Tim Cook blij met doos.

Spring Loaded: Dit zijn onze verwachtingen van Apple’s april-event van 2021

Vandaag is Apple's april-event en er is weer genoeg om op vooruit te blikken! In deze verwachtingen voor Apple's april-event van 2021 bespreken we de last-minute geruchten.

Verwachtingen Apple voorjaar 2021: vooruitblik op Apple’s april-event

Apple’s eerste productaankondigingen van het jaar volgen meestal in maart. Lange tijd leek het erop dat er voor maart nog een event op de planning stond, maar deze keer is Apple iets later. Apple houdt namelijk vandaag een heus april-event. Maar wat gaat Apple daar aankondigen? Er zijn al diverse berichten geweest over bijvoorbeeld een nieuwe iPad Pro en ook de AirTag is nog steeds in aantocht. Maar wat kan Apple nog meer aankondigen tijdens een voorjaarsevent in 2021? Je leest het in onze vooruitblik met verwachtingen voor Apple aankondigingen in april 2021.

Wanneer is Apple’s voorjaarsevent?

Op 13 april kondigde Apple de datum van het april event officieel aan. Op 20 april om 19:00 ‘s avonds Nederlandse tijd is er een presentatie te zien waarin de nieuwste onthullingen gedaan worden. De datum kwam niet helemaal uit de lucht vallen: Siri verklapte ‘s ochtends al dat Apple op die datum een event zou houden.

Lees meer over de aankondiging en bekijk hem zelf in augmented reality via ons artikel over de datum van het april-event van Apple.

Verwachtingen voorjaar 2021-event in het kort

Dit zijn onze verwachtingen voor het Apple voorjaar 2021-event in het kort:

  • Nieuwe iPads: mogelijk de iPad Pro 2021 in twee formaten. Eventueel nog andere nieuwe iPads met kleine updates.
  • AirTag: aankondiging van Apple’s Bluetooth- en Ultra-Wideband tracker voor het terugvinden van je persoonlijke voorwerpen.
  • Andere nieuwe producten in het verschiet: nieuwe iMac, Apple TV.
  • Software: aankondiging releasedatum iOS 14.5 en meer

iPad Pro 2021: zeer waarschijnlijk

De iPad Pro van 2020 was een relatief kleine update. Het enige verschil was de extra ultragroothoeklens, de LiDAR Scanner en de iets betere chip. We denken daarom dat Apple al een tijdje werkt aan een grotere update voor de professionele iPad en de geruchten wijzen ook die richting op. De iPad Pro 2021 krijgt niet alleen een snellere chip, maar mogelijk ook een geheel nieuw scherm van mini-LED. Waarschijnlijk krijgt alleen het 12,9-inch model het mini-LED display. Het zou ons ook niets verbazen als de cellular-versie de stap maakt naar 5G.

Volgens bronnen is de release van de iPad Pro 2021 nog in april, dus hij is waarschijnlijk vlak na het event beschikbaar om te bestellen.

AirTag: waarschijnlijk

Als er één apparaat is waar we nu al maanden (of zelfs jaren) op wachten, dan is het wel de AirTag. Betrouwbare bronnen roepen al jaren dat Apple met een eigen variant van de Tile-tracker komt en zelfs Apple zelf heeft al hints gegeven naar de naam AirTag. Dat de AirTag eraan zit te komen, is dan ook voor niemand een verrassing. Maar is het april-event dan hét moment om de tracker aan te kondigen? Als het aan ons ligt wel. De lente is al begonnen en de zomer komt in aantocht en we komen daarom ook weer meer buiten. Zeker als de coronamaatregelen wereldwijd afgebouwd worden, is de kans dat je je sleutels of een ander voorwerp ergens verliest weer een stukje groter. Onlangs zijn er al diverse accessoires zoals voor de AirTag opgedoken, dus het is een kwestie van tijd voordat deze er komt.

Apple heeft inmiddels het Zoek mijn Objecten-netwerk met het nieuwe Objecten-tabblad in de Zoek mijn-app al vrijgegeven. In iOS 14.5 zitten de laatste puntjes op de i om de AirTag te ondersteunen.

iMac: mogelijk

Apple werkt al jaren aan een nieuwe iMac en alle geruchten wijzen erop dat deze dit jaar aangekondigd wordt. Het april-event lijkt daarvoor een uitgelezen kans, al kan Apple ook nog besluiten om de nieuwe iMac pas tijdens de WWDC aan te kondigen. Een betrouwbare geruchtenlekker hint erop dat de nieuwe iMac inderdaad tijdens het Spring Loaded-event van 20 april onthuld wordt. De nieuwe iMac krijgt een gloednieuw design, een Apple Silicon-chip en komt mogelijk in meerdere kleuren. Het wordt de grootste iMac-update in jaren, waarbij het design wat meer wegheeft van Apple’s Pro Display XDR. Lees ook onze verwachtingen van de iMac van 2021 voor meer informatie.

