iPhone batterijvervanging

FAQ: alles over Apple’s iPhone-batterijvervanging in 2018

Nog tot eind december voor 29 euro

Eind december 2018 stopt Apple's goedkopere batterijvervanging voor iPhones. In dit artikel vind je de complete uitleg: welke toestellen komen in aanmerking, hoeveel kost het en waar moet je rekening mee houden? In deze FAQ lees je alle details over het batterijvervangingsprogramma.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Apple vervangt de accu van tragere iPhones met korting. Tot en met het einde van het jaar kun je bij Apple je iPhone-batterij goedkoper laten vervangen. Je hebt dus nog kort de tijd om je batterij te laten vervangen totdat de prijs weer hoger wordt. In deze FAQ lees je alle veelgestelde vragen over de batterijvervanging, welke iPhones in aanmerking komen en waar je verder rekening mee moet houden.

Dit zijn de meest gestelde vragen over het batterijvervangingsprogramma van 2018.


1. Waarom gaat Apple iPhone-accu’s vervangen?

Apple blijkt sinds de iPhone 6 software-updates te hebben uitgebracht, die de performance van je toestel kunstmatig verlagen. Dit gebeurt alleen als de batterij verouderd is. Apple had hier goede bedoelingen mee: ze wilden ervoor zorgen, dat mensen hun oudere iPhone zo lang mogelijk kunnen blijven gebruiken. Zodra je een nieuwe batterij laat inbouwen, krijg je de oorspronkelijke performance weer terug. Vandaar dat Apple dit nu extra goedkoop aanbiedt. De actie geldt wereldwijd, waaronder in Nederland en België.

2. Waarom is er zoveel ophef over?

Gebruikers zijn boos omdat Apple niet heeft gecommuniceerd dat de performance van oudere toestellen verlaagd zou worden. Ook zijn gebruikers boos, omdat ze vinden dat Apple de toestellen met opzet trager maakt, zodat je sneller een nieuwe iPhone koopt. Apple beweert echter het tegendeel en zegt dat ze de maatregelen heeft genomen om te zorgen dat je toestel juist langer meegaat en minder vaak vastloopt of uitvalt. Apple heeft in een brief aan klanten excuses aangeboden voor de ‘misverstanden’ die hieromtrent zijn ontstaan.

3. Welke toestellen zijn softwarematig trager gemaakt?

Het gaat om onderstaande toestellen en software-updates. Apple heeft bij deze toestellen een aantal performancevertragende maatregelen doorgevoerd, maar alleen als de batterij een bepaalde mate van slijtage vertoont:

Bij bovenstaande modellen heeft Apple de prestaties van de processor (CPU) en grafische chip (GPU) omlaag gebracht om te voorkomen dat ze plotseling uitvallen. Dit zijn ook de modellen die in aanmerking komen voor de goedkopere batterijvervanging.

4. Welke toestellen komen in aanmerking voor goedkopere batterijvervanging?

De hieronder genoemde toestellen komen in aanmerking voor goedkopere batterijvervanging, ongeacht of de batterij vervangen moet worden of niet:

Apple Support

Bij de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR kun je ook de batterij laten vervangen, al geldt dit niet tegen het gereduceerde tarief.

5. Wat kost de batterijvervanging?

Batterijvervanging kost normaal €89 maar Apple biedt dit tot en met december 2018 aan voor €29. Apple zal je iPhone aan een diagnostische test onderwerpen, al is de uitslag hiervan niet doorslaggevend. Of je iPhone nu wel of niet goed uit de test komt, je hebt in beide gevallen de mogelijkheid om de batterij tegen gereduceerd tarief te vervangen. De lagere prijs geldt eenmalig per iPhone, dus je kunt niet meermaals de batterij van dezelfde iPhone laten vervangen voor €29. Bij de tweede keer, derde keer en verder betaal je de normale prijs van €89. Vanaf 2019 betaal je voor een batterijvervanging €49 of €69 (vanaf iPhone X). Wil je je iPhone opsturen, dan komen er nog €12,10 aan verzendkosten bij.

Heb je een iPhone 6s? Dan valt die mogelijk nog binnen Apple’s reparatieprogramma voor de 6s-batterij. In dat geval wordt de batterij kosteloos vervangen.

