Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Alles over watchOS 8: de grote Apple Watch-update van 2021

Lees hier alles wat je moet weten over watchOS 8. Deze software-update voor de Apple Watch verscheen in 2023 en bevat talloze verbeteringen en nieuwe functies. Dit moet je weten over watchOS 8!

watchOS 8 review

Apple brengt jaarlijks een aantal handige verbeteringen en nieuwe functies naar de Apple Watch door een update van watchOS uit te brengen. In 2021 draaide het bij watchOS 8 om kleine verbeteringen in het always-on scherm, nieuwe apps, verbeterde apps en nog veel meer. watchOS 8 is te installeren op een Apple Watch Series 3 en nieuwer. Voor de Apple Watch Series 3 is het zelfs de laatste update die nog geschikt is. De afgelopen jaren zijn nieuwere versies van watchOS verschenen.

watchOS 8 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van watchOS 8:

 • Grote software-update voor de Apple Watch in 2021.
 • Nieuwe functies voor sport en gezondheid.
 • Nieuwe wijzerplaten met verbeterde mogelijkheden.
 • Verbeterde apps, zoals Woning.
 • Release was op 20 september 2021.

watchOS 8 functies: deze verbeteringen komen eraan

watchOS 8 bevat diverse verbeteringen, vooral op het gebied van sport en gezondheid, maar ook in de bediening van de Apple Watch, notificaties, wijzerplaten en meer zijn er diverse verbeteringen.

 1. Foto’s-app
 2. Nieuwe wijzerplaat
 3. Focus
 4. Woning-app
 5. Mindfulness
 6. Meer functies

#1 De Foto’s-app voor Apple Watch is vernieuwd

Het bekijken en vooral het delen van foto’s is gemakkelijker geworden in watchOS 8. Wij snappen ook wel dat je horloge niet per se de beste manier is om foto’s te bekijken, maar zo af en toe is het wel leuk. In watchOS 8 krijg je de mogelijkheid om enkele terugblikken te bekijken, net als op je iPhone.

Foto's app watchOS 8

Wanneer je de Foto’s-app opent, zie je drie menu’s: Terugblik, Uitgelicht en Recent. De terugblik heeft een mozaïekweergave met grotere en kleinere foto’s voor een speelsere weergave. De weergave in de recente foto’s is hetzelfde gebleven. Je kunt hier scrollen met de Digital Crown om in- en uit te zoomen.

Tik op een foto om deze groter te maken. Rechtsonder vind je een deelknop waarna je recente contacten verschijnen. Je kunt zowel via iMessage als Mail een foto delen.

#2 Nieuwe 3D-wijzerplaat met portretfoto’s

In watchOS 8 vind je twee nieuwe wijzerplaten: Portretten en World Timer. De laatstgenoemde wijzerplaat werd ontdekt tijdens een WWDC-sessie. Met de Portretten-wijzerplaat moet je een portretfoto instellen. Dat is een speciale modus in de Camera-app van je iPhone. Eenmaal ingesteld kun je met de Digital Crown inzoomen om een 3D-effect te krijgen tussen de voorgrond en de achtergrond van de foto.

Portretten wijzerplaat watchOS 8

In de World Timer-wijzerplaat vind je de tijd in 24 bekende steden over de wereld. Jouw thuisstad wordt als hoofdklok aangeduid. In de ringen vind je alle andere steden en de tijden. In de hoeken van je scherm is ruimte voor 4 complicaties.

Bekijk ook

Er zit een nieuwe World Timer-wijzerplaat in watchOS 8

Apple kondigde tijdens WWDC 2021 aan dat er nieuwe portret-wijzerplaten aan zitten te komen. Maar er is nog eentje, die nog niet officieel is genoemd: een wijzerplaat genaamd 'World Timer'.

#3 Concentreer je beter met een Focus

Focus is één van de functies van 2021 die Apple op bijna alle apparaten inbouwt. Het moet je helpen met concentreren op je werk, slaap of iets anders. Je kunt meerdere ‘Focussen’ instellen voor verschillende momenten. Focus je je op werk, dan stel je in dat alleen belangrijke contacten en collega’s je mogen bereiken. Hetzelfde geldt voor apps: alleen werk-apps mogen je berichten sturen.

