Twee mensen in een Apple Store met een iPhone 13 Pro

iPhone: het complete overzicht

Alles over de iPhone: welke iPhones zijn momenteel actueel, welke past bij jou en welke functies zijn belangrijk om op te letten? Je leest het allemaal in dit complete overzicht.

Wat is een iPhone?

De iPhone is een door Apple ontwikkelde mobiele telefoon met slimme functies en wordt daarom ook wel een smartphone genoemd. Met de iPhone kun je veel meer dan bellen en sms’en: je hebt toegang tot Facebook, kunt WhatsApp-berichten versturen, muziek luisteren, ermee betalen in winkels dankzij Apple Pay en nog veel meer.

De iPhone heeft een revolutie veroorzaakt onder telefoongebruikers. Dankzij dit toestel kon iedereen gebruik maken van mobiel internet en apps installeren. Mensen leerden hun telefoon op een heel andere manier gebruiken. Je kunt dan ook nauwelijks meer van een telefoon spreken, want bellen is ondergeschikt geworden. De meeste mensen brengen veel meer tijd door met fotograferen, het bladeren door foto’s en video’s van anderen en het chatten met vrienden. Nieuwe functies die Apple introduceerde werden snel overgenomen door andere fabrikanten. Van de andere kant zijn er ook regelmatig functies die al op andere smartphones werden toegevoegd en die Apple later op een eigen manier heeft toegepast.

Apple Store: iPhone-gebruikers met Beats-hoofdtelefoons

Nieuw aangekondigd

Ben je in de markt voor een nieuwe iPhone? Dit is de huidige line-up:

Dit is de huidige iPhone line-up:

Daarnaast kun je ook deze modellen nog bij Apple aantreffen:

iPhone generaties door de jaren heen

In de loop van de tijd zijn er meerdere generaties van de iPhone verschenen.

iPhone 2023 lineup

Eerdere modellen zijn deze:

Bekijk het complete overzicht van alle iPhone-modellen om te achterhalen welk model jij hebt. Wil je weten welke iPhones nog een goede aankoop zijn? We hebben een apart artikel om je daarmee op weg te helpen.

Bekijk ook

Zijn deze iPhones in 2024 nog een goede keuze?

Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, maar hoeft het niet de allernieuwste te zijn? Bekijk in dit artikel wat we vinden van eerdere iPhone-modellen. Welke zijn nog een goede keuze in 2024 en welke kun je beter laten liggen? Ook vertellen we welke iPhones je nog prima nieuw kunt kopen en welke alleen als tweedehands iPhone nog interessant zijn.

Waar kan ik het beste een iPhone kopen?

De iPhone is verkrijgbaar in de Apple Store, via mobiele providers en diverse webwinkels. Wil je bijvoorbeeld een losse iPhone, dan kun je daarvoor terecht in de Apple Store. Wil je liever een iPhone kopen met abonnement, dan kun je het beste ons iPhone koopoverzicht raadplegen, want er zijn grote verschillen tussen de aanbieders. Op die manier kun je je maandbedrag precies afstemmen op het aantal belminuten en de hoeveelheid data die jij nodig hebt. Kijk snel voor de beste iPhone-aanbieding!

De belangrijkste iPhone-functies

Het bijzondere van de Apple iPhone is dat je er zoveel mee kunt doen en dat het zo goed samenwerkt met andere Apple-apparaten, zoals de Apple Watch, iPad en Mac. Het is een telefoon, een muziekspeler, een internetbrowser, maar het vervangt ook je navigatiesysteem, documentenscanner, digitale camera en sporthorloge. Het ligt er maar net aan welke apps je installeert.

Alle iPhones hebben een touchscreen

De iPhone was de eerste smartphone met een schermtoetsenbordje. Voorheen waren toestellen zoals de BlackBerry vaak voorzien van een hardware-toetsenbordje onder het scherm.

Ook was de iPhone het eerste toestel met multitouch-scherm. Dit houdt in dat je met meerdere vingers tegelijk het scherm kunt bedienen. Je kunt inzoomen op een foto door je vingers op het scherm te spreiden. Wil je uitzoomen, dan knijp je je vingers weer samen. In de loop van de tijd heeft Apple meerdere verbeteringen doorgevoerd, zoals het retinascherm. Daarbij zijn de beeldpuntjes zo klein, dat je met het blote oog geen pixels meer kunt onderscheiden. Het zorgt ervoor dat het beeld enorm scherp is.

