Dimming zones iPad Pro

De iPad Pro heeft een mini-LED scherm: wat is dat precies?

En waarom alleen in de grootste iPad Pro?

In deze uitleg lees je wat je moet weten over mini-LED. De 2021 iPad Pro beschikt over een scherm met deze technologie. Mogelijk komt het ook naar de Mac.

Mini-LED voor geavanceerde LCD-schermen

Met mini-LED zou Apple betere schermen kunnen inbouwen in apparaten. Het is een goed alternatief voor OLED, toegepast in grote schermen zoals die van de 12,9-inch iPad Pro. Apple heeft er een speciale marketingnaam voor bedacht, namelijk ‘Liquid Retina XDR‘.

Wat is mini-LED?

Mini-LED is een nieuwe schermtechniek waar Apple al een aantal jaren interesse in heeft. In het kort werkt het ongeveer hetzelfde als een gewoon LED-scherm, maar dan in het klein (zoals de naam al doet vermoeden). De 12,9-inch iPad Pro uit 2021 heeft als eerste Apple-product zo’n scherm. Apple noemt het een Liquid Retina XDR scherm en combineert daarin de al langer bestaande geavanceerde LCD-techniek (Liquid Retina) met eigenschappen van het Pro Display XDR.

In nieuwe LED-televisies vind je vaak een technologie genaamd local dimming. Dit zorgt ervoor dat delen van het scherm gedimd of zelfs uitgeschakeld kunnen worden om het contrast met andere delen van het scherm te verhogen. Helaas is dit effect niet hetzelfde als bij OLED, waar het contrast veel hoger ligt. Wat mini-LED doet is hetzelfde als local dimming, maar dan op veel nauwkeurigere schaal.

In plaats van grote panelen bestaat een mini-LED scherm uit veel meer kleinere panelen die individueel van elkaar te dimmen zijn. Dat zorgt voor grotere nauwkeurigheid in contrast ten opzichte van gewone LED-schermen. Een ander positief effect is dat niet alle panelen tegelijk aan hoeven te staan, en dat levert een langere batterijduur op. De nieuwste 12,9-inch iPad Pro heeft meer dan 10.000 mini-LEDS verdeeld over 2596 dimming zones.

TCL mini-LED local dimming
Afbeelding: TCL

Aan de andere kant heeft een mini-LED scherm wel meer stroom nodig voor de LED-panelen die wél aan staan. Als je een LED-lampje kleiner maakt komt er minder licht vanaf. Dit kan worden opgelost door het panel van meer stroom te voorzien, maar daar zit natuurlijk ook een grens aan. De uitdaging voor fabrikanten is de energiezuinigheid verbeteren. Voor de 12,9-inch iPad Pro belooft Apple nog steeds een batterijduur van 10 uur.

Er zijn ook al televisies die gebruikmaken van mini-LED. Onder andere LG heeft een lijn van mini-LED televisies. Op deze televisies zitten tot wel 30.000 kleine leds die zorgen voor de hogere helderheid en betere contrast. In totaal heeft een televisie zo’n 2500 dimming zones. Dat is dus minder dan de iPad, maar houd wel rekening met het feit dat je een iPad op hele korte afstand bekijkt. De televisie is altijd meerdere meters van je vandaan.

LG mini-LED televisie.

Je hebt bij iCulture misschien wel eens gelezen over MicroLED. Deze techniek is nog geavanceerder dan mini-LED, onder andere omdat het vele malen kleiner is. Deze schermen zijn echter nog veel te duur voor massaproductie van kleinere schermen zoals MacBooks en iPads. MicroLED is op dit moment bedoeld voor enorme schermen en zit nog in een ontwikkelingsfase.

Welke Apple-apparaten hebben of krijgen mini-LED?

