AirPort Express

AirPort Express krijgt support voor AirPlay 2

Goed nieuws voor mensen met een AirPort Express: zij kunnen hun huis op een goedkope manier voorzien van multiroom audio. Uit de beta van iOS 11.4 blijkt namelijk dat er ondersteuning voor AirPlay 2 aan komt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 17 april 2018: De verwijzing naar de AirPort Express in de Woning-app is in de tweede beta van iOS 11.4. Het is dus nog maar de vraag of de AirPort Express ondersteuning krijgt voor AirPlay 2. We blijven duimen!

AirPort Express en AirPlay 2

De AirPort Express verschijnt in de Woning-app als een speaker die geschikt is voor AirPlay 2, al kun je het momenteel nog niet gebruiken omdat de benodigde firmware niet is uitgebracht. Voor dit moment is het goed om te weten dat Apple eraan werkt en we hopen dan ook dat het niet bij beta’s blijft maar ook in de definitieve versie van iOS 11.4 te gebruiken is.

Heb je een AirPort Express en ben je ontwikkelaar of publieke betatester, dan kun je het controleren door in de AirPort Utility-app op je Mac de AirPlay-functie in te schakelen. In de Woning-app is de AirPort Express vervolgens te zien als geschikt AirPlay 2-apparaat. Uiteraard moet je er nog wel een speaker op aansluiten.


Momenteel verschijnt alleen de tweede generatie AirPort Express in de Woning-app van iOS 11.4, waarvan eerder deze week de eerste publieke beta uitkwam. Let dus op dat je de tweede generatie in handen krijgt als je op Marktplaats of eBay een goedkope AirPort Express op de kop wil tikken. Alleen dat model is voorzien van audiopoort. Je betaalt er tweedehands rond de 50 tot 100 euro voor.

AirPort-routers.

Er lijkt geen ondersteuning te komen voor de AirPort Time Capsule (ook op bovenstaande foto te zien), omdat er geen audio-aansluiting in zit. Hetzelfde geldt voor de AirPort Extreme. Met AirPlay 2 krijg je multiroom audio en kun je meerdere apparaten op afstand aansturen. Je kunt dus de muziek en het volume regelen voor meerdere AirPlay-apparaten, samen of afzonderlijk. De HomePod biedt in ieder geval ondersteuning en daarnaast worden enkele speakers van andere fabrikanten er geschikt voor gemaakt.

AirPort Express speaker in de Woning-app

De AirPort Express is een kleine Wi-Fi-router die je al langer kon gebruiken als AirPlay-speaker en voor de uitbreiding van je Wi-Fi-netwerk. Er is een 3,5mm audiopoort of optische audio-aansluiting aanwezig, zodat je het apparaat kunt aansluiten op je bestaande speakers of homecinema-systeem. Ook ondersteunt het 802.11a/b/g/n op de Wi-Fi-frequentiebanden 2,4GHz en 5GHz. Jammer is alleen dat Apple sinds 2013 geen nieuwe versie heeft uitgebracht.

AirPort Express achterkant

Toekomst onzeker
Het model zit nog wel in het assortiment van de Apple Store. Toch is de toekomst van de AirPort-apparaten onzeker. Het team dat ermee bezig was, is vrijwel geheel opgeheven en de meeste ontwikkelaars zijn overgeplaatst naar andere afdelingen. De resterende medewerkers proberen de apparaten nog zo lang mogelijk in de lucht te houden.

Een nieuwe AirPort Express kost €109 terwijl je een gereviseerd exemplaar voor €79 in je mandje kunt leggen. Een wat goedkopere optie is de Chromecast Audio, die voor €39 in de winkels ligt.

Of de ondersteuning voor AirPlay 2 in de beta blijft zitten, is nog even afwachten. Apple had de afgelopen tijd de neiging om functies weer tijdelijk weg te halen uit beta’s. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Berichten in iCloud en de stereokoppeling voor de HomePod.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 17 april: Verwijzing naar de AirPort Express is in de tweede iOS 11.4 beta weer verdwenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 mei 2018, 14:23
Bron Bron Reddit
Categorie Accessoires
Onderwerpen airplay, airport
23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.