iPhone batterijvervanging

FAQ: alles over Apple’s iPhone-batterijvervanging in 2018

Een complete uitleg over Apple's batterijvervanging voor iPhones: welke toestellen komen in aanmerking, hoeveel kost het en waar moet je rekening mee houden? In deze FAQ lees je alle details over het batterijvervangingsprogramma.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple gaat de accu van tragere iPhones met korting vervangen. In deze FAQ lees je alle veelgestelde vragen over de batterijvervanging, welke iPhones in aanmerking komen en waar je verder rekening mee moet houden.

Kosten batterijvervanging vanaf 2019

Apple biedt de batterijvervanging voor iPhones buiten de garantie vanaf de iPhone 6 tot eind 2018 aan voor 29 euro. De batterijvervanging bij de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR kost echter al per direct 69 euro.

Vanaf 2019 gaat de vervanging van de batterij van de iPhone 6 tot en met de iPhone 8 omhoog naar 49 euro en die van de iPhone X naar 69 euro.

Een overzicht van de kosten voor de batterijvervanging van de verschillende iPhone-modellen:

2018 2019
iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR €69,- €69,-
iPhone X €29,- €69,-
iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus €29,- €49,-
Oudere modellen met ondersteuning €89,- €89,-

Lees hieronder over:


1. Waarom gaat Apple iPhone-accu’s vervangen?

Apple blijkt sinds de iPhone 6 software-updates te hebben uitgebracht, die de performance van je toestel kunstmatig verlagen. Dit gebeurt alleen als de batterij verouderd is. Apple had hier goede bedoelingen mee: ze wilden ervoor zorgen, dat mensen hun oudere iPhone zo lang mogelijk kunnen blijven gebruiken. Zodra je een nieuwe batterij laat inbouwen, krijg je de oorspronkelijke performance weer terug. Vandaar dat Apple dit nu extra goedkoop aanbiedt. De actie geldt wereldwijd, waaronder in Nederland en België.

2. Waarom is er zoveel ophef over?

Gebruikers zijn boos omdat Apple niet heeft gecommuniceerd dat de performance van oudere toestellen verlaagd zou worden. Ook zijn gebruikers boos, omdat ze vinden dat Apple de toestellen met opzet trager maakt, zodat je sneller een nieuwe iPhone koopt. Apple beweert echter het tegendeel en zegt dat ze de maatregelen heeft genomen om te zorgen dat je toestel juist langer meegaat en minder vaak vastloopt of uitvalt. Apple heeft in een brief aan klanten excuses aangeboden voor de ‘misverstanden’ die hieromtrent zijn ontstaan.

3. Welke toestellen zijn softwarematig trager gemaakt?

Het gaat om onderstaande toestellen en software-updates. Apple heeft bij deze toestellen een aantal performancevertragende maatregelen doorgevoerd, maar alleen als de batterij een bepaalde mate van slijtage vertoont:

Bij bovenstaande modellen heeft Apple de prestaties van de processor (CPU) en grafische chip (GPU) omlaag gebracht om te voorkomen dat ze plotseling uitvallen. Dit zijn ook de modellen die in aanmerking komen voor de goedkopere batterijvervanging.

4. Wat kost de batterijvervanging?

Batterijvervanging kost normaal €89 maar Apple biedt dit tot en met december 2018 aan voor €29. Apple zal je iPhone aan een diagnostische test onderwerpen, al is de uitslag hiervan niet doorslaggevend. Of je iPhone nu wel of niet goed uit de test komt, je hebt in beide gevallen de mogelijkheid om de batterij tegen gereduceerd tarief te vervangen. De lagere prijs geldt eenmalig per iPhone, dus je kunt niet meermaals de batterij van dezelfde iPhone laten vervangen voor €29. Bij de tweede, derde keer en verder betaal je de normale prijs van €89.

Het is helaas (nog) niet mogelijk om de diagnostische test van Apple zelf thuis uit te voeren, om te checken of de batterij aan vervanging toe is. Wel zijn er andere tests waarmee je kunt kijken wat de gezondheid van je iPhone-batterij is. Bij opsturen komen de gebruikelijke verzendkosten van €12,10 te vervallen.

