iPad Pro 2018

Review iPad Pro 2018

De beste iPad voor professionals

Lees in deze iPad Pro 2018 review onze ervaringen met Apple's nieuwste professionele tablet! We vertellen je alles over het dagelijks gebruik, de vernieuwingen en of Apple erin geslaagd is om met de iPad Pro je laptop nu dan echt overbodig te maken.

iPad Pro 2018 review Prijs (vanaf €899,-)

Introductie iPad Pro 2018 review

Apple heeft de iPad Pro vernieuwd met twee nieuwe modellen voor 2018, die verkrijgbaar zijn vanaf €899. Ze bieden betere performance, Face ID en een nieuw design. Ook probeert Apple met de toevoeging van USB-C deze tablets nog meer geschikt te maken voor dagelijks werk. Op welke punten ga je erop vooruit en is het een upgrade waard? Dat lees je in onze uitgebreide review!

Update april 2020: Inmiddels is de opvolger verkrijgbaar, die op veel punten gelijk is maar ook een paar vernieuwingen heeft. Lees onze iPad Pro 2020 review voor al onze ervaringen!

Bekijk ook

iPad Pro 2020 review

Lees in deze iPad Pro 2020 review wat wij van de verbeteringen in Apple's nieuwste professionele tablet vinden. Is de LiDAR-scanner het upgraden waard en kan deze iPad Pro nu echt je laptop vervangen? Je leest het in onze review van de iPad Pro 2020!

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag (@gonny) en Benjamin Kuijten (@BenjaminRK), fotografie: Jean-Paul Horn (@JeanPaulH). Ons testexemplaar is een 12,9″ iPad Pro 2018 met 4G.

Verbeteringen iPad Pro 2018

Dit zijn de belangrijkste verbeteringen die Apple bij de 2018 iPad Pro’s heeft doorgevoerd:

  • Face ID om te ontgrendelen, geen homeknop met Touch ID.
  • Nieuw design met hoekiger randen.
  • Snellere A12X Bionic-chip met Neural Engine.
  • Vernieuwde Pencil met magneten en draadloos opladen.
  • USB-C-aansluiting voor aansluiten van externe schermen.

De belangrijkste verschillen van de 11″ iPad Pro en zijn voorganger lees je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Deze verschillen tussen de 11-inch en 10,5-inch iPad Pro zijn het belangrijkst

De gloednieuwe iPad Pro 2018 heeft een geheel nieuw design en is een stuk krachtiger dan de vorige generatie. Maar heb je dat wel allemaal nodig? Wat zijn de verschillen tussen de 11-inch iPad Pro en de 10,5-inch iPad Pro van 2017? In deze vergelijking vind je het antwoord.

iPad Pro 2018 design: platter en hoekiger

  • Afmetingen 280,6 x 214,9 x 5,9mm
  • Gewicht 633 gram
  • Randloos design zonder thuisknop
  • Face ID in plaats van Touch ID
  • Platte zijkanten, niet afgerond
  • Verbeterde speakers

Sinds 2011 hebben de iPads ongeveer hetzelfde design, met taps toelopende randen die de indruk wekken dat het apparaat heel dun is. Bij de iPad Pro 2018 heeft Apple dit drastisch gewijzigd. Dit model is hoekiger en heeft een platte kant langs de randen.

Het doet wel wat denken aan het hoekige design van de iPhone SE. Maar dat betekent niet dat de iPad Pro nu lomp aanvoelt. Integendeel, vooral bij het 12,9-inch formaat merk je dat het veel compacter is geworden, zo’n 25 procent. Dit komt omdat de schermrand is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor een vrijwel randloos scherm zonder thuisknop – net als op de iPhones van 2018.

Het lukte Apple om de Face ID-camera in de rand te verwerken, zonder dat er een notch nodig was. Het nadeel is wel dat je nu niet meer goed weet wat de onder- of bovenkant van de iPad is. Natuurlijk kon je de iPads altijd al in elke stand houden (het scherm draait gewoon mee), maar voor bijvoorbeeld het vinden van de USB-C-aansluiting of de knoppen is het wel zo handig als je precies weet waar de camera zit.

De 3,5mm koptelefoonaansluiting ontbreekt en draadloos opladen is niet mogelijk. Wel heeft Apple het aantal microfoons verhoogd van 3 naar 5, voor betere kwaliteit bij opnames en FaceTime-gesprekken. De vier speakers zijn verbeterd en geven een nog rijker geluid. Dat iPad Pro nog beter geschikt voor films en tv-series kijken.

Je kunt kiezen uit zilver en spacegrijs, vergelijkbaar met de MacBooks. Langs de rand is een afwijkend stukje aluminium zichtbaar, waar je de Apple Pencil kunt opladen. Alles aan het uiterlijk doet meer denken aan een MacBook dan aan een oversized iPhone.

iPad Pro 2018 review met Smart Folio Case.

