iPadOS 17: alles over dé iPad-update van 2023

Wat weten we al over iPadOS 17, de software-update voor je iPad in 2023? Op deze pagina zetten we alle belangrijke geruchten en feiten op een rij!

iPadOS 17 wordt in 2023 verwacht als de opvolger van iPadOS 16. Apple zal de eerste functies onthullen tijdens WWDC 2023, waarna ontwikkelaars aan de slag kunnen met de betaversies. Op deze pagina blikken we vooruit naar (mogelijke) functies van iPadOS 17, release, geschikte iPads en meer.

iOS 17 in het kort

 • Grote jaarlijkse update voor de iPad
 • Verwacht in najaar 2023
 • Aankondiging in juni tijdens WWDC 2023
 • Diverse beta’s tijdens de zomermaanden van 2023 (ook voor publieke betatesters)

Aankondiging iPadOS 17 en tijdlijn

We verwachten dat iPadOS 17 in juni 2023 wordt aangekondigd tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC. Voorgaande jaren werden de nieuwe iPadOS-versies ook hier onthuld. We krijgen een eerste blik op de nieuwe functies en er komt een betaversie beschikbaar waarmee ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen gaan. De publieke beta van iPadOS 17 volgt een paar weken later. De beta is bedoeld voor het opsporen van bugs en om te testen of alle functies wel goed werken. Bovendien kunnen ontwikkelaars kijken of hun apps nog wel goed draaien op de nieuwe softwareversie.

Releasedatum iPadOS 17

De officiële versie van iPadOS 17 verwachten we in de loop van september 2023, gelijktijdig met iOS 17 en de nieuwe iPhones. Het is ook mogelijk dat Apple de release van iPadOS iets uitstelt, zoals in 2022 gebeurde toen er werd gewacht op de introductie van nieuwe iPads.

Affinity apps op iPad en Mac

Geschikte toestellen voor iPadOS 17

Apple staat erom bekend om nog lang ondersteuning te bieden voor devices, zeker bij de iPads. Bij iPadOS 16 vielen slechts twee toestellen af, namelijk de iPad Air 2 uit 2014 (!) en de iPad mini 4 uit 2015. Maar dan blijven er nog meer dan twintig iPad-modellen over die wel geschikt zijn voor de update.

Met de komst van iPadOS 17 zouden er iets meer devices kunnen afvallen. De vijf iPads met de meeste kans om af te vallen zijn:

 • iPad 2017 (5e generatie) (2017)
 • 12,9-inch iPad Pro 2015 (1e generatie)
 • 9,7-inch iPad Pro 2016
 • 10,5-inch iPad Pro 2017
 • 12,9-inch iPad Pro 2017 (2e generatie)

De update is zoals gebruikelijk gratis te installeren op alle geschikte toestellen. Voor de toestellen die geen iPadOS-update meer krijgen, zijn er vaak nog wel beveiligingsupdates.

Vrouw met iPad in de sneeuw

iPadOS 17 functies

Over nieuwe iPadOS 17-functies valt nog niet zo heel veel te zeggen, behalve dan dat Apple volgens geruchten iets minder grote functies gepland heeft. Dit is meestal het geval na een grote update. 2023 wordt een jaar waarbij Apple waarschijnlijk vooral aan de achterkant gaat sleutelen, maar geen opmerkelijke vernieuwingen gepland heeft. Bovendien zou Apple dit jaar de nadruk op xrOS willen leggen, de software waarop de mixed reality-bril draait.

Toch kunnen we wel wat functies voorspellen:

 • Vernieuwd toegangsscherm: Dit werd wel op de iPhone ingevoerd, maar nog niet op de iPad. Hiermee kun je meerdere wallpapers instellen met widgets.
 • Vernieuwd beginscherm: Net als op het toegangsscherm, zou Apple meer kunnen doen met het beginscherm. Zeker als laptopvervanger wil je meer dingen zelf kunnen aanpassen. Denk aan het plaatsen van appiconen en widgets op elke gewenste plaats of icoontjes voor veelgebruikte documenten in de Bestanden-app.
 • App Stores van derden: Apple is door de EU gedwongen om andere aanbieders van appwinkels toe te staan. In 2023 zullen we daar de eerste resultaten van zien, al hoeft Apple er pas in 2024 aan te voldoen.
 • Updates voor Mail en Agenda: Er zijn geen aanwijzingen dat Apple hiermee bezig is, maar het is wel zo dat deze twee apps al een tijdje geen nieuwe functies hebben gekregen.

Shared iPad
Deze Shared iPad-functie is helaas nog geen realiteit.

Verder hebben we een wensenlijstje van functies die we in iPadOS 17 zouden willen zien:

 • Meerdere gebruikersaccounts: Dit is een wens die al heel lang bestaat, maar die Apple nog steeds niet ingewilligd heeft. Terwijl een iPhone of MacBook vaak persoonlijk is, wordt een iPad vaak gedeeld door meerdere mensen in het gezin. Gek genoeg staat Apple het nog steeds niet toe om van account te wisselen. Op de Apple TV werd makkelijker wisselen tussen accounts onlangs wel toegevoegd en we kunnen niet wachten tot het ook op de iPad komt, zodat je je eigen content te zien krijgt. Op iPads voor scholen is het al mogelijk. Wat Apple mogelijk tegenhoudt is geld: als je meerdere accounts kan maken zullen mensen zich minder snel gedwongen voelen om meerdere iPads per huishouden te kopen.
 • Apple Watch-integratie: Je kunt een Apple Watch koppelen aan een iPhone, maar niet aan een iPad. Dat is vreemd en onhandig voor mensen die alleen een iPad hebben en een smartphone van een ander merk gebruiken. De iPad ‘weet’ dat de Apple Watch bestaat en er kan meer uit gehaald kunnen worden. Zo kun je met de Apple Watch je iPhone en Mac ontgrendelen, maar niet je iPad en dat is vreemd. Ook zouden we de Watch-app en Activiteit-app op de iPad willen zien, zodat je op een wat groter scherm je instellingen kunt wijzigen en statistieken kunt bekijken.
 • Dynamic Island op de iPad zou misschien een leuke toevoeging zijn, althans in theorie. Bij de iPad kunnen de camera’s in de rand langs het scherm verwerkt worden en een langgerekt gat is dan alleen maar storend. Wel zou Apple meer informatie in een smalle strook langs de rand van het scherm kunnen tonen.

  Tot het zover is, valt er echter nog genoeg nieuws te ontdekken aan iPadOS 16, de grote update van je iPad in 2022. Lees er alles over in onze round-up!

  Bekijk ook

  Dit is iPadOS 16, de grote update voor je iPad: alles over downloaden en meer

  We hadden er even iets langer op moeten wachten, maar iedereen kan iPadOS 16 downloaden voor een geschikte iPad. We laten je zien welke functies er nieuw zijn en hoe het installeren werkt.