iPhone batterijvervanging

Apple verhoogt tarieven voor iPhone-batterijvervanging in 2019

FAQ met al je veelgestelde vragen
Presteert je iPhone-accu niet zo goed meer? Apple biedt je de mogelijkheid om de batterij te vervangen. In 2018 werd daarvoor een speciaal programma opgezet, maar ook in 2019 kun je nog je batterij voor een relatief schappelijke prijs laten vervangen. In dit artikel vind je de complete uitleg: welke toestellen komen in aanmerking, hoeveel kost het en waar moet je rekening mee houden? In deze FAQ lees je alle details over het batterijvervangingsprogramma.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Accuvervanging duurder geworden in september 2019

Update 15 september: Apple heeft de tarieven voor batterijvervanging in september 2019 verhoogd. In plaats van €49 betaal je nu €55 voor oudere toestellen. Ook bij de iPad en Apple Watch zijn de tarieven omhoog gegaan.

Dit is wat je nu betaalt:

 • iPhone met Face ID: €75 (was €69)
 • iPhone met Touch ID: €55 (was €49)
 • iPad: €109 (was €99)
 • Apple Watch: €97,10 (was €91,10)

Je kunt het hier nalezen. De nieuwe prijzen voor de iPad vind je hier. De prijsverhoging lijkt te maken te hebben met valutakoersen. In de VS zijn de prijzen namelijk gelijk gebleven. Het is onduidelijk waarom Apple voor zo’n enorme prijsverhoging heeft gekozen. Gelukkig zijn de tarieven voor het vervangen van de MacBook-accu gelijk gebleven: €139 voor de MacBook Air en MacBook Pro zonder Retina-scherm en €209 voor de meeste andere modellen. Valt jouw accu onder een van de reparatieprogramma’s, dan krijg je uiteraard een gratis nieuwe accu. Laat je bijvoorbeeld het toetsenbord van een MacBook Pro met Touch Bar vervangen, dan krijg je er gratis en voor niks een nieuwe accu bij. Dit komt omdat het onderste deel van deze MacBooks uit één geheel bestaat.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel uit januari 2019.

Vervanging van je iPhone-batterij: dit zijn de kosten

Apple kan de accu van je iPhone vervangen als deze minder goed presteert. In 2019 kun je bij Apple je iPhone-batterij laten vervangen voor een vast bedrag. Dat is vaak goedkoper dan een nieuwe iPhone kopen en het zorgt ervoor dat je weer jarenlang vooruit kunt met je toestel. We bespreken in deze FAQ alle veelgestelde vragen, welke iPhones in aanmerking komen en waar je verder rekening mee moet houden.

Dit zijn de meest gestelde vragen over je iPhone-batterij laten vervangen in 2019.

 1. Wat zijn de kosten in 2019?
 2. Waarom is dit een goede deal?
 3. Om welke toestellen gaat het?
 4. Waarom vallen iPads niet onder de regeling?
 5. Hoe groot is de kans dat iPads later wel in aanmerking komen?
 6. Hoe weet ik of mijn iPhone-batterij aan vervanging toe is?
 7. Kan ik mijn batterij ook vervangen als deze niet in aanmerking komt?
 8. Waar kan ik de reparatie laten uitvoeren?
 9. Kan ik erop wachten of ben ik mijn iPhone een paar dagen kwijt?
 10. Wat gaat Apple nog meer doen?
 11. Waarom vervangt Apple de batterijen niet gratis?

#1 Wat kost de batterijvervanging in 2019?

Vanaf 2019 gelden onderstaande prijzen voor het vervangen van je iPhone-accu. Je betaalt €49 voor toestellen met Touch ID of €69 voor toestellen met Face ID.

Een overzicht van de kosten voor de batterijvervanging van de verschillende iPhone-modellen:

Begin 2019 September 2019
iPhone 11 (Pro Max), n.v.t. €75,-
iPhone X, iPhone XS (Max), iPhone XR €69,- €75,-
iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus €49,- €55,-
Oudere modellen met ondersteuning €49,- €55,-

Ben je niet in staat om naar een Apple Store of erkende servicepartner te gaan, dan moet je je iPhone opsturen en komt er nog €12,10 aan verzendkosten bij.