iPad mini 2021: onduidelijk (reken er niet op)

Het is alweer twee jaar geleden dat Apple de iPad mini 2019 aankondigde, dus het is zeker niet ondenkbaar dat de opvolger in de planning ligt. Volgens bronnen kiest Apple bij de iPad mini 2021 voor een groter scherm, maar of dat betekent dat er geen thuisknop meer op zit (en bijvoorbeeld de Touch ID-sensor van de iPad Air 2020 krijgt) is nog de vraag. De meest recente geruchten voorspellen een 8,4-inch display en een release in het voorjaar. Maar eerlijk gezegd is het al een tijdje stil rondom dit model. Een release in het voorjaar is nog steeds een optie, maar of die ook tijdens het event komt is nog afwachten. Een analist is positief over de aankondiging tijdens het april-event, maar wij vinden hem eerlijk gezegd wel erg hoopvol over het aantal producten dat Apple zou aankondigen.

iPad 2021: onduidelijk (reken er niet op)

Diezelfde analist die voorspelt dat Apple een nieuwe iPad mini gaat aankondigen, denkt namelijk ook dat Apple de iPad 2021 gaat onthullen. Het zou de nieuwste versie van de instap-iPad zijn, wederom met een aantal kleine verbeteringen. Er zijn wel wat geruchten geweest over een verbeterd scherm. Zo kan Apple het scherm eindelijk gelamineerd maken, met betere kleuren en antireflectiecoating. Andere verbeteringen voor dit model verwachten we eigenlijk niet.

Zelf vinden we het wat vroeg om dit model nu al aan te kondigen, dus wij vermoeden dat Apple deze pas in september gaat aankondigen.

Apple Pencil 3: goed mogelijk

Hoort bij de nieuwe iPad Pro ook een nieuwe Apple Pencil? Het zou zomaar kunnen dat Apple dit jaar de Apple Pencil 3 onthult. Het is alweer twee en een half jaar geleden dat de Apple Pencil 2 aangekondigd werd en een nieuw Pencil-model zou de nieuwe iPad Pro meer onderscheid geven ten opzichte van de voorganger. Er is al een mogelijke foto en video van de Apple Pencil 3 opgedoken, waarbij het design weer glimmend is in plaats van mat. Welke verbeteringen erin zitten is nog niet duidelijk, maar mogelijk zitten er meer sensoren in.

Nieuwe AirPods: onduidelijk (waarschijnlijk later)

Los van de AirPods Max is het al een tijdje stil rondom de AirPods-oordopjes. De huidige modellen, de tweede generatie AirPods en de AirPods Pro, verschenen in respectievelijk maart 2019 en oktober 2019. Dat is dus alweer twee jaar geleden en volgens geruchten werkt Apple dan ook aan nieuwe versies van beide modellen. Het event in het voorjaar lijkt ons daarvoor het uitgelezen moment en de geruchten waren het daar in eerste instantie grotendeels mee eens. Maar inmiddels lijkt de release van de AirPods 3 pas in het derde kwartaal te zijn. We moeten er dus waarschijnlijk nog iets langer op wachten.

Gizmochina AirPods 3 render

De derde generatie AirPods krijgt zeer waarschijnlijk hetzelfde ontwerp als de huidige AirPods Pro. Er zit dan geen ruisonderdrukking en transparantiemodus op. We vragen ons wel af wat dat betekent voor liefhebbers van het huidige AirPods-ontwerp. Mogelijk kun je geen rubberen oordopjes eraan vast klikken, waardoor het dus geen in-ear ontwerp heeft maar wel grotendeels dezelfde uitstraling heeft als de AirPods Pro.

De AirPods Pro zijn toe aan de tweede generatie en volgens bronnen krijgt dit nieuwe model kortere stokjes en een iets aangepast ontwerp. Apple zou ook een langere accuduur overwegen, mogelijk door een nieuwe versie van de H1-chip. Eventueel kondigt Apple de AirPods Pro 2 tegelijkertijd met de AirPods 3 aan, maar we hebben eigenlijk al maanden niks meer over nieuwe AirPods Pro gehoord.

Al met al denken we dat Apple de nieuwe AirPods pas later dit jaar gaat aankondigen, vermoedelijk in september. Een analist denkt dat Apple een hint geeft naar de nieuwe AirPods, maar dat ze pas later formeel aangekondigd worden. Het zou zeer ongebruikelijk zijn als Apple dit doet. Lees ook onze vooruitblik op de AirPods in 2021.