Op dit moment heeft Apple één product in het assortiment met mini-LED: de 12,9-inch iPad Pro uit 2021. Een reden dat Apple alleen het grotere model heeft gekozen heeft waarschijnlijk te maken met het formaat. Uit een interview met hardwarebaas John Ternus bleek dat het een behoorlijke klus was om de technologie van het Pro Display XDR in een apparaat zo klein als een iPad te stoppen. Bij de 11-inch iPad was dat nog ingewikkelder geweest.

Apple maakt verder niet bekend welke andere producten een dergelijk scherm krijgen, maar geruchten wijzen erop dat ook MacBooks aan de beurt zullen komen. Wanneer dat gebeurt is vooralsnog niet zeker.

Wat we wel zeker weten is dat de iPhone geen mini-LED zal krijgen. Alle iPhones van dit moment, met uitzondering van het budget-toestel iPhone SE, zijn al overgestapt op OLED. Dit heeft een hoger contrast en is geschikter voor telefoons. Mini-LED is gereserveerd voor de grotere schermen. Vanwege het prijskaartje van de techniek verwachten we dat alleen de high-end producten van Apple een mini-LED scherm krijgen.

Wat zijn de voordelen van mini-LED?

Op dit moment gebruikt Apple LCD-schermen in de meeste iPads en alle MacBooks, waarbij de lichtbron een reeks LED’s is (het scherm zelf bestaat dus niet uit LED’s). De iPhone heeft wel een OLED-scherm. Wat heb je dan nog aan mini-LED? Ten eerste natuurlijk het verbeterde contrast, zoals hierboven beschreven is. Een ander groot voordeel zit onder andere in het feit dat mini-LED minder snel zal inbranden dan OLED. Dit maakt de techniek geschikt voor gebruik op een Mac en iPad, waar vaak langdurig statische beelden worden getoond. Denk aan het dock, je menubalk en een venster van Safari.

Dimming zones iPad Pro

Een ander voordeel ten opzichte van OLED is dat het voor de batterijduur niet uitmaakt welke kleurtinten je weergeeft. OLED-schermen staan er namelijk deels om bekend dat wittinten slechter zijn voor de batterijduur, omdat het meer stroom verbruikt vanwege de helderheid. Bij LED maakt de kleur niet uit.

De belangrijkste voordelen van mini-LED zijn:

  • Hoger contrast en helderheid
  • Diepere zwarttinten
  • Energiezuiniger
  • Minder kwetsbaar voor inbranden

Een nadeel is dat het vaak wat duurder is en dat de technologie nog relatief nieuw is, waardoor de beschikbaarheid beperkt is. Maar dat geldt voor alle nieuwe schermtechnieken.

Mini-LED vs. OLED: wat is beter?

Nu rijst de vraag: is mini-LED beter dan OLED, of andersom? Daar is nu nog geen eenduidig antwoord te geven. Beide technieken hebben sterke en zwakkere punten. Het grootste voordeel van OLED is dat het contrast nog steeds hoger is met diepe zwartwaarden. Je kunt op OLED-schermen de pixels individueel van elkaar in- en uitschakelen. Hoewel mini-LED hier beter in is dan gewoon LED, kan het nog niet tippen aan OLED.

Het grootste voordeel van mini-LED is de levensduur en de helderheid. OLED-schermen vervagen na een bepaalde periode. Door stroomissues kunnen OLED-schermen ook niet zo fel worden als LED-schermen. De zwakte van OLED is het risico op inbranding. Dat neemt mini-LED voor een groot deel weg. De hele technische details zullen we je besparen, maar de kans op inbranding is bij deze techniek veel kleiner dan OLED. Je ziet een ander voordeel van mini-LED ook terug in de prijs. Deze schermen zijn namelijk goedkoper dan OLED-panelen.

Wil je meer weten over alle andere schermtechnologieën van Apple? Lees dan ons overzicht waarin we ze stuk voor stuk met je langslopen, zowel de huidige als toekomstige schermtechnieken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2021
Devices iPad Pro, iPad Pro 2021