watchOS 6 nieuwe functies

Alles over watchOS 6: functies, vernieuwingen en geschikte Apple Watch-modellen

Alles over watchOS 6, de grote update voor de Apple Watch uit 2019. Welke vernieuwingen zitten er in watchOS 6, welke Apple Watch-modellen zijn geschikt en wat zijn de verdere functies?

watchOS 6 review

watchOS 6: dit moet je weten

De Apple Watch is sinds watchOS 6 een stuk veelzijdiger geworden. Deze update bevat veel vernieuwingen, zoals een eigen App Store voor de Apple Watch, Activity Trends, nieuwe apps en nog veel meer. De zesde watchOS-versie is te downloaden op de Series 1 en 2 en de Series 3 en 4. Ook staat watchOS 6 voorgeïnstalleerd op de Apple Watch Series 5. In dit overzicht bespreken we alle vernieuwingen, de tijdlijn en nog veel meer. Wil je iets weten over watchOS 6, dan ben je hier aan het goede adres. watchOS 6 is inmiddels opgevolgd door latere versies zoals watchOS 7 en nieuwer. Check hiervoor het algemene overzicht watchOS.

watchOS 6 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over watchOS 6:

  • Grote update van watchOS in 2019
  • Voorzien van nieuwe App Store en andere standaardapps
  • Verbeteringen voor gezondheidsfuncties
  • Nieuwe wijzerplaten, voornamelijk voor Apple Watch Series 4 en 5
  • Aangekondigd op 3 juni 2019 tijdens de WWDC
  • Beschikbaar sinds 19 september 2019 voor Series 3 en 4
  • Update voor Series 1 en 2 volgde later

watchOS 6 tijdlijn

Gedurende de zomer van 2019 zijn ontwikkelaars bezig geweest met de beta van watchOS 6. Net als voorgaande jaren is er geen publieke beta geweest.

Zo zag de tijdlijn eruit:

  • 3 juni 2019: watchOS 6 beta beschikbaar voor ontwikkelaars
  • 19 september 2019: watchOS 6 voor Series 3 en 4
  • 29 oktober 2019: watchOS 6 voor Series 1 en 2

De update werd aangekondigd tijdens de WWDC 2019, samen met andere grote software-updates zoals iOS 13 en iPadOS 13. Tijdens de aankondiging besprak Apple veel nieuwe functies en gaf daarbij ook een demonstratie. Wil je weten wat er nog meer aangekondigd is op het podium, lees dan onze WWDC 2019 samenvatting voor alle details.

watchOS 6 functies

Apple voegde deze zes belangrijke watchOS 6 functies toe, variërend van wijzerplaten tot nieuwe apps. We zetten de belangrijkste op een rijtje. Ook hebben we een apart artikel waarin we onze favoriete vernieuwingen bespreken.

Bekijk ook

Dit zijn onze favoriete nieuwe functies in watchOS 6

watchOS 6 gaat weer een interessante update worden voor Apple Watch-gebruikers. Welke watchOS 6 functies zijn onze favoriet? We zetten de belangrijkste nieuwe functies van watchOS 6 op een rij. Met meer dan 20 verbeteringen zit er ook voor jou iets interessants in!

Nieuwe wijzerplaten
Er zitten in watchOS 6 allerlei nieuwe wijzerplaten, waar zelfs audiobegeleiding bij beschikbaar is. De meeste nieuwe wijzerplaten zijn alleen te gebruiken op de Apple Watch Series 4 en nieuwer, zoals Modulair Compact, California en Gradient. De Meridian-wijzerplaat is er ook alleen voor Series 4 en nieuwer. Voor eerdere modellen zijn er twee nieuwe wijzerplaten, namelijk Cijfers en Cijfers Duo.

Tegelijk zijn er ook nieuwe complicaties verschenen, zoals een regencomplicatie die laat zien hoeveel procent kans op neerslag er is. Meer over de watchOS 6 wijzerplaten lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Dit zijn de nieuwe wijzerplaten in watchOS 6

Ook in watchOS 6 komen er weer nieuwe wijzerplaten bij. Sommige bieden extra ruimte voor complicaties, andere zijn alleen op de grotere schermen van de Series 4 te gebruiken. De keuze is in ieder geval groter dan ooit.

