iPad mini 4

iPad mini: het complete overzicht

Lees alles over de iPad mini, de kleinste 7,9-inch tablet van Apple. Check de iPad mini functies en verbeteringen, het laatste nieuws, prijzen en alles wat je moet weten.

- Prijs vanaf €489,-

De iPad mini is de kleinste tablet van Apple. Deze iPad heeft een 7,9-inch scherm en is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. In dit overzicht lees je alles over de verschillende generaties, waarbij de nadruk ligt op het laatst verschenen model, de iPad mini 4. Ook lees je welk model het best bij jou past.

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

iPad mini generaties

Er zijn vier generaties verschenen:

 • iPad mini 4 (2015): krachtiger chips en slanker design.
 • iPad mini 3 (2014): eerste model met Touch ID.
 • iPad mini 2 (2013): eerste model met retinascherm.
 • iPad mini (2012): eerste generatie met lagere schermresolutie.

Wat is de iPad mini 4?

De mini 4 is het meest recente model met 7,9-inch scherm. Deze kwam in september 2015 voor het eerst op de markt in Nederland en België en viel op door een slanker design. De interne hardware is afgeleid van de iPad Air 2. In 2017 verdwenen de varianten met 16GB en 64GB opslag en kwam er een nieuw standaardmodel met 128GB opslag. Deze is vanaf €439 verkrijgbaar.

iPad mini 4 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPad mini 4:

 • Tablet met 7,9-inch retinascherm en 2048 x 1536 pixels.
 • A8-processor met 2GB werkgeheugen.
 • 8 megapixelcamera en Touch ID-vingerafdrukscanner.
 • Alleen met 128GB opslagruimte (voorheen ook 16GB en 64GB).
 • Prijs vanaf €489 in de Apple Store.
 • Optioneel met of zonder 4G internet.

iPad mini 4 kopen

iPad mini prijzen

In de Apple Store is momenteel alleen de 128GB iPad mini 4 verkrijgbaar. De prijs is in het voorjaar van 2018 verlaagd van €489 naar €439 maar het is daarmee niet de goedkoopste iPad. Zoek je een nog goedkoper model dan kun je beter naar de iPad 2018 kijken.:

Bij andere winkels kun je eerdere modellen kopen, zoals de iPad mini 2, 3 en 4 met een lagere opslagcapaciteit. Die modellen zijn uiteraard wel iets goedkoper.

iPad mini 4 design en scherm

De kleinste iPad is verkrijgbaar in drie kleuren: zilver, goud en spacegrijs, dus geen roségoud. Bij het kiezen van een kleur is het goed om te letten op de kleur van het frontje: wit of zwart. Wil je regelmatig films kijken dan is de mini met zwarte schermomlijsting prettiger voor je ogen. De varianten in zilver en goud zijn voorzien van een wit frontje, dat wat prettiger kan zijn als je vooral (witte) documenten en webpagina’s wil gaan lezen.

De mini heeft een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels. Dit scherm heeft een zo hoge pixeldichtheid dat je vanaf een gebruikelijke afstand de losse pixels niet meer kunt onderscheiden.

De kleinere iPad is gemaakt van aluminium en glas en heeft daardoor een luxe uitstraling ten opzichte van de tablets van veel andere merken. De mini 3 en 4 hebben een Touch ID vingerafdrukscanner, de eerdere modellen niet.

iPad mini prijzen

iPad mini 4 specs

De mini 4 draait op een A8-processor, dezelfde die Apple ook in de iPhone 6 gebruikt. Het gaat hier om een 64-bit processor en dat heeft als voordeel dat deze kleine tablet niet alleen snel en krachtig is, maar ook nog toekomstige updates zal blijven ontvangen. Apple claimt dat de mini 4 dertig procent sneller is en zestig procent snellere graphics biedt, vergeleken met de vorige generatie. Er is bovendien een M8 bewegingsprocessor aanwezig, die alle bewegingsactiviteiten en locatiefuncties centraal coördineert. Dit zorgt ervoor dat de hoofdprocessor (A8) minder hard hoeft te werken, wat gunstig is voor de batterijduur.

Je kunt kiezen uit uitvoeringen met en zonder 3G/4G-functies. De meeste mensen zullen voldoende hebben aan alleen Wi-Fi, omdat ze de iPad vooral thuis en op het werk zullen gebruiken. Dit zijn plaatsen waar je toch vaak de beschikking hebt over draadloze netwerken. De 3G/4G-versie van de iPad is geschikt voor mensen die vaak buitenshuis zijn. Je hebt hier een simkaart met data-abonnement voor nodig. De eerste generatie iPad mini had beperkte ondersteuning voor 4G-netwerken, terwijl de huidige vierde generatie wel wereldwijd op alle 4G-netwerken te gebruiken is, mits jouw provider 4G aanbiedt.

iPad mini 4 camera

De mini heeft een camera aan de voor- en achterzijde. Met de standaard camera aan de achterzijde kun je 8 megapixel foto’s maken. Er zitten een aantal technische verbeteringen in ten opzichte van de camera in de eerste generatie. Toch moet je bedenken dat je met de meeste iPhones veel betere foto’s maakt dan met een iPad. Bovendien ziet het er minder vreemd uit. Aan de voorzijde van de mini 4 vind je een 1,2 megapixel camera voor FaceTime en selfies. De kwaliteit daarvan is goed genoeg om te videobellen maar ook hierbij geldt dat je voor foto’s die je wilt bewaren beter met een iPhone kunt maken.

iPad mini kopen of niet?

Wil je een iPad mini kopen, dan kun je op verschillende plekken terecht. De Apple Store heeft officieel nog één model in het assortiment:

Bij andere winkels kun je wellicht nog eerdere modellen kopen, zoals de mini 3 met een lagere opslagcapaciteit. Die modellen zijn uiteraard wel iets goedkoper. Ook zou je een refurbished exemplaar kunnen nemen, waarbij de onderdelen grondig zijn nagekeken.

iPad mini aankondiging

De eerste mini werd aangekondigd tijdens een persbijeenkomst in oktober 2012, gelijktijdig met de iPad 4. De aankondiging vond plaats door marketingman Phil Schiller, een jaar nadat Steve Jobs was overleden.

iPad mini voordelen

 • Compacte tablet, klein genoeg om altijd mee te nemen.
 • Ideaal voor mensen die een lichte, kleine tablet zoeken.

iPad mini nadelen

 • Interne specs zijn recent niet meer vernieuwd, wel is de hoeveelheid opslag verbeterd.
 • Prijs ligt hoger dan het instapmodel van de 9,7-inch iPad.

iPad mini accessoires

Apple heeft voor de mini dezelfde hoezen uitgebracht die je ook voor de grotere iPads vindt. Je kunt kiezen uit een oprolbare Smart Cover in diverse kleuren, waarmee je de tablet onder een prettige kijkhoek op je bureau kunt zetten. Ook zijn er siliconenhoezen in meerdere kleuren waarmee je de achterkant kunt beschermen. Nadeel is wel dat deze officiële Apple-accessoires vrij duur zijn, waardoor je voor volledige bescherming meer dan 100 euro kwijt bent.

iPad mini video

Hieronder zie je de promotievideo van deze kleine tablet:

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!