watchOS logo

watchOS 6: alles over de volgende grote update voor Apple Watch

Lees alles over watchOS 6, de eerstvolgende grote update voor de Apple Watch. watchOS 6 wordt in 2019 verwacht en krijgt weer diverse vernieuwingen op het gebied van sport, gezondheid en productiviteit.

Wat kunnen we van watchOS 6 verwachten? Wanneer komt deze update uit en wat valt er aan nieuwe functies te verwachten? watchOS 6 is de nieuwste aankomende update voor de Apple Watch en in dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten, zoals datum en release, geschikte modellen en meer.

watchOS 6 datum en release

watchOS 6 zal worden aangekondigd op 3 juni 2019 tijdens de WWDC 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple, tegelijk met iOS 13 en tvOS 13. In de zomer van 2019 zullen er meerdere betaversies van watchOS 6 verschijnen voor ontwikkelaars, maar niet voor publieke betatesters. De definitieve versie van watchOS 6 verwachten we in september 2019. Apple volgt elk jaar dit tijdschema.

watchOS 6: geschikte Apple Watches

Eén ding is zeker: watchOS 6 zal niet op de eerste generatie Apple Watch te installeren zijn, net als watchOS 5. Deze Apple Watch-modellen zijn waarschijnlijk geschikt voor watchOS 6:

Je kan watchOS 6 dus NIET installeren op:

Weet je niet welke Apple Watch je hebt? Check dan ons artikel over de Apple Watch-modellen.

watchOS 6 functies: wat kunnen we verwachten?

We verwachten dat Apple de focus legt op een aantal gebieden. Met name sport, gezondheid en productiviteit krijgen altijd extra nadruk. Apple zal in watchOS 6 waarschijnlijk weer een aantal nieuwe sporten ondersteunen. Een deel van de nieuwe functies zal afhankelijk zijn van de hardware-verbeteringen die in de Apple Watch Series 5 zitten, bijvoorbeeld medische sensoren. Niet iedereen gebruikt zijn Apple Watch voor sportactiviteiten. Daarom stopt Apple er ook altijd wel wat verbeteringen in op het gebied van notificaties en het makkelijker bedienen van het horloge.

App Store in watchOS 6

De grootste verbetering is waarschijnlijk de komst van de App Store. Apple wil in watchOS 6 de App Store toevoegen, zodat je rechtstreeks vanaf je pols kan bladeren door nieuwe apps en deze kan installeren. Hopelijk geeft ontwikkelaars dit ook wat meer mogelijkheden, omdat ze daardoor niet verplicht zijn een iPhone-versie uit te brengen. Wij hebben vijf redenen op een rij gezet waarom een App Store in watchOS 6 zin heeft.

Nieuwe gezondheidsapps

Apple zou in ieder geval twee nieuwe gezondheidsapps toe willen voegen, namelijk de Cyclus- en Dose-app. Met deze apps kun je respectievelijk de menstruatie volgen en je medicatie bijhouden. Andere smartwatches hebben al een soortgelijke functie voor je menstruatie, dus het is niet gek dat Apple hier nu ook mee komt. De Dose-app helpt je volgens bronnen herinneren met het innemen van je pillen.

Nieuwe standaardapps

Apple wil ook nieuwe standaardapps naar de Apple Watch brengen, om je productiviteit te verhogen. Zo komt er een Dictafoon- en Rekenmachine-app, zodat je direct vanaf je Apple Watch audioberichten kan opnemen en berekeningen kan uitvoeren. Daarnaast komt er nog een audioboeken-app, zodat je zonder je iPhone direct vanaf je horloge naar audioboeken via Apple Boeken kan luisteren.

Wijzerplaten en meer

Apple komt ook nog met allerlei nieuwe wijzerplaten en brengt Animoji en Memoji naar de Apple Watch. We hopen nog steeds dat ontwikkelaars hun eigen wijzerplaten kunnen maken, maar het lijkt er dit jaar niet in te zitten. Bij de nieuwe apps horen ook vernieuwde complicaties, zodat je bijvoorbeeld meteen een audio-opname kan maken.

Voor meer verwachtingen check je onze uitgebreide vooruitblik op watchOS 6, waarin we niet alleen geruchten maar ook onze wensen op een rijtje gezet hebben.

Concepten van watchOS 6

Er zijn al meerdere concepten van watchOS 6 verschenen die laten zien hoe de update eruit kan gaan zien. Dit mooie watchOS 6 concept van ontwerper Matt Birchler toont een nieuwe Siri-wijzerplaat en slaaptracking, hoewel laatstgenoemde waarschijnlijk niet in watchOS 6 toegevoegd wordt.

Een tweede watchOS 6-concept toont vele nieuwe apps, waaronder de mogelijke Dictafoon- en Rekenmachine-app. De maker van dit concept voegt ook nieuwe ideeën toe aan de Activiteit-app, maar het is nog maar de vraag of Apple zoveel aan zou willen passen aan een reeds bewezen app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!