Heb je een ouder toestel dan die hierboven genoemd, dan zul je de normale prijs van €89 moeten betalen. Omdat de meeste van de genoemde toestellen vaak niet meer in de garantie zitten, kan het in dat geval goedkoper zijn om het door een externe partij te laten doen. Dit heeft als nadeel dat je later niet meer bij Apple kunt aankloppen voor reparaties, ook niet als het om andere onderdelen gaat. Apple weigert iPhones met batterij van derden.

Bevindt je toestel zich nog binnen de garantieperiode of in de verlengde iPhone-garantie van AppleCare? Dan vervangt Apple de batterij kosteloos.

Hou er rekening mee dat de prijzen bij door Apple erkende servicepunten mogelijk anders zijn. Bij Amac betaal je bijvoorbeeld €39,95. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan kun je dus het beste terecht bij de Apple Store. Hou er ook rekening mee dat de huidige batterij een originele Apple-batterij moet zijn en dat Apple de vervanging kan weigeren als er onofficiële onderdelen gebruikt zijn.

6. Waarom vallen iPads niet onder de regeling?

Apple heeft alleen bij iPhones de performance verlaagd. Daarom geldt de gunstige batterijvervanging alleen voor iPhones die zijn getroffen. Het kan best zijn dat jouw iPad in de loop van de jaren een slechtere batterijduur heeft gekregen, maar dit heeft niets te maken met het trager maken van de toestellen, zoals Apple bij de iPhones heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor iPods. Wil je de batterij laten vervangen, dan betaal je daarvoor de normale prijs en kom je niet in aanmerking voor de gunstige regeling.

7. Hoe groot is de kans dat iPads later wel in aanmerking komen?

Dat is mogelijk, maar de kans is niet zo heel groot. iPads hebben veel grotere batterijen dan iPhones en worden minder intensief gebruikt. Ze worden vaak niet dagelijks opgeladen, staan minder vaak bloot aan extreme temperatuurwisselingen en ze kunnen door hun grotere batterij beter omgaan met plotselinge pieken in performance. De kans dat een iPad plotseling uitvalt is daardoor minder groot. Apple heeft bij iPads minder reden om de performance terug te schroeven. Als Apple wel met software-updates de performance van oudere iPads gaat terugdraaien, zouden ze de gunstiger regeling ook voor iPad-gebruikers kunnen invoeren. Maar wij achten die kans niet zo groot.

8. Hoe weet ik of mijn iPhone-batterij aan vervanging toe is?

Je kunt op meerdere manieren de gezondheid van je iPhone-batterij controleren. Ga naar Instellingen > Batterij en kijk of hier een melding te zien is bovenaan het scherm. Is de batterij aan vervanging toe, dan zal iOS hier melding van maken (zie afbeelding hieronder).

iOS 10.2.1 en later geeft een waarschuwing bij slechte batterij.

In de instellingen van je iPhone kun je de conditie van je batterij checken en zien of deze vervangen moet worden. Je hebt hier wel iOS 11.3 of nieuwer voor nodig. Er zijn ook andere manieren om zelf de gezondheid van je iPhone-batterij te controleren.

Helaas kun je met deze tools niet zien of diagnostische test van Apple dezelfde uitslag geeft. Hiervoor zul je naar je lokale Apple Store moeten gaan om de test door een medewerker te laten uitvoeren.

9. Kan ik mijn batterij ook vervangen als deze niet in aanmerking komt?

Uit ervaringen is gebleken dat Apple zelfs tegen het voordelige tarief van €29 je batterij van een iPhone 6 of later wil vervangen als deze volgens de diagnostische test nog niet vervangen hoeft te worden. Het kan dus zelfs de moeite waard zijn als jouw batterij maar voor een klein deel versleten is om deze te laten vervangen, al is het verschil in extra batterijduur na de reparatie waarschijnlijk wat minder dan bij een batterij die wel versleten is. Dit is inmiddels ook bevestigd door Apple zelf.

10. Per wanneer gaat de regeling in?

De regeling om tegen gereduceerde kosten van €29 je iPhone-batterij te laten vervangen ging op 30 december 2017 in en duurt tot eind december 2018.

11. Wat kost de batterijvervanging in 2019?

Vanaf 2019 gelden er nieuwe prijzen. Je betaalt dan niet €89 maar €49 of €69 (vanaf de iPhone X).