#2 Waarom je iPhone-batterij laten vervangen?

Batterijen zijn gevoelig voor slijtage. Na honderden keren opladen houden ze steeds minder goed hun lading vast. Voor gebruikers is dit een bron van toenemende frustratie: je moet de iPhone steeds vaker aan de lader hangen. Dat de accu minder wordt is bij elke smartphone zo, dus dit is geen boosaardige opzet van Apple om te zorgen dat je een nieuwe iPhone nodig hebt. Apple waarschuwt zelf op de website dat de accu na 500 oplaadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Door je accu te laten vervangen presteert deze weer als nieuw en heb je langer plezier van je toestel.

Apple Support

#3 Is dit een goede deal?

Voorgaande jaren rekende Apple €89 voor het vervangen van de batterij. In 2018 organiseerde Apple een speciaal batterijvervangingsprogramma waarbij je nog maar €29 betaalde. Dit was een mooie kans om bijvoorbeeld een oudere iPhone 6 of iPhone 7 weer te voorzien van een gloednieuwe accu. Voor Apple was dit een verliesgevende service en dat is de reden dat het alleen in 2018 mogelijk was. Daarna steeg de prijs naar €49 en vervolgens naar €55 voor de wat oudere toestellen.

Wat ons betreft is dat nog steeds een goede deal. Je gebruikt je iPhone elke dag intensief en voor de prijs van een etentje voor twee personen zorg je ervoor dat je je toestel weer zonder ergernissen kunt gebruiken. Je hebt er de komende jaren elke dag plezier van, dus wat ons betreft is het een prima investering.

Voor nieuwere toestellen is vervanging vaak nog niet nodig, maar mocht je het toch willen dan biedt Apple het aan voor €75. Wat ons betreft is dat ook nog een hele redelijke prijs, vergeleken met de moeite die je moet doen (en de risico’s die je neemt) als je zelf met een schroevendraaier aan de slag gaat.

#3 Welke toestellen komen in aanmerking?

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien kom je met een iPhone 6 of nieuwer in aanmerking voor vervanging voor de prijs van €55. Ook de iPhone SE kun je voor die prijs laten voorzien van een nieuwe accu. Oudere toestellen zoals de iPhone 4 en 5 vallen buiten de regeling omdat daar vaak geen onderdelen meer voor verkrijgbaar zijn. Toch kun je ook met zo’n ouder toestel terug gaan naar de Apple Store. Afhankelijk van de beschikbare onderdelen is het soms toch nog mogelijk om je accu te laten vervangen.

Heb je een ouder toestel dan hierboven genoemd, dan zul je de normale prijs van €55 moeten betalen. Omdat de meeste van de genoemde toestellen vaak niet meer in de garantie zitten, kan het vaak goedkoper zijn om het door een externe partij te laten doen. Dit heeft overigens wel als nadeel dat je later niet meer zo gemakkelijk bij Apple kunt aankloppen voor verdere reparaties, ook niet als het om andere onderdelen gaat. Apple weigert iPhones met batterij van derden.

Bevindt je toestel zich nog binnen de garantieperiode of in de verlengde iPhone-garantie van AppleCare? Dan vervangt Apple de batterij kosteloos.

Heb je een iPhone 6s? Dan valt die mogelijk binnen Apple’s reparatieprogramma voor de 6s-batterij. In dat geval wordt de batterij kosteloos vervangen.

Bekijk ook

Reparatieprogramma's: alles over Apple's lopende programma's voor reparatie en vervanging

Apple heeft meerdere reparatieprogramma's lopen, waardoor je voor bepaalde defecten in aanmerking komt voor gratis vervanging of reparatie. Welke reparatieprogramma's heeft Apple allemaal en hoe check je of je in aanmerking komt? In dit overzicht lees je er alles over!