Scherm: beste iPad Pro-scherm ooit

  • 11- of 12,9-inch scherm
  • Liquid Retina, net als in iPhone XR
  • Tap to Wake
  • Geen HDR-ondersteuning

Apple heeft het scherm van de iPad Pro een iPhone Xmakeover gegeven. Er zijn wederom twee formaten: 12,9-inch en 11-inch. Bij het kleinste model ga je er qua schermformaat dus iets op vooruit ten opzichte van zijn 10,5-inch voorganger. Het 12,9-inch model is qua schermformaat ongewijzigd gebleven, maar de behuizing is veel compacter en lichter waardoor het prettiger in de hand ligt. Uiteraard zijn er nog meer verbeteringen doorgevoerd.

Het eerste wat opvalt aan het scherm is dat de hoeken afgerond zijn, in tegenstelling tot de scherpe hoeken van de vorige iPad-modellen. De ronde hoeken zijn mogelijk dankzij het van het gebruik van een Liquid Retina Display, dezelfde schermtechniek als in de iPhone XR. De iPad Pro heeft dus wederom een LCD-scherm en maakt nog niet de overstap naar OLED. Echt een nadeel is dat niet: Liquid Retina heeft zich inmiddels bewezen en Apple’s iPad-schermen zijn de beste in hun soort. Dat is ook te zien op deze nieuwe iPad Pro. Alles is haarscherp en de kleuren zien er natuurgetrouw uit, ondanks dat de resolutie en de pixeldichtheid hetzelfde gebleven zijn. Al sinds 2012 hanteert Apple een pixeldichtheid van 264 pixels per inch, maar het scherm van de iPad Pro bewijst dat cijfertjes lang niet alles zeggen.

De iPad Pro is dan ook voorzien van nagenoeg alle schermtechnieken die Apple de laatste jaren geïntroduceerd heeft en juist al die verfijningen maken het scherm zo goed. De iPad Pro heeft True Tone, dus de kleuren zien er altijd mooi uit. Ook heb je net als vorig jaar ProMotion, waardoor animaties supervloeiend zijn en het geheel prettig te bedienen is. We zouden ProMotion dolgraag ook op de iPhone en Mac willen zien, maar momenteel is dit nog exclusief voor de iPad Pro. Als je dit eenmaal gewend bent, wil je eigenlijk niet meer terug. Daarnaast is het scherm voorzien van de bekende antireflectiecoating en de brede kleurweergave.

iPad Pro 2018 review rechtop met Pencil.

Geen HDR-scherm

Het enige wat wel ontbreekt, is het HDR-scherm. Sinds de iPhone X ondersteunen alle nieuwere iPhones de echte HDR-weergave, met uitzondering van de iPhone XR. Het grote voordeel van HDR is dat de kleuren nog mooier zijn. Op de iPad Pro 2018 kun je wel HDR-content bekijken, maar de weergave is niet zoals het bedoeld is. En dat is jammer, zeker op zo’n grote tablet waar je graag Netflix in de beste beeldkwaliteit op wilt kijken. Eventueel zou je HDR-content kunnen bekijken door de iPad Pro aan te sluiten op een geschikt extern HDR-scherm. Het is goed dat deze optie er is, maar het liefst wil je het rechtstreeks op je scherm zien.

Bediening

Doordat er geen thuisknop meer is, bedien je de iPad Pro volledig met veegbewegingen en handgebaren. De overstap naar deze manier van bedienen is op de iPad een stuk gemakkelijker dan op een iPhone, omdat je een iPad altijd al met handgebaren kon bedienen. Met vier vingers knijpen om een app af te sluiten, met vier vingers omhoog vegen voor de appkiezer en naar links en rechts swipen om te wisselen tussen apps: het kan allemaal al jaren en dus voelt het al een stuk meer vertrouwd. Sinds iOS 12 ondersteunt elke iPad ook de veegbewegingen van de iPhones zonder thuisknop, dus als je de afgelopen maand al een iPad met iOS 12 gebruikte merk je nauwelijks verschil met deze nieuwe iPad Pro.

Apple introduceert ook voor het eerst Tap to Wake op een iPad Pro. Daarmee kun je het scherm aantikken om deze te activeren. Omdat er geen thuisknop meer op zit, is dit een welkome toevoeging. Het werkt bovendien een stuk prettiger dan het drukken op een thuisknop, omdat je overal op het scherm kan tikken om hem aan te zetten. Raise to Wake ontbreekt helaas nog steeds op deze iPad. Het scherm gaat dus niet aan zodra je de iPad oppakt en dat vinden we jammer.

