iPadOS 16 op een iPad

iPadOS 17 nu te downloaden: de volgende stap voor de iPad-software

iPadOS 17 is vanaf nu te downloaden voor iedereen met een geschikte iPad. Dit is de grote update, voor iedereen met een geschikte iPad. Op deze pagina lees je wet er nieuw is, welke verbeteringen de update biedt en al het andere dat je over iPadOS 17 moet weten.

Alles over iPadOS 17 review

Afgelopen jaar kreeg Apple bij iPadOS 16 nogal wat kritiek, omdat veel functies niet de overstap maakten naar de iPad. Ook bleek de nieuwe functie Stage Manager nog niet goed te werken. Bij iPadOS 17 krijgt Apple een nieuwe kans. Het aantal iPad-specifieke vernieuwingen is niet zo groot, maar Apple heeft wel Stage Manager verbeterd. En we zijn blij dat veel functies nu op de iPad beschikbaar komen. De update werd tijdens WWDC 2023 aangekondigd en is nú te downloaden. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over iPadOS 17.

iPadOS 17 downloaden

Wil je iPadOS 17 installeren? Dan kun je dezelfde stappen volgen als voor iOS 17 installeren. Heb je eerder de beta getest, dan gelden er een paar extra stappen.

Voor iedereen die nog op iPadOS 16.x zit zijn dit de stappen:

 • Stap 1: controleer of jouw iPad in aanmerking komt
 • Stap 2: werk je toestel alvast bij naar iPadOS 16.6.1
 • Stap 3: maak een backup met iCloud of lokaal
 • Stap 4: maak op je iPad opslag vrij, vooral als je een 32GB exemplaar hebt
 • Stap 5: werk je apps alvast bij
 • Stap 6: hou je toegangscode, Apple ID-gegevens en vertrouwde apparaten bij de hand
 • Stap 7: installeren maar!

Bekijk ook

Praat mee: deel hier je ervaringen met iOS 17 en iPadOS 17

Apple brengt iOS 17 uit! De download van iOS 17 staat bijna voor je klaar en als je je mening wil delen over de grote iPhone-update, dan moet je bij deze Praat mee zijn. Discussieer hier over de nieuwste iOS-versie.

Gaat er iets mis? Lees dan ons artikel over iOS 17 bugs en problemen, die ook van toepassing is op iPadOS 17. Zo kun je na de installatie te maken krijgen met een kortere batterijduur, omdat er op de achtergrond allerlei aanpassingen worden gedaan.

Terwijl je zit te wachten op het downloaden van iPadOS 17 kun je deze interessante artikelen lezen:

Bekijk ook

Meer dan 10 nieuwe iPad-functies in iPadOS 17 die je moet weten

iPadOS 17 is de nieuwste aankomende update voor de iPad. En hoewel er genoeg nieuws te ontdekken is met alle verbeteringen die we ook in iOS 17 vinden, lees je hier wat de beste iPad-specifieke functies in iPadOS 17 zijn.

Geschikte toestellen voor iPadOS 17

Apple staat erom bekend om nog lang ondersteuning te bieden voor devices, zeker bij de iPads. Bij iPadOS 16 vielen slechts twee toestellen af, namelijk de iPad Air 2 uit 2014 (!) en de iPad mini 4 uit 2015. Maar dan blijven er nog meer dan twintig iPad-modellen over die wel geschikt zijn voor de update.

Met de komst van iPadOS 17 vallen er iets meer apparaten af. Deze drie iPads doen dit jaar niet meer mee:

De update is zoals gebruikelijk gratis te installeren op alle geschikte toestellen. Voor de toestellen die geen iPadOS-update meer krijgen, zijn er vaak nog wel beveiligingsupdates. Lees ook ons artikel over iOS 17 toestellen.