Hou er ook rekening mee dat de huidige batterij een originele Apple-batterij moet zijn en dat Apple de vervanging kan weigeren als er onofficiële onderdelen gebruikt zijn.

Bekijk ook

iPhone-batterij vervangen: zoveel kost het bij Apple

Moet je de iPhone batterij vervangen, omdat de accu steeds slechter presteert? In deze tip lees je alles over de iPhone batterij vervangen door Apple, reparatiebedrijven en zelf de reparatie uitvoeren. Ook vertellen we hoe je de conditie van de iPhone-batterij controleert.

#4 Waarom vallen iPads niet onder de speciale regeling?

Voor de iPads betaal je €109 om de accu te laten vervangen. Dat alleen iPhones in aanmerking komen voor het goedkopere tarief heeft ermee te maken dat Apple alleen bij deze toestellen de performance verlaagt op het moment dat de accu slijtage gaat vertonen. Daarom geldt de gunstige batterijvervanging alleen voor iPhones.

Het kan best zijn dat jouw iPad in de loop van de jaren een slechtere batterijduur heeft gekregen, maar dit heeft niets te maken met het trager maken van de toestellen, zoals Apple bij de iPhones heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor iPods. Wil je de batterij laten vervangen, dan betaal je daarvoor de normale prijs en kom je niet in aanmerking voor de gunstige regeling.

#5 Hoe groot is de kans dat iPads later wel in aanmerking komen?

Niets is zeker, maar wij achten het niet erg geloofwaardig dat Apple binnenkort ook een gunstige regeling voor iPads invoert. iPads hebben een hogere accucapaciteit en worden minder intensief gebruikt dan iPhones. Ze worden vaak niet dagelijks opgeladen, staan minder vaak bloot aan extreme temperatuurwisselingen en ze kunnen door hun grotere batterij beter omgaan met plotselinge pieken in performance. De kans dat een iPad plotseling uitvalt is daardoor minder groot. Apple heeft daarom bij iPads minder reden om de performance terug te schroeven. Als Apple wel met software-updates de performance van oudere iPads gaat terugdraaien, zouden ze de gunstiger regeling ook voor iPad-gebruikers kunnen invoeren. Maar wij achten die kans niet zo groot.

#6 Hoe weet ik of mijn iPhone-batterij aan vervanging toe is?

Je kunt op meerdere manieren de gezondheid van je iPhone-batterij controleren. Ga naar Instellingen > Batterij en kijk of hier een melding te zien is bovenaan het scherm. Is de batterij aan vervanging toe, dan zal iOS hier melding van maken (zie afbeelding hieronder).

iOS 10.2.1 en later geeft een waarschuwing bij slechte batterij.

In de instellingen van je iPhone kun je de conditie van je batterij checken en zien of deze vervangen moet worden. Je hebt hier iOS 11.3 of nieuwer voor nodig. Er zijn ook andere manieren om zelf de gezondheid van je iPhone-batterij te controleren.

Helaas kun je met deze tools niet zien of diagnostische test van Apple dezelfde uitslag geeft. Hiervoor zul je naar je lokale Apple Store moeten gaan om de test door een medewerker te laten uitvoeren.

#7 Kan ik mijn batterij ook vervangen als deze niet in aanmerking komt?

Apple rekent de genoemde prijzen ongeacht de conditie van je batterij. Dus ook als je accu nog prima presteert kun je de accu op eigen initiatief laten vervangen. Bij oudere toestellen dan de iPhone 6 is het de vraag of het nog wel mogelijk is om de accu te vervangen omdat Apple hier soms geen support meer voor biedt.

We melden op iCulture regelmatig wanneer toestellen de status ‘vintage’ of ‘verouderd’ krijgen. Daarna kan Apple niet garanderen dat er nog reparatie mogelijk is, maar als er nog onderdelen beschikbaar zijn kun je vaak toch geholpen worden.

#8 Waar kan ik de reparatie laten uitvoeren?

Je kunt voor de reparatie terecht bij de Apple Stores in Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Brussel en andere grote steden wereldwijd. Ook kun je terecht bij erkende servicepunten van Apple, waaronder Card Services in Utrecht en Zwolle en bij diverse vestigingen van Amac. Hieronder lees je hoe je contact met Apple opneemt.