Nieuwe Apple TV: mogelijk

Een nieuwe Apple TV ligt al een tijdje in de lijn der verwachting. De huidige Apple TV 4K stamt alweer uit 2017 en intussen is er veel veranderd op dit gebied. Er zijn televisies met AirPlay 2 en de TV-app standaard ingebouwd, dus de noodzaak voor een losse Apple TV is steeds kleiner geworden. Toch zijn er nog veel fans en daarom zou Apple alsnog met een nieuw kastje op de proppen komen. Eén van de verbeteringen is de nieuwe chip, waardoor ook mooiere en krachtigere games mogelijk zijn. Apple zou met de nieuwe Apple TV dan ook focussen op games.

Apple Arcade in tvOS 13.

Een andere vernieuwing is de nieuwe afstandsbediening. Er is veel kritiek op de huidige Siri Remote, bijvoorbeeld dat de bediening soms lastig is en dat je hem snel kwijtraakt. Voor dat laatste heeft Apple mogelijk een oplossing, want de afstandsbediening zou terug te vinden zijn in de Zoek mijn-app.

Lees meer in onze vooruitblik over de Apple TV in 2021.

Nieuwe MacBooks: waarschijnlijk later

Apple zit nog volop in de transitie van de Intel naar eigen Apple Silicon-chips en in 2021 gaat Apple daarmee verder. Volgens bronnen werkt Apple aan nieuwe high-end MacBook Pro-modellen in twee formaten: 14- en 16-inch. Ook zou er nog een nieuwe MacBook Air in de planning staan. Maar als we eerlijk zijn, denken we niet dat dit voorjaar daar al het juiste moment voor is. Bronnen beweren dat de MacBook Pro in het midden van 2021 komt, waardoor de WWDC in juni het uitgelezen moment is. De MacBook Air zou sowieso pas in de loop van 2021 komen en misschien zelfs pas in 2022 verschijnen.

16-inch MacBook Pro

Lees ook ons grotere artikel met verwachtingen voor de MacBook Pro van 2021.

Nieuwe iPhone SE (Plus): zeer onwaarschijnlijk

Je vraagt je misschien af hoe het met de iPhones zit. De iPhone 13 en soortgelijke modellen komen pas in september, dus die hoef je voorlopig nog niet te verwachten. Maar de iPhone SE dan? Apple bracht vorig jaar de iPhone SE 2020 uit en daar wordt dit voorjaar geen directe opvolger van verwacht. Er zijn wel al eens geruchten geweest over een iPhone SE Plus, als een soort opvolger van de iPhone 8 Plus. De laatste tijd horen we daar eigenlijk nog maar nauwelijks iets over en volgens bronnen heeft Apple voor dit voorjaar helemaal geen nieuwe iPhone SE gepland. We zouden er dus niet op rekenen, want de kans op een nieuwe iPhone SE is erg klein.

Release iOS 14.5 en meer: zeer waarschijnlijk

Ondertussen wachten we nog altijd op de releasedatum van iOS 14.5. Apple is al sinds begin februari bezig met de beta van deze grote tussentijdse versie en waarschijnlijk zal Apple tijdens het event bekendmaken wanneer de publieke release van iOS 14.5 gepland heeft. Het is goed mogelijk dat dat al vlak na het event is, al is dat ook afhankelijk van wanneer Apple de release candidate vrijgeeft. Naast iOS 14.5 gaat het ook nog om watchOS 7.4, tvOS 14.5, iPadOS 14.5 en macOS Big Sur 11.3.

Apple Podcasts+: de laatste verrassing?

Ineens doken er geruchten op dat de release van Apple’s betaalde podcastdienst aanstaande is. In iOS 14.5 verandert Apple al in de Podcasts-app de term ‘abonneren’ naar ‘volgen’, wat erop kan wijzen dat er aparte shows komen waar je een betaald abonnement voor moet afsluiten. De informatie komt van een presentator bij een groot Amerikaans medianetwerk. Niet geheel toevallig is het nu tijdelijk niet mogelijk om nieuwe podcasts te submitten bij Apple, maar dat kan ook te maken hebben met gepland onderhoud.

In een betaalde podcastdienst kan Apple zelf nog exclusieve shows aanbieden of makers de mogelijkheid geven om geld te verdienen door bepaalde afleveringen achter een betaalmuur te zetten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 13 april: Artikel en verwachtingen bijgewerkt na aankondiging van event.
  • 2021 - 18 maart: Artikel bijgewerkt na de nieuwste ontwikkelingen.
  • 2021 - 18 februari: Eventuele nieuwe iPhone SE toegevoegd (onwaarschijnlijk)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021.

Apple TV
28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.