Bekijk ook

Deze iPhones en iPads krijgen de update naar iOS 17 en iPadOS 17

Benieuwd welke toestellen je nodig hebt om iOS 17 en iPadOS 17 te kunnen installeren? In dit artikel zetten we op een rijtje welke iPhones en iPads de updates krijgen en welke dit jaar afvallen.

iPadOS 17 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iPadOS 17:

 • Grote update voor de iPad in 2023, opvolger van iPadOS 16
 • Speciale functies die geoptimaliseerd zijn voor de tablet, zoals het nieuwe toegangsscherm
 • Verbeterde en nieuwe standaardapps
 • Nagenoeg alle verbeteringen die je ook in iOS 17 vindt
 • iPad-specifieke verbeteringen: nieuwe functies toegangsscherm en meer

iPadOS 17 functies

Apple heeft bij de aankondiging tijdens de WWDC laten weten welke nieuwe functies je in iPadOS 17 kunt verwachten. Naast de iPad-specifieke verbeteringen, vind je in de update ook veel nieuwe functies die Apple in iOS 17 toevoegt. Zo zijn de widgets op het beginscherm deze keer interactief, zodat je bijvoorbeeld muziek kunt pauzeren of iets kunt afvinken in een todo-lijst. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen die je zowel in iOS 17 als iPadOS 17 vindt:

 • Interactieve widgets
 • Vernieuwde Berichten-app
 • Stickers voor het gehele besturingssysteem
 • FaceTime-verbeteringen
 • Vernieuwde Safari en wachtwoordfuncties
 • Verbeterd toetsenbord

Om meer te weten over de nieuwe functies van iOS 17, lees je ons aparte artikel. Voor meer informatie over iOS 17, lees je onze uitlegpagina.

Bekijk ook

iOS 17 nu voor iedereen beschikbaar: alles over de nieuwe update (en zo zet je hem op je iPhone)

iOS 17 is de grote update voor je iPhone in 2023 en is nu voor iedereen beschikbaar. Wat zijn de nieuwe functies en verbeteringen? Dat lees je in deze round-up! Ook laten we je zien hoe je de update op jouw iPhone zet.

Dit zijn de iPad-specifieke verbeteringen:

Lees ook ons artikel met de beste iPadOS 17 functies voor nog veel meer handige nieuwe mogelijkheden.

#1 Nieuw toegangsscherm met widgets

Vorig jaar kreeg de iPhone als enige de mogelijkheid om totaal nieuwe toegangsschermen te maken vol kleur, gepersonaliseerde letterypes en zelfs widgets. Dit jaar is de iPad aan de beurt met dezelfde features. Je kunt het lettertype en de kleur van de klok bovenaan zelf kiezen. Widgets zijn er zowel in de liggende als staande stand en je kunt per stand een setje widgets instellen. In de liggende weergave verschijnen de widgets aan de linker kant, in een lange kolom onder elkaar. Je kan daar veel meer widgets kwijt.

iPadOS 17 planeten op toeganggscherm

Daarnaast voegt Apple nieuwe wallpapers toe en is er nu een mooie animatie van de wallpaper als je het scherm activeert. Dit werkt voor standaardwallpapers én voor Live Photo’s die je al in je fotobibliotheek hebt staan. Natuurlijk zijn Live Activiteiten ook toegevoegd aan de iPad en staat het apparaat weer op een lijn met de iPhone.

Bekijk ook

Live Activiteiten: zo werkt het op het toegangsscherm en in het Dynamic Island

Live Activiteiten, ook wel Live Activities genoemd, is een handige functie voor je iPhone om een gebeurtenis te volgen. In deze tip lees je wat Live Activiteiten zijn, vind je enkele praktische voorbeelden en geschikte apps. En vanaf iPadOS 17 vind je het ook op de iPad.

#2 Gezondheid-app nu op de iPad

Met iPadOS 17 komt de Gezondheid-app naar de iPad. Via iCloud worden alle gegevens van de Gezondheid-app op je iPhone gesynchroniseerd. Op deze manier kun je makkelijker de data bekijken in grafieken. Vergeleken met een kleiner scherm van de iPhone kun je op de iPad beter de details aflezen. Apps die het ondersteunen, kunnen ook op de iPad nieuwe gegevens in de Gezondheid-app zetten.

Gezondheid-app op iPad in iPadOS 17

Bekijk ook

Gezondheid-app straks ook op de iPad met iPadOS 17 (en dit kun je ermee)

Apple gaat de Gezondheid-app, die je al kent van je iPhone, overbrengen naar de iPad. In iPadOS 17 krijgt je iPad de Gezondheid-app erbij. Daarmee krijg je ook op het grotere scherm inzicht in je gezondheidsdata.