Het beste is om een afspraak voor de Genius Bar te maken, maar je kan ook langs gaan in de winkel om ter plekke een afspraak te laten inboeken. Je moet dan op een latere dag terugkomen. Ook in België doen erkende servicepunten mee met de goedkopere batterijvervanging. Informeer wel even wat de vervanging kost, want sommige APR’s hanteren afwijkende prijzen.

Je kunt de iPhone ook opsturen naar Apple. Let op dat je dan nog wel €12,10 verzendkosten betaalt.

Bekijk ook

Zo neem je contact op met Apple Support

Heb je een probleem met een Apple-product, dan kun je op verschillende plekken terecht om het probleem op te lossen. In dit artikel leggen we uit hoe je contact opneemt met Apple Support, de klantenservice en de helpdesk.

#9 Kan ik erop wachten of ben ik mijn iPhone een paar dagen kwijt?
Uit ervaringen van gebruikers weten we dat de batterijvervanging kan worden uitgevoerd terwijl je erop wacht. In sommige gevallen is de vervanging in een paar uur gefixt, maar het kan ook zijn dat je de volgende dag terug moet om je toestel op te halen. Dit ligt aan de drukte en het tijdstip waarop je een afspraak gemaakt hebt. Wil je niet al te lang zonder toestel zitten, maak dan een afspraak aan het begin van de dag, liefst op een minder druk moment.

Als je je iPhone opstuurt voor de accuvervanging, ben je het toestel uiteraard wel een paar dagen kwijt.

#10 Wat gaat Apple nog meer doen?

Sinds iOS 11.3 kun je de conditie van de iPhone-batterij bekijken. Bovendien kun je dan ook meten zien of aangeraden wordt dat je batterij vervangen moet worden. Dit is mogelijk vanaf de iPhone 6 en later. Je kunt de maatregelen die Apple heeft genomen om de batterijduur te verlengen, handmatig uitschakelen. Je loopt dan wel wat vaker het risico dat je iPhone onverwachts opnieuw opstart.

https://www.iculture.nl/tips/status-batterij-iphone-mac-bekijken/

#11 Waarom vervangt Apple de batterijen niet gratis?
Dat zou fantastisch zijn, maar is niet realistisch. Er is geen sprake van een productiefout of een andere fout van Apple (behalve dan dat ze beter had moeten communiceren over het trager maken van toestellen). Batterijen zijn altijd gevoelig voor slijtage. Dat geldt niet alleen voor iPhones, maar ook voor smartphones van alle andere fabrikanten. Apple’s batterijen slijten niet sneller en dan batterijen van andere merken. Bij een digitale camera of een computermuis krijg je ook niet levenslang gratis nieuwe batterijen, maar zul je zelf voor nieuwe batterijen moeten zorgen als ze versleten of leeg zijn. Dit is bij alle elektronica met batterijvoeding het geval.

Bekijk ook

Vertrouwensbreuk: Apple had gebruikers eerder moeten informeren over tragere iPhones [opinie]

Apple heeft gebruikers niet geïnformeerd over het trager maken van toestellen en dat schaadt het vertrouwen in het bedrijf. Wij vinden dat Apple gebruikers op voorhand had moeten informeren en we hebben 4 ideeën hoe Apple het voortaan anders kan aanpakken.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 15 september: We hebben dit artikel vanwege de prijsverhoging in september 2019 bijgewerkt met de nieuwste informatie.
 • 2019 - 02 januari: We hebben dit artikel bijgewerkt voor de situatie die in 2019 geldt.
 • 2018 - 29 oktober: Artikel geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd. Reacties zijn opgeschoond.
 • 2018 - 24 januari: FAQ bijgewerkt met nieuwe informatie over de accubeheer in iOS 11.3 (zie vraag 13).
 • 2018 - 11 januari: FAQ bijgewerkt met info over de voorraad van batterijen.

Reacties: 53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.