iFixit Toetsenbord MacBook Pro 2018

Siliconen membraan beschermt MacBook Pro-toetsenbord tegen kruimels

Interne Apple-memo bevestigt bescherming

De MacBook Pro 2018 heeft een speciaal membraan van siliconen onder elke toets, die het mogelijk beter beschermt tegen kruimels, stof en vastlopers. Apple beweert dat het toetsenbord alleen stiller is gemaakt, maar een eerder ontdekt Apple-patent beschrijft hoe zo'n membraan vooral bedoeld is om stof en vuil tegen te houden.

Membraan tegen kruimels

De MacBook Pro 2018 heeft een vernieuwd toetsenbord met derde generatie vlindermechanisme. Het toetsenbord is stiller, dat is alles wat Apple er zelf over wil zeggen. Er was dan ook veel onduidelijkheid of het nieuwe toetsenbord nu beter is en of de klachten over vastzittende toetsen voorbij is. “Het is wachten op de eerste teardown”, vond de media. Die eerste teardown is er nu: reparatiespecialist iFixit heeft de MacBook Pro 2018 uit elkaar gehaald en vond nogal wat verschillen.

Update 19 juli: Apple bevestigt dat het membraan voorkomt dat vuil het vlindermechanisme binnendringt. De Franse website MacGeneration meldt dit aan de hand van een intern document, dat ook in handen gekomen is van Macrumors. Daarin staat ook dat de procedure voor het vervangen van de spatiebalk anders is dan bij het vorige model. Hieronder zie je een deel van deze memo.

Memo over MacBook Pro toetsenbord.

Zo zit er nu een dun siliconen membraan over het vlindermechanisme. Het gaat om een dun laagje materiaal dat onder elke toets te vinden is. Deze lijkt te zijn bedoeld om stof en vuil tegen te houden dat onder het toetsenbord komt.

iFixit Toetsenbord MacBook Pro 2018

Bij eerdere versies van het vlindertoetsenbord gingen toetsen soms vastzitten omdat er een kruimel onder was blijven zitten, die met perslucht niet weg te blazen was. Vorig jaar doken er daardoor heel wat klachten op van mensen die met een onbruikbaar toetsenbord zaten opgescheept.

Kruimelbestendig toetsenbord

Membraan zorgt voor vuilbestendig toetsenbord

Opvallend is dat er in maart van dit jaar een Apple-patent boven water kwam, waarin precies zo’n membraan wordt beschreven. We noemden dit toen een ‘kruimelbestendig toetsenbord‘, want Apple legt in de toelichting uit dat het membraan vooral bedoeld is om stof en vuil tegen te houden. Dat het ook geluiddempend werkt is een mooie bijkomstigheid, maar daarvoor heeft Apple het nieuwe mechanisme met membraan niet ontworpen. Apple hield tijdens een media-evenement eerder deze week echter vast aan de theorie dat er niets is gewijzigd aan de betrouwbaarheid van het toetsenbord.

‘Toetsenbord stiller maken was bijzaak’

iFixit denkt na het bekijken van alle onderdelen ook dat de maatregelen om het toetsenbord stiller te maken eigenlijk bijzaak zijn. De werkelijke reden van het membraan is volgens iFixit om te voorkomen dat er troep onder de toetsen komt. Apple denkt er uiteraard anders over en stelt dat geluidsoverlast de meest gehoorde klacht was over het vorige vlindertoetsenbord. Problemen met vastzittende en niet meer functionerende toetsen komen volgens Apple maar bij een fractie van de gebruikers voor. Toch startte Apple vorige maand een reparatieprogramma voor MacBook-toetsenborden, waardoor je recht hebt op gratis reparatie.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 19 juli: Interne memo van Apple toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2018, 15:03
Bron Bron iFixit
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook pro, toetsenbord
Device MacBook Pro

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.