CarPlay in iOS 12 met navigatie-apps.

Officieel: Flitsmeister komt naar CarPlay

Navigatie-apps van derden mogelijk in iOS 12

Automobilisten hebben er lang op moeten wachten, maar met ingang van iOS 12 is het eindelijk zover: ondersteuning voor externe navigatie-apps. Onder andere Flitsmeister, Waze en Google Maps komen naar CarPlay. Flitsmeister heeft dit officieel bekendgemaakt aan iCulture.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

CarPlay krijgt Flitsmeister

Ontwikkelaars hebben al de mogelijkheid om apps voor CarPlay te maken, maar dat gold lange tijd alleen voor bepaalde categorieën. Apple staat ontwikkelaars van audio- en berichten-apps bijvoorbeeld toe om een CarPlay-app te maken, maar makers van navigatie-apps hadden helaas nog geen toegang. Een goed voorbeeld hiervan is Flitsmeister, die in een eerder interview met iCulture al aangaf graag beschikbaar te willen zijn in CarPlay. Met ingang van iOS 12 komt die wens in vervulling. Flitsmeister onthult aan iCulture hun plannen voor Flitsmeister op CarPlay.


Flitsmeister is één van de populairste verkeersapps in Nederland. Sinds de komst van CarPlay is er altijd al veel vraag geweest naar een CarPlay-versie van Flitsmeister, maar door beperkingen vanuit Apple was dit niet mogelijk, waarschijnlijk ook omdat de app tot voor kort alleen gebruikt kon worden om te waarschuwen voor flitsers. In februari 2018 is Flitsmeister navigatie toegevoegd, wat de weg vrij lijkt te maken voor CarPlay. Nu CarPlay in iOS 12 navigatie-apps van derden ondersteunt, is het Flitsmeister team direct aan de slag gegaan met het bekijken van de mogelijkheden. We spraken met Jorn de Vries van Flitsmeister over de exacte plannen.

De ontwikkelaars van Flitsmeister hebben de aankondigingen van iOS 12 ook op de voet gevolgd.
We zijn erg blij dat de mogelijkheid voor navigatie-apps in CarPlay in iOS 12 beschikbaar komt en waren er ook erg door verrast.Tweet it
Team Flitsmeister is meteen in de documentatie van iOS 12 gedoken om te kijken wat er voor hen allemaal mogelijk is en wat het framework van CarPlay precies inhoudt. Ze zijn nu dus vooral aan het kijken op welke manier ze Flitsmeister CarPlay-geschikt kunnen maken.

Streven Flitsmeister CarPlay in september
Betekent dit ook dat er zowel navigatie als flitsers beschikbaar komen? “Wat we nu al weten is dat de kaart centraal moet staan, maar er is ook ruimte voor de waarschuwingen die wij geven”, bevestigt Jorn. Screenshots of schetsen zijn er op dit moment nog niet, omdat ze nu nog aan het kijken zijn wat er precies mogelijk is. Toch is er wel al een deadline gesteld voor wanneer de eerste versie van Flitsmeister voor CarPlay moet verschijnen.
Het is onze doelstelling om in september een goede versie van Flitsmeister voor CarPlay te hebben, zodra iOS 12 beschikbaar komtTweet it

Ook onderweg: Google Maps en Waze naar CarPlay

Tijdens WWDC 2018 liet Apple al drie navigatie-apps voor CarPlay zien: Google Maps, Waze en een Chinese navigatie-app. Google Maps is al beschikbaar voor Android Auto, terwijl Waze onlangs toegevoegd is aan het systeem van Ford. Of alle functies van Google Maps en Waze in CarPlay beschikbaar komen, is nog niet bekend. Tijdens de keynote was er wel een fractie van een seconde een screenshot van Waze in CarPlay te zien (zie hieronder). Aan deze afbeelding af te leiden gaat het om de vertrouwde Waze-interface. Om Google Maps en Waze in CarPlay te kunnen gebruiken, is wel eerst een update van hun app nodig.

CarPlay in iOS 12 met Waze.

Hoe zit het met TomTom?
Naast Flitsmeister hebben we ook navraag gedaan bij TomTom Go met betrekking naar hun plannen voor CarPlay. De woordvoerder kon hier helaas nog geen info over geven. TomTom geeft aan dat er altijd nieuwe opties worden bekeken, dus ze houden de deur open.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 06 juni: Reactie van TomTom toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2018, 13:51
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen carplay, flitsmeister, ios 12, waze, wwdc 2018
Software iOS 12
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.