iPhone batterijvervanging

Nieuwe tarieven voor Apple’s iPhone-batterijvervanging in 2019

FAQ met al je veelgestelde vragen

Presteert je iPhone-accu niet zo goed meer? In 2018 bood Apple de mogelijkheid om de batterij voor 29 euro te vervangen, maar ook in 2019 heb je nog de mogelijkheid om relatief goedkoop een nieuwe accu te laten plaatsen. In dit artikel vind je de complete uitleg: welke toestellen komen in aanmerking, hoeveel kost het en waar moet je rekening mee houden? In deze FAQ lees je alle details over het batterijvervangingsprogramma.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Apple kan de accu van je iPhone vervangen als deze minder goed presteert. Tot eind 2018 gold hiervoor een speciale actieprijs van 29 euro, maar ook in 2019 kun je bij Apple je iPhone-batterij laten vervangen. Baal je dat je de goedkope vervanging hebt gemist? Geen nood, met de prijzen die Apple in 2019 hanteert heb je nog steeds een prima deal. We bespreken in deze FAQ alle veelgestelde vragen, welke iPhones in aanmerking komen en waar je verder rekening mee moet houden.

Dit zijn de meest gestelde vragen over je iPhone-batterij laten vervangen in 2019.

 1. Wat zijn de kosten in 2019?
 2. Waarom is dit een goede deal?
 3. Om welke toestellen gaat het?
 4. Waarom vallen iPads niet onder de regeling?
 5. Hoe groot is de kans dat iPads later wel in aanmerking komen?
 6. Hoe weet ik of mijn iPhone-batterij aan vervanging toe is?
 7. Kan ik mijn batterij ook vervangen als deze niet in aanmerking komt?
 8. Waar kan ik de reparatie laten uitvoeren?
 9. Kan ik erop wachten of ben ik mijn iPhone een paar dagen kwijt?
 10. Wat gaat Apple nog meer doen?
 11. Waarom vervangt Apple de batterijen niet gratis?

#1 Wat kost de batterijvervanging in 2019?

Vanaf 2019 gelden onderstaande prijzen voor het vervangen van je iPhone-accu. Je betaalt €49 of €69 (vanaf de iPhone X).

Een overzicht van de kosten voor de batterijvervanging van de verschillende iPhone-modellen:

2018 2019
iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR €69,- €69,-
iPhone X €29,- €69,-
iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus €29,- €49,-
Oudere modellen met ondersteuning €49,- €49,-

Ben je niet in staat om naar een Apple Store of erkende servicepartner te gaan, dan moet je je iPhone opsturen en komt er nog €12,10 aan verzendkosten bij.

#2 Waarom je iPhone-batterij laten vervangen?

Batterijen zijn gevoelig voor slijtage. Na honderden keren opladen houden ze steeds minder goed hun lading vast. Voor gebruikers is dit een bron van toenemende frustratie: je moet de iPhone steeds vaker aan de lader hangen. Dat de accu minder wordt is bij elke smartphone zo, dus dit is geen boosaardige opzet van Apple om te zorgen dat je een nieuwe iPhone nodig hebt. Door je accu te laten vervangen presteert deze weer als nieuw en heb je langer plezier van je toestel.

Apple Support

#3 Is dit een goede deal?

Voorheen rekende Apple €89 voor het vervangen van de batterij. Dit is nu gezakt naar €49 voor de wat oudere toestellen en wat ons betreft is dat een goede deal. Je gebruik je iPhone dagelijks intensief en voor de prijs van een etentje voor twee in een niet te duur restaurant zorg je ervoor dat je je toestel weer zonder ergernissen kunt gebruiken. Je hebt er de komende jaren elke dag plezier van, dus wat ons betreft is het een goede investering. Voor nieuwere toestellen is vervanging vaak nog niet nodig, maar mocht je het toch willen dan biedt Apple het aan voor €69. Wat ons betreft is dat ook nog een hele redelijke prijs, vergeleken met de moeite die je moet doen (en de risico’s die je neemt) als je zelf met een schroevendraaier aan de slag gaat.