Je kunt voor van alles een Focus instellen en je bepaalt voor iedere Focus zelf wie en wat jou mag bereiken. Deze instelling wordt gesynchroniseerd met je iPhone, iPad, Mac en natuurlijk je Apple Watch.

Focus op Apple Watch watchOS 8

Op de Apple Watch kun je enkele basisaanpassingen doen voor je Focus via de Instellingen-app. Belangrijker om te weten is dat je een Focus kunt in- en uitschakelen via het Bedieningspaneel. Heb je een Focus ingesteld, dan zie je een badge in je menubalk wanneer je je Apple Watch gebruikt.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie (met terugkeer van geliefde optie in iOS 17)

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt en wat er verbeterd is in iOS 17.

#4 Bedien makkelijker je smart home

De Woning-app op de Apple Watch wordt vanaf watchOS 8 eindelijk bruikbaarder. In oudere versies van de app krijg je simpelweg een lange lijst met al je accessoires onder elkaar, zonder goed overzicht. Vanaf watchOS 8 zie je helemaal bovenaan enkele meldingen, zoals die van lege batterijen of apparaten die niet reageren. Daaronder vind je recent bediende apparaten. Scrol je nog iets verder door, dan vind je alle kamers.

Woning-app Apple Watch watchOS 8

Omdat je nu veel beter kunt zoeken naar je apparaten, wordt het makkelijker om je HomeKit-accessoires te bedienen. Het is prettig dat je nu snel naar een kamer kunt zoeken en je weet bovendien meteen of er iets mis is met je apparaten dankzij de meldingen bovenaan.

Bekijk ook

Zo werkt de Woning-app op de Apple Watch (met een nieuwe indeling vanaf watchOS 10)

Met de Woning-app op de Apple Watch bedien je al jouw HomeKit-apparaten vanaf je pols. In deze tip leggen we uit hoe je op een makkelijke manier de Woning-app op je Apple Watch gebruikt om zo al je HomeKit-apparaten en -accessoires te kunnen bedienen.

#5 Kom tot rust met nieuwe mindfulness-functies

Mindfulness en gezondheid is voor Apple altijd al belangrijk geweest in de Apple Watch. Al enkele jaren vind je een Ademhalen-app op je horloge. Deze is omgedoopt tot de Mindfulness-app en laat je nu ook reflecteren op je leven. Wanneer je een sessie start krijg je een reflectie-opdracht, zoals: “Denk aan iets waar je dankbaar voor bent en ga bij jezelf na waarom je het zo waardeert.”

Reflectie in Mindfulness-app

Tijdens het reflecteren kun je je ogen sluiten, maar je jezelf ook verliezen in de animaties op je scherm. Deze zijn anders dan tijdens het ademhalen, waar de animatie overigens wel vernieuwd is. Je reflectie-sessies worden genoteerd in de Gezondheid-app.

Bekijk ook

Zo werkt de Mindfulness-app op de Apple Watch (met één nieuwe functie vanaf watchOS 10)

Met de Mindfulness-app op de Apple Watch leer je ontspannen door ademhalingsoefeningen te doen. Lees hoe deze app werkt en wat je ermee kunt.

Meer watchOS 8 functies

Apple heeft nog meer functies toegevoegd aan watchOS 8 die we je niet wilden onthouden. Dit zijn ze:

 1. Always on: apps van derden kunnen nu ook gebruik maken van het Always on-scherm. Voorheen konden enkele Apple-apps dit alleen.
 2. Contacten: Met de nieuwe Contacten-app kun je, logischerwijs, je contacten opzoeken en ze zelfs bellen of berichten sturen.
 3. Timers: Het is zo ver! Je kunt vanaf watchOS 8 eindelijk meerdere timers tegelijk zetten op je horloge.