Face ID: het werkt écht altijd

  • Face ID werkt zowel staand als liggend
  • Nu ook Animoji en Memoji gebruiken op de iPad

Omdat er geen thuisknop en dus ook geen Touch ID meer op de iPad Pro zit, werkt deze voor het eerst ook met Face ID. We kennen Face ID natuurlijk al sinds de iPhone X en op de iPad Pro werkt dit nagenoeg hetzelfde. Op de iPad is er echter één groot voordeel: het werkt in alle richtingen. Horizontaal, verticaal en zelfs op z’n kop: zolang de camera niet bedekt wordt door je vinger, scant de TrueDepth-camera je gezicht. Hou je je hand voor de camera, dan krijg je een waarschuwing dat je gezicht niet gescand kan worden. Het is te hopen dat volgend jaar ook de iPhone deze verbeterde vorm van Face ID krijgt.

Wel kun je je afvragen of het de beste keuze geweest is om de TrueDepth-camera aan de bovenkant in portretweergave te plaatsen. De meeste mensen houden de iPad Pro horizontaal, helemaal als je hem gebruikt in combinatie met het Smart Keyboard. Het gebeurt daardoor vaker dat je de camera en sensoren per ongeluk blokkeert, dan wanneer de TrueDepth-camera aan de lange kant geplaatst was.

Bekijk ook

Face ID instellen op de iPhone en iPad: zo doe je dat

Met Face ID gezichtsherkenning kun je eenvoudig de iPhone of iPad ontgrendelen. In deze tip lees je hoe je Face ID instelt, hoe je het voor apps activeert en wat de mogelijkheden zijn.

Qua werking functioneert Face ID hetzelfde als op de iPhones. Bij fel zonlicht is het nog steeds oppassen geblazen, al zul je daar iets minder last van hebben omdat je een iPad Pro vaker binnenhuis gebruikt. Ook werkt Face ID met de meeste zonnebrillen en houdt hij rekening met veranderingen in je gezicht, zoals baardgroei of een gewone bril. Je kan ook een alternatief gezicht instellen, dat ook werkt met het gezicht van je partner. Gebruik je een iPad met meer dan twee personen, dan moet je er rekening mee houden dat de andere gebruikers de toegangscode moeten gebruiken. Op een iPad die vaak door meerdere mensen gebruikt wordt, kan dat wat onhandig zijn.

Animoji en Memoji

Dankzij TrueDepth en Face ID kun je nu ook voor het eerst Animoji en Memoji gebruiken op de iPad. De Memoji die je zelf eerder al op een iPhone gemaakt hebt, worden automatisch gesynchroniseerd en verschijnen dus meteen op je iPad Pro. Het is leuk dat je deze grappige poppetjes nu ook op een groter scherm kan gebruiken, maar heel eerlijk: vaak hebben wij de Animoji het afgelopen jaar niet gebruikt. Het is leuk om even mee te experimenteren en de hype rondom de Animoji-karaoke gaf het wat meer sjeu, maar die hype ligt al een jaar achter ons. Als je er erg fan van bent en de hele dag door Animoji stuurt naar je vrienden, is het goed nieuw dat dit ook vanaf je iPad kan. Gebruik je het nooit, dan ga je het ook nooit op je iPad Pro gebruiken.

Apple Pencil: beter in opladen en gebruik

  • Draadloos opladen
  • Magneet om Pencil aan iPad vast te maken
  • Dubbeltikken om van functie te wisselen
  • Duurder dan eerdere Pencil

Apple heeft een nieuwe Apple Pencil 2 gemaakt voor deze iPad, met nogal wat verbeteringen ten opzichte van het eerdere model. Daarmee zijn meteen de vier grootste ergernissen opgelost:

  • De tekenpen is nu magnetisch (je vergeet de Pencil niet meer)
  • Hij is gemaakt uit één stuk (het dopje raakt niet meer zoek)
  • Hij heeft een afgeplatte kant (hij kan niet meer wegrollen)
  • En je kunt nu draadloos opladen (hij steekt niet meer lelijk uit de Lightning-poort)

Al deze verbeteringen hebben wel één schaduwzijde: het werkt alleen als je de nieuwste iPad Pro en nieuwste Pencil hebt. Alle eerdere iPads en Pencils zijn niet compatibel. Ook ligt de prijs met 135 euro wat hoger.

De afmetingen van de pen zijn hetzelfde gebleven, maar door de matte afwerking vinden we dat dit nieuwe model prettiger in de hand ligt. Koppelen gaat ook weer nét iets makkelijker: je plakt de Pencil gewoon aan de zijkant van de iPad en de verbinding is gelegd. Als je de Pencil vastplakt aan de iPad wordt hij automatisch opgeladen, zodat je nooit met een lege tekenpen zit. Je krijgt meteen de batterijstatus te zien. De magneet die de Pencil vasthoudt is sterk genoeg. Ook als je snel naar de trein moet rennen zal pen niet op de grond vallen. We hebben dit getest door de iPad flink te schudden.

iPad Pro 2018 review met Apple Pencil.