#3 Welke toestellen komen in aanmerking?

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien kom je met een iPhone 6 of nieuwer in aanmerking voor vervanging voor de prijs van €49. Ook de iPhone SE kun je voor die prijs laten voorzien van een nieuwe accu. Oudere toestellen zoals de iPhone 4 en 5 vallen buiten de regeling omdat daar vaak geen onderdelen meer voor verkrijgbaar zijn.

Heb je een ouder toestel dan die hierboven genoemd, dan zul je de normale prijs van €49 moeten betalen. Omdat de meeste van de genoemde toestellen vaak niet meer in de garantie zitten, kan het in dat geval goedkoper zijn om het door een externe partij te laten doen. Dit heeft als nadeel dat je later niet meer bij Apple kunt aankloppen voor reparaties, ook niet als het om andere onderdelen gaat. Apple weigert iPhones met batterij van derden.

Bevindt je toestel zich nog binnen de garantieperiode of in de verlengde iPhone-garantie van AppleCare? Dan vervangt Apple de batterij kosteloos.

Heb je een iPhone 6s? Dan valt die mogelijk binnen Apple’s reparatieprogramma voor de 6s-batterij. In dat geval wordt de batterij kosteloos vervangen.

Hou er ook rekening mee dat de huidige batterij een originele Apple-batterij moet zijn en dat Apple de vervanging kan weigeren als er onofficiële onderdelen gebruikt zijn.

#4 Waarom vallen iPads niet onder de regeling?

Dat alleen iPhones in aanmerking komen heeft ermee te maken dat Apple alleen bij deze toestellen de performance verlaagt op het moment dat de accu slijtage gaat vertonen. Daarom geldt de gunstige batterijvervanging alleen voor iPhones. Het kan best zijn dat jouw iPad in de loop van de jaren een slechtere batterijduur heeft gekregen, maar dit heeft niets te maken met het trager maken van de toestellen, zoals Apple bij de iPhones heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor iPods. Wil je de batterij laten vervangen, dan betaal je daarvoor de normale prijs en kom je niet in aanmerking voor de gunstige regeling.

#5 Hoe groot is de kans dat iPads later wel in aanmerking komen?

Niets is zeker, maar wij achten het niet erg geloofwaardig dat Apple binnenkort ook een gunstige regeling voor iPads invoert. iPads hebben een hogere accucapaciteit en worden minder intensief gebruikt dan iPhones. Ze worden vaak niet dagelijks opgeladen, staan minder vaak bloot aan extreme temperatuurwisselingen en ze kunnen door hun grotere batterij beter omgaan met plotselinge pieken in performance. De kans dat een iPad plotseling uitvalt is daardoor minder groot. Apple heeft daarom bij iPads minder reden om de performance terug te schroeven. Als Apple wel met software-updates de performance van oudere iPads gaat terugdraaien, zouden ze de gunstiger regeling ook voor iPad-gebruikers kunnen invoeren. Maar wij achten die kans niet zo groot.

#6 Hoe weet ik of mijn iPhone-batterij aan vervanging toe is?

Je kunt op meerdere manieren de gezondheid van je iPhone-batterij controleren. Ga naar Instellingen > Batterij en kijk of hier een melding te zien is bovenaan het scherm. Is de batterij aan vervanging toe, dan zal iOS hier melding van maken (zie afbeelding hieronder).

iOS 10.2.1 en later geeft een waarschuwing bij slechte batterij.

In de instellingen van je iPhone kun je de conditie van je batterij checken en zien of deze vervangen moet worden. Je hebt hier iOS 11.3 of nieuwer voor nodig. Er zijn ook andere manieren om zelf de gezondheid van je iPhone-batterij te controleren.

Helaas kun je met deze tools niet zien of diagnostische test van Apple dezelfde uitslag geeft. Hiervoor zul je naar je lokale Apple Store moeten gaan om de test door een medewerker te laten uitvoeren.

#7 Kan ik mijn batterij ook vervangen als deze niet in aanmerking komt?