Geschikte apparaten voor watchOS 8

Apple heeft watchOS 8 uitgebracht voor de Apple Watch Series 3 en nieuwer. Dat betekent dat er geen toestel afvalt ten opzichte van watchOS 7. Dit zijn de geschikte watchOS 8-apparaten:

 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE

Bekijk ook

Deze Apple Watch-modellen zijn geschikt voor watchOS 8

Kan jij dit jaar je Apple Watch updaten naar watchOS 8? De kans is groot dat dat kan, want veel modellen worden ondersteund. Lees hier welke Apple Watches geschikt zijn voor watchOS 8.

watchOS 8 review

We hebben in onze watchOS 8 review gekeken naar alle verbeteringen en beoordeeld welke functies er wat ons betreft uit springen. Helaas vinden we dit een van de kleinste watchOS-updates ooit.

Apple heeft een aantal fijne verbeteringen in watchOS 8 toegevoegd, al zijn ze op één hand te tellen. De beste toevoegingen vinden we Focus, de nieuwe Woning-app en de always-on-verbeteringen, hoewel niet iedereen daar wat aan heeft. Apple heeft ook kansen laten liggen door bijvoorbeeld de Scribble-functie nog steeds niet in het Nederlands te ondersteunen, want dat had de update voor ons een stuk beter gemaakt. We hopen dat Apple in de toekomstige beta’s van watchOS 8 nog wat puntjes op de i kan zetten om de update beter te maken, maar echt nieuwe toevoegingen hoef je in watchOS 8 niet te verwachten. We hopen dat de nieuwe Apple Watch Series 7 en toekomstige updates zoals watchOS 8.1 meer nieuws brengen.

Bekijk ook

watchOS 8 review: de kleinste Apple Watch-update in jaren

In deze review van watchOS 8 delen we onze ervaringen met de najaarsupdate voor de Apple Watch. Hoe bevallen de nieuwe functies of hadden we toch op meer gehoopt?

Releasenotes wachOS 8

De volledige releasenotes van watchOS 8 vind je hieronder:

watchOS 8 releasenotes bekijken

watchOS 8 biedt je nieuwe manieren om gezond, actief en verbonden te blijven. Met de vernieuwde Foto’s-app blijf je verbonden met je dierbaarste herinneringen en de nieuwe Mindfulness-app en nieuwe Tai chi- en Pilates-work-outs helpen je een gezond en actief leven te leiden. Ook zijn Wallet en Woning bijgewerkt, waardoor je snel en eenvoudig toegang krijgt tot je huis, je auto en zelfs de plekken die je graag bezoekt.

Wijzerplaten

 • De wijzerplaat ‘Portretten’ gebruikt segmentatiegegevens van op de iPhone gemaakte portretfoto’s, wat resulteert in een indrukwekkende wijzerplaat met meerdere lagen (Apple Watch Series 4 en later)
 • Met de wijzerplaat ‘Wereldtijd’ kun je de tijd in 24 tijdzones tegelijk bijhouden (Apple Watch Series 4 en later)

Woning

 • Status en regelaars voor accessoires in je woning worden nu boven in de app Woning weergegeven
 • Snelle weergaven om onder andere te zien of accessoires zijn ingeschakeld, weinig batterijlading hebben of een software-update nodig hebben
 • Accessoires en scènes verschijnen dynamisch op basis van het tijdstip en de gebruiksfrequentie
 • Speciaal cameragedeelte voor het bekijken van alle beschikbare HomeKit-camerabeelden op één plek, met ondersteuning voor meerdere beeldverhoudingen
 • In het gedeelte ‘Favorieten’ heb je toegang tot de scènes en accessoires die je het meest gebruikt

Wallet

 • Met woningsleutels kun je door te tikken een ondersteund deurslot voor een woning of appartement ontgrendelen
 • Met hotelsleutels kun je door te tikken je kamer bij deelnemende hotels ontgrendelen
 • Met kantoorsleutels kun je tikken om kantoordeuren te ontgrendelen bij deelnemende kantoren
 • Met autosleutels met Ultra Wideband op de Apple Watch Series 6 kun je je ondersteunde auto ontgrendelen, vergrendelen en starten terwijl je de auto nadert
 • Met de functies voor sleutelloze toegang op afstand op je autosleutels kun je je auto vergrendelen en ontgrendelen, claxonneren, je auto voorverwarmen of je kofferbak openen