Apple Watch wijzerplaten in watchOS 6

App Store en nieuwe apps
Apple legt in watchOS 6 ook de focus op veel nieuwe standaardapps. Apple levert zelf een reeks nieuwe apps mee, waaronder een Rekenmachine-, Audioboeken- en Dictafoon-app. Apple introduceert ook nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars. Zo is het niet meer nodig om een iPhone-versie uit te brengen om een Apple Watch-app te maken. Met de nieuwe App Store op de Apple Watch download en koop je direct apps vanaf je Apple Watch.

App Store op Apple Watch met overzicht.

Er is ook uitgebreidere ondersteuning voor audiostreaming in Apple Watch-apps van derden. Voorheen was dit alleen mogelijk in de Apple Music-app, maar nu kunnen ook andere apps rechtstreeks via de Apple Watch versie audio streamen.

Activity Trends
Op het gebied van gezondheid en fitness introduceert Apple een aantal nieuwe functies. Zo komen er Activity Trends of Activiteitstrends die je progressie van je workouts aangeven. Deze trends geven meer inzicht in al je resultaten van de afgelopen jaren. Je bekijkt statistieken van de laatste 90 en 365 dagen. Je ziet er niet alleen je bewegingsdoelen, maar ook de afstand die je per dag aflegt of het aantal trappen dat je gelopen hebt. Met pijltjes wordt aangegeven of er progressie in zit of dat het wat beter kan.

Activity Trends van Apple Watch.

Cyclus-app
Met de nieuwe Cyclus-app voor de Apple Watch kunnen vrouwen hun menstruatie bijhouden. Bovenaan staat een kalender die met symbolen aangeeft of en wanneer je ongesteld bent. Ook je vruchtbaarheid kun je dankzij deze app beter inschatten. In de app leg je symptomen vast, zoals hoofdpijn of buikpijn. Ook je seksuele activiteiten kun je vastleggen, die gesynchroniseerd worden met de Gezondheid-app op je iPhone. Ook daar kun je dus je cyclus bijhouden.

Bekijk ook

Zo werkt de Cyclus-app op de Apple Watch en iPhone

Apple biedt met de Cyclus-app de mogelijkheid om je maandelijkse cyclus bij te houden. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan kun je met deze app je temperatuurverloop, vruchtbaarheid en andere zaken vastleggen en volgen. Ook kun je je zwangerschap volgen. Zo werkt het.

Geluid-app
Apple houdt ook rekening met je hoorgezondheid, dankzij de nieuwe Geluid/Noise-app. Deze is exclusief beschikbaar op de Apple Watch Series 4 en nieuwer dankzij de verbeterde microfoon.

Geluid-app in watchOS 6

De Geluid-app houdt bij hoe hard het omgevingsgeluid is en kan je ook waarschuwen als het blijvende gehoorschade veroorzaakt. Met de complicatie zet je het direct op je wijzerplaat. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je bij een concert bent.

Bekijk ook

Zo werkt de Geluid-app op de Apple Watch (met een vernieuwd design in watchOS 10)

Je kunt met je Apple Watch omgevingsgeluid meten dankzij de Geluid-app. De smartwatch geeft je ook proactief meldingen als je te lang in een luide omgeving staat. In deze tip leggen we uit hoe de Geluid-app op de Apple Watch werkt.

Verbeteringen voor Siri
In de update zitten ook flink wat verbeteringen voor Siri. Zo is het nu mogelijk om rechtstreeks aan Siri te vragen om een muzieknummer te herkennen via Shazam. Je kent deze functie al van je iPhone, maar is dankzij deze update ook beschikbaar op de Apple Watch. Daarnaast kan Siri nu ook op de Apple Watch het internet afstruinen om jou een antwoord te geven op allerlei vragen. Voorheen moest je daar nog je iPhone voor pakken, maar dat is met de update niet meer nodig.