De Pencil heeft nog steeds drukgevoelige eigenschappen: je kunt harder drukken of schuin houden om bepaalde effecten te maken, net als een echte potlood. Nieuw is dat het onderste 1/3e deel een sensor bevat, waarop je kunt dubbeltikken om van tekentoop te wisselen. Zo kun je makkelijk wisselen tussen een tekenpen en gum. Je kunt zelf bepalen hoe je dit instelt en appmakers kunnen er ook gebruik van maken in hun apps. Het effect is afhankelijk van de app en de context.

Zoals al eerder gezegd: de nieuwe iPad Pro ondersteunt Tap to Wake, zodat je het scherm kunt activeren door erop te tikken. Maar als je met de Pencil op het scherm tikt gebeurt er iets bijzonders: er staat binnen een seconde meteen een nieuwe Notitie op het scherm, zodat je meteen kunt beginnen te tekenen. Helaas kun je dit niet aanpassen; het is altijd de Notities-app en dat vinden we jammer. Sommige mensen gebruiken nou eenmaal liever een andere, favoriete notitie- of tekenapp.

De Apple Pencil is uiteraard geen verplichte aanschaf bij de iPad Pro’s, maar als je graag handgeschreven notities maakt of schetst, is het een fijne aanvulling.

Smart Keyboard: uitgebreider en veelzijdiger

  • Plaatsbaar onder twee hoeken
  • Beschermt ook de achterkant
  • Prijzig, kost rond de 200 euro

Zoals bij alle iPad Pro-modellen heeft Apple ook dit keer weer een Smart Keyboard gemaakt. Ten opzichte van de vorige versies is er wel het één en ander veranderd. Zo heeft Apple het toetsenbord omgetoverd tot het Smart Keyboard Folio. De naam is geïnspireerd op Apple’s Leren Folio-hoesje dat sinds vorig jaar in het assortiment zit. Dat betekent dat zowel de voor- als achterkant van de iPad Pro beschermd zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn voor krasjes aan de achterkant. Het lijkt daarmee erg op de vroegere Smart Case. Eén van de zijkanten is echter onbedekt omdat je daar de Pencil tegenaan moet plakken.

Vanwege dit nieuwe design is ook de Smart Connector verplaatst. Omdat je de Apple Pencil nu oplaadt via de magnetische aansluiting aan de zijkant, moest voor de Smart Connector een nieuwe plek gevonden worden. Deze zit nu aan de achterkant, boven de USB-C-aansluiting. Voor het typen maakt dat weinig uit, want het gevoel van het Smart Keyboard is nog steeds hetzelfde.

iPad Pro 2018 review met Smart Keyboard.

Het typen gaat best fijn, zeker voor zo’n plat toetsenbord als het Smart Keyboard. Nagenoeg alle toetsen zitten erop (behalve een apart numeriek deel) en met de sneltoetsen voor het Smart Keyboard wissel je ook makkelijker tussen apps en gebruik je standaard iOS-functies. Een verbetering van dit model vinden we ook dat er nu twee kijkhoeken zijn. Je kan de iPad Pro iets rechter op zetten, maar ook iets schuiner. De laatste optie komt vooral van pas als je hem op je schoot gebruikt.

De kwaliteit van het toetsenbord is hoog, maar daar betaal je wel een prijs voor. Het toetsenbord is beschikbaar vanaf €200 en voor de grotere variant betaal je nog eens twee tientjes extra. Als je dat toch teveel van het goede vindt, dan kun je altijd nog een extern Bluetooth-toetsenbord voor de iPad gebruiken. De keuze is daarbij enorm, waarbij sommige ook speciale iOS-functies hebben.

Bekijk ook

Bluetooth toetsenborden voor iPhone, iPad en Apple TV

Ben je op zoek naar een mooi draadloos toetsenbord voor je Apple TV of één van je andere Apple-apparaten? Wij geven je enkele suggesties waar je mee op weg kan, zodat je sneller kunt typen.

USB-C: handig, maar met beperkingen

De iPad Pro beschikt voor het eerst over een USB-C-aansluiting en dat opent de mogelijkheid om allerlei apparaten aan te sluiten. Het aansluiten van een SD-geheugenkaartlezer voor het downloaden van je foto’s kon altijd al, maar je kunt nu ook camera’s, externe schermen, Ethernet-adapters en muziekinstrumenten aansluiten. Het is zelfs mogelijk om kleine apparaten zoals een iPhone, Android-smartphone of je Nintendo Switch op te laden via de USB-C-poort. Meer over de USB-C-toepassingen op de iPad Pro lees je in ons artikel.

https://www.iculture.nl/gids/ipad-pro-usb-c-toepassingen/

Maar er zitten nog wel wat beperkingen aan. Zo kun je wel usb-sticks of externe harddisks aansluiten, maar standaard kun je er alleen foto’s en video’s mee downloaden. Je hebt apps van externe fabrikanten nodig om ook andere bestanden zoals PDF en presentaties te kunnen uitlezen. Dit heeft ermee te maken dat Apple je in iOS geen toegang geeft tot het bestandssysteem. Je kunt ook geen muizen, toetsenborden of printers aansluiten. Dat beperkt de mogelijkheden voor gebruik als een serieuze computer voor werkzaamheden. Voor een apparaat dat gericht is op professionals zou bestandsbeheer eigenlijk een basisfunctie moeten zijn.

iPad Pro 2018 review met USB-C en koptelefoonadapter.

De introductie van USB-C is zeker een verbetering ten opzichte van Lightning, maar Apple laat nog een hoop potentie liggen. Je kunt wel beeldschermen aansluiten (via DisplayPort) maar ondersteuning voor Thunderbolt 3 ontbreekt, waardoor Apple’s aanbevolen LG UltraFine-display niet gaat werken. Voor een consumentenapparaat zouden die beperkingen nog acceptabel zijn, maar niet voor een tablet gericht op professionals. De beperkingen worden vooral veroorzaakt door iOS, niet zozeer door de hardware.

Apple belooft sneller opladen en levert daarom gelukkig eindelijk een 18 Watt oplader met USB-C-kabel mee, maar die kabel is wel verrekte kort en ondersteunt alleen USB 2.0. Voor veel van de genoemde toepassingen zul je een extra kabel moeten aanschaffen. Wat ons betreft is het nog niet optimaal. USB-C is een vooruitgang, maar komt nog niet helemaal uit de verf.

Hardware: sneller dan ooit

  • A12X Bionic processor
  • Merkbaar sneller dan iPad Pro 2017
  • Portretmodus nu ook op iPad-camera te gebruiken
  • Geen optische beeldstabilisatie voor de camera
  • Batterijduur van 10 uur
  • Snelladen

Performance: sneller dan een Mac

Wat de performance betreft is de iPad Pro eigenlijk heel bijzonder. Deze computer is in feite een grote glasplaat zonder ventilator, met een performance die vergelijkbaar is met hedendaagse MacBooks. Maar die kosten drie keer zoveel! Voor rond de duizend euro koop je een computer die (in theorie) krachtiger is dan je laptop, bizar eigenlijk! Toch zullen maar weinig mensen dit als zodanig ervaren. Verbeteringen in chiptechnologie trekken nu eenmaal minder de aandacht dan een ander kleurtje van de behuizing of een geinige nieuwe functie zoals Animoji.

We merkten dat zwaardere apps zoals Procreate en iMovie in vergelijking met de vorige generate iPad Pro weer net iets sneller opstarten. Dat is te danken aan de 7nm processor, de A12X Bionic met 7-core GPU. We hadden bij de vorige iPad Pro al weinig klachten over wachttijd, maar met deze nieuwe iPad Pro’s gaat alles nog vlotter. Het is de eerste tablet met een 7nm System on a Chip (SoC). Dat betekent betere performance in combinatie met minder energieverbruik. De chip zelf is ook kleiner, al zal dat bij de iPads nauwelijks hebben meegespeeld. De A12X bevat de CPU met vier snelle en vier energiezuinige kernen, een grafische chip (GPU) met 7 kernen, een image signal processor (ISP) voor foto’s, de Neural Engine en controllers voor opslag, geheugen en meer.

Dat de CPU zo snel is, heeft er onder andere mee te maken dat de kernen nu allemaal tegelijk aangesproken kunnen worden en dat de cache groter is. Dit levert een flink betere performance op: 35% single-core en 90% multi-core ten opzichte van de A10X van vorig jaar. De grafische prestaties zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Al die verbeteringen zorgen ervoor dat de iPad Pro één brok performance is. We hebben dit gecontroleerd met enkele benchmark-tests, al zeggen cijfertjes niet alles. Het gaat veel meer over de gebruikservaring en ook daarmee zit je goed. We merkten dat openen van apps zoals Pages of Numbers sneller gaat op een iPad Pro dan op een Mac. Dat wil overigens niet zeggen dat de iPad altijd de beste tool is voor de klus die je wilt uitvoeren. Desktopsoftware is soms wat meer ‘bloated’, maar sommige activiteiten gaan nu eenmaal makkelijker op een Mac met trackpad of muis.

Batterijduur: snelladen en meer

Al die kracht heeft weinig impact gehad op de batterijduur: die is nog steeds 10 uur bij licht gebruik. Bij zwaardere apps kun je beter op rond de 8 uur rekenen. Snelladen is nu standaard vanuit de doos mogelijk, dankzij de snellere 18 Watt USB-oplader. Je kunt hiervoor uiteraard ook de adapter van de MacBook gebruiken. De iPad Pro 2018 heeft veel functies gekregen van de iPhones, maar draadloos laden zit daar (nog) niet bij.

iPad Pro 2018 review met camera en behuizing.

Opslag: veel keuze

Wat opslag betreft kun je kiezen uit vier opties: 64GB, 256GB, 512GB en 1TB. Voor mensen die veel opslag nodig hebben is het fijn dat 1TB nu beschikbaar is, maar meer capaciteit betekent ook een flink hogere prijs. Staar je daarom niet blind op de maximale prijzen, net zoals je dat bij de MacBooks niet moet doen. De meeste mensen zullen voor de veel gangbaarder 256GB kiezen en dan zit je net boven de duizend euro.

Zoals gebruikelijk kun je ook weer kiezen voor de ‘Cellular’ optie, die 170 euro duurder is en twee mogelijkheden biedt: een nanosim en daarnaast nog een eSIM. Maar er is geen ondersteuning voor dualsim, zoals op de iPhones.

Verbeterde audio op de iPad Pro 2018

Apple heeft de speakers van de iPad Pro opnieuw ontworpen. Dat moest wel, vanwege het nieuwe design met platte zijkanten. Er zijn nu vier setjes van een woofer en speaker in elke hoek. Dit zorgt ervoor dat je altijd goed geluid hebt, hoe je de iPad Pro ook vasthoudt. De hogere tonen komen altijd uit de twee bovenste speakers. Bij de vorige iPad Pro vonden we de audio al luid genoeg; wat ons betreft hoefde het niet verder te verbeteren. Op het gebied van audio doet de iPad Pro in één opzicht een stap terug: er zit geen 3,5mm aansluiting meer op. Je zult dus Bluetooth-oordopjes, een adapter of speciale USB-C-oordopjes moeten gebruiken. Mensen die muziek maken zoals audioprofessionals en DJ’s gebruiken de USB-C-poort waarschijnlijk al voor iets anders, dus dan ben je aangewezen op een hub.

Camera op de iPad Pro

Fotografie is een belangrijke toepassing op de iPad Pro’s, maar vooral voor het bekijken en bewerken en veel minder voor het maken van foto’s. Daarvoor kun je beter je iPhone of een DSLR gebruiken. Toch heeft Apple bij deze iPad Pro’s de camera verbeterd met onder andere Smart HDR. Het is een enkele 12-megapixel camera (ƒ/1.8) met een lens die uit vijf elementen bestaat. Aan de achterkant zit ook een flitser met vier ledlampjes. De camera is in veel opzichten vergelijkbaar met die van de iPhone XR. Alle gangbare functies zitten erop, zoals filmen in 4K, slow motion en Live Photos, maar de digitale zoom valt tegen. Ook zit er geen optische beeldstabilisatie op, maar omdat een iPad toch nauwelijks voor fotografie wordt gebruikt maken we daar geen punt van.

De 7-megapixel frontcamera ((ƒ/2.2) kun je gebruiken voor FaceTime en voor het maken van selfies met portretbelichting en Smart HDR. Hiervoor komt de Neural Engine in actie. Leuk, maar geen noodzakelijke functie op een dergelijke iPad. Wel kan de TrueDepth-sensor een 3D-beeld van je gezicht maken, waardoor er allerlei nieuwe toepassingen mogelijk zijn. Van gezichtsmaskers tot games waarin de karakters reageren op je gezichtsuitdrukking: de werkelijke kracht zullen we pas over een paar maanden zien als er meer apps zijn die er gebruik van maken.

iPadOS: kan de iPad Pro je laptop vervangen?

  • Geen toegang tot bestandssysteem
  • Geen muis- of trackpad-ondersteuning
  • Multitasking met meer dan twee apps is lastig
  • Geen twee versies van dezelfde app naast elkaar

Apple zet de iPad Pro steeds vaker neer als een alternatief voor de laptop, helemaal in combinatie met het Smart Keyboard. Maar de grote vraag blijft in hoeverre de iPad Pro je laptop kan vervangen. Aan de hardware zal het in ieder geval niet liggen. Uit benchmarks van de iPad Pro 2018 blijkt dat deze zich kan meten aan de prestaties van de MacBook Pro. Helaas vertellen de benchmarks niet het hele verhaal, want in de praktijk loop je toch tegen behoorlijk wat limieten aan.

Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een muis of trackpad aan te sluiten. Toetsenborden zijn geen enkel probleem, maar je bedient een iPad altijd via het touchscreen. Dat maakt het bedienen als hij rechtop staat wat onhandiger en minder praktisch tijdens lange werksessies. Er is dan ook een reden dat Apple nooit touchscreens aan een MacBook toegevoegd heeft, omdat het scherm altijd verticaal staat en het bedienen op zo’n groot scherm daardoor wat onhandig kan zijn. De Pencil kan daarbij helpen, maar die is weer niet echt bedoeld om je iPad mee te bedienen.