De eerste grote vernieuwing vond plaats bij de iPhone 5s, toen Touch ID werd ingevoerd. Daarmee kon je de iPhone ontgrendelen met je eigen vingerafdruk in plaats van een toegangscode. Later is dit opgevolgd door Face ID. Daarnaast zijn er een aantal schermtechnologieën ingevoerd, zoals True Tone voor betere kleurweergave en de OLED-schermtechniek.

Touch ID vs Face ID.

Beginscherm van de iPhone

De iPhone heeft een beginscherm met appicoontjes. Met elk icoontje start je een andere app of toepassing op. Ook dit was een revolutie ten opzichte van eerdere smartphones. Je kunt de icoontjes naar eigen voorkeur rangschikken op het beginscherm. Eventueel kun je ze organiseren in mappen.

Bekijk ook

Dit zijn de functies van het iPhone-beginscherm

Het beginscherm is één van de belangrijkste onderdelen in iOS. Op de iPhone is dit het centrale beginpunt: vanuit hier open je alle apps. Maar het beginscherm heeft nog veel meer handige functies. Lees hier hoe ze werken!

iPhone schermtoetsenbord met autocorrectie

Op de iPhone vind je een schermtoetsenbordje voor het intikken van teksten. Toen de eerste iPhone verscheen werd hier nogal vreemd tegenaan gekeken, omdat de meeste telefoons toen nog beschikten over een fysiek toetsenbordje. Nagenoeg alle smartphones van andere fabrikanten hebben schermtoetsenbordjes. Wie toch nog verlangt naar zijn oude BlackBerry, moet goed zoeken of een extern toetsenbord aansluiten.

Woordvoorspelling in het Nederlands bij QuickType.

iPhone: alles werkt via iCloud

Een van de slimme keuzes van Apple is om al je apparaten samen te laten werken via iCloud. Je gebruikt het voor het maken van backups en het uitwisselen van gegevens tussen apparaten. Heb je bijvoorbeeld een iPhone game gespeeld, dan kun je op de iPad verder spelen zonder dat je de voortgang verliest. Zo is een heel ecosysteem ontstaan, waarbij al je apparaten met iCloud samenwerken. Apple voorkomt daarmee dat mensen gemakkelijk naar een ander merk kunnen overstappen.

Ook heeft Apple gezorgd voor één plek waar je apps kunt downloaden: de App Store. Dit brengt op zich wel beperkingen met zich mee, omdat Apple niet alle apps goedkeurt, maar het is voor gebruikers wel zo duidelijk. Als iets in de App Store staat, is het gecontroleerd door Apple en kun je het veilig installeren.

iPhone als camera

De iPhone heeft ervoor gezorgd dat fabrikanten van compactcamera’s wel konden inpakken. Apple’s smartphone is al jarenlang de meest populaire camera op fotografiesites zoals Flickr. Het toestel heeft ervoor gezorgd dat mensen geen digitale camera meer meenemen als ze op vakantie gaan. De camera van de iPhone is namelijk goed genoeg. Gaandeweg heeft Apple steeds meer vernieuwingen doorgevoerd in de camera, zoals een portretmodus en betere zoom, zodat je voor alledaagse foto’s echt geen andere camera meer nodig hebt. De camera wordt dan ook veel gebruik voor foto’s op Facebook, Instagram en allerlei andere sites.

iPhone 15 Pro Max camera
iPhone 15 Pro Max camera

iPhone en mobiel internet

De iPhone heeft gezorgd voor een doorbraak in mobiel internet. Iedereen heeft tegenwoordig een data-abonnement op de iPhone, om ook onderweg in contact te blijven met familie en vrienden. Het toestel wordt tegenwoordig meer gebruikt voor WhatsApp en andere datadiensten dan voor bellen. Sinds de invoering van 4G en 5G in Nederland kun je internetten op een snelheid die je ook van thuis gewend bent.

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een losse iPhone te kopen in combinatie met sim-only. Je kunt dan zelf de beste databundel kiezen, op het moment dat het jou uitkomt. Dus niet pas op het moment dat je iPhone aan vervanging toe is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2024
Device
iPhone