iPad Pro: tekenen

iPad Pro: specificaties, functies, aanbiedingen en meer

Kom alles te weten over de iPad Pro, de grotere professionele tablet van Apple. Lees alles over een iPad Pro kopen, prijzen, aanbiedingen en welke modellen van de iPad Pro er zijn verschenen en nog op de planning staan.

- Prijs vanaf €739,-

iPad Pro: wat is het?

De iPad Pro is de grootste tablet van Apple, vooral gericht op veeleisende gebruikers. Mensen die een lichtgewicht alternatief voor hun MacBook zoeken kunnen vanaf €899 terecht in de Apple Store. Bij andere winkelketens zoals Coolblue en Bol.com vind je vaak nog eerdere modellen, die voor een prijs vanaf ongeveer €730 verkrijgbaar zijn. Het meest recente model is de iPad Pro 2018, die verkrijgbaar is in de formaten 11-inch en 12,9-inch.

In dit artikel lees je alles over de iPad Pro: functies, mogelijkheden, huidige en verwachte nieuwe modellen, verschillen tussen de modellen, aanvullende accessoires en wat je verder nog wilt weten. Zoek je een goedkopere uitvoering, kijk dan eens naar de gewone 9,7-inch iPad, iPad Air of iPad mini.

iPad Pro in het kort

Dit zijn de iPad Pro eigenschappen van het huidige model:

 • Meest recente model is de iPad Pro 2018.
 • Verkrijgbaar in 11-inch en 12,9-inch.
 • Keuze uit de kleuren zilver, goud, spacegrijs en roségoud.
 • Opslagruimte 64GB, 256GB, 512GB en 1TB.
 • Prijs vanaf €899.
 • Krachtige Apple A12X Bionic-processor.
 • Accuduur van 10 uur bij normaal gebruik.
 • Losse accessoires: toetsenbordhoes en Apple Pencil.

iPad Pro kopen

Wil je een iPad Pro kopen, dan heb je keuze uit deze formaten en modellen:

Kijk ook eens bij deze winkelketens:

Je kunt dus flink goedkoper uit zijn als je niet via Apple koopt, maar via een van de andere bekende winkelketens.

Waarom een iPad Pro?

Is de iPad Pro voor jou de ideale tablet? Er zijn meerdere redenen waarom je wel (of niet) voor een iPad Pro zou kiezen:

 • Ze zijn vaak krachtiger dan de meeste computers. Dit blijkt uit benchmark-metingen.
 • Het kan een laptop vervangen. Afhankelijk van de taken die je moet uitvoeren kun je je laptop thuislaten. Voor softwareontwikkelaars is dit wellicht niet haalbaar, maar als je eenvoudig kantoorwerk doet zoals e-mailen en internetten, is het voldoende om een iPad Pro mee te nemen.
 • Je wilt professionele software gebruiken voor foto- en videobewerking, 3D-design en dergelijke. De iPad Pro is in staat om zware software te draaien, in tegenstelling tot de goedkopere iPads die Apple verkoopt.
 • Met de Apple Pencil heb je nog meer mogelijkheden. Overigens kun je bij alle andere recente iPads ook een Apple Pencil gebruiken, alleen ben je dan wel aangewezen op het eerdere model, de originele Apple Pencil. De iPad Pro 2018 werkt met de Apple Pencil 2, die wat extra functies heeft zoals makkelijk wisselen tussen pen en gum door tegen de zijkant te tikken.

iPad Pro 2018

De iPad Pro 2018 is Apple’s allernieuwste iPad Pro en heeft een geheel nieuw ontwerp. Het design lijkt op dat van een iPhone met met hoekige randen. De schermranden zijn een stuk dunner en de thuisknop is verdwenen. In plaats daarvan maak je gebruik van Face ID.

De iPad Pro 2018 werd aangekondigd tijdens het najaarsevent van 2018 en ligt sinds oktober van dat jaar in de winkel. Net als bij de iPhone XR heeft de iPad Pro 2018 een Liquid Retina-display, een LCD-scherm dat tot de randen loopt.

De iPad Pro 2018 heeft een extra krachtige A12X-processor en heeft een nieuwe magnetische aansluiting, bedoeld voor de vernieuwde Apple Pencil 2. De Smart Connector is verplaatst naar de achterkant.

