Dit is watchOS 8: alles over de watchOS-update van 2021

Lees hier alles wat je moet weten over watchOS 8. Deze nieuwe software-update voor de Apple Watch zit nu in de testperiode en wordt in het najaar vrijgegeven. Dit zijn de belangrijkste functies!

Apple brengt jaarlijks met watchOS-updates een aantal handige verbeteringen en nieuwe functies naar de Apple Watch. Vaak staan daarbij sport, gezondheid en nieuwe apps centraal en dat is deze keer niet anders.

watchOS 8 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS 8:

 • Nieuwste software-update voor de Apple Watch, verschijnt in najaar 2021.
 • Nieuwe functies voor sport en gezondheid.
 • Nieuwe wijzerplaten met verbeterde mogelijkheden.
 • Verbeterde apps, zoals Woning.
 • Release in september of oktober 2021.

watchOS 8 functies: deze verbeteringen komen eraan

Apple heeft de afgelopen tijd weer diverse nieuwe functies voorbereid voor watchOS 8. De belangrijkste verbeteringen vinden we op het gebied van sport en gezondheid, maar ook in de bediening van de Apple Watch, notificaties, wijzerplaten en meer zijn er diverse verbeteringen.

 1. Foto’s-app
 2. Nieuwe wijzerplaat
 3. Focus
 4. Woning-app
 5. Mindfulness
 6. Meer functies

#1 De Foto’s-app voor Apple Watch is vernieuwd

Het bekijken en vooral het delen van foto’s is makkelijker geworden in watchOS 8. Wij snappen ook wel dat je horloge niet per se de beste manier is om foto’s te bekijken, maar zo af en toe is het wel leuk. In watchOS 8 krijg je de mogelijkheid om enkele terugblikken te bekijken, net als op je iPhone.

Foto's app watchOS 8

Wanneer je de Foto’s-app opent, zie je drie menu’s: Terugblik, Uitgelicht en Recent. De terugblik heeft een mozaïekweergave met grotere en kleinere foto’s voor een speelsere weergave. De weergave in de recente foto’s is hetzelfde gebleven. Je kunt hier scrollen met de Digital Crown om in- en uit te zoomen.

Tik op een foto om deze groter te maken. Rechtsonder vind je een deelknop waarna je recente contacten verschijnen. Je kunt zowel via iMessage als Mail een foto delen.

#2 Nieuwe 3D-wijzerplaat met portretfoto’s

In watchOS 8 vind je twee nieuwe wijzerplaten: Portretten en World Timer. De laatstgenoemde wijzerplaat werd ontdekt tijdens een WWDC-sessie. Met de Portretten-wijzerplaat moet je een portretfoto instellen. Dat is een speciale modus in de Camera-app van je iPhone. Eenmaal ingesteld kun je met de Digital Crown inzoomen om een 3D-effect te krijgen tussen de voorgrond en de achtergrond van de foto.

Portretten wijzerplaat watchOS 8

In de World Timer-wijzerplaat vind je de tijd in 24 bekende steden over de wereld. Jouw thuisstad wordt als hoofdklok aangeduid. In de ringen vind je alle andere steden en de tijden. In de hoeken van je scherm is ruimte voor 4 complicaties.

#3 Concentreer je beter met een Focus

Focus is één van de functies van 2021 die Apple op bijna alle apparaten inbouwt. Het moet je helpen met concentreren op je werk, slaap of iets anders. Je kunt meerdere ‘Focussen’ instellen voor verschillende momenten. Focus je je op werk, dan stel je in dat alleen belangrijke contacten en collega’s je mogen bereiken. Hetzelfde geldt voor apps: alleen werk-apps mogen je berichten sturen.

Je kunt voor van alles een Focus instellen en je bepaalt voor iedere Focus zelf wie en wat jou mag bereiken. Deze instelling wordt gesynchroniseerd met je iPhone, iPad, Mac en natuurlijk je Apple Watch.

Focus op Apple Watch watchOS 8

Op de Apple Watch kun je enkele basisaanpassingen doen voor je Focus via de Instellingen-app. Belangrijker om te weten is dat je een Focus kunt in- en uitschakelen via het Bedieningspaneel. Heb je een Focus ingesteld, dan zie je een badge in je menubalk wanneer je je Apple Watch gebruikt.

#4 Bedien makkelijker je smart home

De Woning-app op de Apple Watch wordt vanaf watchOS 8 eindelijk bruikbaarder. In oudere versies van de app krijg je simpelweg een lange lijst met al je accessoires onder elkaar, zonder goed overzicht. Vanaf watchOS 8 zie je helemaal bovenaan enkele meldingen, zoals die van lege batterijen of apparaten die niet reageren. Daaronder vind je recent bediende apparaten. Scrol je nog iets verder door, dan vind je alle kamers.

Woning-app Apple Watch watchOS 8

Omdat je nu veel beter kunt zoeken naar je apparaten, wordt het makkelijker om je HomeKit-accessoires te bedienen. Het is prettig dat je nu snel naar een kamer kunt zoeken en je weet bovendien meteen of er iets mis is met je apparaten dankzij de meldingen bovenaan.

#5 Kom tot rust met nieuwe mindfulness-functies

Mindfulness en gezondheid is voor Apple altijd al belangrijk geweest in de Apple Watch. Al enkele jaren vind je een Ademhalen-app op je horloge. Deze is omgedoopt tot de Mindfulness-app en laat je nu ook reflecteren op je leven. Wanneer je een sessie start krijg je een reflectie-opdracht, zoals: “Denk aan iets waar je dankbaar voor bent en ga bij jezelf na waarom je het zo waardeert.”

Reflectie in Mindfulness-app

Tijdens het reflecteren kun je je ogen sluiten, maar je jezelf ook verliezen in de animaties op je scherm. Deze zijn anders dan tijdens het ademhalen, waar de animatie overigens wel vernieuwd is. Je reflectie-sessies worden genoteerd in de Gezondheid-app.

Meer watchOS 8 functies

Apple heeft nog meer functies toegevoegd aan watchOS 8 die we je niet wilden onthouden. Dit zijn ze:

 1. Always on: apps van derden kunnen nu ook gebruik maken van het Always on-scherm. Voorheen konden enkele Apple-apps dit alleen.
 2. Contacten: Met de nieuwe Contacten-app kun je, logischerwijs, je contacten opzoeken en ze zelfs bellen of berichten sturen.
 3. Timers: Het is zo ver! Je kunt vanaf watchOS 8 eindelijk meerdere timers tegelijk zetten op je horloge.

Geschikte apparaten voor watchOS 8

Apple brengt watchOS 8 later dit jaar uit voor de Apple Watch Series 3 en nieuwer. Dat betekent dat er geen toestel afvalt ten opzichte van watchOS 7. Dit zijn de geschikte watchOS 8-apparaten:

 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE

watchOS 8 release

Apple gaat watchOS 8 in het najaar voor het grote publiek uitbrengen. Tot die tijd is het de beurt aan testers: zij kunnen nu al aan de slag met de beta’s van watchOS 8. Er zitten nog fouten in de software en de batterij kan sneller leeglopen, dus we raden af om de beta te installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt.