Siliconen membraan beschermt MacBook Pro-toetsenbord tegen kruimels

Interne Apple-memo bevestigt bescherming
De MacBook Pro 2018 heeft een speciaal membraan van siliconen onder elke toets, die het mogelijk beter beschermt tegen kruimels, stof en vastlopers. Apple beweert dat het toetsenbord alleen stiller is gemaakt, maar een eerder ontdekt Apple-patent beschrijft hoe zo'n membraan vooral bedoeld is om stof en vuil tegen te houden.

Membraan tegen kruimels

De MacBook Pro 2018 heeft een vernieuwd toetsenbord met derde generatie vlindermechanisme. Het toetsenbord is stiller, dat is alles wat Apple er zelf over wil zeggen. Er was dan ook veel onduidelijkheid of het nieuwe toetsenbord nu beter is en of de klachten over vastzittende toetsen voorbij is. “Het is wachten op de eerste teardown”, vond de media. Die eerste teardown is er nu: reparatiespecialist iFixit heeft de MacBook Pro 2018 uit elkaar gehaald en vond nogal wat verschillen.

Update 19 juli: Apple bevestigt dat het membraan voorkomt dat vuil het vlindermechanisme binnendringt. De Franse website MacGeneration meldt dit aan de hand van een intern document, dat ook in handen gekomen is van Macrumors. Daarin staat ook dat de procedure voor het vervangen van de spatiebalk anders is dan bij het vorige model. Hieronder zie je een deel van deze memo.

Memo over MacBook Pro toetsenbord.

Zo zit er nu een dun siliconen membraan over het vlindermechanisme. Het gaat om een dun laagje materiaal dat onder elke toets te vinden is. Deze lijkt te zijn bedoeld om stof en vuil tegen te houden dat onder het toetsenbord komt.

iFixit Toetsenbord MacBook Pro 2018

Bij eerdere versies van het vlindertoetsenbord gingen toetsen soms vastzitten omdat er een kruimel onder was blijven zitten, die met perslucht niet weg te blazen was. Vorig jaar doken er daardoor heel wat klachten op van mensen die met een onbruikbaar toetsenbord zaten opgescheept.

Kruimelbestendig toetsenbord

Membraan zorgt voor vuilbestendig toetsenbord

Opvallend is dat er in maart van dit jaar een Apple-patent boven water kwam, waarin precies zo’n membraan wordt beschreven. We noemden dit toen een ‘kruimelbestendig toetsenbord‘, want Apple legt in de toelichting uit dat het membraan vooral bedoeld is om stof en vuil tegen te houden. Dat het ook geluiddempend werkt is een mooie bijkomstigheid, maar daarvoor heeft Apple het nieuwe mechanisme met membraan niet ontworpen. Apple hield tijdens een media-evenement eerder deze week echter vast aan de theorie dat er niets is gewijzigd aan de betrouwbaarheid van het toetsenbord.

Bekijk ook

Apple heeft een kruimelbestendig toetsenbord bedacht

Kruimels in je toetsenbord? Volgens een nieuw gepubliceerd patent heeft Apple een oplossing bedacht om kruimels en ander vuil tegen te houden, zodat je door kunt blijven tikken.

‘Toetsenbord stiller maken was bijzaak’

iFixit denkt na het bekijken van alle onderdelen ook dat de maatregelen om het toetsenbord stiller te maken eigenlijk bijzaak zijn. De werkelijke reden van het membraan is volgens iFixit om te voorkomen dat er troep onder de toetsen komt. Apple denkt er uiteraard anders over en stelt dat geluidsoverlast de meest gehoorde klacht was over het vorige vlindertoetsenbord. Problemen met vastzittende en niet meer functionerende toetsen komen volgens Apple maar bij een fractie van de gebruikers voor. Toch startte Apple vorige maand een reparatieprogramma voor MacBook-toetsenborden, waardoor je recht hebt op gratis reparatie.

Bekijk ook

MacBook keyboard reparatieprogramma: gratis vervanging door Apple

Apple is een reparatieprogramma gestart voor het toetsenbord van de MacBook en MacBook Pro. Apple repareert defecte toetsenborden van deze modellen gratis. Kom jij in aanmerking? Hoe pak je het aan? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 19 juli: Interne memo van Apple toegevoegd.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.