#3 Makkelijker pdf’s en Notities aanvullen en annoteren

Bewerk je vaak pdf’s op je iPad? Dan kun je vanaf iPadOS 17 eindelijk AutoFill gebruiken. Deze functie maakt het mogelijk om formulieren automatisch in te vullen met bijvoorbeeld je NAW-gegevens. Ook is het toevoegen van je handtekening makkelijker geworden, want deze worden nu (net als op de Mac) opgeslagen. Je hoeft ‘m dan niet iedere keer opnieuw te zetten.

Heb je een pdf of gescand document opgeslagen in de Notities-app, dan kun je deze nu makkelijker bewerken met een Apple Pencil. Doe je dit samen met iemand anders op een ander apparaat? Dan kijken jullie vanaf iPadOS 17 live met elkaars wijzigingen in de pdf mee. Verder kun je meerdere notities met elkaar koppelen. Dat doe je door linkjes naar andere notities toe te voegen. Handig als je snel wil verwijzen naar een andere notitie en er in de huidige notitie niet te diep op in wil gaan.

#4 Nieuwe functies in Freeform

Hoewel Freeform nog niet zo héél lang bestaat, krijgt het in iPadOS 17 alweer nieuwe functies. Er zijn nieuwe tools om mee te tekenen. Denk aan waterverf, kalligrafie, een lineaal en meer. Vooral als je met iemand samenwerkt op afstand is Freeform in iPadOS 17 handig. Je kunt er namelijk voor zorgen dat jouw scherm automatisch meebeweegt met dat van de ander. Zo kun je makkelijker volgen waar de andere persoon mee bezig is. Een laatste verbetering in Freeform is vormherkenning. Teken je langs een afbeelding, dan kan de iPad zelf netjes lijnen verbeteren.

Freeform op de iPad in iPadOS 17

#5 Meer flexibiliteit in Stage Manager

Apple voert in iPadOS 17 een nodige verbetering door in Stage Manager. Je gebruikt Stage Manager om eenvoudiger te kunnen multitasken, al valt de manier waarop niet bij iedereen in de smaak. Een veelgehoorde klacht is dat je niet genoeg vrijheid hebt in hoe breed een app mag zijn. Apple geeft je in iPadOS 17 meer vrijheid hierin. Het formaat en de positie van je venster heb je nu meer in eigen hand.

#6 Ondersteuning voor externe webcams

De laatste verbetering die uniek is op de iPad met iPadOS 17 is de ondersteuning voor externe webcams. Dat mag een ingebouwde webcam van je externe display zijn, maar ook een losse usb-webcam. In dat eerste geval moet je wel opletten of jouw iPad wel overweg kan met een extern scherm. Meer daarover lees je in onze tip over je iPad aansluiten op een extern scherm.

Ondersteunt je iPad geen extern scherm of heb je dit niet in huis, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om een usb-camera te koppelen. Dit werkt in principe via usb-c, maar met een usb-adapter kun je ook usb-a gebruiken.

Bekijk ook

Heb je een (usb) webcam? Die werkt vanaf iPadOS 17 met de iPad!

Met ingang van iPadOS 17 verandert het videobellen en vergaderen met de iPad, dankzij de ondersteuning voor externe webcams. Hoe zal dat werken en welke iPads zijn geschikt?

Releasedatum iPadOS 17

De officiële versie van iPadOS 17 is verschenen op 18 september 2023, gelijktijdig met iOS 17. Dit is vroeger dan gebruikelijk, want voorgaande jaren werd de iPadOS-update wel eens in oktober uitgebracht.

Gedurende de zomer is de beta van iPadOS 17 uitgebreid getest door ontwikkelaars en publieke testers. Dit heeft geen noemenswaardige problemen opgeleverd.

Meer info over iPadOS 17

Wil je meer lezen over de iPad-update van 2023? We hebben nog veel meer artikelen die interessant zijn, zoals onze review van iPadOS 17. We hebben de meest interessante artikelen nog even op een rijtje gezet:

Bekijk ook

iPadOS 17 review: de iPad maakt een kleine inhaalslag

Hoe bevalt iPadOS 17? Wij zijn aan de slag gegaan met nieuwste update en vertellen je in deze iPadOS 17 review over onze hands-on ervaringen. Zijn de verbeteringen voor Stage Manager genoeg? Hoe bevalt het vernieuwde toegangsscherm?