Als je voor je werk met veel verschillende apps werkt, kom je ook in de problemen met deze iPad. Het probleem zit hem echter niet in het aanbod, maar vooral in de werking. Voor bijna elke desktopapp is wel een iPad-versie beschikbaar. Fotobewerking kan prima met apps als Pixelmator en binnenkort ook Photoshop en Pages, Numbers en Keynote of Microsoft Office werken op de iPad vaak net zo goed als op de desktop. Het grote struikelblok is de iPad multitasking.

Bekijk ook

Multitasking op de iPad: alles wat je wil weten

Je kunt op de iPad sneller werken dankzij multitasking. Zo plaats je apps naast elkaar dankzij Split View en openen je sneller je favoriete apps via het Dock. Heb je een relatief nieuwe iPad dan is er meer mogelijk met Stage Manager. In deze uitleg lees je alles over hoe al deze varianten van multitasking op de iPad werken.

Dankzij Split View en Slide Over is het wel mogelijk om meerdere apps tegelijk te gebruiken, maar de mogelijkheden zijn erg beperkt en het gebruik ervan is soms wat omslachtig als je snel moet werken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om meer dan twee apps tegelijk te gebruiken. Je kan wel Slide Over combineren met Split View, maar je hebt dan lang niet dezelfde ervaring als op een Mac. Twee vensters van dezelfde app gebruiken is al helemaal niet mogelijk (met uitzondering van Safari), waardoor je flink belemmerd wordt in het gebruik van de iPad Pro. Wat Apple en de iPad dan ook nodig hebben, is een aparte versie van het besturingssysteem.

iPadOS

In 2010 besloot Apple de naam van iPhone OS om te toveren tot iOS, simpelweg omdat er ook andere apparaten op dit besturingssysteem draaien. Maar we zijn inmiddels acht jaar verder en tijden veranderen. Terwijl de iPad voor sommige functies steeds meer je laptop kan vervangen, is iOS op de iPad in die acht jaar nauwelijks vooruit gegaan. Split View en Slide Over zijn goede stappen en sinds iOS 11 werkt ook Drag & Drop op de iPad, wat het verslepen van tekst en afbeeldingen tussen twee apps al een stuk makkelijker maakt. Ook de Bestanden-app is een verbetering voor het gebruiken van al je documenten. Toch voelt iOS op een iPad nog steeds heel erg aan als een opgeblazen versie van iOS op de iPhone. Wij pleiten daarom voor iPadOS, een aparte versie van iOS die beter is toegesneden op de productiviteitsfuncties.

iPad Pro 2018 review met verpakking.

Het typen van een simpel nieuwsbericht met screenshots, links naar de goede pagina’s en meer, vereist op een iPad Pro nog steeds veel meer tijd dan op een Mac. Als je het écht wil is het zeker mogelijk, maar ten opzichte van een Mac (of een andere computer) blijft het een achteruitgang. Het wordt daarom tijd dat Apple iOS op de iPad van een flinke update voorziet. Het zou een goede stap zijn om de multitasking-mogelijkheden veel verder uit te breiden en meer rekening te houden met de extra schermruimte van de iPad ten opzichte van de iPhone.

Het is begrijpelijk dat Apple niet simpelweg macOS naar de iPad wil brengen, omdat daarmee het nut van de MacBook een beetje verdwijnt, maar dat neemt niet weg dat Apple meer stappen moet ondernemen om de iPad Pro veelzijdiger in het gebruik te maken. De hardware heeft alles in huis om je laptop te vervangen, maar de software blijft het grootste struikelblok.

Voor wie?

Maar voor wie is deze iPad Pro 2018 nou eigenlijk bedoeld? Apple trekt vooral de mensen aan die de eerste generatie iPad Pro in huis gehaald hebben en voor mensen die op zoek zijn naar een laptopvervanger voor de meest lichte taken. Heb je net vorig jaar een iPad Pro gekocht, dan is de noodzaak om over te stappen een stuk minder. Het ligt er ook maar net aan wat je met de iPad Pro wil gaan doen.

Mailen, surfen en Netflixen: iPad 2018

Ben je op zoek naar een iPad om mee te surfen, mails te versturen of te Netflixen? Dan is de iPad 2018 een betere keuze. Je krijgt nagenoeg dezelfde functies, maar voor een veel lagere prijs. Bovendien werkt de iPad 2018 ook met de Apple Pencil, dus als je creatief te werk wil gaan kan dat ook op dat model. Je mist dan wel de extra functies van de Apple Pencil 2, maar desalniettemin kun je extra nauwkeurig tekenen.

Bekijk ook

iPad 2018: alles over functies en verbeteringen

Lees hier alles over de iPad 2018, de betaalbare 9,7-inch tablet van Apple die voor iedereen geschikt is. Wat heeft deze iPad te bieden en welke functies zitten erin? Check hier alles!