Meer watchOS 6 functies lees je in ons artikel, waarin we nog veel meer mogelijkheden (klein en groot) uitgelucht hebben.

Bekijk ook

Dit zijn onze favoriete nieuwe functies in watchOS 6

watchOS 6 gaat weer een interessante update worden voor Apple Watch-gebruikers. Welke watchOS 6 functies zijn onze favoriet? We zetten de belangrijkste nieuwe functies van watchOS 6 op een rij. Met meer dan 20 verbeteringen zit er ook voor jou iets interessants in!

watchOS 6 geschikte modellen

De update is te installeren op nagenoeg alle modellen. Deze modellen zijn geschikt voor watchOS 6:

Net als bij watchOS 5 doet dus alleen de originele Apple Watch niet mee. Hou er wel rekening mee dat niet alle functies beschikbaar zijn op alle modellen. Zo is de Geluid-app alleen beschikbaar op de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Dit geldt ook voor veel van de nieuwe watchOS 6 wijzerplaten. Weet je niet welke Apple Watch je hebt, check dan ons overzicht met Apple Watch-modellen.

Bekijk ook

Deze vernieuwingen in watchOS 6 vind je alleen op Apple Watch Series 4 en nieuwer

De Apple Watch krijgt er in watchOS 6 een aantal handige functies bij, maar niet elke functie is beschikbaar op elk model. Welke functies in watchOS 6 werken op alle modellen en welke zijn exclusief voor de Series 4?

Review watchOS 6

Wil je weten wat onze ervaringen zijn met deze watchOS-update? In onze review van watchOS 6 delen we onze bevindingen met de functies, zoals de App Store en de nieuwe standaardapps.

Dit is onze conclusie:

Al met al zijn we tevreden met de verbeteringen voor de Apple Watch. Onze ervaringen zijn goed en we zijn blij dat Apple met watchOS 6 duidelijk stappen gezet heeft en de Apple Watch steeds meer ziet als zelfstandig product. De hoogtepunten zijn de nieuwe standaardapps en de komst van de App Store, al moet bij die laatste nog maar blijken hoe ontwikkelaars hier op in springen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen, vooral omdat veel actieve ontwikkelaars al jaren om meer vrijheid vragen.

Bekijk ook

watchOS 6 review: de Apple Watch wordt steeds meer volwassen

Apple Watch-gebruikers kunnen ook dit jaar weer updaten naar de nieuwste versie, niet heel verrassend watchOS 6 genoemd. Wij hebben watchOS 6 getest en in deze review van watchOS 6 delen we onze ervaringen. Wat zijn de hoogtepunten en wat betekent dit voor de toekomst van de Apple Watch? In deze watchOS 6 review lees je onze bevindingen!

watchOS 6 final.

Welke watchOS 6 versies zijn er verschenen?

De volgende watchOS 6 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
watchOS 6 2018-09-19 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
watchOS 6.0.1 2019-09-30 Oplossing voor een probleem met de Mickey Mouse en Minnie Mouse wijzerplaat en de Agenda-complicaties.
watchOS 6.1 2019-10-29 Ondersteuning voor AirPods Pro en de Apple Watch Series 1 en Series 2.
watchOS 6.1.1 2019-12-10 Diverse bugfixes en beveiligingsverbeteringen.
watchOS 6.1.2 2020-1-28 Diverse bugfixes en beveiligingsverbeteringen.
watchOS 6.1.3 2020-2-18 Bugfixes voor meldingen van onregelmatig hartritme.
watchOS 6.2 2020-3-24 Voegt mogelijkheid toe om in-app aankopen direct in Apple Watch-apps te doen.
watchOS 6.2.1 2020-4-21 Oplossing voor FaceTime-bug.
watchOS 6.2.5 2020-5-18 Nieuwe Pride 2020-wijzerplaat en regenboogkleuren voor Californië, Cijfers Mono/Duo en Verlooptint.
watchOS 6.2.6 2020-6-1 Belangrijke beveiligingsupdate.
watchOS 6.2.8 2020-7-15 Ondersteuning voor CarKeys en ECG-app in meer landen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2023