watchOS 6 nieuwe functies

watchOS 6: deze nieuwe functies gebruik je straks op je pols

Alles over watchOS 6 op de Apple Watch, de volgende grote update. Welke functies zitten er in watchOS 6, welke modellen zijn geschikt en wat is de releasedatum van watchOS 6? Lees hier alle details over deze grote update voor de Apple Watch!

watchOS 6: dit moet je weten

De Apple Watch wordt weer een stuk veelzijdiger. In het najaar van 2019 brengt Apple watchOS 6 uit, de nieuwste update voor de Apple Watch. watchOS 6 bevat een aantal grote verbeteringen, zoals de nieuwe App Store, nieuwe apps en nog veel meer. De zesde watchOS-versie komt later dit jaar beschikbaar voor geschikte Apple Watch-modellen. We bespreken in dit overzicht alle vernieuwingen, de releasedatum, geschikte modellen en nog veel meer. Wil je iets weten over watchOS 6, dan ben je hier aan het goede adres.

watchOS 6 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over watchOS 6:

 • Nieuwste versie van watchOS, het besturingssysteem voor de Apple Watch.
 • Aangekondigd op 3 juni 2019 tijdens de WWDC.
 • watchOS 6 beta beschikbaar voor ontwikkelaars.
 • watchOS 6 releasedatum verwacht in september 2019.
 • Voorzien van nieuwe App Store en andere standaardapps.
 • Verbeteringen voor gezondheidsfuncties.
 • Nieuwe wijzerplaten, voornamelijk voor Apple Watch Series 4.

watchOS 6 releasedatum

De beta van watchOS 6 is beschikbaar voor ontwikkelaars. Net als voorgaande jaren komt er geen publieke beta van de update beschikbaar. De definitieve versie van de update wordt ergens in september 2019 verwacht. Als we kijken naar voorgaande jaren, denken we dat de watchOS 6 releasedatum op 17 of 18 september 2019 is.

watchOS 6 functies

Apple voegt in watchOS 6 zes belangrijke functies toe, variërend van wijzerplaten tot aan nieuwe apps. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Nieuwe wijzerplaten
Er zijn allerlei nieuwe wijzerplaten, waar zelfs audiobegeleiding bij beschikbaar is. De meeste nieuwe wijzerplaten zijn alleen beschikbaar op de Apple Watch Series 4, waaronder Modulair Compact, California en Gradient. Voor andere modellen zijn er ook twee nieuwe wijzerplaten, namelijk Cijfers en Cijfers Duo. Tegelijk met de nieuwe wijzerplaten zijn er ook nieuwe complicaties, zoals een regencomplicatie die laat zien hoeveel procent kans op neerslag er is. Meer over de watchOS 6 wijzerplaten lees je in ons aparte artikel.

Apple Watch wijzerplaten in watchOS 6

App Store en nieuwe apps
Apple legt in watchOS 6 ook de focus op veel nieuwe standaardapps. Apple levert zelf een reeks nieuwe apps mee, waaronder een Rekenmachine-, Audioboeken- en Dictafoon-app. Apple introduceert ook nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars. Zo is het niet meer nodig om een iPhone-versie uit te brengen om een Apple Watch-app te maken. Met de nieuwe App Store op de Apple Watch download en koop je direct apps vanaf je Apple Watch.

App Store op Apple Watch met overzicht.

Er is ook uitgebreidere ondersteuning voor audiostreaming in Apple Watch-apps van derden. Voorheen was dit alleen mogelijk in de Apple Music-app, maar nu kunnen ook andere apps rechtstreeks via de Apple Watch versie audio streamen.

Activity Trends
Op het gebied van gezondheid en fitness introduceert Apple een aantal nieuwe functies. Zo komen er Activity Trends of Activiteit Trends die je progressie van je workouts aangeven. De Activity Trends geven meer inzicht in al je resultaten van de afgelopen jaren. Je bekijkt statistieken van de laatste 90 en 365 dagen. Je ziet er niet alleen je bewegingsdoelen, maar ook de afstand die je per dag aflegt of het aantal trappen dat je gelopen hebt. Met pijltjes wordt aangegeven of er progressie in zit of dat het wat beter kan.

Activity Trends van Apple Watch.

Cyclus-app
Met de nieuwe Cyclus-app voor de Apple Watch kunnen vrouwen hun menstruatie bijhouden. Bovenaan staat een kalender die met symbolen aangeeft of en wanneer je ongesteld bent. Ook je vruchtbaarheid kun je dankzij deze app beter inschatten. In de app leg je symptomen vast, zoals hoofdpijn of buikpijn. Ook je seksuele activiteiten kun je vastleggen, die gesynchroniseerd worden met de Gezondheid-app op je iPhone. Ook daar kun je dus je cyclus bijhouden.

Noise-app
Apple houdt ook rekening met je hoorgezondheid, dankzij de nieuwe Geluid/Noise-app. Deze is exclusief beschikbaar op de Apple Watch Series 4 dankzij de verbeterde microfoon. De Geluid-app houdt bij hoe hard het omgevingsgeluid is en kan je ook waarschuwen als het blijvende gehoorschade veroorzaakt. Met de complicatie zet je het direct op je wijzerplaat. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je bij een concert bent.

Geluid-app in watchOS 6

Verbeteringen voor Siri
In de update zijn er ook flink wat verbeteringen voor Siri. Zo is het nu mogelijk om rechtstreeks aan Siri te vragen om een muzieknummer te herkennen via Shazam. Je kent deze functie al van je iPhone, maar is dankzij deze update ook beschikbaar op de Apple Watch. Daarnaast kan Siri nu ook op de Apple Watch het internet afstruinen om jou een antwoord te geven op allerlei vragen. Voorheen moest je daar nog je iPhone voor pakken, maar dat is met de update niet meer nodig.

Meer watchOS 6 functies lees je in ons artikel, waarin we nog veel meer mogelijkheden (klein en groot) uitgelucht hebben.

watchOS 6 geschikte modellen

De update is later dit jaar te installeren op nagenoeg alle modellen. Deze modellen zijn geschikt voor watchOS 6:

 • Apple Watch Series 1
 • Apple Watch Series 2
 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4

Net als bij watchOS 5 doet dus alleen de originele Apple Watch niet mee. Hou er wel rekening mee dat niet alle functies beschikbaar zijn op alle modellen. Zo is de Noise-app alleen beschikbaar op de Apple Watch Series 4 en dit geldt ook voor veel van de nieuwe wijzerplaten. Weet je niet welke Apple Watch je hebt, check dan ons overzicht met Apple Watch-modellen.

Aankondiging zesde watchOS-versie

De update werd aangekondigd tijdens de WWDC 2019, samen met andere grote software-updates zoals iOS 13 en iPadOS 13. Tijdens de aankondiging besprak Apple veel nieuwe functies en gaf daarbij ook een demonstratie. Wil je weten wat er nog meer aangekondigd is op het podium, lees dan onze WWDC 2019 samenvatting voor alle details.

Wil je weten wat onze ervaringen zijn met deze watchOS-update? In onze preview van watchOS 6 delen we onze bevindingen met de eerste nieuwe functies, zoals de App Store en de nieuwe standaardapps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!