Zakelijke toepassingen: iPad Pro 10,5-inch

Wil je de iPad Pro zakelijk gaan gebruiken, dan kan je ook nog prima terecht bij de 10,5-inch iPad Pro 2017. Apple houdt deze in het assortiment en qua prijs is deze zo’n €160 goedkoper. Qua prestaties lever je wel iets in, maar voor zakelijke toepassingen zoals bankieren, tekstverwerking en mailen mis je dat niet. Dit model heeft ook zijn eigen Smart Keyboard, zodat je makkelijk kan typen.

Bekijk ook

iPad Pro 2017: specificaties, functies, aanbiedingen en meer

Kom alles te weten over de iPad Pro 2017, de grotere professionele tablet van Apple. Lees alles over de iPad Pro 2017 kopen, prijzen, aanbiedingen en meer voor de 2017-editie van de iPad Pro.

Fotobewerking en andere creatieve taken

Wil je actief en professioneel aan de slag met fotobewerking of de iPad Pro gebruiken om kunst mee te maken en te tekenen? Dan is deze nieuwe iPad Pro 2018 de beste keus voor jou. Dankzij het volledige scherm, de verbeterde prestaties en de nieuwe functies van de Apple Pencil 2, kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan. Met Photoshop op de iPad in aantocht en de mogelijkheden van USB-C, gaat fotobewerking ook makkelijker dan op andere iPad-modellen. Deze iPad Pro komt het dichtst in de buurt van een vervanging van je laptop, al zorgt het besturingssysteem nog wel voor beperkingen.

Twijfel je of je moet upgraden naar de iPad Pro 2018? Dan is dit ons advies:

  • Je hebt een iPad 2017 of 2018: Upgraden is niet nodig, omdat je hier nog wel even mee vooruit kan. Heb je een iPad 2017 en wil je de Pencil gebruiken, dan kan je moeiteloos overstappen op de iPad 2018.
  • Je hebt een iPad Pro uit 2017: Upgraden is niet nodig. Je hebt al True Tone, ProMotion en kan tekenen met de Pencil.
  • Je hebt een iPad Pro uit 2016 of 2015: Upgraden is de moeite waard. In de afgelopen drie tot twee jaar zijn er veel verbeteringen bij gekomen, waaronder ProMotion en het nieuwe design.
  • Je hebt een oudere iPad die je professioneel wil gebruiken: Heb je nog een iPad Air 2 of ouder die je graag wil gebruiken voor fotobewerking, dan is de iPad Pro 2018 de beste keuze. Je krijgt het meeste waar voor je geld, zeker als je een groot 12,9-inch scherm wil.

Score

8.5

iPad Pro 2018

iPad Pro 2018

Vanaf €899

Voordelen +

  • Prachtig nieuw design
  • Face ID werkt altijd, ook horizontaal
  • Meer opslagkeuzes
  • Krachtige processor
  • Pencil met meer opties

Nadelen -

  • Nieuwe USB-C-accessoires nodig
  • Niet alle USB-accessoires werken
  • Geen HDR-ondersteuning
  • Geen iPadOS, software geeft beperkingen

Conclusie

Apple heeft een iPad gemaakt die veel professionele gebruikers zal aanspreken, vanwege het grotere scherm of de compactere behuizing. Het roept opnieuw de vraag op of je wel altijd een laptop nodig hebt, zeker nu USB-C zorgt voor betere connectiviteit. Al zijn er ook wat beperkingen: je kunt externe schermen en camera’s aansluiten (dat laatste kon altijd al), maar geen muizen, usb-sticks of printers. Het design is een enorme stap vooruit en het Liquid Retina-display in deze iPad Pro ziet er prachtig uit. Het is een verademing om deze iPad te gebruiken, vooral door de kracht en de veelzijdigheid van deze iPad Pro.

Na een tijdje de iPad Pro te hebben gebruikt is het duidelijk dat Apple heeft geprobeerd om de computer opnieuw uit te vinden. De performance is indrukwekkend en de Pencil voegt als accessoire echt iets toe, zeker nu er steeds meer serieuze apps bij komen, zoals Photoshop. Maar er is één ding dat het gebruik van de iPad als volwaardige computer tegenhoudt en dat is iOS. Het is te merken dat iOS is ontworpen voor kleine mobiele apparaten, niet voor een krachtige computer als de iPad Pro. Microsoft pakt het wat dat betreft slimmer aan door een bijna volledige Windows-ervaring te bieden op de Surface-tablets. Het is hoog tijd voor iPadOS.

iPad Pro 2018 kopen in Nederland en België

De prijzen van de iPad Pro zijn als volgt:

Je kunt ook terecht bij Media Markt en andere online aanbieders.

Bekijk ook

Nieuwe iPad kopen? Dit zijn de beste aanbiedingen voor iPads van dit moment

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2020