iMacs 2017

Apple’s Pro Display XDR is ‘pro’ qua specificaties én prijs

Eindelijk weer een Apple-scherm

Tijdens de WWDC 2019 heeft Apple het Apple Pro Display XDR aangekondigd. Lees alles over de specificaties, prijs en beschikbaarheid van dit Apple scherm.

Prijs vanaf €899,-

Na drie jaar afwezigheid komt Apple weer met een eigen scherm. Het Apple Pro Display XDR, zoals het gaat heten, is 32-inch groot en ondersteunt een 6K-resolutie en HDR (of zoals Apple het noemt XDR). De maximale resolutie van het scherm is 6016×3384 pixels.

Design Apple Pro Display XDR

Het design van het Pro Display XDR is in lijn met die van de nieuwe Mac Pro. Het heeft aan de achterkant een industrieel uiterlijk met grote gaten die het scherm koel houden, terwijl het scherm aan de voorkant een dunne rand van 9mm heeft waardoor je vooral veel schermruimte hebt. Het scherm weegt bijna 12 kg en de bijbehorende voet, met de naam Pro Stand, weegt ruim 4 kg.

Aan de achterkant vind je een stroomaansluiting, één Thunderbolt 3-poort (USB-C) en drie normale USB-C-poorten. Deze kunnen worden gebruikt voor opladen en synchroniseren. Je krijgt er een 2 meter lange stroomkabel bij. Meer specs vind je op deze pagina.

Pro Display XDR voorkant en zijkant

Apple heeft gezorgd dat het scherm een breed kleurbereik heeft, dat nauwelijks afneemt als je onder een hoek naar het scherm kijkt. De helderheid van het scherm is met 1000 nits gigantisch hoog en de contrastratio van het scherm is 1.000.000:1. Je sluit het scherm aan op een Mac via USB-C en vervolgens kun je allerlei randapparatuur aansluiten op het scherm via een reeks USB-C-poorten aan de achterkant. En tot slot kun je het scherm kantelen zodat je het in verticale stand kunt gebruiken.

Pro Display XDR achterkant

Het scherm is door zijn formaat ideaal voor professionele gebruikers voor bijvoorbeeld foto- en videobewerking, die de extra ruimte nodig hebben voor meerdere vensters. Dat Apple zich met dit scherm expliciet richt op pro-gebruikers blijkt wel uit de naam en het fikse prijskaartje.

Pro Stand los verkrijgbaar

Als je het scherm voor $4.999 aanschaft krijg je er niet de verstelbare voet bij, die in de afbeeldingen wordt getoond. Die zul je nog voor $999 los erbij moeten aanschaffen. Je hebt deze nodig als je het scherm wilt roteren en in hoogte verstelbaar wilt maken. Apple wil op die manier de prijs uitsmeren over meerdere onderdelen. Het is een wat opmerkelijke keuze, omdat je bij de meeste beeldschermen de voet er standaard bij krijgt. Eventueel kun je ook kiezen voor de VESA Mount Adapter van $199.

Pro Stand voor Pro Display XDR

Beschikbaarheid Apple Pro Display XDR

De prijs van het Pro Display XDR begint bij 4.999 dollar. Dat is zonder de Pro Stand, want die kost nog eens 1.000 dollar meer. Je kunt ook kiezen voor de luxere variant met Nano-texture glass.

Het scherm komt in het najaar beschikbaar, maar we weten nog niet hoe dit in Nederland zit.

Pro Display XDR zijkant

Eerste Apple-scherm in jaren
Het is opzich niet nieuw dat Apple een eigen scherm verkoopt dat perfect samenwerkt met een Mac. Tot juni 2016 verkocht Apple immers het Thunderbolt Display. Dat scherm was op dat moment echter wel zeer verouderd omdat het al in 2011 werd geïntroduceerd en nog geen retinascherm was. In plaats van een nieuw scherm te ontwikkelen, koos Apple ervoor om het LG UltraFine 5K-scherm te gaan verkopen, dat kost €1.399.

Pro Display XDR met Mac Pro

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!