Work-out

 • Nieuwe aangepaste algoritmen in de app Work-out voor Tai chi en Pilates waarmee caloriestatistieken nauwkeurig worden bijgehouden
 • Met de automatische detectie van ‘Buiten fietsen’ krijg je een herinnering om de app Work-out te starten, waardoor je training alsnog vanaf het begin wordt geregistreerd
 • Automatisch pauzeren en hervatten van ‘Buiten fietsen’-work-outs
 • Verbeterde nauwkeurigheid van caloriestatistieken voor ‘Buiten fietsen’-work-outs tijdens het fietsen op een e-bike
 • Gebruikers onder de 14 krijgen nu nauwkeurigere statistieken voor wandeltochtwork-outs
 • Met gesproken feedback krijg je trainingsmijlpalen te horen via de ingebouwde luidspreker of een aangesloten Bluetooth-apparaat

Fitness+

 • ‘Begeleide meditaties’ kunnen je helpen om te mediteren met audiosessies op de Apple Watch en videosessies op de iPhone, de iPad en de Apple TV waarbij je door specifieke thema’s wordt geleid
 • Er zijn nu Pilates-work-outs beschikbaar, met elke week nieuwe work-outs die zijn ontworpen om je kracht en flexibiliteit te verbeteren
 • Ondersteuning voor beeld-in-beeldweergave op de iPhone, de iPad en de Apple TV, zodat je je work-out kunt bekijken terwijl je ook ander materiaal in compatibele apps bekijkt
 • Uitgebreide work-outfilters voor yoga-, kracht-, core- en HIIT-work-outs, waaronder een filter om te zien of apparatuur vereist is

Mindfulness

 • De app Mindfulness bevat een verbeterde Ademhaling-ervaring en een nieuwe Reflectie-sessie
 • Ademhaling-sessies bevatten tips die helpen om een fysieke connectie toe te voegen aan diepe ademhalingstechnieken en een nieuwe animatie om je sessie te begeleiden
 • Reflectie-sessies geven je een eenvoudig idee waarmee je je kunt concentreren en bevatten een visualisatie die het verstrijken van een minuut laat zien

Slaap

 • De ademfrequentie wordt tijdens de slaap door de Apple Watch gemeten
 • Mogelijkheid om ademfrequentie tijdens de slaap in de app Gezondheid te bekijken en om een melding te krijgen als er een trend wordt gedetecteerd

Berichten

 • Mogelijkheid om vanaf hetzelfde scherm berichten te schrijven of te beantwoorden met behulp van ‘Schrijven’, de dicteerfunctie en emoji’s.
 • Mogelijkheid om gedicteerde tekst aan te passen met behulp van de Digital Crown om te scrollen naar de plek waar je tekst wilt bewerken
 • Ondersteuning voor #beelden in Berichten om te zoeken naar een GIF of om een GIF te selecteren die je onlangs hebt gebruikt

Foto’s

 • Met de vernieuwde app Foto’s kun je je fotobibliotheek vanaf je pols bekijken en beheren
 • Hoogtepunten uit ‘Terugblikken’ en uitgelichte foto’s worden samen met je favorieten gesynchroniseerd met de Apple Watch, waarbij dagelijks nieuw materiaal wordt gegenereerd
 • Foto’s uit gesynchroniseerde terugblikken worden in mozaïekstijl in een raster weergegeven, waarbij enkele van je beste foto’s als grotere foto worden getoond
 • Mogelijkheid om foto’s te delen via Berichten en Mail

Zoek mijn

 • Met de app Zoek objecten kun je via het Zoek mijn-netwerk objecten met een bijgevoegde AirTag en compatibele producten van derden vinden
 • Met de app Zoek apparaten kun je je zoekgeraakte Apple apparaten vinden, evenals apparaten die eigendom zijn van iemand in je ‘Delen met gezin’-groep
 • Je kunt ook een melding ontvangen als je je Apple apparaat, AirTag of compatibel object van derden ergens achterlaat