Val je niet onder de regeling, dan zul je de normale prijs van €89 moeten betalen. Omdat de meeste van de genoemde toestellen vaak niet meer in de garantie zitten, kan het in dat geval goedkoper zijn om het door een externe partij te laten doen. Dit heeft als nadeel dat je later niet meer bij Apple kunt aankloppen voor reparaties, ook niet als het om andere onderdelen gaat. Apple weigert iPhones met batterij van derden.

5. Waarom vallen iPads niet onder de regeling?

Apple heeft alleen bij iPhones de performance verlaagd. Daarom geldt de gunstige batterijvervanging alleen voor iPhones die zijn getroffen. Het kan best zijn dat jouw iPad in de loop van de jaren een slechtere batterijduur heeft gekregen, maar dit heeft niets te maken met het trager maken van de toestellen, zoals Apple bij de iPhones heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor iPods. Wil je de batterij laten vervangen, dan betaal je daarvoor de normale prijs en kom je niet in aanmerking voor de gunstige regeling.

6. Hoe groot is de kans dat iPads later wel in aanmerking komen?

Dat is mogelijk, maar de kans is niet zo heel groot. iPads hebben veel grotere batterijen dan iPhones en worden minder intensief gebruikt. Ze worden vaak niet dagelijks opgeladen, staan minder vaak bloot aan extreme temperatuurwisselingen en ze kunnen door hun grotere batterij beter omgaan met plotselinge pieken in performance. De kans dat een iPad plotseling uitvalt is daardoor minder groot. Apple heeft bij iPads minder reden om de performance terug te schroeven. Als Apple wel met software-updates de performance van oudere iPads gaat terugdraaien, zouden ze de gunstiger regeling ook voor iPad-gebruikers kunnen invoeren. Maar wij achten die kans niet zo groot.

7. Hoe weet ik of mijn iPhone-batterij aan vervanging toe is?

Je kunt op twee manieren de gezondheid van je iPhone-batterij controleren. Ga naar Instellingen > Batterij en kijk of hier een melding te zien is bovenaan het scherm. Is de batterij aan vervanging toe, dan zal iOS hier melding van maken (zie afbeelding hieronder).

iOS 10.2.1 en later geeft een waarschuwing bij slechte batterij.

Je kunt ook gebruik maken van apps zoals Battery Life en CoconutBattery, die we in onderstaand artikel bespreken.

Helaas kun je met deze tools niet zien of diagnostische test van Apple dezelfde uitslag geeft. Hiervoor zul je naar je lokale Apple Store moeten gaan om de test door een medewerker te laten uitvoeren. In 2018 verschijnt er een iOS-update waarmee je nauwkeuriger de gezondheid van je batterij kunt checken.

8. Kan ik mijn batterij ook vervangen als deze niet in aanmerking komt?

Uit een interne memo die in handen gekomen is van iGeneration blijkt dat Apple zelfs tegen het voordelige tarief van €29 je batterij van een iPhone 6 of later wil vervangen als deze volgens de diagnostische test nog niet vervangen hoeft te worden. Het kan dus zelfs de moeite waard zijn als jouw batterij maar voor een klein deel versleten is om deze te laten vervangen, al is het verschil in extra batterijduur na de reparatie waarschijnlijk wat minder dan bij een batterij die wel versleten is.
Dit is inmiddels ook bevestigd door Apple zelf.

9. Per wanneer gaat de regeling in?

De regeling om tegen gereduceerde kosten van €29 je iPhone-batterij te laten vervangen ging op 30 december in en duurt tot eind december 2018. Daarna maakt Apple hopelijk bekend of er een vervolgregeling komt.

10. Welke toestellen komen in aanmerking voor goedkopere batterijvervanging?

De hieronder genoemde toestellen komen in aanmerking voor goedkopere batterijvervanging:

Apple Support

11. Waar kan ik de reparatie laten uitvoeren?

Je kunt voor de reparatie terecht bij de Apple Stores in Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Brussel en andere grote steden wereldwijd. Ook kun je terecht bij erkende servicepunten van Apple, waaronder Card Services in Utrecht en Zwolle. Hieronder lees je hoe je contact met Apple opneemt. Of erkende servicepunten in België ook meedoen met de goedkopere batterijvervanging, is niet bekend. Informeer hiernaar bij de erkende punten die je via het artikel hieronder kunt opzoeken.

Je kunt de iPhone ook opsturen naar Apple. De gebruikelijke verzendkosten van €12,10 komen dan te vervallen.

