watchOS 8: alles over de watchOS-update van 2021

watchOS 8 wordt de grote software-update voor de Apple Watch in 2021. Welke functies krijgt watchOS 8, wat is de releasedatum en voor welke modellen wordt deze update geschikt?

watchOS 8: alles over de update

Ieder jaar in september komt Apple met een nieuwe update voor het besturingssysteem van de Apple Watch. Deze watchOS-updates brengen nieuwe functies, wijzerplaten en meer en in 2021 staat watchOS 8 op het programma. Alles wat we al weten over watchOS 8, de geruchten, eerste beta’s en meer lees je hier.

watchOS 8 in het kort

Dit zijn de belangrijkste verwachtingen van watchOS 8:

 • Eerstvolgende grote software-update voor de Apple Watch
 • Opvolger van watchOS 7
 • Aankondiging in juni 2021 tijdens WWDC 2021
 • De hele zomer lang nieuwe betaversies
 • Release gepland in september 2021
 • Nieuwe wijzerplaten, functies en ondersteuning voor nieuwe modellen

Aankondiging watchOS 8

De aankondiging van watchOS 8 wordt verwacht in juni 2021. Apple kondigt de nieuwste watchOS-updates altijd tegelijkertijd aan met de eerstvolgende grote iOS-update. In 2021 is dat iOS 15. Die update is ook nodig om deze watchOS-versie überhaupt te kunnen installeren.

Apple doet de aankondiging vermoedelijk tijdens de WWDC 2021, de jaarlijkste ontwikkelaarsconferentie. Tijdens een presentatie onthult Apple de nieuwe functies en leggen ze uit welke functies ontwikkelaars en apps kunnen benutten. Het is nog niet bekend wanneer de WWDC 2021 plaatsvindt. Waarschijnlijk zal de presentatie weer van tevoren opgenomen zijn.

Releasedatum van watchOS 8: wanneer verschijnt de update?

Hoewel Apple de update waarschijnlijk aankondigt in juni 2021, duurt het nog wel even voordat de update voor iedereen beschikbaar komt. Na de aankondiging start Apple met beta’s voor zowel ontwikkelaars als publieke testers. Deze testperiode duurt de gehele zomer. De release van watchOS 8 is dan waarschijnlijk in september 2021, mogelijk de tweede of derde week van de maand.

De tijdlijn is dan als volgt:

 • watchOS 8 aankondiging: juni 2021
 • Beta voor ontwikkelaars: vanaf juni 2021
 • Beta voor publieke testers: vanaf juli 2021
 • Release watchOS 8: september 2021

Welke modellen zijn geschikt voor watchOS 8?

Afgelopen jaar viel bij watchOS 7 voor het eerst weer sinds jaren een aantal modellen af. Het is nog niet bekend welke Apple Watch-modellen dit najaar geschikt zijn voor watchOS 8. We gaan in ieder geval uit van deze modellen:

De Apple Watch Series 3 is nog een twijfelgeval. Dit model is wel geschikt voor watchOS 7, maar zorgde daar voor veel problemen bij de installatie. Het bestand was zo groot, dat het nauwelijks past op de beperkte opslagcapaciteit van de Apple Watch Series 3. Aan de andere kant verkoopt Apple dit model nog steeds, dus we denken dat Apple nog zijn best zal doen om dit model ook geschikt te maken. Daarnaast krijgt ook de nieuwste Apple Watch Series 7 van dit najaar ondersteuning. Dit nieuwe nog niet aangekondigde model zal standaard uitgerust zijn met de update.

Deze modellen krijgen in ieder geval géén update naar watchOS 8:

watchOS 8-concept.

Welke functies krijgt watchOS 8?

Het is nog niet bekend welke functies Apple gaat toevoegen. Op basis van voorgaande jaren kunnen we wel enkele verwachtingen geven. Ook zijn er al concepten van watchOS 8 verschenen, die visualiseren hoe de update eruit kan zien.

Verbeteringen die we verwachten:

 • Nieuwe wijzerplaten, voornamelijk voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer
 • Nieuwe standaardapps, zoals Notitie
 • Vernieuwde apps, zoals de Woning-app
 • Extra sport- en gezondheidsfuncties, mogelijk voor nieuwe Apple Watch Series 7
 • Andere kleinere verbeteringen, zoals verbeteringen aan always-on scherm, Nederlandse Scribble en meer.

Het is niet ondenkbaar dat Apple meer nieuwe apps toe gaat voegen. De afgelopen jaren heeft Apple al een Rekenmachine-, Dictafoon-, Memoji- en App Store-app toegevoegd. Een app die wij graag zien is de Notities-app, waarmee je je belangrijkste aantekeningen snel kan bekijken vanaf je Apple Watch. Google Keep heeft al een Apple Watch-versie en die bewijst dat zo’n app goed van pas kan komen.

Er is al een aantal concepten van watchOS 8 verschenen. Zo laat dit watchOS 8-concept nieuwe standaardapps zien, zoals een Batterijen- en Gezondheid-app. Apple zou ook het Bedieningspaneel kunnen vernieuwen en widgets toe kunnen voegen in de stijl van de oude glances.

watchOS 8 concept met Control Center en widgets.

Apple zou ook nog de appkiezer kunnen vernieuwen. Al sinds de allereerste versie van watchOS heeft Apple de rasterweergave, maar veel gebruikers vinden die niet praktisch. Er is wel een lijstweergave, maar een derde optie wordt vaak door Apple Watch-gebruikers genoemd als wens voor toekomstige watchOS-updates.

Openingsafbeelding en concepten via 9to5Mac

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!