Weer

 • Neerslagmeldingen voor het volgende uur zodat je weet wanneer regen of sneeuw op het punt staat te beginnen of te stoppen
 • Meldingen over ernstige weersverschijnselen waarschuwen je over zaken als tornado’s, sneeuwstormen en overstromingen
 • Neerslaggrafiek met een visuele weergave van de intensiteit van de regen

Andere functies en verbeteringen:

 • Met de focusfunctie kun je automatisch meldingen filteren op basis van wat je momenteel doet, zoals work-outs, slapen, gamen, lezen, autorijden, werken of persoonlijke tijd nemen
 • De instelling op de Apple Watch past zich automatisch aan elke focus die je instelt in iOS, iPadOS of macOS aan, zodat je meldingen kunt beheren en gefocust kunt blijven
 • In de app Contacten kun je je contacten openen, delen en bewerken
 • De app Tips biedt verzamelingen nuttige tips en suggesties voor hoe je je Apple Watch en de ingebouwde apps het beste kunt gebruiken
 • In de vernieuwde app Muziek kun je muziek en radio op één plek vinden en beluisteren
 • Mogelijkheid om nummers, albums en afspeellijsten in de app Muziek te delen via Berichten en Mail
 • Ondersteuning voor meerdere timers, waaronder Siri-ondersteuning voor het toevoegen van labels aan timers
 • ‘Cyclus bijhouden’ kan nu de hartslaggegevens van de Apple Watch gebruiken om de voorspellingen te verbeteren
 • Nieuwe Memoji-stickers om een shaka, een zwaaiende arm, een gloeilampmoment en meer te sturen
 • Meer dan 40 kledingkeuzes en tot drie verschillende kleuren om de kleding en hoofd- en gezichtsbedekking van je Memoji-stickers aan te passen
 • Meting in realtime van het geluidsniveau van je koptelefoon in het bedieningspaneel bij het luisteren naar media
 • Mogelijkheid om openbaarvervoerkaarten aan Wallet toe te voegen voor Gezinsconfiguratie-gebruikers in Hongkong, Japan en bepaalde steden op het vasteland van China en de Verenigde Staten
 • Google-accountondersteuning voor Agenda en Mail voor Gezinsconfiguratie-gebruikers
 • Met AssistiveTouch kunnen gebruikers met een beperking aan de bovenste ledematen onder andere oproepen beantwoorden, een aanwijzer op het scherm bedienen en een menu met acties starten met handgebaren als knijpen of een vuist maken
 • Er zijn extra opties voor grotere tekstgrootten beschikbaar in Instellingen
 • Ondersteuning voor de Ecg-app op de Apple Watch Series 4 of later in Litouwen
 • Ondersteuning voor meldingen over een onregelmatig hartritme in Litouwen

Sommige functies zijn niet in alle landen of regio’s beschikbaar. Ga voor meer informatie naar:
https://www.apple.com/nl/watchos/feature-availability/

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website:
https://support.apple.com/HT201222

watchOS 8 release

Apple heeft watchOS 8 op 20 september 2021 uitgebracht. Alle geschikte modellen kunnen updaten naar de definitieve versie. Wil je meer lezen, check dan ons overzicht met de beste watchOS 8 functies voor de Apple Watch die je nu kan gebruiken.

Bekijk ook

Round-up: Onze 13 favoriete functies in watchOS 8

Liefhebbers van de Apple Watch kunnen met watchOS 8 weer profiteren van een aantal handige verbeteringen. We hebben de beste watchOS 8 functies voor je op een rijtje gezet.

Heb je vragen over watchOS 8? In onze watchOS 8 FAQ lees je nog veel meer over de update met antwoorden over de veelgestelde vragen.

Bekijk ook

watchOS 8 FAQ: vragen en antwoorden over de aanstaande Apple Watch-update

In deze watchOS 8 FAQ lees je vragen en antwoorden over de aankomende update. Kan jouw Apple Watch wel geüpdatet worden en wat is er nieuw? Wat zijn de grootste veranderingen?

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2023
Software
watchOS 8