Apple rekent de genoemde prijzen ongeacht de conditie van je batterij. Dus ook als je accu nog prima presteert kun je de vervanging tegen de genoemde prijzen laten uitvoeren. Bij oudere toestellen dan de iPhone 6 is het de vraag of het nog wel mogelijk is om de accu te vervangen omdat Apple hiervoor geen support meer biedt. We melden op iCulture regelmatig wanneer toestellen de status ‘vintage’ of ‘verouderd’ krijgen. Daarna kan Apple niet garanderen dat er nog reparatie mogelijk is, maar als er nog onderdelen beschikbaar zijn kun je vaak toch geholpen worden.

#8 Waar kan ik de reparatie laten uitvoeren?

Je kunt voor de reparatie terecht bij de Apple Stores in Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Brussel en andere grote steden wereldwijd. Ook kun je terecht bij erkende servicepunten van Apple, waaronder Card Services in Utrecht en Zwolle. Hieronder lees je hoe je contact met Apple opneemt.

Het beste is om een afspraak te maken via de Apple Support-app, maar je kan ook langs gaan in de winkel om ter plekke een afspraak te maken. Ook in België doen erkende servicepunten mee met de goedkopere batterijvervanging. Informeer wel even wat de vervanging kost, want sommige APR’s hanteren afwijkende prijzen.

Je kunt de iPhone ook opsturen naar Apple. Let op dat je dan nog wel €12,10 verzendkosten betaalt.

#9 Kan ik erop wachten of ben ik mijn iPhone een paar dagen kwijt?
Uit ervaringen van gebruikers weten we dat de batterijvervanging kan worden uitgevoerd terwijl je erop wacht. In sommige gevallen is de vervanging in een paar uur gefixt, maar het kan ook zijn dat je de volgende dag terug moet om je toestel op te halen. Dit ligt aan de drukte en het tijdstip waarop je een afspraak gemaakt hebt. Wil je niet al te lang zonder toestel zitten, maak dan een afspraak aan het begin van de dag, liefst op een minder druk moment.

Als je je iPhone opstuurt voor de accuvervanging, ben je het toestel uiteraard wel een paar dagen kwijt.

#10 Wat gaat Apple nog meer doen?

Sinds iOS 11.3 kun je de conditie van de iPhone-batterij bekijken. Bovendien kun je dan ook meten zien of aangeraden wordt dat je batterij vervangen moet worden. Dit is mogelijk vanaf de iPhone 6 en later. Je kunt de maatregelen die Apple heeft genomen om de batterijduur te verlengen, handmatig uitschakelen. Je loopt dan wel wat vaker het risico dat je iPhone onverwachts opnieuw opstart.

#11 Waarom vervangt Apple de batterijen niet gratis?
Dat zou fantastisch zijn, maar is niet realistisch. Er is geen sprake van een productiefout of een andere fout van Apple (behalve dan dat ze beter had moeten communiceren over het trager maken van toestellen). Batterijen zijn altijd gevoelig voor slijtage. Dat geldt niet alleen voor iPhones, maar ook voor smartphones van alle andere fabrikanten. Apple’s batterijen slijten niet sneller en dan batterijen van andere merken. Bij een digitale camera of een computermuis krijg je ook niet levenslang gratis nieuwe batterijen, maar zul je zelf voor nieuwe batterijen moeten zorgen als ze versleten of leeg zijn. Dit is bij alle elektronica met batterijvoeding het geval.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 02 januari: We hebben dit artikel bijgewerkt voor de situatie die in 2019 geldt.
 • 2018 - 29 oktober: Artikel geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd. Reacties zijn opgeschoond.
 • 2018 - 24 januari: FAQ bijgewerkt met nieuwe informatie over de accubeheer in iOS 11.3 (zie vraag 13).
 • 2018 - 11 januari: FAQ bijgewerkt met info over de voorraad van batterijen.
 • 2018 - 02 januari: Extra aanvulling op het artikel met informatie over goedkopere vervanging bij batterijen die nog niet versleten zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2019, 15:14
Categorie iDevices
Onderwerp batterij
Device iPhone
Software iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.