit geldt voor zowel de communicatie met de iCloud-servers als de opslag van alle data. Wachtwoorden en creditcard-gegevens in de iCloud-sleutelhanger worden extra goed beveiligd.

Daarnaast ben je als gebruiker verplicht om een sterk wachtwoord te kiezen, dat bestaat uit minimaal 8 tekens waaronder een cijfer, hoofdletter en kleine letter. Apple heeft nog meer beveiligingsmaatregelen geïntroduceerd zoals extra tussenstap voor het inloggen, die we in onderstaande tip verder toelichten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!