Lees alles over de iPad Pro 2018 in ons uitgebreide artikel.

iPad Pro 2017

De tweede generatie – ook bekend als iPad Pro 2017 – werd aangekondigd in juni tijdens de WWDC 2017, gelijktijdig met iOS 11. Deze modellen waren verkrijgbaar in twee formaten: 10,5-inch en 12,9-inch. Sinds oktober 2018 is alleen het 10,5-inch model nog beschikbaar. Ze draaien op een A10X processor en bieden ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision. Ook hebben ze een hogere verversingsgraad van het scherm (120Hz) zodat het beeld rustiger is om te bekijken. Het True Tone-scherm is 50 procent helderder dan eerdere modellen. Lees er alles over in ons overzicht iPad Pro 2017.

Prijs en verkrijgbaarheid iPad Pro

Wil je een iPad Pro kopen? Dan kun je bij Apple en bij alle bekende elektronicawinkels terecht voor het 2018-model. Dit zijn de officiële adviesprijzen bij Apple:

Het gaat hier om de exemplaren zonder 4G-functie die momenteel met een opslagcapaciteit van 64GB tot 1TB verkrijgbaar zijn. Hoe meer opslag hoe hoger de prijs. Als je 4G-ondersteuning wilt hebben betaal je daarvoor ook een toeslag. Of je een iPad Pro met 4G nodig hebt is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en gebruik. Je zou ervoor kunnen kiezen om de persoonlijke hotspot-functie van je iPhone te gebruiken om de dataverbinding te delen met meerdere apparaten, zonder dat je een apart simkaartje nodig hebt.

Daarnaast kun je bij sommige winkels nog exemplaren uit 2017 aantreffen, die vaak wat goedkoper zijn geworden. Voor een 10,5-inch iPad Pro uit 2017 moet je rekenen op een prijs rond de 730 euro voor het instapmodel met 64GB opslag.

Eerdere iPad Pro kopen

Wil je een iPad Pro kopen, dan heb je misschien niet altijd het nieuwste model nodig. Je zou ook kunnen kiezen voor een exemplaar van een jaar eerder. Het mooie is namelijk dat Apple jarenlang updates uitbrengt en dat de chips in de Pro’s zo krachtig zijn dat je eigenlijk nooit te maken krijgt met haperingen. Bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Deze iPad Pro’s zijn eerder verschenen:

iPad Pro releasedatum

De eerstvolgende iPad Pro verwachten we in oktober 2019. Apple zou van plan zijn om hierin een nieuw type antenne te gebruiken, voor een betere ontvangst. We verwachten dat de iPad Pro 2019 opnieuw verkrijgbaar zal zijn in de formaten 11-inch en 12,9-inch .

iPad Pro aankondiging

We verwachten de aankondiging van de volgende iPad Pro in oktober 2019. Apple organiseert waarschijnlijk een speciaal najaarsevent, waar de nieuwste iPads en Macs te zien zullen zijn.

De allereerste 12,9-inch iPad Pro (2015) werd ook aangekondigd tijdens een najaarsevent. Twee maanden later kwam deze oversized iPad op de markt. In maart 2016 volgde een kleinere uitvoering met een scherm van 9,7-inch. Deze professionele tablets werden vrij goed ontvangen. Wel was er verschil in technische specs tussen beide modellen. De kleinere uitvoering liep iets voorop, met bijvoorbeeld verbeterde kleurweergave.

Vanaf de iPad Pro 2017 heeft Apple dit rechtgetrokken en sindsdien zijn de specs van de grote en kleine iPad Pro hetzelfde. De enige verschillen tussen deze iPads liggen op het vlak van schermgrootte.

De iPad Pro 2017 werd aangekondigd tijdens de WWDC 2017 en verschenen in de zomer van dat jaar. De iPad Pro 2018 werd aangekondigd tijdens het najaarsevent van 2018 en verscheen in oktober van dat jaar in de winkel.

iPad Pro accessoires

Alle iPad Pro’s zijn geschikt zijn voor de Apple Pencil, een tekenpen voor creatieve toepassingen. Maar je moet wel even goed opletten, want alleen de 2018-modellen werken met de nieuwste Apple Pencil 2, die te herkennen is aan de matte afwerking en de afgeplatte zijkant.

Alle eerdere iPad Pro’s zijn geschikt voor de originele Apple Pencil, die je kunt herkennen aan de glimmend witte buitenkant en een zilverkleurige ring.

Alle iPad Pro’s beschikken ook over een Smart Connector aan de zijkant of achterkant. Daarmee kun je accessoires aansluiten zoals het Smart Keyboard van Apple en toetsenbordhoezen van Logitech. Er zijn echter maar weinig accessoires voor de Smart Connector verkrijgbaar.

iPad Pro video

Hieronder zie je de promotievideo’s die Apple voor de iPad Pro’s van 2018 heeft gemaakt:


Zoek je een nieuwe iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!