Een overzicht van de kosten voor de batterijvervanging van de verschillende iPhone-modellen:

2018 2019
iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR €69,- €69,-
iPhone X €29,- €69,-
iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus €29,- €49,-
Oudere modellen met ondersteuning €89,- €89,-

12. Waar kan ik de reparatie laten uitvoeren?

Je kunt voor de reparatie terecht bij de Apple Stores in Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Brussel en andere grote steden wereldwijd. Ook kun je terecht bij erkende servicepunten van Apple, waaronder Card Services in Utrecht en Zwolle. Hieronder lees je hoe je contact met Apple opneemt. Het beste is om een afspraak te maken via de Apple Support-app, maar je kan ook langs gaan in de winkel om ter plekke een afspraak te maken. Ook in België doen erkende servicepunten mee met de goedkopere batterijvervanging, is niet bekend. Informeer hiernaar bij de erkende punten die je via het artikel hieronder kunt opzoeken.

Je kunt de iPhone ook opsturen naar Apple. Let op dat je dan nog wel €12,10 verzendkosten betaalt.

13. Kan ik erop wachten of ben ik mijn iPhone een paar dagen kwijt?
Uit ervaringen van gebruikers weten we dat de batterijvervanging kan worden uitgevoerd terwijl je erop wacht. In sommige gevallen is de vervanging in een paar uur gefixt, maar het kan ook zijn dat je de volgende dag terug moet om je toestel op te halen. Dit ligt aan de drukte en het tijdstip waarop je een afspraak gemaakt hebt. Tegen het einde van het jaar is het waarschijnlijk drukker, omdat meer mensen nog snel van de actie willen profiteren. Wil je niet al te lang zonder toestel zitten, maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Het zal in ieder geval nooit meer dan een dag duren.

Als je je iPhone opstuurt voor de accuvervanging, ben je het toestel uiteraard wel een paar dagen kwijt.

14. Waar kan ik de excuses van Apple nalezen?

Apple heeft in een brief aan gebruikers excuses aangeboden voor de gang van zaken. De brief kun je hier nalezen. “We weten dat sommige mensen vinden dat we jullie in de steek hebben gelaten”, schrijft Apple. “We bieden onze excuses aan”. In de brief legt Apple verder uit dat batterijen verbruiksproducten zijn, oftewel onderdelen die na verloop van tijd aan vervanging toe zijn.

Hieronder zie je de brief van Apple:

15. Wat gaat Apple nog meer doen?

Sinds iOS 11.3 kun je de conditie van de iPhone-batterij bekijken. Bovendien kun je dan ook meten zien of aangeraden wordt dat je batterij vervangen moet worden. Dit is mogelijk vanaf de iPhone 6 en later.

Bovendien kun je de maatregelen die Apple genomen heeft om de batterijduur te verlengen, uitschakelen. Door deze maatregelen van Apple werd je iPhone trager, maar gaat de batterij wel langer mee en wordt voorkomen dat je iPhone onverwachts opnieuw opstart. Sinds iOS 11.3 kun je dit uitschakelen, waardoor je dus zelf kunt kiezen voor een snellere iPhone of een betrouwbaardere batterij. Deze optie is vanaf iOS 11.3 beschikbaar op de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

16. Waarom vervangt Apple de batterijen niet gratis?
Dat zou fantastisch zijn, maar is niet realistisch. Er is geen sprake van een productiefout of een andere fout van Apple (behalve dan dat ze er beter over hadden moeten communiceren). Batterijen zijn altijd gevoelig voor slijtage. Dat geldt niet alleen voor iPhones, maar ook voor smartphones van alle andere fabrikanten. Apple’s batterijen slijten niet sneller en dan batterijen van andere merken. Bij een digitale camera of een computermuis krijg je ook niet levenslang gratis nieuwe batterijen, maar zul je zelf voor nieuwe batterijen moeten zorgen als ze versleten of leeg zijn. Dit is bij alle elektronica met batterijvoeding het geval.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 oktober: Artikel geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd. Reacties zijn opgeschoond.
  • 2018 - 24 januari: FAQ bijgewerkt met nieuwe informatie over de accubeheer in iOS 11.3 (zie vraag 13).
  • 2018 - 11 januari: FAQ bijgewerkt met info over de voorraad van batterijen.
  • 2018 - 02 januari: Extra aanvulling op het artikel met informatie over goedkopere vervanging bij batterijen die nog niet versleten zijn.
  • 2017 - 31 december: Het artikel is gewijzigd naar een FAQ met antwoord op alle mogelijke vragen die mensen kunnen hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2018, 16:38
Categorie iDevices
Onderwerp batterij
Device iPhone
Software iOS

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.