12. Waar kan ik de excuses van Apple nalezen?

Apple heeft in een brief aan gebruikers excuses aangeboden voor de gang van zaken. De brief kun je hier nalezen. “We weten dat sommige mensen vinden dat we jullie in de steek hebben gelaten”, schrijft Apple. “We bieden onze excuses aan”. In de brief legt Apple verder uit dat batterijen verbruiksproducten zijn, oftewel onderdelen die na verloop van tijd aan vervanging toe zijn.

Hieronder zie je de brief van Apple:

13. Wat gaat Apple nog meer doen?

Met ingang van iOS 11.3 kun je de gezondheid van de iPhone-batterij bekijken. Bovendien kun je dan ook meten zien of aangeraden wordt dat je batterij vervangen moet worden. Dit is mogelijk vanaf de iPhone 6 en later.

Bovendien kun je de maatregelen die Apple genomen heeft om de batterijduur te verlengen, uitschakelen. Door deze maatregelen van Apple werd je iPhone trager, maar gaat de batterij wel langer mee en wordt voorkomen dat je iPhone onverwachts opnieuw opstart. Met ingang van iOS 11.3 kun je dit uitschakelen, waardoor je dus zelf kunt kiezen voor een snellere iPhone of een betrouwbaardere batterij. Deze optie is vanaf iOS 11.3 beschikbaar op de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

iOS 11.3 verschijnt in de lente van 2018 voor de iPhone, iPad en iPod touch.

14. Kan ik erop wachten of ben ik mijn iPhone een paar dagen kwijt?
Update 11 januari: Heb je een iPhone 6 Plus en wil je daarvan de batterij vervangen, dan kan de reparatie niet direct uitgevoerd worden. Uit interne documenten blijkt dat de voorraad van batterijen voor de iPhone 6 Plus op raken en pas weer rond eind maart of begin april op voorraad zijn. Je moet daardoor langer geduld hebben met dit model. Voor de iPhone 6 en iPhone 6s Plus-batterijen moet je volgens de documenten ongeveer twee weken wachten. Alle andere modellen zouden nog wel op voorraad zijn. We hebben dit zelf nog niet kunnen verifiëren bij de Apple Store, dus informeer voor de zekerheid eerst zelf bij de Apple Store.

Uit ervaringen van gebruikers weten we dat de batterijvervanging kan worden uitgevoerd terwijl je erop wacht. Zo liet iCulture-lezer Rowan de accu van zijn iPhone 6 vervangen bij Apple Den Haag en kon het toestel meteen dezelfde dag weer mee naar huis nemen. Naarmate meer mensen van de regeling gebruik gaan maken, kan het zijn dat het niet lukt om iedereen meteen te helpen. Het kan dus zijn dat Apple op een gegeven moment overstapt op een systeem waarbij je een paar dagen je toestel kwijt bent, maar vooralsnog ziet het er niet naar uit.

Als je je iPhone opstuurt voor de accuvervanging, ben je het toestel uiteraard wel een paar dagen kwijt.

15. Waarom vervangt Apple de batterijen niet gratis?
Dat zou fantastisch zijn, maar is niet realistisch. Er is geen sprake van een productiefout of een andere fout van Apple (behalve dan dat ze er beter over hadden moeten communiceren). Batterijen zijn altijd gevoelig voor slijtage. Dat geldt niet alleen voor iPhones, maar ook voor smartphones van alle andere fabrikanten. Apple’s batterijen slijten niet sneller en dan batterijen van andere merken. Bij een digitale camera of een computermuis krijg je ook niet levenslang gratis nieuwe batterijen, maar zul je zelf voor nieuwe batterijen moeten zorgen als ze versleten of leeg zijn. Dit is bij alle elektronica met batterijvoeding het geval.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 24 januari: FAQ bijgewerkt met nieuwe informatie over de accubeheer in iOS 11.3 (zie vraag 13).
  • 2018 - 11 januari: FAQ bijgewerkt met info over de voorraad van batterijen.
  • 2018 - 02 januari: Extra aanvulling op het artikel met informatie over goedkopere vervanging bij batterijen die nog niet versleten zijn.
  • 2017 - 31 december: Het artikel is gewijzigd naar een FAQ met antwoord op alle mogelijke vragen die mensen kunnen hebben.
  • 2017 - 30 december: Toegevoegd dat de lagere prijs vanaf vandaag al geldt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2018, 12:52
Categorie iDevices
Onderwerp batterij
Device iPhone
Software iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.